Tuig of Halsband??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel liessieliessie 3 doggies

honden foto van liessie

Veel mensen hier hebben dus een tuig voor de hond, constateer ik. Ik vind het er ook altijd wel hondvriendelijk(er?) uitzien :-D

Lizanne, heb jij nog een mooi en geschikt tuigje kunnen vinden?

Zijn er ook nog mensen die een halti gebruiken?
Hoe zijn daar de ervaringen mee? Want dit is ook helemaal in (geweest)
Opeens zag ik overal honden met een halti

Echt erg, in het begin dacht ik echt van: heuh. wat moeten al die goldies en labradors met een muilkorf om...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tuig of Halsband??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Mariska en DieselMariska en Diesel 3 doggies

honden foto van Mariska en Diesel

Voor Diesel heb ik ook een tuig

Een mooie leren In de eerste instantie omdat het mij voor hem prettiger lijkt dan om de hals heb eigelijk nooit stilgestaan bij het trekken maar moet zeggen hij heeft van pup af aan al een tuig gehad en nooit aan de lijn getrokken. :-D

Groetjes Mariska

honden page profiel Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tjeMarie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje 3 doggies

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

Ik heb een Halti Harness voor Tibo, een halsband werkte bij hem niet, het vrouwtje was altijd aan het waterskiën :-D :-D

Dus voor de duidelijkheid, niet z'on ding dat over de neus gaat, die vind ik maar niets !

Mijn vorige hond had er zo eentje en was dan altijd zo triest als hij moest gaan wandelen. Vervolgens liet ook de DA weten dat de correcties op de neus helemaal niet zo leuk zijn, dus werd het ding weggekieperd. Net als bij verschillende vrienden van mij. Nu is mijn hond gelukkig en ik ook, prima toch !

Liefs,
Marie-Rose

honden page profiel anjaanja 3 doggies

honden foto van anja

met een wandeling naar de stad hebben ze altijd een halsband om maar een lekkere wandeling buiten dan altijd een tuigje want trekt het niet zo in hun nek omdat de enige die los kan lopen die is lucky en de grote kunnen we niet loslaten lopen ivm andere mannetjes de jongste die jaagt op alles en vergeet mij dan helemaal

honden page profiel Ralph, Bo en DexRalph, Bo en Dex 3 doggies

honden foto van Ralph, Bo en Dex

Bo heeft sinds kort ook een tuigje, dit omdat Bo enorm trekt, hij heeft mijn partner en mijn moeder al eens letterlijk meegesleurd wat de diverse verwondingen heeft opgeleverd. Op aanraden van diverse forumleden en de hondenschool hebben we een haltiharnas gekocht. Dit lijkt voor hem veel beter te werken en hij vindt het nog een leuk ding ook!

Maar of we altijd een tuigje blijven gebruiken weet ik (nog) niet, wij hebben hem vooral om Bo het trekken af te leren.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Ik heb zelf geen tuigje, maar dit is wat ik erover heb gelezen en van anderen heb gehoord. Ik zou bij een volgende hond ook een tuigje kopen. Raki is nu gewend aan een halsbang en het liefst loopt hij zonder riem, dus zou voor hem geen tuigje meer kopen. Maar voor m'n nieuwe pup zeker wel een tuigje.

Een tuig kan beter zijn, omdat het niet zo'n druk op de nek legt. Vooral voor honden die dus trekken is het handig. Als je hond niet trekt, heb je het niet echt nodig, maar je kunt het ook kopen omdat je het mooi vindt.
De tuigjes kunnen ze om houden tijdens hondensport en ook tijdens het zwemmen.

Als je er eentje koopt waarbij ze er met hun pootje door moeten, dan kunnen ze er niet zo snel uitkomen.
Het tuigje is ook handig, omdat je het vast kunt klikken in de auto als je zo'n autogordel-systeem hebt.

Ik zou er wel eentje kopen met fleece aan de binnenkant. Dit schuurt niet over de huid en beschadigt de vacht niet. Nylon is makkelijker als je hond zwemt/nat wordt, want leer zet geloof ik uit als het vaak nat wordt.

:-D

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

halsbang=halsband... whoops :'(

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Dobby heeft een tuig, maar in eerste instantie wou ik dat alleen gebruiken tot hij netjes aan de riem loopt.

