Wie doet er aan jachthondentraining?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BoBo

honden foto van Bo

Ik ben benieuwd wat je dan allemaal leert tijdens de training, en of elke (jacht)hond mee mag doen.

Op een site van een vereniging in de buurt zag ik dat je alleen mee mocht doen met een hond waarmee je bij dezelfde school de puppycursus had gedaan. Is dat overal zo? En moet je overal met echt wild trainen of mag je het ook bij dummy's houden?

Kun je ook gewoon recreatief op jachttraining gaan met een (bijna)volwassen hond?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wie doet er aan jachthondentraining?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Dat je bij hen cursus gedaan moet hebben is een financiele kwestie lijkt me. Dat je hond minstens de basisgehoorzaamheid beheerst lijkt me logisch.
Er is ook apporteersport voor alle rassen. Hierbij wordt alleen met dummies gewerkt.
http://www.hondenplaza.nl/apporteersport

honden page profiel Linda Linda 3 doggies

honden foto van Linda

Je kan zeker ook voor de fun naar jachttraining gaan. En je kan er zelf voor kiezen alleen dummie's te gebruiken als je wild niet fijn vind.

Het lijkt me een hele leuke sport, helaas kan/kon ik hier in de buurt geen jachthondenschool vinden die dierwaardig met de honden omgaat. Ik denk dat dit wel een aandachtspuntje is, op sommige jachthondenscholen trainen ze nog heel ouderwets, dan is er geen lol aan voor jou én je hond.

Gewoon goed zoeken dus!! :-)

honden page profiel AgnesAgnes 3 doggies

honden foto van Agnes

Ik ben ook op jachttraining geweest. Mijn hond is geen echte jachthond en ik mocht dan ook bij hoge uitzondering meedoen. Het verschil de jachtpassie van mijn hond en de echte jachthonden, zoals Duitse Staanders enz., was heel erg duidelijk. Ik moest er echt meer moeite voor doen om mijn hond enthousiast te maken voor de dummy.

Naast apporteren op land en in water, dummy zoeken in struikgewas werd er veel gewerkt aan 'steadiness'. Dit betekent dat de hond pas in actie komt als jij daar opdracht toe geeft. Een voorbeeld hiervan: De hond moet naast je zitten als iemand anders de dummy weggooit. Vervolgens mag de hond op jouw commando de dummy gaan halen. Hij moet dan met de dummy in de bek naar jou terugkomen en de dummy pas uit z'n bek laten vallen als jij daarvoor het commando geeft.
Gaandeweg de cursus werd ook bij de verschillende oefening een schot gelost. De bedoeling is dat de hond zich daar niet door laat afleiden, maar gewoon doet wat hem wordt opgedragen.

Naast een dummy werd er ook gewerkt met 'koud wild'. Dode konijnen, eenden e.d.. Mijn hond moest daar niets van hebben, maar de echte jachthonden vonden het geen probleem.

De jachthondentraining die ik heb gevolgd, was echt bedoeld voor mensen die ook echt hun hond gingen inzetten bij het jagen. Er zijn volgens mij ook trainingen die meer 'voor de fun' zijn.

Dat je alleen mee mag doen als je daar ook de puppycursus hebt gevolgd, vind ik begrijpelijk maar onnodig. Het gaat ze er natuurlijk om dat ze weten wat 'voor vlees ze in de kuip hebben'. Volgens mij kunnen ze dit bij de eerste de beste les zien.

honden page profiel GeaGea 3 doggies

honden foto van Gea

"
Naast een dummy werd er ook gewerkt met 'koud wild'. Dode konijnen, eenden e.d.. Mijn hond moest daar niets van hebben, maar de echte jachthonden vonden het geen probleem.

Er zijn volgens mij ook trainingen die meer 'voor de fun' zijn "

'Mijn' hondenschool geeft ook dit soort trainingen. Toen ik een paar weken geleden op de cursus kwam, bleek ik door een misverstand niet afgezegd te zijn. De cursus die ik wilde volgen (combi) begon pas een week later. Mayra en ik kregen toen een privé-lesje. Er lag een dode fazant die uit de vriezer was gehaald voor de jachttraining van de middag, op een krukje. Mayra was zéér geïnteresseerd, daar werden de beide instructeurs nogal enthousiast van. Door bovenstaande quote begrijp ik dat nu.

