mogen honden bij jullie met elkaar spelen op hondenschool?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Leen & GeikeLeen & Geike

honden foto van Leen & Geike

Hi,
Wat ik mij afvraag is waarom de honden bij mij op de hondenschool nooit eens met elkaar mogen spelen voor of na de les. Bij mijn vorige hond mocht dat wel. Voor de les liet iedereen zijn hond gewoon vrij op het terrein. Wouden of konden de honden niet, dan bleef je gewoon even wachten buiten terrein tot les begon.
Waar ik nu ga mag dat dus niet. Niet alleen mogen ze dus niet vrij spelen, maar als Geike voor of na de les aangelijnd eens naar ander hondje wilt gaan om te snuffelen en te spelen (zoals we ook doen met leuke honden tijdens onze wandelingen)dan krijg je meteen zo'n reactie alsof je één of andere heilige regel breekt. Wat is er nu zo verkeerd aan je honden eens laten spelen? Als andere hond niet wilt, is het een andere zaak, maar als ze beiden nu even willen gek willen doen, waarom niet? Is dat bij jullie ook zo?
Denk dat Geike het ook minder lastig zou hebben indien ze voor de les even zouden mogen stoeien. Ons stukje terrein grenst immers aan het stuk van de gevorderden. Deze honden mogen los van de riem de oefeningen doen en die lopen dus lange stukken los voor hier oefening, apport etc. En dat ziet er zo leuk uit dat ze ook wilt mee doen (lijkt op spelen). Dan begint ze heel hoog te blaffen van nervositeit omdat ze mee wilt spelen. Vorige les had ze tijdens onze wandeling voor de les goed kunnen spelen met de hond van de buren en toen was ze tijdens de les pak minder geinteresseerd in de andere honden. Toen ze gisteren dus haar blaf aanval kreeg, kwam één van die hulp trainers die haar niet kent dan nog zeggen dat ik een bange hond had. Ik stond daar van "pardon? een bange hond?" Als Geike nu iets niet is, is het bang. Arm ding wou gewoon kunnen meedoen met die leuke aktiviteiten op plein naast ons. Dat geloofde die man niet, want ja, het is een witje en die zijn toch allemaal bang en nerveus. Na die opmerking werd ik ook beetje nerveus en was ook bijna beginnen blaffen van ergernis :-) Maar na dat we dan met hem de hier-oefining hadden gedaan, had hij ook door dat Geike helemaal niet bang is.
Binnenkort doen ze nachtwandeling met hondenschool, maar ga dus maar niet mee. Want kan haar niet aandoen dat ze een uur samen met andere honden moet wandelen zonder er mee te mogen spelen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "mogen honden bij jullie met elkaar spelen op hondenschool?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

VERPLAATST naar de juiste rubriek

honden page profiel RoosRoos 3 doggies

honden foto van Roos

Hoi Leen,

Bij mij op de hondenschool mogen ze aan het einde met elkaar spelen op een apart stuk terrein, zo lopen de honden elkaar niet in de weg. Op school zeggen ze zelfs dat dit een heel belangrijk onderdeel van de cursus is, socialiseren. Het verbaast mij dus zeer dat het bij jouw school niet mag.
Kan je het niet voorstellen aan de trainers? Ik vind het heel vreemd. Ook mijn andere hond mocht na actief aan het werk te zijn geweest lekker spelen met andere honden tijdens zijn cursussen.

Ze mogen tijdens die nachtwandeling toch wel spelen? Zo'n leuke activiteit en initiatief, zouden ze dat ook 'verpesten' door honden alleen maar aan de lijn te houden en geen hond te laten zijn?

honden page profiel Bugs      **Taz**Bugs **Taz** 3 doggies

honden foto van Bugs      **Taz**

Hoi,
Bij heel veel hondenscholen worden alle rassen toegelaten, dus krijg je zowel grote als kleine honden. Dit is bij ons de reden om dit niet te doen. Je kan namelijk zonder dat je het wilt een klein hondje een vreselijk trauma meegeven.
Verder is het een goede training voor je hond, dat hij niet altijd hoeft te spelen en als hij aan de riem is dat hij zich dan rustig hoort te gedragen.
Wellicht is dit ook de reden van je hondenschool om niet de honden te laten spelen.

