Dominant gedrag naar oudere hond toe.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Hoi Allemaal,

Ik weet niet of ik het hier goed neer zet, maar ik heb een vraag over dominantie.
Ik heb een cairn van 12 jaar oud en een westy van 1,5 jaar oud, maar de laatste maand valt onze westy van 1,5 jaar oud steeds vaker uit naar onze Cairn van 12 jaar oud, soms is er helemaal geen aanleiding naar, zomaar uit het niets, soms ook anderrom, soms met bijten toe, soms zo erg dat onze cairn in een hoekje gaat liggen, en er niet meer uit komt, ik moet er wel even bij vermelden dat onze Westy van 1,5 jaar oud wel een oorontsteking aan allebei haar oren heeft, ik weet niet of dit iets te maken kan hebben, maar ik ben een beetje ten einde raad, ik heb haar al menige keren op de rug gelegd, totdat ze rustig geworden was, maar kort samen gevat was mijn vraag:
Wat kan ik eraan doen, dat onze Westy van 1,5 jaar oud onderdanig wordt voor onze oude Cairn van 12 jaar oud, zoals het een maand geleden wel was?
Is misschien ook de mogelijkheid dat onze Westy van 1,5 jaar oud aanvoelt dat er iets niet goed is met onze oude Cairn van 12 jaar oud?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominant gedrag naar oudere hond toe." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van het Moderatorteam

VERPLAATST naar de juiste rubriek

honden page profiel Floortje FaunFloortje Faun 3 doggies

honden foto van Floortje Faun

Ik had hetzelfde probleem met één bepaalde logeerhond. Wilde ook altijd baas zijn over mijn oude hondje: omver lopen (echt in volle vaart tegen haar opbotsen), alles afpakken (been, speelgoed), altijd op haar plekjes willen liggen.
Ik volgde dan dezelfde regels die je als baas moet volgen om duidelijk te maken aan je hond dat jij de baas bent.
Dat wil zeggen dat de jongere hond pas mag beginnen met eten als de oudere klaar is.
Dat de jongere hond de oudere steeds moet laten voorgaan bij het door een deur of smalle gang gaan. In het begin moest ik dit doen door de logeerhond steeds te laten zitten en wachten, daarna was een handgebaar voldoende.
Die logeerhond moest van mij ook altijd voorrang verlenen aan mijn oud hondje. Dat wil zeggen dat ze van mij gerust op haar matjes en vaste plekjes slapen mocht, zolang mijn hondje zelf niet aangaf daar te willen liggen. Als mijn hondje daar wel wilde liggen (dan ging ze ernaast staan en keek ze naar mij) of het haar vaste moment was om op dat matje/die plek te liggen (etenstijd bv.), vroeg ik aan die andere hond om uit de weg te gaan.
Als mijn hondje ergens wilde passeren en die andere hond stond in de weg, durfde ze niet te passeren. Dan keek ze weer vragend naar mij. En vroeg ik aan de logeerhond om uit de weg te gaan.

Het resultaat was een oud hondje dat terug op haar gemak was en een logeerhond die niets meer afpakte én mijn hondje niet meer omvercrosste op wandeling.

Het is normaal dat jongere honden op een gegeven moment de leiding over willen nemen. Het wil niet zeggen dat je oude hondje ziek is, maar wel dat je oude hondje gewoon wat minder sterk is. Als je echter ziet dat je oude hondje zich dan ongelukkig in een hoekje begint terug te trekken, vind ik dat je mag tussenkomen.

