Finse Spits

Finse Spits

Rasgroep van de Finse Spits

De Finse Spits behoort tot de Rasgroep "Spitsen en oertypes"

Geschiedenis van de Finse Spits

Finse Spits

De Finse Spits is het nationale ras van Finland. Het type heeft eeuwenoude wortels en men weet dat het al sinds de prehistorie voorkomt in het subpolaire gebied van de Atlantische Oceaan in het westen tot aan de Stille Oceaan in het oosten. Het ras is nauw verwant aan de Zweedse Norbottenspets; beide rassen hebben ook dezelfde jachtwijze. De Finse Spits heeft een speciale jachtblaf; door te gaan blaffen, weerhoudt hij de vogel ervan weg te vliegen en de jager kan het wild tot op schootsafstand naderen. Zoals vele andere keeshondenrassen wordt hij ook op andere gebieden gebruikt, onder andere voor de elandenjacht. In 1892 werd hij een ras in de moderne zin van het woord, en de fokwerkzaamheden hebben erg veel succes, zowel wat betreft jachtaanleg als wat betreft uiterlijke kenmerken. Behalve in Finland, waar de hond in groten getale voorkomt, is de Finse Spits in verscheidene andere landen te vinden maar in hele kleine aantallen, in Nederland is de Finse Spits een zeldzame verschijning..

Karakter van de Finse Spits

Finse Spits

De finse spits is erg levendig en dit tot op zeer hoge leeftijd en kan zeker niet lang in dezelfde houding blijven zitten, door zijn nauwelijks te temmen energie – speurzin/ jachtlust, is een vrije wandeling een eerste levensbehoefte.
Van de eigenaar wordt verwacht dat hij stevige wandelschoenen heeft en daar ook gebruik van maakt .

Hij heeft onnoemelijk veel gezichtsuitdrukkingen, ogen, oren, staart, vocabulair (een finse spits kan hele verhalen tegen je vertellen) en lichaamsbewegingen zijn een open boek (als u deze leert lezen).
Het jachtinstinct en het alert reageren op alles, maakt de spits tot wat hij is.
Voor vreemden kan hij vrij afstandelijk overkomen, maar voor bekenden en baas en huisgenoten, voor de kinderen een fijne kameraad hoewel hij zich niet alles laat welgevallen.
De finse spits heeft een uiterst gevoelig karakter en een onrechtvaardige behandeling wordt u echt kwalijk genomen. Samen werken is dan onmogelijk geworden en het kan een tijdje duren voordat hij u weer zal accepteren
-----------

Zelfstandig, wel bereid tot samenwerking met de mens, maar wil tot op zekere hoogte z'n eigen gang kunnen gaan. Levendig en energiek, pittig en zelfbewust. Waaks en gereserveerd ten opzichte van vreemden, maar nooit kwaadaardig. Het gebruik van zijn stem is een wezenlijk onderdeel van zijn taak als jachthond - met andere woorden: hij kan goed blaffen.Dit houd niet in dat de Finse Spits de gehele dag blaft,een volwassen Finse Spits blaft wanneer hij iets kenbaar wil maken, zoals een vreemde kat in de tuin,etc. Als een Finse Spits zijn energie goed kwijt kan dan is het zelfs een heel stille hond in huis.


Rasstandaard van de Finse Spits

De Finse Spits is een bijna vierkant gebouwde, droge, stevige hond, die opvallend goed opgericht is. Hoofd: middelgroot, droog, enigszins gewelfd voorhoofd, hellende maar duidelijke voorhoofdsaanzet, iets uitgesproken wangen. Smalle droge neus, zwarte neusspiegel. Ogen: middelgroot, amandelvormig, donker, met levendige uitdrukking. Oren: vrij klein, spits, zeer beweeglijk, bekleed met fijn haar. Gebit: schaargebit. Hals: gespierd. Lijkt door de dikke vacht kort bij reuen, langer bij teven. Lichaam: recht, sterke rug, diepe borstkas, enigszins opgetrokken buiklijn. Ledematen: vrij sterke botten, betrekkelijk steile schouders, rechte voorbenen. Stevige achterbenen, matige hoekingen, evenwijdig. Voeten: vast en rond. Staart: krult sterk vanaf de aanzet in een boog naar voren-beneden-achteren, en wordt tegen de dijbenen aangedrukt met de punt van de staart tegen het midden van het dijbeen. Gestrekt reikt hij tot het spronggewricht. Vacht: kort en op het hoofd en de benen aanliggend, maar niet op de achterkant van de benen. Op het lichaam vrij lang, iets rechtop en naar buiten staand. Stijver haar in de nek en op de rug. Het stijve haar op de schouders is aanzienlijk langer en grover, met name bij reuen. Aan de achterkant van de dijbenen en op de staart is het haar lang en dik. Korte, zachte, dikke en lichte ondervacht. Kleur: op de rug bruinrood of geelbruin, heldere kleur, levendig. Lichter aan de binnenkant van de oren en op de wangen, kin, borst, buik, binnenkant van de benen en de achterkant van de dijbenen alsmede op de staart. Schofthoogte: reu 47 cm, teef 42 cm. Een afwijking van ± 3 cm naar boven of naar beneden is toegestaan.

Gezondheid van de Finse Spits

Finse Spits

De Finse Spits wordt op patella luxatie en de standaard ecvo ogen getest.

Verzorging van de Finse Spits

Recht en hard en enigszins uitstaand, met een zachte wollige ondervacht. De vacht van de Finse Spits heeft niet veel onderhoud nodig.De meeste Finse Spitsen zijn katachtig schoon op zichzelf en dragen geen scherpe hondengeur bij zich.

Opvoeding van de Finse Spits

Finse Spits

Opvoeding: een consequente maar rechtvaardige opvoeding, met zachte hand, geen grove correcties maar de goede dingen belonen en de hond de hemel in prijzen. Pak je hem op grove wijze, met harde hand aan dan zal dat geheel averechts werken en de Finse spits zal het vertrouwen in de baas verliezen en zich van hem afkeren.
Een Finse Spits leert heel snel en verveelt zich ook snel als hij een oefening langdurig moet herhalen,ze houden meer actie en doorgaan.
Meerdere Finse Spitsen in Nederland worden ingezet als sociale aaihond.
Behendigheid is ook een hondensport waar de Finse Spits zich heerlijk in kan uitleven.

Rasvereniging van de Finse Spits


Scandinavische Spitshondenrassen 'Scandia', Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van
Scandinavische Spitshondenrassen 'Scandia', Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van

Hilversum
Website: http://www.scandia-rasvereniging.nl

Popularitieit van de Finse Spits

De Finse Spits staat op dit moment op de 109e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Finse Spits

geen specifieke gezondheidsproblemen bekend.

Finse Spits pup aanschaffen

tussen 1200 en 1300 euro.

Finse Spits fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Finse Spits.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Finse Spits pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Finse Spits hebben ook deze rassen

Meer weten over de Finse Spits ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Finse Spits:


Afbeeldingen

Finse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse SpitsFinse Spits

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Finse Spits hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^