Wij hebben echter wel op iedere zondag gezellig wandelen voor diegene die mee willen en dan mogen de honden wel los..

honden page profiel annemieke&nakannemieke&nak 1 doggies

honden foto van annemieke&nak

Ja,ik zou het ook vragen of ze na de les mogen spelen.
Ook zou ik vragen waarom het dan niet mag,of is het een nazi-kamp? ;-)
Als het echt niet mag,zorg er dan voor dat je voor je er naar toe gaat je Geike,eerst met een hond ergens anders laat spelen.

honden page profiel sandrasandra 3 doggies

honden foto van sandra

Ik denk dat ze dat inderdaad niet doen om dat het fout zou kunnen gaan ,zoveel honden bij elkaar zie je niet elk gedrag . en het is een goede les inderdaad om te leren dat het niet altijd spelen is maar ook luisteren naar de baas :-) ik moet eerlijk zeggen vordat ik zelf een herder had die niet met elke hond kan spelen had ik dit antwoord nooit gegeven haha maar ik weet nu dat er echt honden zijn die spelen niet zo leuk vinden of er te gestrest van raken

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah

honden foto van Rox & Farah

Bij ons hebben we het wel eens gedaan, maar liever niet. Volgens een club genoot vanwege het feit dat vooral jonge honden het dan als speelterrein gaan zien, waardoor je daarna moeite krijgt met weer de concentratie terugkrijgen.

Dit geldt in mijn ogen echt alleen voor jonge honden, want van de volwassen honden wordt gewoon verwacht dat ze het ook in de stad zouden kunnen of op een winkelpleintje. Maar voor de pups/pubers zorgt het voor (te) veel afleiding.

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah

honden foto van Rox & Farah

Dus ik vind het niet zo vreemd :-) Ik heb ook zo'n hond die niet meer met elke hond speelt en ook niet elke hond leuk vind, dus alhoewel hij een paar hondjes op de club wel leuk vindt heeft hij die tijd toch wel een beetje gehad. :-)

honden page profiel Maks met Fenna & YunaMaks met Fenna & Yuna 3 doggies

honden foto van Maks met Fenna & Yuna

Bij mij op de oude training voor agility was het alleen maar spelen :'(
Soort van kletsles vor de baasjes, speelles voor de honden..

Ik wilde dan WEL trainen, maar de rest van de eigenaren laten hun honden ook gewoon loslopen dus ik ben zelfs eens onderuit gehaald door een herder.. En de andere honden stonden steeds maar voor de hindernissen zodat ik niet eens een heel parcour kon lopen :'(
Stomme training was dat. Maar nu zit ik op een goede waar altijd maar 1 hond los is. En er word niet gespeeld.
Op dat terrein is het spelen met de baas, trainen met de baas. Buiten het terrein is het weer spelen met de honden.

honden page profiel Romy en JoepRomy en Joep 3 doggies

honden foto van Romy en Joep

Wat zwart monster zegt komt inderdaad overeen met het antwoord wat ik kreeg op de hondenschool. Als ze samen spelen dan willen ze op het veld ook steeds naar elkaar toe. En dat wil je zelf ook niet. Je wil dat je hond geconcentreerd is.

honden page profiel Maks met Fenna & YunaMaks met Fenna & Yuna

honden foto van Maks met Fenna & Yuna

Dat van romy bedoel ik ook met mijn laatste zinnetje :-)

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah 3 doggies

honden foto van Rox & Farah

Het lijkt me dan ook heel frustrerend dat als je een oefening los doet, je hond er ineens vandoor schiet omdat hij zn vriendje ziet lopen! Die denkt even hoi zeg en stuift er vrolijk op af... Meerdere keren gezien en alhoewel het altijd een keer kan gebeuren is het wel vervelend als je dit zelf hebt aangeleerd. Het om kunnen schakel tussen vrij modus en concentratie modus is gewoon nog lastig voor een jonge hond.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ik weet niet waarom, maar bij de basiscursus bij MG werd dit niet gedaan.

