Sloughi

Sloughi

Rasgroep van de Sloughi

De Sloughi behoort tot de Rasgroep "Windhonden"

Geschiedenis van de Sloughi

Sloughi

Deze Arabische ster maakte zijn Europees debuut in 1890, toen het ras onder het toeziend oog van de artiest August Legras in Nederland binnenkwam. De Sloughi ( of Arabische Greyhound, Slougui, Marrokaanse Windhond ) maakte zo'n indruk dat hij nooit meer uit de harten en huizen van de Europese hondenliefhebbers is weg geweest. Ondertussen heeft hij zijn gratie en schoonheid over de ganse wereld verspreid. De Sloughi is een oud Arabisch ras, dat zich bewees in de jacht op hazen en gazellen, waarbij hij hoofdzakelijk op zicht jaagt. De Arabieren geloven dat de hond een wilde gazelle kan doden wanneer hij twee jaar oud is, en een wild varken wanneer hij drie jaar is. Deze hond wordt beschouwd als de meest onvervalste nakomeling van de Egyptische Windhonden uit de oudheid. Hij onderscheidt zich van de andere windhondenrassen door o.a. de vorm van zijn schedel. De Sloughi valt onder de groep van de Windhonden, waarin we o.a. ook de Saluki, de Afghaanse Windhond, de Barzoi en de Greyhound terugvinden.

Karakter van de Sloughi

Karakter

Sloughi's kenmerken zich door hun gezonde constitutie. Ondanks hun fijn en edel gebouwd uiterlijk zijn ze sterk, taai en robuust. Ze wennen snel aan het heersende klimaat. Ze zijn levenslustig door consequente selectie op vitaliteit, vermogen tot overleven en instinct. Van de Sloughi's in Noord-Afrika verwacht men behendigheid, reactiesnelheid, zelfstandigheid en uithoudingsvermogen. Ze zijn moedig en zelfbewust, voor de reuen. Deze hebben een strakkere leiding nodig dan teven; ze laten niet met zich spotten, zeker niet als er zich een situatie voordoet waarbij het bezit of de veiligheid van hun eigenaar of zichzelf in het geding is. Tegenover kinderen tonen zij zich in de regel geduldig en oppassend. Tegenover vreemden zijn ze veelal gereserveerd. De Sloughi's leven sterk verbonden met de mensen samen en zijn hun eigenaar onverbiddelijk trouw. Tegenover hem zijn ze heel zacht en reageren ze feilloos op iedere intonatie van zijn stem. Harde woorden of schelden krenkt ze. Nooit of te nimmer mogen ze in een kennel gehouden worden. Ze zijn graag deel van de familie en het zijn ideale honden in huis. Geheel rustig kunnen ze (als volwassen honden) urenlang op een gemakkelijke zachte plaats, bij voorkeur een bank, liggen. Als ze een keer blaffen, heeft dat een heel duidelijke reden.

Rasstandaard van de Sloughi

Herkomst Een kortharige windhond die al eeuwen is ingeburgerd in Noord-Afrika, vooral in Marokko. Vermoedelijk is hij afkomstig uit het Oosten.

Algemeen voorkomen Middelgrote, gracieuze en kortharige windhond, die gebouwd is voor de snelle jacht op wendbaar wild, zoals hazen, gazellen en jakhalzen. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en een sterk jachtinstinct. Zijn trotse houding is een weerspiegeling van het introverte, onafhankelijke karakter van de nomadische Berberstammen uit de woestijngebieden van Noord-Afrika. De Sloughi heeft veel adel en een weemoedige uitdrukking in zijn donkerglanzende ogen. Hij heeft een kenmerkend, droog besneden hoofd en goed aanliggende hangoren. De Sloughi moet een zeer droge, goed bespierde conditie hebben met een goed aanliggende, dunne, fijne huid.

Schofthoogte reuen 66 – 72 cm, ideale lengte in verhouding tot de hoogte 70 cm; teven 61 - 68 cm. De lengte van het lichaam is iets korter dan de hoogte.

Gewicht 20 – 28 kg

Vacht Is zeer kort, dicht en fijn. De kleur kan variëren van een lichte tot een rode zandkleur met of zonder zwart masker. Er kan een zwarte mantel aanwezig zijn of een zwart dek op de rug. Ook zwart gestroomd wordt als kleur aanvaard.

Gebruik Zichtjager. Hij is attent op alles wat beweegt en direct in actie om te jagen zonder zich aan enige discipline te storen.

Gezondheid Er zijn geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.
Aard Onafhankelijk en eigenwijs. Hij is zeer beschermend voor het gezin waartoe hij behoort en staat afwijzend tegenover vreemden. Met liefde, geduld en inzicht in zijn oosterse karakter kan de Sloughi een plezierig gedragspatroon worden aangeleerd, maar hij kan niet worden afgericht. In een stabiel gezin is hij een rustige en evenwichtige hond.

Bijzonderheden Om de vacht schoon en vrij van oude haren te houden is een borstelbeurt één maal per week voldoende.

