Grote Keeshond, wolfsgrijs

Grote Keeshond, wolfsgrijs

Rasgroep van de Grote Keeshond, wolfsgrijs

De Grote Keeshond, wolfsgrijs behoort tot de Rasgroep "Spitsen en oertypes"

Geschiedenis van de Grote Keeshond, wolfsgrijs

Grote Keeshond, wolfsgrijs

De keeshond zou afstammen van turfhonden, prehistorische spitsen waarvan de fossiele resten op verschillende plaatsen in Europa zijn teruggevonden. In afbeeldingen op Griekse vazen zijn ook keeshonden herkend, hoewel dat niet in overeenstemming is met de veronderstelde noordelijke afkomst van het ras.

Een middeleeuws zegel van de stad Amsterdam toont een keesachtige hond aan boord van een schip, maar in het algemeen zijn oude afbeeldingen van keeshonden schaars. Dit heeft te maken met de lage status van de hond, vergeleken met de jachthonden van de adel. Luther en Mozart zijn echter genoemd als eigenaren van een keeshond. In de 18e eeuw werd de grote kees in Engeland geïntroduceerd als pomeranian, de naam verwijst naar de streek Pommeren in Duitsland, vanwaar kennelijk honden van dit type geïmporteerd werden. Witte keeshonden werden meerdere malen door Thomas Gainsborough afgebeeld.

In Nederland werd het ras in de 18e eeuw het symbool van de Patriotten, en hij stond tegenover de mopshond van hun Orangistische tegenstanders. Verondersteld wordt dat de naam keeshond afgeleid is van die van de patriot Cornelis (Kees) de Gijselaar. In ieder geval werden de Patriotten ook als Kezen betiteld.

Keeshonden werden vroeger in Duitsland en Nederland gebruikt als waakhond, eventueel aan boord van een schip. Ze waren doorgaans iets kleiner dan de huidige grote kees. Dergelijke standaard keeshonden werden eind 19e eeuw op de eerste hondenshows ingeschreven. Het fokken van de kleine keeshond was al eerder in de 19e eeuw begonnen, de Engelse koningin Victoria importeerde kleine keeshonden uit Italië. Rond 1900 was de kleine kees enige tijd een modehond. In 1924 werd de Nederlandse Keeshonden Club (NKC) opgericht.

In de jaren 1920 begon men in Engeland ook weer met de grote keeshonden te fokken, waarbij uit Nederland geïmporteerde wolfsgrijze exemplaren een belangrijke rol speelden. Vandaar dat het Nederlandse woord keeshond daar in gebruik kwam als aanduiding voor de wolfsgrijze kees. Dit is naast de dwergkees nog steeds de enige variant die in Engeland en Amerika erkend is. De populaire wolfskees wordt er vaak gezien als een authentiek Nederlands ras.

De middenslag keeshond is uit de kleine kees gefokt en werd door de FCI erkend in 1970. Vier jaar later volgde de erkenning van de dwergkees, om aansluiting te houden met de in Amerika populaire en steeds verder verdwergende pomeranian. De wolfsgrijze keeshond kreeg in de FCI-landen eveneens een aparte plaats naast de grote kees om te voorkomen dat de liefhebbers van de Anglo-Amerikaanse keeshond in Europa een eigen ras zouden gaan vormen.

Tegenwoordig zijn de dwergkeeshond en de wolfskees in behoorlijke aantallen op hondenshows vertegenwoordigd, daarnaast is er nog wel eens een witte standaard keeshond te zien en een enkele kleine of middenslag keeshond in wit of oranje. De overige variëteiten van het ras zijn zeldzame verschijningen. De bruine grote keeshond is waarschijnlijk uitgestorven, met de zwarte is het niet veel beter gesteld. Deze dieren staan in Duitsland op een rode lijst van bedreigde huisdiersoorten.

Karakter van de Grote Keeshond, wolfsgrijs

Grote Keeshond, wolfsgrijs

Een Keeshond is erg intelligent, hij voelt uw stemming goed aan in droevige en in blijde tijden waardoor u een goede steun aan uw hond heeft.

Het leven met een Keeshond is nooit saai en zelden rustig. Het zijn actieve, drukke honden die erg graag bij je zijn en deel uit willen maken van je leven. Ze liggen meestal niet netjes in hun mand, want door hun dikke vacht zoeken ze liever een koele plaats en liggen ze op de stenen vloer of op het vinyl.

Als bewaker van huis en haard is de Keeshond perfect. Niet zozeer door inbrekers aan te vallen, maar door hun waarschuwend geblaf geven ze toch een gevoel van veiligheid. Er leeft bij veel mensen nog de opvatting dat een Keeshond erg blafferig is en fel. Nu is een Kees een waakhond en zal dus blaffen bij onraad en soms vergeet hij wel eens midden in het geblaf waarom hij eigenlijk blafte, maar dat is iets dat goed af te leren is.