honden page profiel Monique & de zwart-witjesMonique & de zwart-witjes 3 doggies

honden foto van Monique & de zwart-witjes

Bij ons mag het wel, even voor en even na de les. Instructrice bekijkt welke honden wel of niet bij elkaar kunnen/willen. Kleinere honden spelen niet per definitie met kleinere honden. Ik heb een pittige hond, die wel graag met grotere honden speelt en dat gaat eigenlijk altijd goed. Ik vind het erg leuk om te zien en aangezien wij achteraf wonen en hier voornl erfhonden zijn, ook goed voor het sociale gebeuren :-)

honden page profiel AgostiniAgostini

honden foto van Agostini

Je kan je hond echt wel op een heel andere manier socialiseren.

Er is echt niet vervelender dan een loslopende hond die naar elke andere hond loopt 'om te spelen'.
Ik zie er het nut niet van in, mijn honden mogen het niet. Niet op de hondenschool, niet op wandeling, ... nergens. En toch zijn het zeer sociale honden hoor.

honden page profiel Oleksandra en FrodoOleksandra en Frodo 3 doggies

honden foto van Oleksandra en Frodo

bij ons mag da wel. maar dan wel in groepjes van 3-4 hondjes die goed met elkaar kunnen spelen en op een appart terreintje ;-)

honden page profiel Monique & de zwart-witjesMonique & de zwart-witjes 3 doggies

honden foto van Monique & de zwart-witjes

Bij mij gaat het niet om het socialiseren, ze zijn gesocialiseerd. De hond waarmee ik naar training ga, speelt graag met andere honden, op de hondenschool kan dat dus. Dat wil niet zeggen dat ik mijn honden tijdens een wandeling oid naar andere honden laat gaan, nee, dan lijn ik ze beide aan.

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Bij ons gebeurt het alleen bij de pups in een apart stukje.
Persoonlijk hoeven ze van mij daar ook niet te spelen en er is daar ook geen ruimte voor dus houd het al op.
Ruiken/spelen aan de lijn wil ik persoonlijk niet omdat ik het buiten het trainingsveld ook niet wil hebben je weet nooit hoe een hond reageerd aan de lijn.

Wat je kan doen aan dat over enthousiaste gedrag ik zit in 't zelfde schuitje maar bij ons werkt dit heel goed.....
1. weglopen van de groep of vanwaar de hond opgewonden van wordt.
2. Als je wegloopt ga je aandachts oefeningen doen met de hond eventueel commando's herhalen die je al hebt geleerd.
3. als je weer de goede aandacht hebt rustig terug naar waar de opwinding is beloon je hond goed voor de aandacht die hij voor jou heeft.
4. de "kijk" oefening aanleren dus dat je makkelijker zijn aandacht kan vragen.
5. corigeer je hond gelijk als je het gedrag ziet aankomen met een duidelijke boze nee of foei of welk woord je er voor wilt gebruiken, je zult zien dat hij/zij daar van onder de indruk is als je eens "boos" wordt.

Ik heb dit stappenplan met m'n trainster overlegt omdat mijn hond liep te "gillen" en te trekken als er dus een "hier" oefening werd gedaan of als we eens iets van behendigheid doen aan het eind van de les of als het commando vrij word gegeven.
Ik gebruik het nu 2 weken en ik merk dat als ik even een boze krachtige nee zeg hij al zo onder de indruk is dat ik nu al niet meer bij de groep hoef weg te lopen en het "gegil" en getrek bijna niet meer voorkomt.

Heel veel succes ermee en schaam je niet om eens boos te worden op je hond (dit was mijn struikelblok in een groep) we hebben het wel over een stel lekkere pubers die ook hun grenzen aan 't verleggen zijn.