Ze vond het leuk!


'Afgelopen' zei de instructeur. 'Eg nie!' dacht Mayra.


Maar we doen toch maar eerst de combi...

honden page profiel MissyMissy 3 doggies

honden foto van Missy

Ik doe aan jachttraining met mijn jongste labrador.

Het lijkt me verstandig als je met een hond aan jachttraining wilt gaan doen gewoon eens met google aan de gang te gaan en erover te lezen. ;-)

Ik doe de trainingen bij een jachthondenschool. Ben ermee begonnen toen Lina 7 maanden was. Ze heeft leren apporteren, eerst dummies en later ook koud wild, eend, konijn, kraai en duif. Soms een gans en 1 keer een fazant.

Ze leren hun neus gebruiken bij het verloren zoeken uit het bos en hun ogen bij een markeer apport. Ze leren om uit het water te apporteren en ook om water over te zwemmen om aan de overkant het apport op te halen.

Een onderdeel waar je bijna niemand over hoort vertellen is de gehoorzaamheid; af en blijf met de baas uit zicht. Volgens met en zonder lijn. Terugkomen op bevel etc. etc.

Zonder een bepaalde basis gehoorzaamheid is het doen van jachtoefeningen onbegonnen werk denk ik. Dus het is belangrijk dat je eerst een gewone cursus doet. Al zijn er ook jachttrainers waar je al met pups terecht kunt, die doen dat de gewone gehoorzaamheid en de jachtoefeningen spelerderwijs combineren.

Met een getrainde hond kun je werkproeven van je rasvereniging doen, maar ook jachtproeven van de KNJV. Op hun site vind je ook informatie over de zelfopleiding van jachthonden. Je kunt daar alleen bij terecht met honden die op de jachthondenlijst staan.

Mijn man traint ook met onze Jack Hussell, hij kan geen jachtproeven doen, maar dus wel trainen. Ik doe wel jachtproeven met Lina. Ze heeft de afgelopen zomer een KNJV B gelopen. :-D Nu werken we aan de afwerking, zodat we hogere punten kunnen halen en over een jaar of 2 misschien eens een gooi naar een A diploma kunnen doen.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

@missy: bij de fhn hebben ze dus apporteersport, voor alle al dan niet rassen. Mochten je man en jack hussel wedstrijdaspiraties hebben.
Ik weet ook van iemand die met haar whippet jachttrainig doet, alleen met dummies.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Hiervan zouden de nekharen van mijn jachttrainers omhoog schieten.........
Aan wild wordt niet gesjord en zal je andere manieren moeten verzinnen om de hond goed af te laten geven. Maar wel een grappige foto.


Ook hier jachthondentraining via de KNJV en trainingsgroepjes die bij elkaar komen om extra te trainen op bv. speuren en zweetwerk. Je hoeft van tevoren geen pupcursus bij dezelfde school te hebben gedaan. Het trainen met wild is geen verplichting. Het is al moeilijk genoeg om de hond een dummy te laten afgeven of opsporen tijdens de diverse oefeningen. Als hij dat goed beheerst, wordt er met wild getraind en ook dat is niet verplicht.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van chris

Wij trainen zelf de honden waarmee gejaagd wordt.
Mijn man heeft echter wel veel ervaring en trainde al jarenlang Europese veldwedstrijd kampioenen. (hij geeft ook praktijk-workshops)
Basis gehoorzaamheid is echter heel belangrijk. (Hoewel je ook al aardig wat kan trainen, zonder dat je hond perfect luisterd)

Verder is van belang welke vorm van jacht je wil gaan doen en hier ook je training op aanpast. Er bestaan dus verschillende vormen van jachttraining.

