Nog steeds een voedings dilemma........

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Ja ja, daar was ik alweer... Ik zit nog steeds met een mega dilemma wat betreft voeding.
Uiteraard wil ik het allerbeste voor mn honden, maar ik weet nog niet zo goed wat het nou is...
Voor iedereen die de eerdere topics niet gelezen heeft, ik heb jarenlang RC gegeven. Eigenlijk beviel dat wel goed, maar ivm slechte verhalen over het merk én het feit dat mn roedel steeds groter word, en RC vrij prijzig is, toch eens rondgaan kijken naar een gezonder (en misschien goedkoper) voermerk.
Uiteindelijk uitgekomen bij Cavom. Een goede vriendin van me gaf dat ook aan haar borders en is daar eigenlijk altijd erg tevreden over geweest.
Ik niet... mijn honden poepten ineens wel 6 keer op een dag, rook je op 3/4 meter afstand nog (de ontlasting) en poepten soms zelfs in huis, zo nodig en veel moesten ze ineens...
Qua conditie merkte ik niet veel verandering, behalve dat mn oudste teefje er wat dikkig van leek.
Maar goed, de enorme hoeveelheden ontlasting, het feit dat het zo vreselijk stonk én dat het steeds anders was (dan weer keihard, dan weer waterig) zegt mij genoeg, dus tijd voor wat anders.
Volledig tegen mn mening in (ik was altijd stellig dat ik persé brok wilde blijven geven) zijn we dan toch overgestapt op Lotegring, zo'n 2 weken geleden.
Althans, we hebben een combi krat besteld om het eens te proberen. Natuurlijk kan ik op 2 weken nog niet echt oordelen op hun conditie, maar de ontlasting is inderdaad erg verbeterd.
Ze poepen veel minder, het is veel vaster qua structuur en het stinkt minder.
Ook vinden ze het natuurlijk erg lekker.
Maar... ik heb nog steeds moeite met de hoeveelheid die ze hebben moeten. Vind het veel 'lastiger' te beoordelen dan brok, al dat gereken en geweeg.....
Daarnaast zijn mn vriend en ik net gaan rekenen omdat we binnenkort weer zouden moeten bestellen.
We hebben 1 pup van 5 maanden, die moet dus een aardige hoeveelheid. Dan 2 volwassen honden, waarvan 1 gedekt word, zij zal dan ook meer moeten hebben als ze drachtig is neem ik aan...
En dan hebben we nog een teefje van 18 maanden die nog behoorlijk moet uitzwaren, zij moet dus ook wat meer. (in een eerdere poging viel mijn reu vreselijk veel af, hij was toen ook nog maar 1,5)
Al met al kom het er opneer dat we ongeveer 3,5 krat vlees in de maand nodig zijn, dus zo'n 120 euro Lotgering.
Nu is het niet zo dat ik dat niet 'voor mn honden over heb' voordat ik dat soort verwijten ga krijgen, maar toch vind ik het erg veel..
Helemaal als ik me bedenk dat ik eigenlijk altijd erg tevreden was over RC, ze deden het er super goed op, goede vachten, goede ontlasting, bleven goed op gewicht...
Ik twijfel dus enorm wat ik nu moet doen. Ik weet dat de meesten zullen zeggen dat ik op vlees zou moeten blijven omdat dat toch echt gezonder is voor de honden, maar ik hoop dat er misschien ook mensen zijn die ook met zo'n dilemma hebben gezeten, die willen reageren....
Is RC dan echt zo slecht?? Slaan we niet een beetje door in sommige dingen? Dat vraag ik me soms af...
Begrijp me goed, het welzijn van mijn honden staat voorop, en gaat boven mijn gemak en de kosten...
Maar wat als het allemaal nou eens kan? Zoals ik al zei deden ze het goed op RC, ik heb nooit klachten gehad eigenlijk...
Natuurlijk is dat per hond verschillend, er zullen genoeg honden zijn die het niet goed doen op RC, maar zijn er niet ook honden die het niet goed doen op vlees of 'betere' brokken zoals Orijen?
Is het niet het belangrijkste om naar de hond te kijken, en te bepalen of het voer aanslaat bij de hond?
Ik ben heel benieuwd wat ik voor reacties krijg... Ik zit nu al een aantal maanden met een 'voer dilemma' en eerlijk gezegd ben ik er wel een beetje moe van nu..

