Briard

Briard

Rasgroep van de Briard

De Briard behoort tot de Rasgroep "Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Briard

Briard

De geschiedenis van de Chien de Berger de Brie, zoals hij ook wel wordt genoemd, verdwijnt in de mistflarden van het grijze verleden. Al eeuwen trekken ruigharige Briard-achtige honden met de nomadische schaapskuddes mee, vooral in Frankrijk. In WO I werd de Briard gebruikt als berichthond, Rode Kruishond en om karretjes met munitie te trekken.

Karakter van de Briard

Briard

Super lief ,aanhankelijk,speels,een echte knuffelbeer maar ook op z'n tijd eigenzinnig, dominant, en ondernemend.

Rasstandaard van de Briard

Referentie punten:

De grote van een
Reu is 62-68cm
en van een Teef is 56-64cm
Onderhoud 1 à 3x per 3weken goed borstelen en daarna zorgvuldig kammen.
Beweging Veel
Leefomgeving Zowel stedelijk als landelijk
Levensverwachting ca. 12 jaar
Prijs van aanschaf ca. € 850,00/€ 950,=

Algemeen voorkomen: Robuust, soepel, gespierd en goed in proporties gebouwd
Karakter: Erg intelligent, levendig en speels
Vacht: Lang, minimaal 7 cm op lichaam, golvend en droog. Een compacte ondervacht
Kleur: Zwart, Grijs of Fauve met al haar tinten
De Briard is een imposante, levendige en elegante verschijning. Het is een middelgrote, stevig gebouwde, langharige herdershond. Hij is zo sterk behaard, dat men van zijn hoofd vaak niet veel meer ziet dan zijn donkere brede neus, zijn roze tong en af en toe zijn donkere glinsterende ogen tussen de haren van zijn wimpers. De oren zijn, indien de hond alert is, constant in beweging. In sommige landen worden de oren nog gecoupeerd, maar in Nederland is dit gelukkig sinds 1989 verboden. De vacht van een Briard is licht golvend en minimaal 7 cm lang. Behalve wit zijn alle kleuren toegestaan, mits de hond éénkleurig is. maar uiteraard zijn er kleuren die de voorkeur genieten.

De Briard is een herdershond, die opvalt door zijn intelligente, evenwichtigheid, wendbaarheid en leergierigheid. Zijn onvermoeibare inzet en zelfstandige manier van werken maakte hem bij de schaapsherder zeer geliefd. Zijn werk was het hoeden, begeleiden en beschermen van schapen en het verdedigen van de baas en diens eigendommen. Door zijn aangeboren voorzichtigheid en vindingrijkheid tegenover moeilijkheden is hij zeer geschikt voor dit werk. Tegenwoordig ziet hij zijn huisgenoten vaak aan als zijn kudde en zo zie je tijdens de wandeling hun "kudde" omcirkelen. De oorspronkelijke herderstalenten kan de Briard als huishond niet ontplooien, maar ook zijn familie verliest hij, zoals anders zijn schapen, niet uit het oog. Het kleinste teken is genoeg om de Briard aan het spelen of aan het werk te krijgen. De Briard is altijd opgewekt, levendig, oplettend en graag bereid met u op pad te gaan. Hij is in staat een sterke band met zijn baas en huisgenoten op te bouwen en is bereid zijn baas zijn absolute vertrouwen te schenken en perfect met hem samen te werken. De Briard is van nature een kindervriend, maar dit betekend niet dat hij niet-sociaal gedrag van kinderen lijdzaam ondergaat. Het is verbazingwekkend hoe zacht en voorzichtig deze "temperamentsbundel" met kinderen kan omgaan. Men moet echter - en dat geldt voor alle honden - nooit kleine kinderen zonder toezicht alleen laten met honden. De Briard mag niet nerveus zijn. Hij heeft enorm veel temperament, maar is in huis rustig en afwachtend. Omdat de Briard heel intelligent is, reageert hij passend op iedere situatie. Hij stelt zich in op zijn mede-huisgenoten en past zich daarbij aan. De Briard heeft veel beweging nodig, hij heeft graag iets te doen en maakt zich graag nuttig. Als hij precies weet wat er van hem verlangd wordt, dan kan hij paarden, schapen maar ook kinderen hoeden. Een Briard heeft veel aandacht en voldoende leiding nodig, want een zekere eigenzinnigheid is hem niet vreemd. Belangrijk is dat de hond en baas elkaar echt begrijpen en een eenheid vormen. De Briard heeft veel eigen initiatief en ondernemingslust en verlangt dit ook van zijn baas. De Briard doe met veel plezier en enthousiasme mee aan gehoorzaamheid en/of behendigheidstrainingen. Voorzichtigheid is echter geboden bij het kiezen van een opleiding, met name die tot verdedigingshond. Een Briard die alleen in huis en in de tuin, al is deze nog zo groot, wordt gehouden zonder dat men met hem bezig is, zal niet erg nuttig zijn en dat waarschijnlijk ook op een dag duidelijk laat merken.

