Otterhound

Otterhound

Rasgroep van de Otterhound

De Otterhound behoort tot de Rasgroep "Lopende honden - zweethonden en verwante rassen"

Geschiedenis van de Otterhound

Otterhound

De Otterhound is een oud Engels jachthonden-ras, een lopende hond, een meute hond. EEN BRAK. Zoals zijn naam al aangeeft een jachthond voor de otterjacht. Zover de geschriften aangeven jaagde koning John I al met een meute van deze hounds en ook Henry II en Elizabeth I hielden grote meutes Otterhounds. Destijds vormde de otter een bedreiging voor het dagelijks brood van hen die van de visvangst moesten leven, alsmede een belemmering voor de groei van de welvaart der grootgrondbezitters. De Otterhound diende de otterstand op peil te houden. Ten gevolge van industrialisatie, milieubederf, en stroperij liep de otterstand in onze eeuw dramatisch terug waardoor tenslotte in 1976 ook de reguliere jacht op de otter, terecht, verboden werd. Daarmee werd echter ook de Otterhound met uitsterven bedreigd. Zij werden immers uitsluitend als werkhonden gehouden. Veel meutes zijn dan ook ontbonden.
De Master van de Kendall and District meute besloot echter een poging te doen dit unieke ras voor de toekomst te behouden. In 1976 werden enkele hounds bij particulieren geplaatst. In 1978 kwamen er hounds op de Crufts en richtte men de Engelse "Otterhound-Club" op. In Amerika bezocht men al shows met uit Engelse importen geboren Otterhounds en daar ontstond de "Masters of the Otterhound Association".

Karakter van de Otterhound

Otterhound

Otterhounds hebben een vriendelijk, vrolijk, speels karakter. Ze hechten zich sterk aan "zijn" mensen en is rustig in huis en zwemt graag. (ook in modderige poelen) Een Otterhound heeft net als alle andere brakkenrassen veel beweging nodig om aan zij jachtpassie tegemoet te komen. Pas wel op met loslopen in drukke gebieden. Als de Otterhound een speur in de neus krijgt, is hij moeilijk meer te houden.

Rasstandaard van de Otterhound

Otterhounds in Nederland

Omstreeks 1980 lukte het een Nederlandse fokker het vertrouwen te winnen van de Engelse Masters. Hij kreeg toestemming om 3 hounds te importeren om vanuit Nederland te helpen bij de opbouw van het ras.
Dat is goed gelukt. De populatie in Nederland anno 1999 bedraagt zo'n 60 hounds.

Om de eigenschappen van de hond te stimuleren is men enkele jaren begonnen met een Clean-Boot groep (speuren op mensenspoor) en de opzet van een meute. Beide activiteiten voorzien in werk voor de hounds en dat is misschien nog wel belangrijker dan het resultaat.

Zwakke punten

Vaak ontstuimig, heeft ruimte nodig, ook in huis. Deze "liefste hond van de wereld" is een Brak, een lopende hond. Heeft veel beweging nodig om nog ietwat aan zijn jachtpassie tegemoet te komen. Hij heeft de juiste opvoeding voor een Brak nodig. Wie absolute en onvoorwaardelijke gehoorzaamheid eist moet bedenken dat hij als baasje een straf is voor deze hond!

Algemeen beeld

Grote, vierkant gebouwde hond met een verleidelijke, majestueuze kop. Een soepele, sloffende gang. In zijn voorvaderen vinden we Bloodhound, Vendeen, Nivernais en Harrier. De Otterhound gaf op zijn beurt weer nieuw bloed aan de Airedale en de Chesapeak.

Hoofd en schedel

Licht gewelfd, niet grof of overdreven, loopt van duidelijke stop langzaam naar achterhoofdknobbel. Imposant, eerder smal dan breed, geen frons of rimpel. Voorsnuit diep en sterk. Hoofd mag zachter behaard zijn.
Ogen zijn intelligent en goeiig, matig diep liggend, kleur in overeenstemming met de vacht. Oren zijn lang, tot aan de neuspunt reikend, karakteristiek geplooid.

Lichaam en vacht

Diepe borst, ovale ribbenkast, goed gebogen. Rechte ruglijn, brede rug, lendenen kort en sterk. Schouders en ellebogen goed gehoekt. Haar 4 tot 8 cm, hard, waterbestendig, onder en bovenvacht, licht olie-achtig. Alle erkende brakkenkleuren.

Hoogte en gewicht

Reu: 67 cm en 50 kg
Teef: 63 cm en 35 kg

Voeten

Groot, rond, dikke voetzolen, rudimentaire zwemvliezen.

Kleur

Alle erkende brakkenkleuren. Niet toegestaan: lever en wit, wit met duidelijk gescheiden zwarte en tankleurige vlekken.

Sterke punten

Een vriendelijk, vrolijk, speels karakter.
Hecht zich sterk aan "zijn" mensen, rustig
in huis. Mag nooit getrimd worden, zelden
gekamd.

Gezondheid van de Otterhound

De Otterhound kan HD-(heupdysplasie) en ED-problemen en Hemofilie hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Otterhound

De Otterhound wordt niet getrimd; hij moet er ‘natuurlijk’ uitzien. U mag de vacht daarom maar mondjesmaat borstelen !

Opvoeding van de Otterhound

Consequent opvoeden is bij de Otterhound belangrijk. Het is aan te bevelen een cursus gehoorzaamheid met de Otterhound te volgen.

De Otterhound heeft erg veel beweging nodig. Bovendien is een omheinde tuin, gezien zijn karakter, een noodzaak.

Rasvereniging van de Otterhound


Brakken Club, Nederlandse
Brakken Club, Nederlandse

Heemskerk
Website: http://www.nederlandsebrakkenclub.nl

Popularitieit van de Otterhound

De Otterhound staat op dit moment op de 111e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Otterhound

Geen overige informatie over de Otterhound gevonden.
Heb jij overige informatie over de Otterhound ? Dan kun je dat toevoegen

Otterhound pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Otterhound pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Otterhound pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Otterhound fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Otterhound.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Otterhound pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer weten over de Otterhound ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: onbekend
Kindvriendelijk: onbekend
Gehoorzaam: onbekend
Waaks: onbekend
Kan goed alleen zijn: onbekend
Heeft veel beweging nodig: onbekend
Is sociaal: onbekend

Geef jouw mening!

Deel de info over de Otterhound:


Afbeeldingen

OtterhoundOtterhound

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Otterhound hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^