Hier ook een rangorde probleem???

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hellup!!!!

Zoals sommigen weten hebben wij er een pup bij. Spike 3 maand.

Op zich gaat het prima tussen Lucky en Spike.

Toch zijn er wat dingetjes waar ik tegen aan loop…

Ik vind Spike zeer overheersend ten opzichte van Lucky – nu al!

Als Lucky bij zijn waterbak wil drinken duwt Spike hem van de bak weg of pakt hem zelfs in de nek om hem zo weg te duwen. Lucky laat dit gebeuren en gaat dan ook weg.

Ik weet niet of ik goed gereageerd heb maar heb Lucky dus bij de drinkbak gezet zodat ie kon drinken en heb Spike iedere keer de weg versperd. Heb dus niks tegen Spike gezegd, ook niet gecorrigeerd, alleen gestoord zodat hij niet bij de drinkbak of Lucky kon komen.

Als Lucky iets heeft, maakt niet uit wat, flostouw o.i.d. komt Spike en pakt het en Lucky laat dit los en loopt weg.

Echter als Lucky en Spike een bot hebben, heeft Lucky hem natuurlijk als eerste op en probeert dan die van Spike te pakken. Hierop is een EUH!!! van mij genoeg, ik wil nl dat ze van elkaars botten afblijven.

Nu dus even mijn vraag…… mijn man kreeg te horen dat Lucky, Spike meer op zijn plaats moet zetten anders zou Spike te dominant kunnen worden t.o.v. Lucky???

Iemand raad, ideeën?????

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hier ook een rangorde probleem???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel ik en renskeik en renske 3 doggies

honden foto van ik en renske

ik heb hier niet al te veel verstand van, maar misschien helpt het om lucky 'voor te trekken'. laat duidelijk zien dat jij vind dat lucky boven spike in de rangorde staat.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Ik zou absoluut uitkijken met botjes en voer.
Wat ik zou doen, apart botjes geven, apart eten.
Wat nu nog niet ernstig lijkt, kan straks escaleren in vechtpartijen.
Heb ik zelf meegemaakt.
Tot aan de pubertijd van Romeo ging alles prima, daarna begonnen de vechtpartijen.

honden page profiel WendiejWendiej 3 doggies

honden foto van Wendiej

Zoals ik dit lees is Spike lekker aan het uitproberen hoever hij kan gaan bij Lucky, net zoals kleine kleuters doen bij papa en mama.
Lucky accepteerd dit nu allemaal omdat Spike nog zijn puppy-licence heeft en dus eigenlijk alles nog mag.
Na een maand of 8-9 zal Spike flink in de pubertijd zitten en zal Lucky, als het daar het hondje voor is, Spike echt wel eens op zijn plaats zetten omdat hij dan pup af is en hij zich behoort te gedragen als een volwassene.

Voor nu zou ik het een beetje zijn gang laten gaan maar Spike ook wel grenzen aangeven. Ik denk dat je op zich zo goed bezig bent.
Ik ben geen expert maar dit is mijn mening

honden page profiel WendiejWendiej 3 doggies

honden foto van Wendiej

En wat Machtel zegt, met voer en botten ed erg uitkijken.
Als Lucky erg gehecht is aan speeltjes en deze normaal gesproken verdedigd zou ik ook hier mee oppassen en voorkomen dat er een conflict kan ontstaan.

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Rangorde? Daar heb ik geen verstand van ;-)

Waar ik wel verstand van heb; ik geef hier de grenzen aan. Tot bepaalde mate kunnen de volwassen honden dat zelf tegenover elkaar en een nieuweling. Maar er zijn grenzen, voor beide partijen.

Ik zou Spike duidelijk aangeven tot hoe ver hij mag gaan. En dat zou voor mij zijn: niet Lucky bij de waterbak weghalen. En tot bepaalde hoogte mogen ze hier spelen. Maar de 'aangevallen hond' moet het wel aankunnen. Merk je dat het veel wordt voor Lucky of vindt jij het zelf de spuigaten uitlopen, vind jij dat Spike te ver gaat, dan zou ik ingrijpen.

Ingrijpen doe ik heel simpel namelijk; naam roepen . En een alternatief geven. Dus een speeltje, een kauwstaafje, een handjevol voertjes over de vloer. Ik geef maximaal 3 keer een alternatief. Blijft de 'etterbak' de andere hond opzoeken? Dan is het benchtijd voor de etterbak. Of ik zet ze even gescheiden.