Ook een Keeshond heeft beweging nodig, niet zoveel als een jachthond maar wel om zijn energie kwijt te kunnen raken.

Een typische eigenschap van Keeshonden is hun ongelooflijke nieuwsgierigheid. Ze willen alles onderzoeken en als er iemand belt, staan ze vóór jou bij de deur om te zien wie er nu weer op bezoek komt. Gehoorzaamheid is niet altijd hun sterkste kant. Ze luisteren wel, maar enkel en alleen als hen dat zelf goed uitkomt. Daarom is het maar gelukkig dat ze elk jachtinstinct missen, zodat je ze rustig los kunt laten lopen in het bos.
Dat neemt niet weg dat er Keeshonden zijn die hun G&G-diploma hebben gehaald. Plus ze zijn leergierig en tijdens de socialisatie periode een puppy cursus volgen dan heeft u al veel gewonnen.

Als u de Keeshond eenmaal kent, is het: eenmaal een Kees altijd een Kees!

Wanneer u van plan bent een keeshond aan te schaffen, is het verstandig dat u zich van tevoren goed realiseert waar u aan begint. De keeshond is steeds oplettend, levendig en buitengewoon aanhankelijk aan de eigenaar.

Ze passen zich goed aan allerlei omstandigheden aan; zolang ze maar bij je in de buurt kunnen zijn, vinden ze alles prima. Hieruit ook de conclusie dat een Keeshond absoluut geen hond is om in een kennel te houden. Het is een huishond, die alleen gedijt wanneer hij de hele dag met zijn mensen kan optrekken.

Ze zijn dol op eten en als eigenaar is het oppassen geblazen dat de Kees niet te dik wordt.

Hij is nog angstig noch agressief,bestand tegen alle weer types, zijn robuustheid en hoge levensverwachting zijn belangrijke eigenschappen en maken hem tot een ideale gezinshond. Hij is ook geschikt voor behendigheid en gehoorzaamheid. Dat een Kees fel zou zijn is een misvatting die waarschijnlijk nog stamt uit de tijd dat Kezen als waakhond dienden op boerderijen en ze de hele dag aan een ketting lagen. Dan is het geen wonder dat een hond blafferig en agressief wordt. De huidige Keeshonden zijn van karakter zeer betrouwbaar en kunnen goed met kinderen en andere honden overweg.

Maar bedenk dat dit alleen geldt voor een Keeshond die uitstekend is opgevoed! En opvoeden kost veel tijd en energie. Een Ieder, die een keeshond wil aanschaffen, zal voldoende aandacht voor hem moeten hebben, tijd moeten maken om met hem te gaan wandelen etc.

De hond voelt zich thuis in een groot of klein huis, met of zonder tuin, in de stad of er buiten. De keeshond past in een gezin met kinderen, hij houdt van hen, tenminste als de ouder(s) er op letten dat het zijn leven als hond kan leiden en niet als speelgoed wordt gebruikt. Hij past ook goed bij de wat ouderen en zorgt daarbij voor de zo nodige sociale contacten.
Rasstandaard van de Grote Keeshond, wolfsgrijs

Herkomst

minstens 43 cm en max 55

Gewicht

Het uiterlijk van een Grijze Keeshond.
De schouderhoogte van de Grijze Kees is minimaal 43cm en maximaal 55 cm.
Keeshonden vallen op door hun mooie volle vacht, die door de wollen ondervacht wijd uitstaat. Om de hals ligt een mooie volle kraag en ze hebben een zwaar behaarde staart die gekruld over de rug gedragen wordt. Wolfsgrijs is de kleur van onze Keeshonden. Wolfsgrijs is zilvergrijs met zwarte haarpunten. De snuit en de oren zijn donker gekleurd en rond de ogen is een duidelijke tekening van een brilletje te zien. De kraag en de beharing op de schouders is lichter gekleurd. Voor- en achterbenen zijn zilvergrijs, zonder zwarte aftekeningen onder het elleboog- en kniegewricht. Behalve wat kleine streepjes op de tenen. Zwarte staartpunt onderzijde van de staart en broekbeharing zijn zilvergrijs. In de volksmond wordt er ook vaak gesproken over de wolfsgrauwe, grijze, blauwgrijze of blauwe Kees.Gebruik

Gezondheid van de Grote Keeshond, wolfsgrijs

Epilepsie komt voor, evenals HD, ED en PHPT.