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

het is niet de bedoeling dat je hier je honden los laat rennen, want er trainen verschillende groepen naast elkaar op hetzelfde veld. maar robi heeft een labradorvriend, en die gaan dan allebei maar liggen, en dan draaien ze om de beurt op de rug, of allebei en spelen zo liggend verder ;-)

verder gaan we wel regelmatig wandelen met de honden na de les in het bos naast het veld, daar kunnen ze dan lekker los en spelen.

de puppies hebben een klein afgezet stukje waarin ze na de les in kleine groepjes spelen, maar voor volwassen honden is dit stuk te klein.

Anoniem (Gast)

Je hebt naast het ene uurtje les nog 167 uur om je hond te socilaiseren met soortgenoten en om te spelen, dat ene uurtje les is er dan ook voor om je te leren omgaan met een hond en een hond met een baasje

honden page profiel EuforiaEuforia 3 doggies

honden foto van Euforia

Ik ging voor het eerst naar de hondenschool hier in de buurt.
Baco, een dwergpoedel van toen 12 weken (klein!) zat samen in de groep met een bouvier, Mechelse herder en een labrador. Zij waren allemaal al ouder (en veel groter) en super enthousiast. Ik liet Baco los (want dat 'moest') Ze vlogen met z'n drieën op Baco en hij probeerde door de omheining te kruipen en toen zat hij vast.
De instructeur zei de hele tijd: Laat maar doen, hij moet wennen. Maar ik zag zo dat Baco een trauma ging opdoen. Hij was helemaal van slag toen ze na de les nog eens allemaal los waren.

Ik versta dat het leuk is als honden spelen maar op zo'n manier kan het niet goed aflopen. Ik ben naar huis gegaan, Baco heeft gerust en geslapen en 's avonds zijn we naar een vriendin geweest met een grote loebas en daar heeftie dan nog fijn mee gespeeld. Gelukkig geen erg.

Dit, en de reden dat ze met slipketting werken op de hondenschool hebber ervoor gezorgd dat ik niet meer terug ga.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

bij ons waren er met puppycursus tijdens de lessen stukjes ingepland waarbij de honden even met elkaar mochten spelen, maar dit was tegelijk ook een hele moeilijke oefening.. de honden mochten namelijk samen spelen, maar na een poosje moesten de baasjes de hond roepen en dan maar zo leuk mogelijk proberen te zijn zodat ze stoppen met spelen en naar de baas komen.. daarna weer los om te spelen en weer roepen :-)

al dat spelen ging onder toezicht , wanneer een pup te lomp was naar een andere pup zorgden de trainers ervoor dat ze even bijsprongen..

voor of na de training laat niemand de honden spelen.. dan zijn er ook al vaak weer andere trainingen bezig, dus dan kan dat niet...

ik heb trouwens wel 1x na de les samen met iemand anders die ook een toller had gevraagd of we de honden mochten laten spelen.. dat mocht, dus wij naar een speciaal veldje.. honden los... en wat denk je.. ze blijven beide de eigen baas aankijken van: gaan we nu trainen???
hahaha

ze willen nu niet meer spelen op dat veld, ze willen veel liever trainen, en thuis lekker spelen :-)

wat jammer als ik lees dat op sommige hondenscholen het alleen maar spelen is en niet meer trainen, want daar kom je toch voor lijkt me..

honden page profiel Leen & GeikeLeen & Geike

honden foto van Leen & Geike

Hey Sandra,

Gedrag van jouw hond lijkt sterk op Geike. Ben gisteren idd ook in een neutralere zone gaan trainen en toen ging het prima. Maar eens terug in de prikkelzone was het weer omzeep. Is niet altijd zo hoor, maar is tegenwoordig altijd zoveel volk. Haar actief bezighouden helpt ook wel, maar gisteren kon ik haar aandacht in prikkelzone echt niet behouden en heb ik heel de tijd in de rustige zone getraind.
Een boze nee of foei helpt niet. Als ik dat doe, wordt het nog erger omdat ze dan nog extra prikkel krijgt. Moest ik er in slagen nee te zeggen voor ze haar kuur krijgt, helpt het mss wel zoals je zegt. Maar dat is me momenteel nog niet gelukt. Lijkt altijd heel plots op te komen. Mss moet ik haar nog iets beter opserveren.Soms denk ik ook dat we nog wat extra oef zouden moeten krijgen. Bevel "plaats" is nog relatief nieuw en dat houdt haar aandacht ook beter vast dan zit of lig.