Oh ja, Barf om de kosten te drukken is geen optie. Ik heb er niet de tijd en kennis voor, en ook niet de interesse om er veel over te leren, om dat op een goede manier te gaan doen denk ik.
Daarom ging ik in eerste instantie ook voor KVV.
En wat ik ook lastig vind, we gaan regelmatig dagjes weg met de honden, naar shows bv. Vlees kan ik dan niet meenemen, brokken wel.. Elke keer een dagje brokken tussendoor naar shows, dat lijkt me toch ook niet goed als de maag van de hond zo gewent is geraakt aan vlees?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nog steeds een voedings dilemma........ " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Mail uit

honden page profiel LaurenLauren 3 doggies

honden foto van Lauren

'Is RC dan echt zo slecht?? Slaan we niet een beetje door in sommige dingen? Dat vraag ik me soms af... '

Persoonlijk denk ik dat mensen op een gegeven moment juist zijn doorgeslagen in het maken van brokken..
Eerst aten honden mee met mensen, de tafelresten dus, en veel deden het er nog een stuk beter op dan honden op brok nu. Toen 1 merk goed werd verkocht (lekker makkelijk, brok uit een zak in een bak gooien, je kan het meenemen etc.), wilden anderen dat natuurlijk ook.. En kijk nu: ongelooflijk veel brokmerken, met zeer vergelijkbare ingrediënten, maar de één met mooiere verkooppraatjes dan de ander.
Maar als je dan naar de ingrediënten kijkt > tarwe, maïs, rijst etc.: waarom zou een hond dat nodig hebben?
Als ik nu roep dat een hond een carnivoor is, komen er waarschijnlijk veel mensen die zeggen dat ik ongelijk heb, en ik weet heus wel dat bijv. wolven (ook weer zoiets: is de wolf wel een voorouder van de hond? dat denk ik zelf ook meer niet, maar dat is wat anders) ook bessen en gras e.d. eten, maar feit blijft dat een zeer groot deel bestaat uit (uiteraard rauw) vlees.
Dus ja, waarom dan granen? Ik zeg niet dat een beetje graan erg is, maar als dat het hoofdaandeel van de voeding vormt, dan kun je daar volgens mij wel degelijk uit opmaken dat het alleen gaat om winst maken.
Een tijdje geleden keek ik met mijn familie naar 'Fortuinlijke Vrouwen', één van die vrouwen had ook een hondenvoedingsbedrijf (welke weet ik niet), en die was daar zo rijk door geworden..

En met het stuk of er honden zijn die het niet goed doen op Orijen e.d. of vlees: tuurlijk zijn die er. Van Orijen hoor je sowieso veel verhalen dat honden het er niet goed opdoen, dunne ontlasting etc.
Maar daar zit ook een hoog eiwit percentage in door het vlees, omdat het bewerkt is. Daar heb je met vers vlees geen last van.
Tuurlijk zullen er honden zijn die het niet goed doen op vers, echter ligt dat er natuurlijk ook volledig aan hóé je vers geeft.
Nu wil ik Lotgering-voeders of Tammenga etc. absoluut niet beledigen, maar zoals in het versvoertopic al genoemd is (door bijv. Kita/Ragna) en bijv. op Barfplaats: tegenwoordig gaat het vaak om de kosten.
En als er dan goedkoop vlees in KVV gestopt wordt, wat je niet ziet omdat het toch gemalen is, krijgt wel de hele versvoerwereld de schuld, als je snapt wat ik bedoel..
En een tijdje geleden was er ook een soort discussie over dat vers altijd beter is dan brok, maar als je je hond te weinig diersoorten geeft, met de gedachte dat dat niet uitmaakt omdat het vers is en toch wel beter dan brok, kan je hond wel een tekort krijgen aan bepaalde voedingsstoffen e.d.

Ik denk dus dat het heel erg uitproberen is waar je honden het goed opdoen en dat als je bijv. zelf gaat samenstellen, je het ook echt goed moet doen.

Met jouw "dilemma" zou ik is een tijd een echt kwalitatief goede KVV gaan geven, bijv. Haaksbarf of Shaweca, en kijken hoe dat bevalt.
En dan niet een week, maar echt een paar maanden.
En dan kijken of er verschil is. Bijv. qua vacht, ontlasting, gedrag etc.

En voor als je bijv. een dagje weg bent oid., zijn er heel veel oplossingen.
Bijvoorbeeld:

K9Natural > gevriesdroogd vlees, moet je aanleggen met water.
Renske/Ecostyle VitaalVers etc. > lichtgestoomd vlees.
Ropadog Take Away > gepasteuriseerde diepgevroren vleesvoeding.

honden page profiel LaurenLauren 3 doggies

honden foto van Lauren

Heb nog even een stukje aangepast/bijgevoegd. O-)

(Zeg het er even bij, want je hebt al doggies gegeven, maar dat je dat ook nog even leest.)

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden


Tja de een zegt dit de ander dat. Hier krijgen al onze honden pro-plan en daar doen ze het uitstekend op. Hooguit 1 á 2 x ontlasting op een dag. Goede vachten enzo net wat jij beschrijft bij RC. Waarom dan veranderen? Omdat er KVV is? Dat je zelf het gevoel hebt dat je de honden wat tekort doet?

Deze gedachten hebben wij gelukkig niet over het voeren van brokken. Het zijn jou honden en zelf weet je wat goed is voor ze ook al denken andere mensen hier heel anders over......

Wat voor de een goed is zal voor een andere hond niet zo zijn. Bij ons is dit Pro-plan wat andere daar van vinden en zeggen zal me eerlijk gezegd worst zijn..