Verzorging van de Grote Keeshond, wolfsgrijs

Keeshonden worden tegendraads geborsteld. Te beginnen bij de kop: de nekharen achter de oren borstelen we naar voren. U houdt het haar met een hand plat en gaat laagje voor laagje verder. Achter de oren kan een klitje zijn ontstaan. Voorzichtig uitpluizen en dan vanaf de uiteinden van de haren voorzichtig uit elkaar kammen. Achter de oren eventueel een beetje talkpoeder strooien en even later goed uitkammen. De staart in de groeirichting borstelen.

Bij regelmatig borstelen hoeft een Keeshond eigenlijk niet gewassen te worden. Veelvuldig wassen maakt de haren zacht en het ontvet de huid, waardoor de vacht droog en dof kan worden.

Tijdens het verharen is wassen af te raden. Dode haren die niet wegspoelen kunnen verviltingen in de ondervacht veroorzaken.Mocht wassen door onvoorzien omstandigheden toch nodig zijn: gebruik dan altijd een speciale shampoo voor honden (er zijn shampoos in de handel voor verschillende soorten vachten en kleuren). De shampoo mag niet in de ogen of oren terechtkomen. Het schuim moet goed uitgespoeld worden (ingedroogde shampooresten of niet voor honden geschikte shampoos kunnen jeuk en irritatie veroorzaken). De hond mag pas weer naar buiten als hij helemaal droog is, ook een hond kan nl kouvatten. De schaar wordt gebruikt om de lange haren bij de tenen weg te knippen.


Opvoeding van de Grote Keeshond, wolfsgrijs

Wanneer u van plan bent een keeshond aan te schaffen, is het verstandig dat u zich van tevoren goed realiseert waar u aan begint. De keeshond is steeds oplettend, levendig en buitengewoon aanhankelijk aan de eigenaar.

Ze passen zich goed aan allerlei omstandigheden aan; zolang ze maar bij je in de buurt kunnen zijn, vinden ze alles prima. Hieruit ook de conclusie dat een Keeshond absoluut geen hond is om in een kennel te houden. Het is een huishond, die alleen gedijt wanneer hij de hele dag met zijn mensen kan optrekken.

Ze zijn dol op eten en als eigenaar is het oppassen geblazen dat de Kees niet te dik wordt.


Maar bedenk dat dit alleen geldt voor een Keeshond die uitstekend is opgevoed! En opvoeden kost veel tijd en energie. Een Ieder, die een keeshond wil aanschaffen, zal voldoende aandacht voor hem moeten hebben, tijd moeten maken om met hem te gaan wandelen etc.

De hond voelt zich thuis in een groot of klein huis, met of zonder tuin, in de stad of er buiten. De keeshond past in een gezin met kinderen, hij houdt van hen, tenminste als de ouder(s) er op letten dat het zijn leven als hond kan leiden en niet als speelgoed wordt gebruikt. Hij past ook goed bij de wat ouderen en zorgt daarbij voor de zo nodige sociale contacten.

De periode dat een hond tussen de circa 4 en 12 weken oud is, wordt de primaire socialisatiefase genoemd. In deze fase leert de hond wat wel en wat niet tot zijn normale leefwereld behoort (dit wordt ook wel inprenting genoemd). Dus kennis te laten maken met alle aspecten van het “dagelijks leven” (de stofzuiger, de huisbel, kinderen, de radio, etc.)

Het is heel belangrijk dat pups al tijdens de eerste periode van hun leven dagelijks plezierige ervaringen opdoen met mensen zodat ze zich “veilig” voelen bij mensen. Een pup die in deze fase van zijn leven relatief geïsoleerd opgroeit, heeft voor de rest van zijn leven een enorme achterstand opgelopen!

De vele positieve en weinig negatieve kanten van de Keeshond, maken Keeshonden mensen zo honkvast, wat in de praktijk betekent: Eens een Kees, altijd een Kees.

Rasvereniging van de Grote Keeshond, wolfsgrijs


Keeshonden Club, Nederlandse
Keeshonden Club, Nederlandse

Gemonde
Website: http://www.keeshondenclub.nl/

Popularitieit van de Grote Keeshond, wolfsgrijs

De Grote Keeshond, wolfsgrijs staat op dit moment op de 97e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Grote Keeshond, wolfsgrijs

Geen overige informatie over de Grote Keeshond, wolfsgrijs gevonden.
Heb jij overige informatie over de Grote Keeshond, wolfsgrijs ? Dan kun je dat toevoegen

Grote Keeshond, wolfsgrijs pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Grote Keeshond, wolfsgrijs pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Grote Keeshond, wolfsgrijs pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Grote Keeshond, wolfsgrijs fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Grote Keeshond, wolfsgrijs.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Grote Keeshond, wolfsgrijs pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer weten over de Grote Keeshond, wolfsgrijs ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Grote Keeshond, wolfsgrijs:


Afbeeldingen

Grote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijsGrote Keeshond, wolfsgrijs

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Grote Keeshond, wolfsgrijs hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^