honden page profiel Leen & GeikeLeen & Geike

honden foto van Leen & Geike

Mij lijkt het interessant zoals het bij sommigen van jullie is dat er onder begeleiding eens gespeeld mag worden. Honden met zelfde energie niveau eens samen laten dollen en er dan ook de oefening aan koppelen dat ze moeten terugkomen wanneer baasje roept. Een hond eens laten spelen op de hondenschool staat voor mij niet gelijk aan een out of control hond hebben die naar iedere hond toe gaat. Denk net dat je op deze manier ook beter leert om honden gecontroleerd te laten spelen (lees baasje kan hond op ieder moment terugroepen). Dit is toch wel heel moeilijk voor een speelgrage hond als Geike.
Verder begrîjp ik alle mensen die de gedachte aan alle honden samen laten spelen helemaal niet zien zitten. Lijkt mij ook wel riskant in grote groepen. Maar zo'n oefening rond spelen met gelijkgestemde karakters lijkt mij ideaal. Ga dit eens voorstellen op de hondenschool.

honden page profiel Sky & HaileySky & Hailey 3 doggies

honden foto van Sky & Hailey

Ik ben denk ik ook zo'n zeur, bij ons op cursus mochten de honden ook niet even los spelen en dan had je altijd eigenaren die het dan leuk vonden om hun hond aangelijnd te laten snuffelen en spelen met die van mij, ik vond dat zo vervelend, mijn honden heb ik namelijk geleerd dat aan de lijn dus niet spelen en niet snuffelen is, dus ben ik er echt niet van gediend dat een ander dan "leuk" even zijn hond bij die van mij laat, want de honden vinden het zo leuk.. Tja das jammer maar ik vind dat helemaal op cursus mijn hond z'n concentratie erbij moet hebben, je moet ook veel oefeningen los doen en dan zou ie natuurlijk gezellig naar z'n speelmaatje rennen, dus sorry maar ik snap de reactie heel goed dat mensen dit niet kunnen waarderen, zou dan vragen of het mogelijk is om even na de les de honden te laten spelen, als afsluiting, dan kan degene die dit leuk vind dit doen, en kunnen de honden toch even lekker spelen.. Kunnen ze wel lekker even uitrazen ..

honden page profiel WendiejWendiej 3 doggies

honden foto van Wendiej

Bij ons op de hondenschool wordt wel gespeeld.

- NOOIT als eerste of als laatste oefening. Doe je het spelen aan het begin van de les, zijn de honden de rest van de les opgefokt van het spel en zullen ze niet meer gefocussed zijn op de baas maar op het hondje waar ze net zo fijn mee heeft gespeeld. Niet als laatste oefening omdat ze dit zullen onthouden en de volgende keer ook heel opgefokt het veld op komen; want als laatste hebben ze onthouden dat ze gaan spelen. Geen geconcentreerd hondje dus. Wij geven ze altijd nog een zoekoefening/spelletje nadat ze hebben gespeeld voordat ze naar huis gaan of we verder gaan met een volgende oefening
- ALTIJD onder begeleiding. Je hebt verschillende rassen dus verschillende maten. Verschillende speelstijlen en verschillende felheid in spel. Wij spelen pas vanaf les 3, dan kennen wij als instructeur de hondjes en weten welk hondje met welk hondje mag spelen. De groepjes zijn nooit groter dan 3 hondjes.
- we spelen nooit te lang. Kappen het spel af als 1 van de hondjes aan geeft dat het te veel voor hem/haar wordt. Met warm weer spelen we of helemaal niet, of maar een paar minuten.
- NOOOOOIT aan de lijn laten spelen please please please! We hebben helaas op; de hondenschool al ervaren wat onwijs gevaarlijk dit is! Verschillende keren hebben we meegemaakt dat mensen dit deden, dat de musketonhaak van de ene vast komt bij de lijn/halsband/tuig van de andere... De hondjes zitten dan zo onwijs dicht op elkaar, ze raken in paniek en zijn niet meer kalm te krijgen. Fijn als je daar als instructeur tussen moet gaan komen... Je handen zijn dan dus gewoon simpelweg naar de kl*te!