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Dank je wel Lauren, voor je reactie en ja, ergens snap ik je punt ook wel met het juist doorslaan in de brokken..
Ik begreep juist dat Orijen en Acana de beste brokken zijn, vandaar dat ik Orijen noemde..
En wat ik zeg, het welzijn van mn honden gaat natuurlijk boven alles... Máár... het moet wel uitkunnen. Momenteel heb ik geen werk, wat alles natuurlijk ook even wat lastiger maakt. En eerlijk gezegd schrokken we wel een beetje van 3,5 krat Lotgering in de maand.
NIET omdat we dat niet voor onze honden over hebben, maar voornamelijk omdat ik op dit moment even niet zou weten hoe ik dat moet doen..
Je noemt twee andere kvv's, die blijkbaar 'beter' zouden zijn zijn dan lotgering, maar dus waarschijnlijk ook weer een stuk duurder.
Als ik me dan bedenk hoe goed mn honden het deden op RC, vraag ik me af of het echt nodig is om zelf krom te gaan liggen voor duur(der) voer, snap je?
Oke, er zitten veel toevoegingen in RC, maar als dat zo slecht is, waarom doen mn honden het er zo goed op? En wat zijn dan 'risicos' als het voer zo slecht is?

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Hee Cia, dat is dus precies een beetje de spijker op zn kop slaan denk ik..
Ik was erg tevreden over RC, maar ging op zoek naar beter brok omdat RC zo ongezond zou zijn...
Toen Cavom ook niet meer beviel, toch maar naar kvv, omdat het volgens iedereen zo vreselijk gezond is en ik me dus inderdaad af begon te vragen of ik mn honden dan niet iets te kort deed....
En dat terwijl ze het prima deden op RC.. Eigenlijk gaat het niet meer helemaal lekker sinds ze van de RC af zijn... (op de afgelopen week na de ontlasting, die is wel weer beter geworden op kvv, maar niet persé beter als was op RC)

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

er zal altijd discussie blijven over hoe goed/slecht brok is, en de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. het zal niet optimaal zijn, maar als je honden het er zo goed op doen, kan het ook geen puur vergif zijn ;-)

je kan ook nog kijken naar andere brokken dan RC als vlees je te duur is. wij hebben een hele tijd Jarco gevoerd, omdat hier geen conserveermiddelen inzaten, en ook geen andere chemische rotzooi. ik vond het dan ook erg fijn dat ik de ingredientenlijst kon begrijpen O-)

zo zullen er misschien nog andere merken zijn waar je honden het goed op doen, en die niet zo duur zijn als RC.
mag ik vragen hoeveel geld je kwijt was voor een maand RC? en de gewichten en leeftijden van je honden? dan kunnen we evt. helpen zoeken naar een alternatief voor RC en lotgering.

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor 3 doggies

honden foto van Helene en Tybor

Hallo Dominique,

dat voeren dat weet je wat.
Kan me voorstellen met het aantal honden wat je hebt de prijs voor alleen vers vlees de pan uit vliegt.
Je kan natuurlijk ook een combinatie gaan voeren.Een paar dagen brok en een paar dagen vers.Of s,morgens brok en s.avonds vlees.Dat drukt de kosten misschien iets.Keuze in een goede brok is er wel.

honden page profiel LaurenLauren

honden foto van Lauren

Logisch, Dominique, je kan wel van alles willen voeren, maar het moet natuurlijk ook wel kunnen.
En ja, Haaksbarf en Shaweca zijn prijzig. Bij www.caroba.nl (een bekende webwinkel voor vers vlees) kost Haaksbarf bijv. tussen de €3,89 en €6,45 per kg. Ja, inderdaad erg duur.
Shaweca hoort zeg maar bij het bedrijf, maar is een budgetvariant. Er zit i.p.v. bot van hetzelfde dier (dus bij konijn ook echt bot van konijn), kippenbot in. En Shaweca heeft ook enkelvoudige varianten (bijv. pens, zalmmix etc.), om het wat goedkoper te maken.

Ik kan nog wel meer merken noemen die goed zijn, bijv. All Animal, Alaska Dogfood, Carnivoer, DARF en Tinlo BARFmenu. Echter blijven de prijzen wel hoog.. (bijv. Alaska is wel al een stuk goedkoper dan Haaksbarf, en bijv. DARF ook, echter zou ik die afwisselen met een ander merk, omdat je anders alleen kippenbot geeft).
En zeker aangeizen 3/4 (?) honden hebt en nu dus zonder werk zit, snap ik dat dat niet haalbaar is..
Echter is Royal Canin naar mijn weten nou ook niet bepaald goedkoop voer..
Misschien een brutale vraag, maar hoeveel betaal je daarvoor per maand? En hoeveel wegen je honden en hoe oud zijn ze?

