Koehakken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CSKACSKA

honden foto van CSKA

Ik twijfel een beetje of onze Golden Retriever pup (4 maanden) nou aan het koehakken is of niet. Als hij loopt/staat zie je dat zijn achterpootjes lichtjes naar buiten staan: de ' hakken ' staan lichtjes naar elkaar toe. Als hij echter plast of gaat ontlasten, zie je dit duidelijker. Vooral bij het ontlasten staan de hakken soms wel helemaal tegen elkaar aan. Hij zet overigens zijn poten ook weleens wat raar neer, d.w.z. heel dicht bij elkaar of juist ver van elkaar af. Maar dat is, denken wij, meer lompheid (blijft een Golden Retriever ;-)) en/of speels. Gezien dit eigenlijk alleen gebeurd als hij druk met iets bezig is. Bij wandelingen e.d. loopt hij vrij netjes en als we 'm even in een drafje laten lopen ziet dat er eigenlijk ook keurig uit. Je ziet het ' koehakken ' eigenlijk alleen als hij stil staat of langzaam aan wat rondloopt in huis en als hij plast/ontlast.

Iemand een idee wat normaal is bij een Golden Retriever in dit opzicht?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Koehakken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Een pup van 4 maanden loopt sowieso wat raar.
Dot komt omdat alles nog niet volgroeid is en de spieren nog niet volledig opgebouwd zijn.

Waar je pup vandaan komt is wel een groot belang, van een goede erkende fokker zal het straks nadat hij volgroeid is allemaal anders zijn.
Maar komt je pup van een broodfokker of een pretnestje zonder dat de ouders getest zijn, zou het van alles kunnen zijn.

honden page profiel CSKACSKA

honden foto van CSKA

Hij komt van een goede (erkende) fokker en zowel zijn ouders als opa en oma (beide kanten) zijn getest op erfelijke aandoeningen als HD, ED en PRA-CAT. Allemaal goede resultaten (uiteraard, anders was hij nooit ter wereld gekomen).

Maar toch zegt dit toch niet zo veel met betrekking tot koehakken, dat is toch niet iets erfelijks volgens mij?

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

De bouw van de hond heeft juist heel erg veel met de voorouders te maken.
Het skelet moet goed zijn, bij oesp nesten of die andere niet juiste fokkers is daar niet op gelet en is de kans veel groter.

Maar jou pup is nog te jong en te veel met de groei en veranderingen bezig om zo iets al voor 100% vast te stellen.

honden page profiel CSKACSKA

honden foto van CSKA

Oke, dus eigenlijk kan je over hoe hij nu zijn poten neerzet (zelfs bij plassen/ontlasten) nog niks nuttigs zeggen? En gezien hij uit een goed nest komt, hoef ik me hier voorlopig niet echt mee bezig te houden? Vanaf welke leeftijd moet je wel aan de bel trekken als dit aanhoudt?

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Rond een maand om 9 - 10 moet je weer eens kijken.
Vooral niet te veel op letten, dan zie je juist dingen!!

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dominique en de borders

Misschien kan ik je helpen.... Mijn teefje heeft als pup/jonge hond ook behoorlijk koehakken gehad (border collie).
Ik maakte me hier vreselijk druk om en ben dan ook toen zij 5 maanden was, naar een orthopeed gegaan om foto's te laten maken van haar heupen en hakken.
Koehakken kunnen erfelijk in bouw zijn, maar het kan ook uit de heupen komen. Bij slechte heupen gaat de hond zijn poten anders neerzetten namelijk. Ik was dus ook behoorlijk in paniek.
Na de foto's bleek dat ze perfecte heupen heeft (hd a norbergwaarde 38, haar ouders hebben beiden ook goede heupen) en ook met haar hakken is niks mis. Waar kwam het dan vandaan?
Het bot van het bovenbeen bestaat uit twee gedeelten, buiten en binnen. Bij haar groeide de ene kant wat sneller dan de andere, dat kan een oorzaak zijn voor groeipijn. Maar zij had geen groeipijn, ze ging namelijk haar pootjes anders gebruiken om groeipijnen te voorkomen.
De orthopeed zei dat de kans aanwezig was dat ze altijd een beetje koehakkig blijft omdat het een gewenning word om zo te staan. Maar het zou in ieder geval minder worden. Hij raadde me aan over te gaan op volwassen voer (iets waar ik normaal geen voorstander van ben) en dat heb ik gedaan. Wat je ook kan doen is glucosamine bij gaan geven, dat is erg goed voor de botten.
Bij Demy is het inderdaad veel minder geworden. Ze is nu 20 maanden en haar poten staan al veel beter. Het is nog niet helemaal weg en eerlijk gezegd verwacht ik ook niet dat dat nog gaat gebeuren maar ik ben in ieder geval blij dat het niks erfelijks is en niks waar ze last van gaat krijgen.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Anoniem (Gast)

Vaak zie je dit bij jonge honden die erg gehoekt zijn in de achterhand.
Ik weet niet wat je voert,maar als het puppyvoer is zou ik daar mee stoppen

honden page profiel CSKACSKA

honden foto van CSKA

Wat bedoel je met gehoekt in de achterhand?
Hij krijgt overigens geen speciaal puppyvoer (Orijen 6 Fish: all breeds, all life stages), maar wel de hoeveelheden die voor een pup staan natuurlijk.

honden page profiel GingerGinger

honden foto van Ginger

Mijn DH had dit ook erg, iedereen zei tegen me dat die HD had.

