castratie of eerst GnRH implantaat?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AngelaAngela

Hallo,

wij zitten erover te denken om onze Jack Russell misschien te laten helpen. Voornamelijk vanwege zijn agressieve gedrag naar andere honden toe. Naar alle honden blaft hij als een gek. Maakt niet uit reutje, teefje, pup.. als hij aan de riem is gaat hij enorm tekeer, en zou ze zo naar de keel willen vliegen. Geen idee waarom. Hij is vroeger (de eerste 2jaar) wel mishandeld, dat zal wel meespelen. Maar als hij los is, wat bijna nooit zo is omdat we dat niet aandurven, maar als hij dan op een hond af gaat begint hij met snuffelen, dan vliegt hij ze niet aan. Geen idee wat er gebeurt als je alleen toe zou kijken en ze hun gang zou laten gaan. De andere losse hondjes worden dan teruggeroepen en wij nemen onze hond mee terug.
Niet dat onze hond een slechte naam heeft hier in de buurt, maar als een hond een andere hond los ziet lopen, tja geef ze ongelijk, dan gaan ze toch naar elkaar toe...

Dit gedrag kan hij ziochzelf aangeleerd hebben, dat het dus gewoontegedrag is geworden voor hem. En dan helpt ook een castratie niet altijd.
Vorig jaar hebben we 'm een keer chemisch laten castreren, maar daar hebben we echt helemaal niks van gemerkt, dat had geen enkel effect op 'm.
Nog vrij nieuw (geloof ik) is het GnRH implantaat. Schijnt een goede tussenoplossing te zijn tussen chemische castratie en echte castratie zegmaar.
Heeft iemand hier ervaringen mee? Toevallig 1 ervaring gehoord van een dierenarts die zijn reu kreeg 2 kale plekken (lijkt op schimmel), is dik geworden en sloom.
Wij vragen ons af of jullie goede / slechte ervaringen hiermee hebben?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "castratie of eerst GnRH implantaat?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel EstherEsther 1 doggies

honden foto van Esther

Hoi Angela,

Wat heb je gedaan om dit gedrag om te draaien?

Want de chemische castratie hielp ook niet en daarom is het een gedragsprobleem en geen hormonaal probleem en zal castratie of het implantaat hoogstwaarschijnlijk ook niet helpen.

Groetjes van esther

honden page profiel mischa, esha & fitziemischa, esha & fitzie 3 doggies

honden foto van mischa, esha & fitzie

Hi Angela,

Ook al laat je je hond (chemisch) castreren, de kans is heel groot dat je dit gedrag (uitvallen naar honden) niet verdwijnt als je hem castreert, om 2 redenen:
1. Uitvallen aan de riem heeft niets met dominantie te maken (zie uitleg onder).
2. Het gedrag is er al zó ingesleten dat het los van hormoonhuishouding ook vertoond wordt (als het al met zijn hormonen te maken heeft, wat ik betwijfel.)

De vraag over uitvallen aan de riem komt hier regelmatig voorbij. Ik zal dan ook mijn eerdere reactie hier kopiëren voor je:


Ik heb met mijn hond hetzelfde probleem gehad. Het is iets wat vrij veel voorkomt.
Er zijn meerdere redenen voor dit uitvalgedrag; frustratie (de andere hond niet kunnen onderzoeken), onzekerheid, een traumatische ervaring met andere hond...
Honden die los zijn kunnen veel beter op een "hondse manier" met elkaar communiceren, elkaar gerust stellen dat ze niet uit zijn op een conflict.
Eén van de hondse regels is bijvoorbeeld dat je elkaar nooit in een rechte lijn benaderd. Kijk maar eens om je heen, een goed gesocialiseerde hond die losloopt zal de ander altijd via een boogje benaderen. Direct op de ander aflopen is een regelrechte provocatie in hondentaal. Doordat wij onze hond aan de riem hebben en ons van geen kwaad bewust zijn, lopen we wel recht op elkaar af. De honden dus ook. Onbedoeld worden beide honden dan geprovoceerd door elkaar. De ene hond gaat hier beter mee om dan de andere. Maar daardoor zie je dus best vaak dat een hond als hij los loopt prima met andere honden omgaat, terwij hij aan de riem echt een monster is.
Wat het in ieder geval níet is, is dominantie. De kans is heel groot dat castratie geen oplossing vormt. Ook al zou je dan de motivatie voor het uitvallen enigszins kunnen doen afnemen (wat nog maar de vraag is), het gedragspatroon is dat al ingesleten. Daar zul je hoe dan ook (gecastreerd of niet) alsnog aan moeten gaan werken.