Waarom doen ze het er dan goed op: er zit alles in wat ze nodig hebben.
Verschil is dat dat bij RC chemisch toegevoegd is, en bij andere merken brok of KVV natuurlijk is. Tenminste, vaak zitten er helemaal geen toevoegingen in, maar door af te wisselen met diersoorten, krijgt je hond toch alles binnen wat hij/zij nodig heeft.
Risico's: geen. Tja, honden worden er zo 17 mee, bij wijze van spreken. Ligt natuurlijk ook helemaal aan de hond zelf, maar over het algemeen zeggen versvoeders dat je hond er ouder mee kan worden, mooiere vacht, minder snel problemen met bijv. anaalklieren of tandplak etc.

honden page profiel LaurenLauren

honden foto van Lauren

" Hee Cia, dat is dus precies een beetje de spijker op zn kop slaan denk ik..
Ik was erg tevreden over RC, maar ging op zoek naar beter brok omdat RC zo ongezond zou zijn...
Toen Cavom ook niet meer beviel, toch maar naar kvv, omdat het volgens iedereen zo vreselijk gezond is en ik me dus inderdaad af begon te vragen of ik mn honden dan niet iets te kort deed....
En dat terwijl ze het prima deden op RC.. Eigenlijk gaat het niet meer helemaal lekker sinds ze van de RC af zijn... (op de afgelopen week na de ontlasting, die is wel weer beter geworden op kvv, maar niet persé beter als was op RC) "


Dit was om eerlijk te zijn ook een beetje wat ik bedoelde met dat als de hond het op bijv. Lotgering niet goed doet, dat dan vers de schuld krijgt.
Absoluut niet stom bedoelt, maar er zijn heel veel honden die het slecht doen op Lotgering (ook die het er fantastisch op doen, maar de jouwe dus kennelijk niet).
Voordat je dus echt kan zeggen dat RC beter is voor je honden dan vers, zou ik eerst een echt kwalitatief goede voeding geven en kijken of er dan verschil in zit.

Maar ik ben het ook wel eens met Cia: je moet geven waarvan jíj vindt/weet dat je honden het goed op doen, en iedereen kan wel van alles roepen, maar jíj moet je er ook goed bij voelen, natuurlijk.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden

" Hee Cia, dat is dus precies een beetje de spijker op zn kop slaan denk ik..
Ik was erg tevreden over RC, maar ging op zoek naar beter brok omdat RC zo ongezond zou zijn...
Toen Cavom ook niet meer beviel, toch maar naar kvv, omdat het volgens iedereen zo vreselijk gezond is en ik me dus inderdaad af begon te vragen of ik mn honden dan niet iets te kort deed....
En dat terwijl ze het prima deden op RC.. Eigenlijk gaat het niet meer helemaal lekker sinds ze van de RC af zijn... (op de afgelopen week na de ontlasting, die is wel weer beter geworden op kvv, maar niet persé beter als was op RC) "


Het enige wat je ook nog kunt doen is 2 x daags voeren....In de ochtend eventueel vers of brok. In de avond vers of brok.

Hier zijn ook pupkopers die dit met de hond doen en ook dat gaat erg goed. Zelf heb je dan het gevoel dat ze toch alle stoffen binnen krijgen wat inderdaad een probleem is bij het alleen maar barfen. Of je geeft ze de brokken zoals altijd en als tussendoortje vers te knabbelen in de vorm van kippennekken of ribben. De zachtere botten om zo te zeggen. Dat krijgen ze hier ook maar dan is het meer om ze lekker te laten knabbelen.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

120 euro per maand duur met zoveel honden??!! O-) Ik heb er 1 en die kost nog een hoop meer zal ik je vertellen.

Hoeveel ben je dan kwijt met Royal Canin met al deze gegevens?

Sja hoe ik er over denk is algemeen bekend denk ik..

honden page profiel LaurenLauren 3 doggies

honden foto van Lauren

A.d. hand v.d. reactie hierboven van Cia, neem ik aan dat je dus 1x per dag voert?

Dan zou je, als je het zou willen combineren, ook brok- en versdagen kunnen doen, i.p.v. 's ochtends brok en 's avonds vers of andersom.
Dus bijv. 4 dagen per week brok en 3 dagen per week vers.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

PS: De goedkoopste Royal Canin is 2,30 de kilo. Lotgering maximaal 1,50 geloof ik. O-)

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Ja dat is even een puntje waar je voor staat.
Maar wat ben je per maand kwijt aan geld als je ze RC geeft?
Kijk het waarschijnlijk niet het allerbeste voer zoals iedereen hier vermeld ivm graan chemische toevoegingen ed.
Maar aan de andere kant als je honden het er super op doen en je bent zek=lf wel tevreden over deze brok en je zou er per maand goedkoper mee uit zijn.............ja waarom niet gewoon terug gaan.
Maar weet je zeker dat je met RC brok goedkoper uit bent?
Als ik kijk bij mij kost Diesel nu 12 maanden 24.3 kilo mijn per dag 0.65 cent aan Lotgering en wat vlees afval bij de turkse slager vandaan.
Als ik brok bleef voeren ik gaf Jarco kosten me dat 1.59 per dag.
Zodra je honden 4 weken KVV krijgen kun je dus ook eendennekken kipkarkas lamsribben ed gaan geven.
Ik ga 1x per maand naar de turk daar kan ik 1 kilo afvalvlees (afsnijsels van kip en lamsribben wat vlees/vel ed) halen voor 1 euro per kilo dit deel ik door 4 dus 0.25 cent.
Voor 2 dagen heb ik dan 1 rol lotgering en 250gr. turkenprut en een paar blokjes lamshart.