Hij heeft het nog een beetje hoor, maar hij is dan ook groot..
Toch komt hij uit geteste ouders, is hij HD-vrij geröntgend.
Ook heeft hij nooit pijnen...

Denk dat je je er niet al te druk om hoeft te maken ;-)
Gewoon in de gaten houden, wanneer hij naar een jaar toegaat.
Foto's laten maken kan dan altijd natuurlijk

honden page profiel CSKACSKA

honden foto van CSKA

Hmmm "groot" zeg je...onze GR lijkt ook erg groot te worden, staat hoog op zijn poten en iedereen (incl) DA vermoed dat hij flInk groot wordt. Zijn vader staat ook wat hoog op z'n poten overigens.

honden page profiel GingerGinger

honden foto van Ginger

Dat is het ook hoor.
Een pup groeit soms te snel, daardoor staat hij wat slungeliger. Vooral bij honden die groot worden zie je dat.

De mijne staat ook hoog op zijn poten en heeft een schofthoogte hoger dan 75 cm (is abnormaal voor een DH, weet ook niet waardoor dat gekomen is).

Denk dat het te maken heeft met:
- voeding
- groei
- erfelijkheid (grote honden op hoge poten staan af en toe was slungeliger)
- puppy zijn

Zolang de hond geen pijnen ondervindt zou ik me er niet druk om maken..
Ik heb toen mijn hond 1,5 was gewoon foto's laten maken voor de zekerheid.

Gewoon niet te lang laten lopen, geen kromlijnige bewegingen.
Tuurlijk komt het wel eens voor, maar liever niet te vaak :-D
Rechtlijnige bewegingen zijn prima.

Komt wel goed

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Komt niet alleen bij grote honden voor hoor... Mijn Demy is 48 cm ;-)

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Wouter, zoals Veronique ook al zegt, dat kan helemaal nog veranderen als hij volwassen is. Ik merk dat je, ondanks dat je hondje bij een goede fokker vandaan komt, je voortdurend zorgen maakt om zijn heupen, gewrichten en gangwerk. Helemaal niet nodig bij een hondje met zo'n achtergrond. Ga nu gewoon eens lekker genieten van je hondje. Lekker laten spelen en rennen, dat kan best. Voor je het weet is die leuke puppytijd voorbij en heb je niets anders gedaan dan je zorgen maken.

honden page profiel CSKACSKA

honden foto van CSKA

" Wouter, zoals Veronique ook al zegt, dat kan helemaal nog veranderen als hij volwassen is. Ik merk dat je, ondanks dat je hondje bij een goede fokker vandaan komt, je voortdurend zorgen maakt om zijn heupen, gewrichten en gangwerk. Helemaal niet nodig bij een hondje met zo'n achtergrond. Ga nu gewoon eens lekker genieten van je hondje. Lekker laten spelen en rennen, dat kan best. Voor je het weet is die leuke puppytijd voorbij en heb je niets anders gedaan dan je zorgen maken. "


Daar heb je waarschijnlijk wel een punt.
Tsja, we hebben thuis vroeger een golden retriever gehad die uiteindelijk aan de gevolgen van HD bezweken is (nou ja, had teveel pijn op een gegeven moment en er is toen besloten om hem in te laten slapen om verder lijden te besparen). Dat was echt verschrikkelijk om mee te maken. Je ziet en merkt dat hij pijn heeft en steeds meer moeite had met opstaan. Hij was dol op naar buiten, maar op een gegeven moment had hij daar ook geen zin meer in. Echt verschrikkelijk zielig!!! Ik wil dat liever niet nog een keer meemaken. Ondanks dat onze pup nu geen erfelijke aanleg zou moeten hebben, ben ik er dus toch extra voorzichtig mee. Als die al zoiets zou hebben, kan je natuurlijk meer voor hem doen als je er snel bij bent. Elk mogelijk signaal probeer je dus eigenlijk o te vangen...

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Ik kan me je zorgen helemaal voorstellen.. Wij hadden herder .. met van alles en nog wat.. Uieindelijk met 5 jaar latwn inslapen omdat hij nog amper kon lopen... Nu heb ik een witte herder, 5,5 jaar oud.. Loopt ook wat koehakkig.. Laatst rontgenfoto's laten maken: heupen zijn prima, ik liep te stressen om niks en ik weet nog geeneens bij wat voor fokker hij vandaan komt... Ik heb hem uit het asiel gehaald bijna 2 jaar terug, wat ik dus wil zeggen, wat al eerder is gezegd: stop met jezelf zo te stressen, is waarschijnlijk nergens voor nodig

Hou het gewoon in de gaten wanneer hij richting 1 jaar leeftijd gaat.. Is het dan nog ateeds zo, kan,je,het altijd nog laten checken...

Excuus voor eventuele rare zinnen/spelfouten.... HP vua je telefoon is niet zo geel handig, haha, hekemaal met dat automatische schermaanpassingen

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Koehakken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Mail niet kunnen lezen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^