Kaninchen Dashond, korthaar

Kaninchen Dashond, korthaar

Rasgroep van de Kaninchen Dashond, korthaar

De Kaninchen Dashond, korthaar behoort tot de Rasgroep "Dashonden"

Geschiedenis van de Kaninchen Dashond, korthaar

Kaninchen Dashond, korthaar


Land van herkomst : Duitsland.

Geschiedenis: Andere benamingen van de hond: Dashond of Dachshund. Kortbenige honden zijn al zeer lang afgebeeld, zoals uit oude Egyptische, Griekse en Chinese kunst blijkt. Het zou een afstammeling zijn van de oudste Duitse Jachthondenrassen zoals de Bibarhund, of de Duitse Brak. Op illustraties uit de 13de eeuw zijn de directe voorouders van de teckel aan het werk bij de jacht op de das. Ze zullen sindsdien nog wat van type zijn veranderd, maar aan het feit dat teckels al eeuwen bestaat, twijfelt niemand. Misschien kwamen ze zelfs al in Romeinse tijd voor.

De teckel heet officieel Dashond. Dat verwijst naar zijn vroegere werk, het aanpakken van de das. Daarvoor heeft hij een uitstekende neus en een prima gehoor. Hij zocht de das ook op onder de grond, vandaar zijn korte benen. Dashonden zijn trouwens, als alle Duitse jachthonden, zeer veelzijdig. De Teckel heeft niet alleen een lange geschiedenis als werkhond. In de kynologie was hij al in de 19de eeuw populair. Er ontstonden allerlei clubs die waren gericht op de jacht, op werkproeven (waarbij bijvoorbeeld sporen worden uitgewerkt) en op tentoonstellingen.

In 1888 werd de Duitse rasvereniging opgericht voor de kortharige variëteit. In 1880 werd in Engeland de eerste rasstandaard opgesteld. Tegenwoordig kent men drie beharingvarianten: de kortharig, langharige en ruwharige.

De draadhaar (of ruwharige) ontstond uit kruisingen met de Dandie Dinmont Terriër en andere Terriërs. De Langharige door kruisingen van de Kortharige met de Cocker Spaniel en de Stoberhund ( een oude Duitse jachthond ). De Teckel verspreidde zich al snel en werd wereldwijd bovendien een gewaardeerde gezelschapshond.

Karakter van de Kaninchen Dashond, korthaar

Aard: van oorsprong werd hij gefokt voor het jagen onder de grond, op vossen en dassen. Aangezien deze dieren groter zijn dan de Teckel zelf, moet ( om bij een eventuele confrontatie te kunnen overleven ) de Teckel over een moedig en zelfstandig karakter beschikken. Immers de jager kan hem onder de grond niet te hulp schieten. Heden ten dage hebben de Teckels deze karaktereigenschappen nog steeds behouden. Men mag van deze honden dus geen slaafse gehoorzaamheid verwachten. Toch is de Teckel ook gehoorzaam te krijgen, alleen duurt dit wat langer en dient men steeds zeer consequent te blijven. De Teckel is een vrolijke hond en is vaak tot op hoge leeftijd speels. Het is een waakse hond en zal graag willen blaffen. Wanneer de manipulerende aard van het ras niet in toom wordt gehouden, dan zou de brutale, actieve pup wel eens kunnen veranderen in een verwende, dikke huismus. Teckels passen zich gemakkelijk aan, bruisen van energie en zijn zeer aanhankelijk. Van welk formaat ook, Teckels zijn zeer geschikte huishonden.

Rasstandaard van de Kaninchen Dashond, korthaar

Herkomst
De korthaar is een uit Duitsland afkomstige lage, kortbenige jachthond. Hij is zeer gespierd en krachtig gebouwd met een fiere hoofdhouding en een alerte uitdrukking. Daarbij is hij een vrolijke en schrandere gezelschapshond. De kortharige variëteit is de originele vorm.
Algemeen voorkomen
Een lage en langgerekte maar compacte verschijning met korte, rechte voorbenen en sterk van bot; de borstkas is ruim en diep en opvallend is het sterk vooruitspringende borstbeen. Het hoofd is langgestrekt, scherp en droog besneden met een attente uitdrukking.
Schofthoogte
De Kortharige Teckel komt in drie groottes voor en bepalend hiervoor is de maat van de borstomvang, gemeten op de leeftijd van tenminste 15 maanden. Borstomvang van het Kaninchen tot 30 cm
Gewicht
Kaninchen Dashond 3-4 kg.
Vacht
Kort, dicht, glanzend en glad aanliggend met onderwol. Eenkleurig: rood, roodgeel, geel met of zonder zwarte haartjes (gesticheld); tweekleurig: diepzwart of bruin met roestbruine of gele aftekening; wildzwijnkleurig: black and tan patroon waarbij in het zwart witte haarpunten voorkomen; gevlekt/gestroomd: zwart, rood of grijs met onregelmatige witte vlekken, waarbij noch de donkere, noch de lichtere kleur mag overheersen
Gebruik
De Korthaar Teckel werd van oorsprong gebruikt voor de jacht onder de grond op dassen en vossen. Later werd hij meer een allround jachthond. Is tegenwoordig een prima huishond die zeer op het gezin gesteld is.