Je kunt ook de dagen dat je shows hebt dan alleen brok geven en de rest KVV.

honden page profiel Miora,pebbles en quizMiora,pebbles en quiz 3 doggies

honden foto van Miora,pebbles en quiz

Ik gaf vorige maand ook kvv/barf,
maar, deze maand gaat dat gewoon niet.
Ik heb alles geprobeerd om de honden zolang mogelijk het beste te geven, zelf op het minimum geleefd.
Nu toch maar een zak gaan kopen van het voer waar pebbles het goed op doet...
¨Sprint van de aldi...

Als het financieel niet gaat, gaat het gewoon niet.
en als je hondne het dan goed doen op wat volgens anderen helemaal niet goed is, maar jij er wel vertrouwen in hebt, moet je daar gewoon voor gaan.

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Rc is ook zeker geen 'goedkope' brok, maar zoals het er nu naar uitziet, voor ons gewoon wel wat betaalbaarder dan kvv... En de overweging komt dus ook puur weg uit het feit dat ze het op beiden erg goed doen..
Kijk, Cavom was lekker goedkoop.. maar dat was gewoon waardeloos. Dat is dus totaal niet wat ik wil... Zo bedoel ik dus dat het welzijn van de honden voorop staat, absoluut. Maar als ik er niet krom voor hoef te liggen, dan liever niet ;-)

Ik heb dus 4 borders, een teef van 5 jaar oud en 18 kilo. Dan een reu van 3,5 en 21 kilo. Dan een teef van 18 maanden oud en 18 kilo. En als laatste mn pup van 5 maanden, die weegt nu 14 kilo.

Hoeveel er precies doorheen ging weet ik eerlijk gezegd niet meer zo goed, in ieder geval deden ze iets meer dan een maand met een zak adult. Hier bij de dierenwinkel is RC standaard in de aanbieding voor 50 euro per 15 kilo. Daar moet dan nog een zak puppy voer bij van 60 euro, maar daar doet Oakly in zn eentje ook wel 2 of 2,5 maand mee denk ik.
Nee, ook niet super goedkoop dus, maar wel iets waar ze het goed op deden en uiteindelijk toch nog wat goedkoper dan kvv. En makkelijker, vind ik zelf..

Jarco heb ik ook weleens van gehoord, een vriendin van mij gaf dat... Misschien is dat ook nog wel een optie. Tegelijk ben ik ook wel een beetje 'moe' van proberen.. Straks gaan ze weer stinken en mega veel poepen, nou daar word ik niet echt gelukkig van eerlijk gezegd...
Ook laat ik binnenkort dus mn teef dekken, en dan is het denk ik wel belangrijk dat ze goed voer krijgt en er niet steeds gewisseld word?
Weet je het hele vlees gebeuren vind ik ook nog een beetje eng.. Ivm met de puppys straks. Ik zal hun dan ook vanaf begin op vers moeten zetten... Maar wat als ik het niet goed doe? Als ze wat tekort komen? ze hebben het juist dan zo hard nodig!
En ja, in brok is het misschien chemisch toegevoegd, maar het zit er wel in! Dus de kans op tekorten is nihiel..

Alles bij elkaar maakt gewoon dat ik erg neig toch weer naar brok te gaan.. De kosten, het gemak, mijn gebrek aan kennis op dat gebied... Maar ik wil wel gewoon het goede doen voor mn honden.

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

@ Cia: kippenekken en ribben zijn toch niet goed te verteren voor brokhonden?
Dat was namelijk ook 1 van de redenen om over te gaan op kvv, omdat ik het zo lekker zou vinden voor hun als ze zo nu en dan eens wat te knabbelen kunnen krijgen, nu krijgen ze alleen buffelhuiden, en eerder weleens een kalfsbot uit de dierenwinkel maar ik begreep al dat dat ook slecht is voor ze..

Nee, ik voer mn honden 2 keer op een dag, de pup 3 keer.
Toen ik RC en Cavom gaf, kregen ze 5 á 6 dagen in de week brok, en 1 á 2 dagen in de week pens van smuldier. Tuurlijk sloeg ik de pens ook wel eens een weekje over maar over het algemeen 1 keer in de week wel pens...

honden page profiel LaurenLauren 3 doggies

honden foto van Lauren

Als jij van mening bent dat brok het beste is voor je honden, dan moet je daarvoor gaan.

Iedereen kan wel tal van argumenten gaan geven voor KVV en je vragen beantwoorden (wat ik wel graag doe, daar niet van), maar als jij je er niet goed bij voelt moet je het niet doen..