Ik merk dat puppen hier tot een maand of 6-7 heel veel mogen van de oudere honden. Daarna gaan de oudere honden eerder aangeven dat het genoeg is. Aangeven dat het genoeg is gaat heel netjes: van ligpositie even opstaan, is vaak al voldoende. Of heel kort - minder nog dan een seconde vaak - over de bek pakken. Dan is het duidelijk.

Daantje is een hondje dat niet serieus genomen wordt door puppen, die walsen over haar heen. Ik wil dus dat de puppen Daantje met rust laten en stuur ze consequent bij haar vandaan. Yila is heel tolerant maar ook heel duidelijk 'tot hier en niet verder' . Joya vindt het heerlijk om op de grond te liggen en te bekken. Zij kan veel hebben en is niet snel onder de indruk. Bij haar moet ik oppassen dat beiden niet door en door en door blijven gaan . Shadow is heel tolerant, de grote sul. Hij laat puppen oefenen op hem en even opstaan is voldoende om zijn grens aan te geven. Dace is eigenlijk nog te jong om duidelijk te zijn tegen een andere jonge hond/pup, zij is zelf nog teveel grenzen aan het opzoeken. Choice was eentje die keer op keer opnieuw probeerde mag het nu misschien wel. De andere honden hielden keer op keer hun grens aan.

Wie weet haal je iets uit mijn ervaring met jonge honden onderling en jouw/mijn rol daar in.

Ik ben degene die uiteindelijk bepaalt wat er gebeurt. Wegsturen bij de waterbak door 1 van de andere honden, wil ik niet hebben. Evenals botjes/speeltjes in huis die als machtsspelletjes gebruikt worden. Buiten huis kunnen voldoende krachtmeingen plaatsvinden .

Zolang jij bepaalt hoe het uiteindelijk loopt, zal je hier in meegroeien. Je zal snel genoeg aan het gedrag van de honden 1 op 1 en naar elkaar onderling merken wanneer je weer de teugels strakker moet houden of weer wat kan laten vieren. Bij opgroeiende honden is het zo elke keer weer even een balans zoeken. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en zo ook de verhoudingen onderling.

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Oja, vooral Joya heeft daar een handje van, die voelde zich in huis soms helemaal the man! Dan nam ik haar wat vaker 1 op 1 mee naar andere honden en wist ze weer even dat ze nog maar een jong ding was. Zo leerde ik dat zij niet altijd degene is die een ander maar kan overrulen, maar dat er ook nog sterkere honden zijn dan zij. Wel sociaal correcte honden trouwens. Anders vind ik het veel te zonde van mijn sociale hond.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Thanks :-D

Op zich als ze beginnen te spelen kan dit hier ook oplopen tot hyperdepiep gedrag. Beide weten dan van geen ophouden en hier zie ik ook niet direkt een machtstrijdpositie. Dit spelen onderbind ik echter omdat ik dit binnenshuis niet wil hebben. Spelen mag, maar... tot een bepaalde hoogte. Dus geen geren en gespring. Heb overal plavuizen en vind dit dus ook veel te gevaarlijk voor de honden.

Dit gedrag van Spike komt naar voren bij de waterbak. Lucky mag NIET drinken van hem. Dit laat ik dus van Spike weer niet toe. Maar is het genoeg om Spike alleen af te blokken of moet ik toch meer corrigerender zijn? Als ik Spike blok merk ik wel dat Lucky rustig blijft drinken en Spike loopt na een tijdje weg.

Pfffffff moeilijk hoor.... honden opvoeden.....

In sommige situaties voel ik me heel zeker en heb ik ook het gevoel beiden goed te begeiden.

Maar........in sommige situaties.........pffffffffffft............

@Marit, Zoals jij hier schrijft:

Ingrijpen doe ik heel simpel namelijk; naam roepen . En een alternatief geven. Dus een speeltje, een kauwstaafje, een handjevol voertjes over de vloer. Ik geef maximaal 3 keer een alternatief. Blijft de 'etterbak' de andere hond opzoeken? Dan is het benchtijd voor de etterbak. Of ik zet ze even gescheiden.


Dit is dus wel te doen, dit afleiden. Echter is dan de andere 'etterbak' klaar met drinken, is hij klaar voor de aanval ;-)

Misschien maak ik me toch gewoon te druk?????