Gezondheid van de Kaninchen Dashond, korthaar

Teckels kunnen gevoelig zijn voor problemen met de tussenwervelschijven (hernia). Incidenteel komen erfelijk bepaalde oogafwijkingen voor. Fokdieren worden hierop onderzocht.

Problemen die regelmatig bij in het ras voorkomen:
Te Kort borstbeen;
Te kleine- en smalle onderkaak;
Te overdreven hoekingen in de achterhand (te olange 2e dij) waardoor de beweging beperkt is.
Aandacht voor het gedrag van de dashond. Agressiviteit moet in de beoordeling zwaar bestraft worden.

Verzorging van de Kaninchen Dashond, korthaar

De vacht vereist geen specifieke verzorging.

Opvoeding van de Kaninchen Dashond, korthaar

Geen informatie over de Opvoeding van de Kaninchen Dashond, korthaar gevonden.
Heb jij ontbrekende informatie over de Opvoeding van de Kaninchen Dashond, korthaar ? Dan kun je dat toevoegen

Rasvereniging van de Kaninchen Dashond, korthaar


Teckel Club, Nederlandse
Teckel Club, Nederlandse

De Bilt
Website: http://www.teckelclub.nl

Popularitieit van de Kaninchen Dashond, korthaar

De Kaninchen Dashond, korthaar staat op dit moment op de 107e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Kaninchen Dashond, korthaar

We kennen binnen de dashonden negen variëteiten. Er zijn drie haarvariëteiten (kort-, lang- en ruwhaar) en drie groottes die bepaald worden naar de borstomvang (standaard, dwerg en kaninchen).
De kortharige Dashond is de meest originele, de andere variëteiten zijn ontstaan door inkruisingen van andere rassen.
Dashonden of teckels zijn veelzijdige jachthonden. Ze jagen boven en onder de grond en voor- en na het schot. Men zegt vaak dat een teckel eigenwijs is, maar dat is niet helemaal waar. Door hun jachtpassie/werkeigenschappen zijn ze zeer zelfstandig en dat wordt vaak verward met eigenwijsheid. Teckels kunnen zeer energiek zijn en erg volhardend. Verder kunnen ze de komiek uithangen als ze hun zin willen doordrijven, waardoor ze heel vaak de lachers op hun hand hebben. Aan de baas zijn ze trouw en aanhankelijk, de ruwharen kunnen wat meer gereserveerd zijn naar vreemden, de langharen zijn het meest zachtaardig. Men ziet duidelijk karakterverschillen tussen de diverse variëteiten, maar ze zijn bijna allemaal waaks, nieuwsgierig en moedig. De kleinere variëteiten zijn vaak wat pittiger van aard dan de standaard. Het is van groot belang dat de teckel goed wordt opgevoed, want het is een grote hond in zakformaat en geeft men hem een vinger, dan neemt hij de hele hand. Ongeacht wat men ook zegt; ook een teckel is onder appèl te krijgen. Teckels kunnen goed overweg met hun soortgenoten. Vogels en knaagdieren kunnen soms op het jachtinstinct van de hond werken, dus hier is voorzichtigheid geboden. Ze kunnen ook met kinderen in huis leven, mits de kinderen de teckel als hond behandelen en niet als speelgoed.

Kaninchen Dashond, korthaar pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Kaninchen Dashond, korthaar pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Kaninchen Dashond, korthaar pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Kaninchen Dashond, korthaar fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Kaninchen Dashond, korthaar.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Kaninchen Dashond, korthaar pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Kaninchen Dashond, korthaar hebben ook deze rassen

Meer weten over de Kaninchen Dashond, korthaar ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: onbekend
Kindvriendelijk: onbekend
Gehoorzaam: onbekend
Waaks: onbekend
Kan goed alleen zijn: onbekend
Heeft veel beweging nodig: onbekend
Is sociaal: onbekend

Geef jouw mening!

Deel de info over de Kaninchen Dashond, korthaar:


Afbeeldingen

Kaninchen Dashond, korthaar

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Niet voldoende informatie over de Kaninchen Dashond, korthaar

De volgende items bevatten geen informatie. Heb jij ontbrekende informatie over de Kaninchen Dashond, korthaar ? Dan kun je dat toevoegen

  • Opvoeding

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^