Veel succes, Floortje.

honden page profiel Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Dank je wel Floortje, we gaan hier zeker iets mee doen, en het uit proberen.

honden page profiel Joke van  den BroekJoke van den Broek 3 doggies

honden foto van Joke van  den Broek

Beste Floor,
Ik heb even de conversatie tussen jou en Sonja,gevolgd en daar heb ik veel aan gehad in die zin dat ik op de goede weg zit
Ik heb namelijk 2 bobtails en voor heen drie Lola die ik nu een jaar vermist is en in mijn zoek tocht kwam ik een bobtail tegen een herplaatser die onder erbarmelijke omstandigheden werd gehouden en uiteindelijk na een w.p.is afgedankt toen ik naar de opvang in Belgie ging was ik er bijna al zeker van dat het niet mijn Lola was, maar ik dat deze hond dan maar een kans moest krijgen.
Dat het niet makkelijk is kan ik je wel vertellen ,kennelsyndroom,bijt aanvallen,verlatingangsten als wat jullie hiervoor besproken hebben dus nu het voorangs principe steeds verder aan te scherpen met deuren en voer deed ik dat al van het begin af aan,heb voor haar een speciaal knuffel min in gesteld s,avonds na... en dan bemoeie ik me niet met de andere honden
Maar mijn andere honden zijn zacht aardig en beslist niet dominant en Popke is al wat aan de stramme kant en heeft nu in haar 10de levens jaar wat meer moeten met op staan dus die moet echt beschermt worden
tegen berensterk,onbesuisd projectiel.
En als het de kans krijgt ook alles sloopt al is dat nu langzaam aan het minderen en ze gaat begrijpen dat er vaste patronen zijn uitlaten enz. eten en speeldingen,dus heeft iemand nog een goed adv.graag !!!!
Dus Sonja bedankt voor de vraag en Floor voor het advies.
groeten van ons,Popke & Orsie Showbie en Joke

honden page profiel Floortje FaunFloortje Faun 3 doggies

honden foto van Floortje Faun

Graag gedaan en succes voor jullie alletwee!
Joke: wat moet dat moeilijk zijn als je hondje vermist is. En zo mooi dat je een moeilijke herplaatser toch een echte kans geeft!

honden page profiel Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Hoi Floor,

Nog even over dat Chelsea eerst voor moet, voor Amy dan, hoe kan ik dit dan het beste doen, als ik ze aleen uit laat?
Ik moet veel s´avonds werken, en mijn vriend werkt veel overdag, vandaar dat ik ze alleen uitlaat, voordat ik moet gaan werken, maar hoe doe ik dat dan?

honden page profiel Floortje FaunFloortje Faun 3 doggies

honden foto van Floortje Faun

Hoi Sonja.
Met uitlaten, bedoel je waarschijnlijk het wandelen?
Tijdens het wandelen had ik niet echt regels waar ze zich aan moesten houden. Ik ging altijd ergens wandelen waar ze los mochten lopen. Als we er te voet naar toe gingen, moesten ze beiden netjes naast me lopen (elk aan een kant).
Het enige waar ik zoveel mogelijk oplette, was dat de jongere hond niet plaste waar mijn oude hondje net geplast had. Omdat dat ook een teken van dominatie is. Maar echt streng was ik daar niet in. Lukt ook niet als ze beiden los lopen.
Ik liet wel altijd eerst mijn oude hondje los.
Als je ze niet los laat, zou je Chelsea wel aan een langere lijn kunnen doen dan Amy. Kan ze uit zichzelf voor lopen, als ze dat wil.