Maar over je vragen: een betere start voor je puppy's dan vers vlees is er naar mijn mening niet.
Een brok is zogezegd steriel, bouwt de darmflora niet op. Juist als je van het begin af aan vers vlees geeft, krijgt je hond een gezonde darmflora, door de levende bacteriën en enzymen (wat juist goed is, niet je aflaten schrikken juist door die bacteriën/enzymen).
De "standaardregel" is 4 diersoorten per 3 weken, dit in ong. gelijke delen. En dan nog bijv. 1x per week vis.
Als je je daaraan houdt, en je honden zijn nergens allergisch voor oid., kan het gewoon niet misgaan. Ze krijgen dan echt alles binnen wat ze nodig hebben.

Maar steeds wisselen is inderdaad niet goed. Maar je geeft nu Lotgering, toch?
Met vers vlees kun je eigenlijk gewoon afwisselen. Je kunt bij wijze van spreken 1000 merken door elkaar geven, maar een hond die vers gewend is, kan dat gewoon aan.
Veel mensen op het forum geven ook allerlei merken door elkaar heen.
Een overstap van Lotgering naar een ander merk is dus ook zeker geen grote stap.
Ja, als je eerst van RC naar Cavom en van Cavom naar Lotgering bent gegaan, zijn dat natuurlijk wel grotere stappen, om het even zo te noemen.
Maar hoeveel tijd is hier overheen gegaan?

Ik zal zo is even een berekening maken voor je honden, hoeveel je bij div. merken kwijt zou zijn.

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

De tijd van overstap was als volgt, ik heb jaren RC gegeven, toen een maand of 3 ongeveer Cavom (tot ik ervan overtuigd was dat de overgangsfase toch écht voorbij moest zijn en ze het niet goed doen op Cavom) en nu geef ik een week of 2 Lotgering...

Die darmflora van de pups... Bouw je dan niet ook op door bv 1 keer of 2 keer in de week pens te geven? Of wellicht ander vlees? Dat was namelijk de tip van de fokker van mn teefje, 1 a 2 keer in de week pens ivm de bacteriën enzo, dat dat echt de darmflora verbeterde....

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden


Hier nog nooit een pup gehad waarvan de darmflora niet op orde zou zijn met het geven van een brok. Dit vind ik dus weer zo'n verhaal waar dit dan technisch onderbouwt zou zijn. Wie dit dus op een verantwoordelijke wijze uitgezocht heeft.


Wij hebben er met onze honden nog nooit last van gehad als ik kippennekken geef of de zachtere ribben ookal eten ze brokken. Penslappen krijgen ze hier ook soms. Gewoon voor de knabbelen lijkt me dat beter als al die buffelhuiden.

De ontlasting blijft dan ook prima en ik denk dat dit maar net is wat je zelf wilt. Mijn idee is dat ik eerst zelf aan de gang gaan en kijken hoe de hond(en) het ermee doen qua vacht, ontlasting enzovoorts dan heb ik voor me zelf een beter beeld dan "van horen zeggen" als je begrijpt wat ik bedoel.

honden page profiel LaurenLauren 3 doggies

honden foto van Lauren

Tja, Cia, dat is wel een punt: er zijn nagenoeg een wetenschappelijke onderzoeken over verse voeding gedaan.
Dan krijg je dus ervaren versvoeders tegenover mensen die al jarenlang brok voeren, als je snapt wat ik bedoel.
Dus ja, jij zegt dat je het aan de ontlasting ziet dat het goed is e.d., maar dat zeggen zij ook..

Maar ik denk eigenlijk dat je niet kan zeggen dat de darmflora niet op orde zou zijn. Natuurlijk werkte die dan gewoon, maar je hebt waarschijnlijk niet zelf in de darmen gekeken.
Niet dat baasjes die vers aan pups geven dat waarschijnlijk wel hebben gedaan, maar goed..

Eigenlijk vind ik het jammer dat hier nog zo weinig onderzoek (maar dan ook echt wetenschappelijk onderzoek) naar gedaan is, lijkt me juist een heel interessant iets.
Hhm, misschien wat voor mij om later na mijn school te gaan doen. O-)

Nu blijft het allebei gewoon berusten op ervaringen van mensen en ja, ook van horen zeggen..

honden page profiel Simone, Cody en FlynnSimone, Cody en Flynn

honden foto van Simone, Cody en Flynn

Als ik jou was zou ik gewoon voor lotgering blijven gaan. 120 euro in de maand voor 5 honden vind ik niet duur.
Ze krijgen dan vers vlees, zoals je zelf zegt: ze vinden het erg lekker.