Ik heb zelf het probleem bij mijn hond vrijwel opgelost en heb een aantal tips voor je:

1.NIET straffen. Door je hond op zijn donder te geven, verhoog je zijn stress/negatieve ervaring. Hierdoor zal de motivatie om volgende keer weer uit te vallen alleen maar toenemen. Daarnaast is het ook niet echt bevorderlijk voor de band die je met hem hebt. Dubbel negatief effect dus.

2.Als basis: vermijd de situatie. Je zult hiervoor ogen in je achterhoofd moeten hebben; jij moet een naderende hond eerder op kunnen merken dan jouw hond. Alleen als de situatie beheersbaar is en aan bepaalde voorwaarden voldoet (zie punt 3) laat je de naderende hond passeren. Als dit niet zo is, draai om en neem een andere route. Of loop er met zo’n grote boog om heen dat je hond niet getriggerd wordt. Waarom vermijden? Hoe vaker je hond uit kan vallen, hoe meer het gedrag ingesleten raakt in zijn systeem, hoe moeilijker het is om te buigen.

3. Je gaat het gedrag ombuigen naar iets positiefs. Een naderende hond moet nu voor jouw hond een signaal worden dat het hem meer oplevert als hij zijn aandacht op jou richt.
Hoe doe je dit?:
Vind allereerst uit waar jouw hond hélémaal warm voor draait. Kip? Kaas? Het moet in ieder geval iets heel bijzonders zijn, wat hij normaal gesproken nooit krijgt. Beperk deze beloning vanaf nu ook alleen tot deze trainingssituatie (daarmee zorg je ervoor dat de motivatie om bijv. de kip te krijgen zo hoog mogelijk is).
Je loopt met je hond aan de riem en ziet een andere hond naderen. Schat de situatie in: je moet een afstand tot de andere hond aan kunnen nemen die niet zo groot is dat je hond de ander niet opmerkt, maar ook niet zo klein dat hij teveel getriggerd wordt en zijn motivatie om uit te vallen zo groot is dat hij niets anders meer opmerkt. Is het bijvoorbeeld een nauwe doorgang? Draai dan om of loop er met een enorme boog omheen (zie punt 2).
Vervolgens laat je je hond zitten en ga je tussen hem en de andere hond in staan. Haal nu alles uit de kast o zijn aandacht te trekken: hoge, blije stem “oooooh, kijk eens…kip!!!”. Je houdt de kip onder je kin. De hond zal nu naar je gezicht kijken in plaats van naar de andere hond. DIRECT belonen met de kip en je stem. Gelijk daarna hetzelfde doen (aandacht trekken). In het begin beloon je dus steeds met een ieder moment aandacht op jou en door daar mee door te gaan totdat de hond gepasseerd is, houd je die aandacht vast. Dit kun je voorzichtig uit gaan bouwen, totdat je nog maar 1 beloning nodig hebt wanneer de hond voorbij is en je hond de hele tijd zijn aandacht op jou heeft gehad.

Het is handig om een commando voor aandacht aan te leren. Ik gebruik “watch”, mijn hond kijkt me dan aan (dit leer je volgens bovenstaande methode aan). Je kunt dit commando dan gebruiken .

Heeeel erg lang verhaal, ik hoop dat je er iets aan hebt.
Raak niet ontmoedigd, er is veel geduld voor nodig. Maar de aanhouder wint...

Succes, Mischa

Oja, wat me nog te binen schiet: één van de nadelige gevolgen van castratie is dat met name bij honden die al in enige mate angstagressie vertonen, deze angstagressie toe kan nemen. Ik zou in dit geval het risico van onomkeerbare castratie niet lopen.



honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

heb het ook gelezen. een goede uitleg weer. ook voor geen probleemhonden is deze uitleg voor eigenaren een must. ik heb een hond die valt nooit uit naar anderen , dan heb ik gelijk ook wat meer begrip voor de andere kant, die lopen al op eieren, en weten er vaak geen raad mee. en lopen zich dan te verontschuldigen, moet gewoon eens zeggen, joh kijk eens op het forum, wie weet heb je er wat aan. inplaats van boos te kijken, en in mijn achterhoofd een narrige opmerking plaatsen.

gr. willemijn.

honden page profiel AngelaAngela

Bedankt voor jullie reacties.
De situatie vermijden probeer ik wel regelmatig, maar werkt niet altijd. Bij bijna elke woning in deze ruime woonwijk hoort wel een of meerdere honden / katten. Ik draai wel om als we een hond tegenkomen, zeker op de smalle stoepen / paadjes. Maar het kan dan zomaar gebeuren dat je daar ook een hond ziet wandelen :-) maar met iets lekkers zijn aandacht vasthouden is een hele goeie, bedankt, we gaan het zeker proberen!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "castratie of eerst GnRH implantaat?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^