De Briard is van nature zeer waaks en bereid tot verdedigen wanneer dit werkelijk noodzakelijk is. Buren kunnen steeds voorbij de tuinpoort lopen zonder dat de Briard aanslaat, maar als een vreemde persoon voorbijkomt, dan zal hij dit meteen laten horen. Typisch is de "honkvastheid",een briard zal nooit van huis lopen maar zich altijd in een straal van zo'n 2 a 300 metervan huis bevinden. Voor een harmonieuze samenleving tussen mens en hond is het belangrijk vertrouwen in elkaar te hebben. Een pup moet van kleins af aan veel geaaid worden, lichaamscontact is ontzettend belangrijk. De fokker moet er al veel tijd aan besteden om bij de pups dit vertrouwen en de binding met de mens te bevorderen. Bij veel pups zien we al een bepaalde mate van gereserveerdheid, maar zeker tegen de tijd dat de Briard volwassen is, komt de rastypische terughoudendheid tegenover vreemden en het onbekende tevoorschijn. Een Briard bekijkt een vreemde in eerste instantie kritisch, maar niet onvriendelijk. Het liefst beslist de Briard zelf of hij de vreemdeling zal begroeten, zich terugtrekt of dat hij de bezoeker alleen maar even bekijkt.

De Briard zoekt zijn ligplaats meestal zo uit, dat hij de hele familie kan zien. Hij ligt vaak in een soort halfslaap, maar is altijd klaar om in actie te komen als daarom wordt gevraagd. Omdat de beminnelijke Briard toch een zelfbewuste hond is die soms erg eigenwijs kan zijn, kan dat makkelijk tot problemen leiden. Eenmaal in de pubertijd heeft al menig Briard geprobeerd de baas in huis te worden. Bij reuen zien we dit iets vaker dan bij teven. Belangrijk is een consequente opvoeding zowel voor de reu als voor de teef vanaf de eerste minuut dat de pup in huis komt! Het is wellicht moeilijk om streng te blijven als twee donkere kraalogen je aankijken. Het is de enige weg om een plezierig leven samen te verzekeren. Je moet de kleine Briard met vaste hand duidelijk maken wat zijn plaats is binnen de familie. Consequent zijn in combinatie met veel spel en liefde, dat is de goede weg. Omdat de Briard erg gevoelig is, verdraagt hij geen harde aanpak, daar wordt hij dwars en nerveus van. Als je gebruik maakt van de speelzin van de Briard en als je de hond goed aanvoelt, dan krijgt je een goed contact met de hond. Een goede mogelijkheid om de hond duidelijk te maken dat je de baas bent is steeds zelf het initiatief te nemen. Zo moet je als baas steeds degene zijn die bepaald wanneer bijvoorbeeld het spel ophoudt en mag deze beslissing nooit aan de Briard worden overgelaten. Is de rangorde binnen de familie niet duidelijk, dan zal de Briard steeds weer proberen de baas te worden. Natuurlijk is erfelijke aanleg zeker mede bepalend. Ook hebben de moederhond en de fokker in de eerste weken bijgedragen in de opvoeding van de pups, maar de belangrijkste taak en de grootste invloed op de vorming van het gedrag van de jonge Briard oefent je als eigenaar, baas en vriend uit.