Bij royal canin zou je ook daarop uitkomen of misschien zelfs meer. En wat het gedoe betreft...
Ik beken het, ik wilde ook geen vlees vanwege het gedoe. Maar het is zo'n enorme gewoonte geworden. Vlees eruit, ontdooien.
Ik vind het nu echt geen gedoe meer.

honden page profiel LaurenLauren 3 doggies

honden foto van Lauren

Ik heb even een uitgebreide berekening gemaakt...
Zeg dat je Shaweca zou voeren, en je het volgende menu geeft (dit is 1 v.d. menu's die op de website van Shaweca staan):

Week 1
Ma : Rund
Di : Paard
Woe: Zalmmix
Do: Vleesmix
Vrij: Kipmix
Za: Geit
Zo: Vismix

Week 2
Ma: Kipmix
Di: Geit
Woe: Zalmmix
Do: GKH
Vrij: Rund
Za: Paard
Zo: Schaap

Week 3
Ma: Vleesmix
Di: Kipmix
Woe: Zalmmix
Do: Paard
Vrij: Geit
Za: Rund
Zo: Vismix

Je bestelt dit dan bij Caroba (veel goede ervaringen hier op HP, rijdt met vriesauto's etc.).

Dan krijg je dus de volgende rekensom, per 3 weken (let op: dus niet per maand/4 weken):

Honden: we houden voor de volwassen honden even 2% v.h. lichaasmgewicht aan, dit is gemiddeld genomen een goed percentage, maar altijd met het oog voeren, te dik = minder voeren, te dun = meer voeren etc.

1. 18 kg, 2% v.h. lichaamsgewicht = 360 g pd
2. 21 kg, 2% = 420 g pd
3. 18 kg, 2% = 360 g pd
4. 14 kg, 4% v.h. lichaamsgewicht (ook een richtlijn! meningen verschillen hierover) = 560 g pd

Dat is dan 1,7 kg vlees per dag.

Per 3 weken is dat dus:

3x rund = 5,1 kg, €3,45 per kg bij Caroba = €17,60
3x paard = 5,1 kg, €4,30 = €21,93
3x geit = 5,1 kg, €4,40 = €22,44
1x schaap = 1,7 kg, €4,60 = €07,82
3x zalmmix = 5,1 kg, €2,75 = €14,03
2x vleesmix = 3,4 kg, €2,60 = €08,84
3x kipmix = 5,1 kg, €2,30 = €11,73
2x vismix = 3,4 kg, €3,25 = €11,05
1x GKH = 1,7 kg, €2,50 = €4,25

In totaal zou dat dan €119,69 per 3 weken zijn.
Dus i.p.v. €120 per maand betaal je dan zo'n €120 per 3 weken..

Het ligt er dus net aan of dat haalbaar is, maar persoonlijk vind ik dat ook echt nog heel erg meevallen voor deze kwaliteit vlees.
Je zou is moeten kijken hoe ze het maken, heb het zelf gezien, echt superkwaliteit.
En nee, heb geen aandelen oid. O-)

Betaal je nu ook bezorgkosten voor Lotgering?
Bij Caroba hoef je boven de €25 in ieder geval geen verzendkosten te betalen.

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

@ Simone: 4 honden... het gaat om 4 honden...
En nee, bij RC zou ik wel goedkoper uit zijn, dat had ik erboven ook beschreven.

@ Lauren: Jeetje wat een berekening! Wat een moeite.. dank je wel!
Ik vrees alleen dat het totaal niet haalbaar is financieel, omdat het nog duurder is dan Lotgering, en dat al krap aan haalbaar is...

honden page profiel StippeltjeStippeltje 3 doggies

honden foto van Stippeltje

In ben zelf een versvoerder van de duurste merken.

Waarom stappen al die tevreden brokvoerders over op vers ? Bij problemen zoals allergie of een hond die weigert brokken te eten snap ik dat je een alternatief zoekt. Onderzoeken naar honden op vers voer zijn er nagenoeg niet, de gevolgen gaan we pas zien over een jaar of 10. Is de druk echt zo groot om vers te gaan voeren ? Zoja, niets van aantrekken. Je gaat je toch niet schuldig voelen omdat je brok voert ? Waar al die mensen de informatie vandaan hebben dat vers 1000 keer beter is dan brok weet ik niet. Ik kan het niet vinden.

De reden dat ik KVV voer is dat ze dat eet en dat ze er niet allergisch op reageert. Was er een brok langgekomen met deze eigenschappen dan had ze nu brokken gegeten. Vers kost me 40 euro per maand voor een hond van 13 kg. Duur, maar ik heb niet veel keus.

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

ik kom met jarco kalkoen-rijst brok, tegenwoordig heet dat natural active op ong. 90 euro per maand, dan ga ik ff uit van de prijs op de site, ik kreeg het altijd goedkoper..........

wat wel heel belangrijk is, is dat je zegt dat je zelf onzeker bent over het voeren van vers aan je pups. ik vind zelf als fokker dat je volledig achter het voer moet kunnen staan dat je voert, en dat je ook je pupkopers moet kunnen informeren over het voer, moet kunnen helpen met problemen, en vragen moet kunnen beantwoorden.
het klinkt alsof jij dat nu nog niet kan. in dat geval zou ik geen vlees gaan geven aan je pups, maar gewoon terug op brok gaan, en je ondertussen inlezen over vlees, je eigen mening erover vormen, en kijken of dat financieel mogelijk is. dan kan je evt. bij een volgend nest vlees voeren als je besloten hebt dat dat toch het beste is voor je honden.

