Puli

Puli

Rasgroep van de Puli

De Puli behoort tot de Rasgroep "Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Puli

Puli

De Puli komt oorspronkelijk uit Hongarije en werd gebruikt om schapen of de koeien bij elkaar te houden.Doordat een volwassen hond met volledige vacht er van voor en achter er het zelfde uit ziet weet een schaap niet of de hond aankomt lopen of van hen afloopt.De Puli is altijd éénkleurig wit of anders dan wit (grijs zwart of mazskos fako .De Puli is middelgroot reu 40-45 cm teef
35-43.

Karakter van de Puli

Puli

Sociaal,kindvriendelijk,harde werker,goede loper en waakhond, actief/ levendig.

Rasstandaard van de Puli

Land van herkomst: Hongarije
FCI Standaard nummer: 55

De naam Puli werd in 1751 voor de eerste keer in de literatuur genoemd. Men vermoed zijn oorsprong in Tibet en noord India. De Puli is met de volksverhuizingen gedurende eeuwen samen met de andere als nu bekendstaande Hongaarse herdershonden richting Europa gekomen als drijf- en waakhond.

Oorspronkelijk werden de Puli’s in alle kleuren (incl. gevlekt) geboren. Begin van de vorige eeuw probeerde men de Puli alleen zuiver zwart te fokken. Dit had tot gevolg dat de standaard in 1960 vermeld dat de Puli zwart is. In het begin van de jaren zestig kwam ook de witte kleur weer terug, zodat in 1966 de standaard herzien werd. In 1966 omschrijft deze verder dat de Puli in verschillende kleurvariëteiten voorkomt. In de fok heeft men toen bij de FCI bereikt dat er voor de Puli wit een eigen standaard geregistreerd werd. Zodoende worden de kleurvariëteiten heden ten dage als volgt omschreven:

- Puli anders dan wit (zwart, grijs, fàko en maskos fàko)
- Puli wit

De Puli heeft het oorspronkelijk herdershond karakter en wordt vaak als hoeder gebruikt, maar meestal worden ze in Hongarije als waakhond voor erf en goed ingezet. Hij is uitermate intelligent, leergierig en snel van begrip. Hij heeft behoefte aan nauw kontakt met zijn baas en familie. In de familie zoekt de Puli zich altijd één baas uit, die hij bij pas en daad volgt. Het drijverinstinkt zit in zijn bloed, hij bewaakt en beschermd huis en familie. Hij staat wantrouwend tegenover vreemden. Zijn waakzaamheid bevestigd hij vaak door heftig te blaffen. De Puli wil en moet werken. Hij moet dus veel uitloop hebben en het is aan te bevelen om cursussen te volgen zodat hij zijn energie kwijt kan.
De vrolijke en altijd aktieve Puli past goed op een boerderij en bij aktieve mensen, die houden van het bijzondere …… dat een Puli uitstraalt. Men moet gesteld zijn op het uitbundige en aktieve karakter dat deze hond eigen is.

Een Puli heeft een lange vervilte vacht als hij volwassen is, zodoende zal hij veel vuil (takjes, gras, bladeren etc.) het huis binnen dragen. De vacht heeft ongeveer 3 jaar nodig om op lengte te komen. Eigenlijk mag de Puli nooit gekamd of geborsteld worden (als pup is dat wel mogelijk, later niet meer), zijn vacht wordt al vanaf jonge leeftijd in dunnen koorden gescheurd. Het is deze vacht die de Puli samen met zijn gedrag zo karakteristiek maakt.

Een reu heeft een schofthoogte van 40-44 cm en zal tussen de 13 en 15 kilo wegen.
Een teef heeft een schofthoogte van 35-41 en zal tussen de 10 en 13 kilo wegen.

Gezondheid van de Puli

Puli

De Puli kan HD- (heupdysplasie), (ED-problemen (elleboogdysplasie)), Oogproblemen en PL (patella luxatie) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieen van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD (en ED), PL en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD (en ED) worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij PL en EVCO-oogtest (en ED) is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Puli

het makkelijkste is om de haarplukken rondom de snuit kort te houden.Zo ook de voetzolen.Ook scheer ik de buikharen en hou de haren kort rondom het achterwerk.Dit om bevuiling en nare geurtjes te verminderen.Ook punt ik de lange haren wat bij.Regelmatig de vervilte haarplaten van elkaar af scheuren.
De puli verhaart niet dus een prima hond als je allergie's bent voor honden haren.Zo af en toe vind je een lange vervilte haar.

Opvoeding van de Puli

Puli

Het is een hond die graag voor je werkt.Het is een hond met een goede conditie, die ook graag mag spelen.
De puli leert snel, dus aan te raden is gelijk te beginnen met de opvoeding.

Rasvereniging van de Puli

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Puli.

Popularitieit van de Puli

De Puli staat op dit moment op de 109e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Puli

bel voor je een puli aanschaft altijd met de rasvereniging.of het een goed adres is.

Puli pup aanschaffen

een pulipup kost tussen de 8oo en 9oo euro.

Puli fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Puli.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Puli pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Puli hebben ook deze rassen

Meer weten over de Puli ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Puli:


Afbeeldingen

PuliPuliPuliPuliPuliPuliPuliPuliPuliPuliPuliPuli

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Puli hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^