Verzorging: De Briard heeft een dubbele vacht. De dekharen (bovenvacht) is hard en droog bijna als geitenhaar. De ondervacht is zacht en wollig en bevindt zich rondom de dekharen. Het is vooral de ondervacht die de meeste aandacht vraagt. Als de vacht niet goed wordt onderhouden, is het de ondervacht die zelfs gaat klitten en in een verder stadium van verwaarlozing zelfs gaat vervilten. Het verwijderen van deze klitten lukt meestal niet zonder de vacht te beschadigen. Er wordt teveel ondervacht uitgetrokken, waardoor de groei van de ondervacht juist gestimuleerd wordt en daar zitten wij nu net niet op te wachten. Voor de volwassen Briard moet u wekelijks rekenen op ongeveer één uur vachtverzorging.

Enkele tips voor de verzorging:

Zorg voor een stevige tafel of verhoging met een stroef oppervlak. De hond voelt zich daarop zeker een stuk prettiger.

Zorg dat kam en borstel schoon zijn en binnen handbereik liggen.

Zorg ervoor dat u een uurtje ongestoord door kunt werken. De hond weet wat hem te wachten staat, maar rekent niet op telefoontjes en visites tussendoor; hij wordt er lastig van en dat zal bij u waarschijnlijk weer irritatie opwekken.

Uiteraard kunt u voor meer informatie contact opnemen met de Nederlandsche Briard Club.

Gezondheid van de Briard

Briard

vraag altijd naar hd in de lijn en de ouderdieren.
Ze moeten tegen nachtblindheid worden getest de CSNB .
En sinds kort ook de EU in Duitsland al verplicht.

Verzorging van de Briard

1x per week tot 1x per 3 weken goed borstelen en doorkammen tot op de huid. Dit is afhankelijk van de vachtkwaliteit. Heeft de Briard veel ondervacht dan ook de ondervacht regelmatig (laten)uitwollen. Dat deze daardoor juist dikker zou worden is een fabeltje.

Opvoeding van de Briard

Briard

Vriendelijk maar duidelijk & consequent opvoeden.

Rasvereniging van de Briard


Briard Club, De Nederlandsche
Briard Club, De Nederlandsche

Ramsbeekweg 44
7152KS Eibergen
Telefoon: 0545-473923
Website: http://www.briard.nl


Briard Kring Nederland
Briard Kring Nederland

Havelter Schapendrift 39
7971BB Havelte
Telefoon: 0521-570089
Website: http://www.briardkring.nl


Briard, Briard Vereniging Nederland
Briard, Briard Vereniging Nederland

Westelbeersedijk 23
5091SK Middelbeers
Telefoon: 06-10353895
Website: http://www.briardvereniging.nl

Popularitieit van de Briard

De Briard staat op dit moment op de 60e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Briard

De briard is een geweldige hond voor sportieve mensen die met het enigszins gecompliceerde gedrag van deze franse herdershond overweg kunnen en die dit weten te waarderen. De ideale briard is een alrounder die geschikt is in vele takken van hondensport. o.a obedience, agility, flyball, reddingshondenwerk, speuren maar ook pakwerk(o.a. IPO ofwel GHP). Helaas wordt deze fijne vorm van hondensport door onwetenden nog wel eens negatief afgeschilderd, en zijn daarbij ook niet alle briards hiervoor geschikt.(o.a. door onzekerheid of door gebrek aan moed). Het mooie is dat in het algemeen een hond die geschikt is voor in de hondensport ook als huishond het beste voldoet.

Briard pup aanschaffen

€ 850,00/€ 1000.

Briard fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Briard.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Briard pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Briard hebben ook deze rassen

Meer weten over de Briard ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Briard:


Afbeeldingen

BriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriardBriard

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Briard hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^