Met het oude hondje voor laten lopen, bedoel ik eigenlijk dat je er voor zorgt dat zij steeds als eerste door een deur of smalle doorgang gaat.
Ik weet niet of jij die regel al volgt voor mensen? Waarmee ik bedoel dat je hondjes geleerd zijn om bij deuren enzo steeds voorrang te verlenen aan mensen? Mochten je hondjes dat nog niet kunnen, vraag dan dat ze zitten en blijven vóór je de deur opent. Als je de deur opent, ga jij er eerst door en moeten ze beiden blijven zitten tot jij hun toestemming geeft om te komen.
Je roept eerst het oudste hondje en als zij door de deur is, geef je toestemming aan het jongere hondje. Je moet hier echt consequent in zijn en dit bij elke deur en andere smalle doorgang (zoals tussen auto en garagemuur of op de trap) vragen.
Als ze het bevel "blijf" niet kennen, kun je de deur op zo'n manier opendoen, dat jij er net doorglippen kunt en dan met je handen ervoor zorgen dat eerst je oude hondje erdoor kan en daarna het jongste.
Het klinkt heel omslachtig en tijdrovend, dat is het ook. Maar je zult merken dat de hondjes het reeds na 1-2 weken uit zichzelf zullen doen. Zelfs al moet je het jongste hondje blijven in de gaten houden, zal na een korte tijd een handgebaar voldoende zijn. Ik keek die jongere hond dan gewoon in de ogen en wees dat ze achteruit moest. Vaak was even "Uh" zeggen al voldoende om ervoor te zorgen dat ze halthield.

Succes, Floortje.
Als je nog vragen hebt, stel maar.

honden page profiel Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Dank je wel Floortje,

We zijn nu aan het oefenen, met wandelen, dat Chelsea voorop loopt, en dat Amy iets achter haar aan loopt, dat gaat al steeds een beetje beter.
Bij het verlaten van huis, dan moeten ze eerst zitten, stil zijn, dan pas mogen ze van mij het huis uit, en chelsea gaat natuurlijk als eerste, daarna Amy pas, dit hebben ze al bijna helemaal onder de knie.
Alleen is het meer binnenshuis dat dit gebeurt dan dat het buitenshuis gebeurt, maar ik moet wel zeggen, sinds dat de oor ontsteking van Amy minder geworden is, is het ook rustiger in huis geworden, zelfs wij zijn minder gestrest, misschien ligt het ook wel een beetje aan ons, omdat we druk bezig zijn met het regelen van onze bruiloft voor volgend jaar, zou dit ook van invloed op het gedrag van de honden kunnen zijn?

honden page profiel Floortje FaunFloortje Faun 3 doggies

honden foto van Floortje Faun

Hoi Sonja, proficiat met de vooruitgang.
Misschien begrijp ik het verkeerd, maar bedoel je dat je het eerst door een deur gaan alleen doet bij het naar buiten gaan? Het is eigenlijk de bedoeling dat je dit bij elke deur (open of toe) en elke smalle doorgang doet, zowel binnen als buiten. Daarom dat het in het begin nogal tijdrovend is.
Of bedoel je dat het met de buitendeur beter lukt dan met de binnendeuren?
Wat vind je, wel heel fijn, hé, als je van die "hoffelijke" hondjes hebt?

Ik denk dat je wel gelijk hebt dat het beter is nu die oorontsteking aan de beterende hand is. Niemand wordt er vrolijker op als je pijn hebt.

En die stress? Heb ik geen persoonlijke ervaring mee, maar ik denk wel dat dat mee kan spelen. Je weet in dit geval dat het maar tijdelijke stress is, dus zit er maar niet te veel mee in. Een dikke proficiat met je verloving in elk geval.
Zullen de hondjes ringdragers zijn?

Misschien is het gewoon de combinatie van die 3 dingen samen.

Groetjes, Floortje.

honden page profiel Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Hoi Floortje, dank je wel.
De hondjes wilden we eerst wel als ringdragers hebben, maar ik denk dat het te druk voor ze is op het gemeentehuis, dus vandaar dat we het maar niet doen.
Verder oefen ik nu ook met ze, dat Chelsea eerst de deur door gaat, dan Amy, zowel bij het naar buiten gaan, als bij het naar binnen gaan. Chelsea heeft er gelukkig geen moeite mee, dat Amy soms een klein beetje voor haar uit loopt, tijdens de wandeling, als Amy eerst de deur door wil ,dan zeg ik wachten tegen haar, en dan laat ik Chelsea eerst voor gaan.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominant gedrag naar oudere hond toe." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^