Hondenscholen waar honden gewoon lukraak maar mogen spelen in een veld zonder dat iemand let op de honden (behalve de eigenaren) vind ik zo onwijs onverantwoord... Vooral bij volwassen honden. Loopt het uit de hand dan is de instructeur er never nooit niet op tijd bij. Als de eigenaren er tussen komen dan zal de hond waarvan het baasje erbij komt zich alleen maar sterker voelen en nog eens feller uithalen. Er kunnen zo onwijs veel dingen gebeuren en goede socialisatie is dit zeker weten niet.

honden page profiel RianneRianne

honden foto van Rianne

Bij ons mogen ze ook niet met elkaar spelen, fixeren, snuffelen, ect. Op de training moeten ze met de baas bezig zijn en niet met andere honden.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Bij ons op de hondenschool gaan de honden niet los.
Het is inderdaad zo dat de honden het als speel terrein gaan zien.
Om je hond met andere honden te laten spelen, zijn er genoeg plaatsen waar dit kan.
Als de honden aan de riem zitten, mogen ze ook niet naar elkaar toe om te snuffelen.
Kreeg gister nog de vraag van een cursist, waarom haar hond steeds maar naar andere honden toe wil als ze aan de lijn zit en naar andere mensen.
Heb toen de vraag gesteld, of de hond in zijn pup periode vaak naar andere honden mocht aan de lijn en of mensen haar hond vaak riepen als pup zijnde.
Ja zei ze, in het tweede geval kan je er als baas vaak niks aan doen omdat de mensen het geweldig vinden om een puppy te roepen, zo lief en zo schattig, maar als ie groot is hebben ze het liever niet en dan heeft de baas dus een probleem. anders mocht het toch ook?
In het eerste geval, sta je als je hond nog pup is om naar elke hond toe te gaan om vooral kennis te laten maken met andere honden (op zich niks verkeerds aan hoor) maar je leert je pup zo wel om naar elke hond toe te gaan en wordt het aangeleerd gedrag.
Eenmaal volwassen is het niet leuk en grappig meer als je hond dat wil en hangt er behoorlijk gewicht aan je riem te gek doen.
Vaak ligt het iniatiatief bij de hond en niet bij de baas, de hond bepaalt dus waar we gaan buurten.

honden page profiel Leen & GeikeLeen & Geike

honden foto van Leen & Geike

Hey J&T,

Maar is het niet net wezenlijk onderdeel van opleiding in hondenschool dat ze leren om te stoppen met spelen wanneer je het vraagt? Is toch niet omdat je ze eens laat spelen dat ze enkel nog willen spelen. Is toch net zo goed een oefening die ze aanleren?

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Ben het gedeeltelijk wel met je eens.
Alleen zal je eerst moeten leren dat je pup naar je luistert en gehoorzaamt.
Als je jonge puppen lekker losgooit, kan je er vanuit gaan dat ze dus niet komen als je ze roept.
En wat leren ze dan? als we los zijn luister ik lekker niet en de baas moet maar zien hoe ze me krijgt.
Het is ook belangrijk dat bij alles wat je doet met de pup en oudere hond, het iniatiatief bij de baas ligt.
Eerst je pup leren wat komen is en dan weer een stap verder.
Als je alles meteen maar losgooit is het hetzelfde als iedereen in het diepe gooien en zie maar hoe je je pup terug krijgt.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "mogen honden bij jullie met elkaar spelen op hondenschool?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Dogy kennel, iemand ervaring?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^