Baas/Sloughi verhouding

Deze zal er een moeten zijn op basis van wederzijds respect en vertrouwen, want slaafsheid is de Sloughi volkomen vreemd. Deze aristocratische hond zal echter alles voor de baas, die HIJ heeft uitgekozen, willen doen, als deze hem in zijn waarde laat. Eén maal per dag met de Sloughi zich, 't liefst in alle vrijheid, uit kunnen leven. Naast de gewone wandelingen moet hij zich los van iedere band of lijn kunnen bewegen, rennen en spelen. Het uithoudingsvermogen van dit ras is niet te evenaren. In huis een rustige hond, toont hij buiten zijn ware atletische aard. Zoals bij elke windhond moet de toekomstige Sloughi-eigenaar zich vooraf goed realiseren dat de hond deze vrijheid, dit loslopen nodig heeft. Hij moet zich bewust zijn van het individualistische karakter van de Sloughi. Of mend e hond ook als volwassen dier zonder lijn vrij kan laten lopen, zal iedere eigenaar zelf moeten proberen. Vroeg of laat zal de windhond zijn ware aard ontdekken, wat betekent dat hij een 'prooi-object' bejaagt en uit het gezichtsveld van zijn eigenaar verdwijnt. Omdat hij in korte tijd grote afstanden kan afleggen, moet men de gevaren niet onderschatten, die hem op de in de omgeving liggende autowegen of jachttereinen bedreigen. Hoewel bij vele Sloughi's bereikt kan worden dat ze op 'bevel' (na kortere of langere tijd) terugkomen, kan men ze altijd, indien men onbezorgd wil zijn, op een omheind terrein hun beweging gunnen. Lange wandelingen aan de lijn of naast de fiets worden door de geboden afwisseling ook zeer gewaardeerd. Een ideale mogelijkheid is de deelname aan en training voor windhondenrenwedstrijden op een van de vele banen in ons land. Daar kan de hond, naast de mogelijkheid om werkelijk te kunnen rennen, ook zijn individuele 'jachtervaring' zonder gevaar opdoen. Het omt voor een groot deel op de wijze van houden van de Sloughi en de inprentings-ervaringen uit zijn jeugd aan, hoe hij zich ontwikkelt. Vooral in zijn vroege jeugd heeft de hond intensief menselijk contact nodig, om alle mogelijkheden die in hem aanwezig zijn te ontwikkelen. Zaosl bij iedere windhond is ook bij de Sloughi de commando-toon en africhting niet op zijn plaats. Een met geweld afgedwongen gehoorzaamheid zijn zijn trots en daarmee zijn karakter breken. Wie echter het resultaat van zijn opvoedings-oefeningen, die liefdevol en met engelen-geduld geteraind moeten worden, kalm tegemoet ziet, zal hoogstwaarschijnlijk aangenaam verrast worden.

Voordat men een Sloughi aanschaft, zou men eigenlijk tentoonstellingen en renbanen moeten bezoeken, om zich over de veelzijdigheid van de individuen van dit ras te oriënteren.

Verzorging

Sloughi's zijn van nature schoon en onderhouden hun korte vacht op een katachtige manier. Tijdens de rui-periode kan men de dode haren eenvoudig met een noppen-handschoen, die in elke dierenspeciaalzaak te verkrijgen is, verwijderen. Aan de voeding heeft de Sloughi net zoveel nodig als iedere andere hond van gelijke grootte.

Uiterlijk

De Sloughi toont zich als een volbloed rashond. Een hoogbenige vierkante lichaamsvorm, een diepe borst, uitstekende heupbeenderen, een bijna recht rugbelijning. Duidelijk zichtbaar onder de fijne huid zijn de droge, lange spieren, het skelet en wanneer de hond in de juiste conditie is, tekenen pezen en aderen zich duidelijk af. Zijn uitdrukking is er een van de melancholische ernst. De blijk uit de zwart omrande ogen is doordringend en vasthoudend. Er zijn drie vachtkleuren erkend: zandkleur (van heel licht tot rood-bruin), zwart met lichte of gestroomde aftekeningen en gestroomd. De schofthoogte voor de teven is 65 cm en voor de reuen ongeveer 70 cm.

De voornaamste taak van de Europese fokkers is, de oosterse erfenis van de Sloughi te behouden en de dieren alleen in handen van die mensen af te geven, die hun persoonlijkheid weten te waarderen en ze dienovereenkomstig te houden en ván ze te houden. Dit cultuurras dient behouden te blijven. Het is zeker geen hond voor iedereen, wel voor eigenaren die er dagelijks (veel) tijd voor willen vrijmaken.

Gezondheid van de Sloughi

De Sloughi kan oogproblemen hebben hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De Oogtest wordt door een specialist uitgevoerd.
Voor PRA is er een DNA-test beschikbaar, hiervoor wordt bloed of DNA afgenomen en opgestuurd naar een speciaal laboratorium.

Bij PRA staat A voor een hond die vrij is van de aandoening, B is een drager en C is een lijder (zal waarschijnlijk PRA ontwikkelen).
De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Sloughi

DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen of fijne kam. GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en indien nodig nagels knippen

Opvoeding van de Sloughi

Het is één van de meer wantrouwende onder de windhonden. De Sloughi is erg waaks en moet consequent worden opgevoed.

Rasvereniging van de Sloughi


Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen NVOW, Nederlandse Vereniging voor
Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen NVOW, Nederlandse Vereniging voor

de Heiberg 6
4721SJ Schijf
Telefoon: 06-24737573
Website: http:www.nvow.net

Popularitieit van de Sloughi

De Sloughi staat op dit moment op de 108e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Sloughi

Geen overige informatie over de Sloughi gevonden.
Heb jij overige informatie over de Sloughi ? Dan kun je dat toevoegen

Sloughi pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Sloughi pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Sloughi pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Sloughi fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Sloughi.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Sloughi pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Sloughi hebben ook deze rassen

Meer weten over de Sloughi ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks: onbekend
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Sloughi:


Afbeeldingen

SloughiSloughiSloughiSloughi

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Sloughi hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^