er is nog geen sluitend bewijs over wat het beste is, alleen veel ervaringen, goed en slecht, en veel meningen. ik heb me zelf ingelezen en ik geloof dat ik met vlees mijn honden het beste voer. vanwege de prijs ben ik over gestapt op barf.

is je hond al drachtig, of moet ze nog gedekt worden? persoonlijk vind ik dat bij een drachtige hond, de voeding de goede voedingsstoffen moet bevatten, en geen problemen moet geven bij de vertering. (dus geen diarree o.i.d.
als je hond dus al drachtig is, zou ik haar gewoon op RC zetten wat ze gewend is, en pas gaan experimenteren als de pupjes weg zijn. als ze nog gedekt moet worden, kan je voor die tijd nog een andere brok proberen.

het belangrijkste is dat jij tevreden bent met wat je voert, dat je vindt dat het goed voer is, en dat je honden het er goed op doen.

honden page profiel Krullenbol and meKrullenbol and me

honden foto van Krullenbol and me

Ik zou gewoon voeren waar jij tevreden mee bent en je honden lekker mee in hun vel zitten!
En uiteindelijk eten we zelf ook niet altijd de crème de la crème toch?
Mijn hond eet van pup af aan pro-plan, hij vind t lekker, doet het er prima op en zijn vacht ziet er mooi uit en is goed trimbaar! (hij heeft een plukvacht, dus dat is voor hem heel belangrijk!)
Ikzelf vind altijd brok een beetje eentonig en heb het gevoel dat als hij dan een keer wat anders krijgt hij er misschien zo spastisch op gaat reageren dat ik m zo'n 2x per week smuldier geef, of een ander kvv, net in welke winkel ik t ga halen, jumper, jumbo of een andere dierenwinkel.
Voor mijn gevoel krijgt hij zo vanalles wat e tot nu toe doet hij t op deze manier geweldig!
Er is vast beter voer voor hem te vinden, maar ik ben eel tevreden op deze manier. Prijs en resultaat passen zo goed bij mij O-)
Succes met het vinden van de voeding die bij jullie past en het gewenste resultaat heeft!

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

" Rc is ook zeker geen 'goedkope' brok, maar zoals het er nu naar uitziet, voor ons gewoon wel wat betaalbaarder dan kvv... En de overweging komt dus ook puur weg uit het feit dat ze het op beiden erg goed doen..
Kijk, Cavom was lekker goedkoop.. maar dat was gewoon waardeloos. Dat is dus totaal niet wat ik wil... Zo bedoel ik dus dat het welzijn van de honden voorop staat, absoluut. Maar als ik er niet krom voor hoef te liggen, dan liever niet ;-)

Ik heb dus 4 borders, een teef van 5 jaar oud en 18 kilo. Dan een reu van 3,5 en 21 kilo. Dan een teef van 18 maanden oud en 18 kilo. En als laatste mn pup van 5 maanden, die weegt nu 14 kilo.

Hoeveel er precies doorheen ging weet ik eerlijk gezegd niet meer zo goed, in ieder geval deden ze iets meer dan een maand met een zak adult. Hier bij de dierenwinkel is RC standaard in de aanbieding voor 50 euro per 15 kilo. Daar moet dan nog een zak puppy voer bij van 60 euro, maar daar doet Oakly in zn eentje ook wel 2 of 2,5 maand mee denk ik.
Nee, ook niet super goedkoop dus, maar wel iets waar ze het goed op deden en uiteindelijk toch nog wat goedkoper dan kvv. En makkelijker, vind ik zelf..

Jarco heb ik ook weleens van gehoord, een vriendin van mij gaf dat... Misschien is dat ook nog wel een optie. Tegelijk ben ik ook wel een beetje 'moe' van proberen.. Straks gaan ze weer stinken en mega veel poepen, nou daar word ik niet echt gelukkig van eerlijk gezegd...
Ook laat ik binnenkort dus mn teef dekken, en dan is het denk ik wel belangrijk dat ze goed voer krijgt en er niet steeds gewisseld word?
Weet je het hele vlees gebeuren vind ik ook nog een beetje eng.. Ivm met de puppys straks. Ik zal hun dan ook vanaf begin op vers moeten zetten... Maar wat als ik het niet goed doe? Als ze wat tekort komen? ze hebben het juist dan zo hard nodig!
En ja, in brok is het misschien chemisch toegevoegd, maar het zit er wel in! Dus de kans op tekorten is nihiel..

Alles bij elkaar maakt gewoon dat ik erg neig toch weer naar brok te gaan.. De kosten, het gemak, mijn gebrek aan kennis op dat gebied... Maar ik wil wel gewoon het goede doen voor mn honden. "


Bedenk wel dat als een mens/dier altijd alles binnenkrijgt, deze tekorten krijgt. Gevarieerde voeding is en blijft belangrijk.

Ik zou zeggen; koop een zak brokken en denk er dan nog eens rustig over na.:-)

Het lijkt me alleen sterk dat je een maand doet met een 15 kg zak royal canin. Weet je zeker dat dit klopt?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nog steeds een voedings dilemma........ " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^