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

" Oja, vooral Joya heeft zijn dan zij. Wel sociaal correcte honden trouwens. Anders vind ik het veel te zonde van mijn sociale hond. "


Goed idee!!! :-D

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Is het niet mogen drinken? Of is het gewoon leuk vinden als Lucky aan het drinken is en stilstaat - makkelijke prooi - hem dan te bespringen? Dat kon Joya namelijk ;-)

Ik zou zelf niet met mijn lichaam gaan blokken. Puur omdat een hond dat dan kan gaan zien als spelletje . Ik wil er naar toe werken dat als ik zeg 'niet doen', de hond datgene met rust laat. En naar mij luistert. Vandaar dat ik het met mijn stem doe en niet met mijn lijf.

Als het puur bij de drinkbak is, zou ik alert blijven en Spike bij je roepen . Als Lucky rustig gedronken heeft, kan je op jouw toestemming Spike weer laten gaan. Maar wees je bewust dat de motivatie om Lucky te pakken bij de waterbak erg groot is ;-) Consequent zijn, opletten, voorkomen dat dit normaal gedrag wordt. Lucky drinkt = Spike laat Lucky met rust.

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

wat ik lees is een pup die uittest hoever hij mag gaan bij de oudere hond
en dat de oudere hond zeer sociaalvaardig reageert en dus helemaal niet ingaat op de uitdaging en wegloopt, weglopen is bij honden geen onderdanigheid of angst (tenminste als de houding dat niet aangeeft) ofzo iets, dat is het conflict vermijden, en zolang je het conflict vermijdt... gebeurd er niks, is echt een teken van een stabiele volwassen hond.

ik zou de honden wat vaker (als je dat nog niet doet) apart meenemen, 1 op 1 aandacht voor elk, zodat beide honden zelfstandig met jou blijven communiceren, en de pup ook naar jou toe "in gesprek" gaat, en leert te functioneren zonder backup van broerlief.

gezond puppen gedrag hoor, lekker uitdagen, maar ik ben het met de voorgangers eens, er komt een dag dat de oudere hond er klaar mee is, het kan zijn dat dat heel abrupt komt en de jongste gelijk begrijpt: oke........ dat gaat dus niet zomaar meer.

tis een beetje laveren, enerzijds moeten de 2 honden elkaar goed leren verstaan, anderzijds heb je geen zin in altijd maar dat gezeur van puplief naar de volwassen hond, breek het op als je het zat bent, doe dat kordaat, kort woord of een kort gebaar, zo van "klaar, en ik meen het" zonder dat je boos bent, want in feite gebeurd er niks verkeerds

ik ben niet zo van het afleiden, omdat mijn ervaring daarbij is, is dat de hond het afleiden (bv een balletje ofzo) gaat zien als beloning voor het eerdere gedrag (dus hond pesten bij waterbak levert een spelletje op, zo'n type heb ik ooit gehad, en daar hebben we veel last van gehad want hij trok dat nogal drammerig door) maar daarin zullen vast niet alle honden eender zijn

bij mij zo klaar, klaar zijn, jij wilt het niet, en thats it

zelf liet/laat ik de honden altijd apart eten, drinken werd en wordt ook door Gorby met logees gedeeld, water is vaak geen item voor honden, in dit geval zal het ook niet om het water gaan, maar om het uitproberen, maar als de hond niet rustig kan drinken mag je zeker even ingrijpen, doe dat niet te veel, je volwassen hond zal het als het goed is binnenkort zelf een keer corrigeren en laat hem dan even zn gang gaan.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Heel erg bedankt voor de goede info en ideeën allemaal :-D

honden page profiel K.elly->T.yson&K.enaK.elly->T.yson&K.ena 3 doggies

honden foto van K.elly->T.yson&K.ena

op zich ben ik ook van mening dat je wel goed bezig bent :-) ... hier zie ik dat ook en Tyson is hier het hoofd onder de honden :-) .. als Kena of Arka wil gaan drinken dan duwt hij ze ook altijd weg .. hij is niet gemeen en neemt dan ook maar enkele lekjes en is dan weer weg en dan kunnen de andere drinken .. dat is dominantie maar zolang hij niet gemeen is dan laat ik het .. ook let ik zeker op met botjes geven die langer tijd innemen dan 2min om op te eten .. daar komt hier ook vrijgel van .. :-) ik zou zeggen doe rustig zo voort en zorg ervoor dat jij zeker altijd bovenaan staat .. :-) succes

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hier ook een rangorde probleem???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Terra moet op dieet
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^