Bedenk je ook dat een goede wedstrijd hond, niet automatisch een goede praktijkhond is. Indien je dus je hond echt in wil zetten als werkhond, moet je ook hier rekening mee houden, en bv niet op 'wedstrijdsnelheid' trainen, maar op 'praktijkrust'.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van chris

Bij onze workshops mogen overigens alle honden meedoen.

honden page profiel GeaGea 3 doggies

honden foto van Gea

" Hiervan zouden de nekharen van mijn jachttrainers omhoog schieten.........
Aan wild wordt niet gesjord en zal je andere manieren moeten verzinnen om de hond goed af te laten geven. Maar wel een grappige foto "

Dit plaatje heeft ook geen 2 seconden geduurd: gelukkig stond ik met mijn fototoestel precies op de goede plaats en drukte op de juiste tijd af. Uiteraard mag er niet aan wild gesjord worden (of mee geschud!) en Mayra liet meteen los op commando.
Idd een leuke foto: stoer, zo lijkt het alsof de hond vecht voor zijn buit ;-)

honden page profiel BoBo

honden foto van Bo

Als wij jachttraining zouden gaan doen zou het puur voor het plezier zijn, om Bo iets te laten doen waar ze goed in is en om haar jachtdrift onder controle te houden. Echt gaan jagen of aan wedstrijden meedoen vind ik zelf helemaal niet interessant.

Apporteersport ziet er leuk uit! Wel ook met wedstrijden als je verder wilt komen geloof ik...

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

"
Dit plaatje heeft ook geen 2 seconden geduurd: gelukkig stond ik met mijn fototoestel precies op de goede plaats en drukte op de juiste tijd af. Uiteraard mag er niet aan wild gesjord worden (of mee geschud!) en Mayra liet meteen los op commando.
Idd een leuke foto: stoer, zo lijkt het alsof de hond vecht voor zijn buit ;-) "


Mwuah...op andere momenten wordt er wel het een en ander uitgeplukt, hoor...maar tijdens het werk niet... :-D
http://www.rauwevoedingvoorhonden.nl/duif1.JPG
Sorrie, kon het niet laten.......

honden page profiel GeaGea 3 doggies

honden foto van Gea

"
Sorrie, kon het niet laten....... "

Oeps! De honden hebben zich wel vermaakt geloof ik. Maar het idee bij de jacht is toch dat je de buit aanbiedt bij de poelier? Die ziet je aankomen met een door de hond geplukte duif :-D En de reden dat Mayra niet verder mocht was dat de fazant voor de jacht training van die middag bestemd was. De instructeurs waren benieuwd of Mayra aan de fazant durfde te snuffelen. Ja dus :-)

Zie je het voor je? Ik schiet een fazant (dat gaat van mijn leven al niet lukken), Mayra speert er heen en komt 'm, achter zich aan slepend over boomstronken, onder omgevallen bomen door, zwemmend over een sloot, bij me brengen.....


misschien eerst maar oefenen met roodborstjes.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

"
Oeps! De honden hebben zich wel vermaakt geloof ik. Maar het idee bij de jacht is toch dat je de buit aanbiedt bij de poelier? Die ziet je aankomen met een door de hond geplukte duif :-D En de reden dat Mayra niet verder mocht was dat de fazant voor de jacht training van die middag bestemd was. De instructeurs waren benieuwd of Mayra aan de fazant durfde te snuffelen. Ja dus :-) "


Niet alles is voor de poelier bestemd....... :-D

"
Zie je het voor je? Ik schiet een fazant (dat gaat van mijn leven al niet lukken), Mayra speert er heen en komt 'm, achter zich aan slepend over boomstronken, onder omgevallen bomen door, zwemmend over een sloot, bij me brengen.....

misschien eerst maar oefenen met roodborstjes.

"


Nee, ik zie het met jouw hondje niet zo 1, 2, 3 voor me, haha. Maar het is wel grappig dat je jachttraining wilt gaan doen. Gewoon proberen. De hond zelf kan er veel voldoening uit putten en groeien in zelfvertrouwen. Je kunt ook trainen met kleiner wild zoals houtduif of kraai. En in aanlering zijn ganzenvleugels ook leuk trainingsmateriaal. :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wie doet er aan jachthondentraining?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: oud en nieuw
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^