Hoewel... ik vind het wel een veilig idee. Mijn vorige hond, Chico, heeft een keer hier in de haven gelegen en hij kon er niet uit. Toen moest ik hem aan zijn leren halsband en vel het water uit en het vlonder op trekken. Ik herinnerde me toen net dat ze bij drenkelingen de persoon eerst onder duwen en dan met de drijfkracht mee naar boven trekken. Dat heb ik toen ook gedaan. Ik heb hem eruit gekregen, maar hoe. Dat bij zijn haar en vel grijpen moet best pijn gedaan hebben, maar beter dan verzuipen natuurlijk. O-) Niet zo cool. Als hij uit zijn halsband was geglipt had ik erin kunnen springen. Een tuigje lijkt me voor dat soort noodgevallen veiliger. Aangezien ik dicht bij de haven/ Maas woon... Misschien hou ik het tuigje gewoon.

honden page profiel Kimeta Kimeta 3 doggies

honden foto van Kimeta

Mijn hondje had een halsband, maar begon vreselijk te kuchen en te hoesten, zowat dat ze er haast niet meer uitkwam. Nu bleek dat te komen door die halsband, dus ben ik op zoek gegaan naar een alternatief, een tuigje dus. Nu ben ik dan ook heel blij met het tuigje. Staat mooi en stoer en voor mijn gevoel ook beter voor haar nekje en keeltje etc.

Ik heb er eentje waarbij ik geen enkele poot hoef op te tillen, daar ging mijn voorkeur naar uit. Eentje die gewoonweg handig is om aan te doen en toen kwam ik al vrij snel uit op de hurta tuig.

honden page profiel CarolineCaroline 3 doggies

honden foto van Caroline

Noa loopt met zo eentje:

honden page profiel Betina van der ZandenBetina van der Zanden 3 doggies

honden foto van Betina van der Zanden

Wij hebben voor onze drie ondeugden ook tuigjes aangeschaft, omdat het beter zou zijn voor de nekwervels en rug. Het ziet er ook wel heel erg leuk uit. Voor Rowan en Micky hebben wij een mooi blauw tuigje (zo'n zelfde als dat van Rebbel van Thea) en voor Myla, zo'n zelfde tuigje alleen dan felrose, tja een meid he! En dan een bruine meid, haahaha. Myla en Rowan hangen nog regelmatig in het tuig, maar voor ons is het al een stuk makkelijker hanteerbaar als een "normale" halsband. Nu nog leren om rustig langs ons te lopen, hahaahha.
Gr. Betina

honden page profiel LizanneLizanne

honden foto van Lizanne

Ik heb inderdaad een tuigje aangeschaft.

Zo een van Julius K9 survival tuig, een camouflage look! Staat erg stoer en ze loopt er fijn mee.

Groetjes Lizanne en ppotje Trunks

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Cool!

honden page profiel liessieliessie 3 doggies

honden foto van liessie

Fijn, dat het tuigje je zo goed bevalt Lizanne :-D

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Ook hier een K9 tuig, zwart met handvat, erg handig om hem even vast te pakken als er een andere hond aankomt. En met begeleiden.
Aan de fiets loops ik er ook mee.
Maar ik vind dat je met zon tuig niet meer controle hebt over je hond. Een halsband is dan fijner.

honden page profiel Neeltje en Snowie Neeltje en Snowie 3 doggies

honden foto van Neeltje en Snowie

ik heb een tuig
dat vind ik beter anders probeert snow los te komen en meestal lukt t haar met halsband (al 7 keer gebeurt)

honden page profiel ;.;.;.;.;;.;.;.;.; 3 doggies

honden foto van ;.;.;.;.;

Tuigen zijn eigenlijk ontstaan voor de trekhonden (sledehonden) om het hun zo confortabel mogelijk te maken om te trekken.
Als je hond aan de leiband trekt gaan de mensen makkelijk een tuigje aanschaffen om zo te voorkomen dat er druk op hun hals komt, maar eigenlijk is de enige en goede oplossing de hond te leren dat de leiband nooit gespannen mag staan maar mooi los moet hangen.
Een slede hond is van nature sterk gespierd in rug en achterhand, maar andere rassen niet. Dat is ook de rede waarom BV een golden retriever wettelijk niet mag deelnemen aan treksporten, hun lichaam is hier gewoon niet sterk genoeg voor. Als je een tuigje omdoet stimuleer je eigenlijk het trekken omdat het dan confortabeler voelt dan met een halsband. Door het trekken bij een tuig gaan ze vooral hun achterhand gebruiken om kracht te zetten en daardoor onstaan veel rugproblemen bij honden omdat de spieren veel te hard belast worden.
Soms zie ik mensen wandelen met een tuigje waarbij de hond bijna alleen op zijn achterpoten loopt omdat hij zo hardtrekt, de hond heeft geen pijn want zijn lichaam word ondersteund door het hele lichaam en niet alleen door de hals. Maar op langere termijn kan de hond daardoor veel problemen krijgen met rug en heupen.
Dus als ik ga wandelen en een van de honden trekt blijf ik gewoon staan en als de leiband terug los hangt stap ik terug verder en zeg ik "flinke jongen", dit blijf ik herhalen tot dat de hond begrijpt dat als de leiband strak staat er niet word verder gewandeld. De mensen kijken wel eens raar op als je 20 keer op 3 meter blijft staan, maar het is mij zo altijd al gelukt om ze het trekgedrag af te leren.

honden page profiel Andries LieveAndries Lieve 3 doggies

Mijn honden zijn windhonden en ik moet toegeven dat hier al een hele colectie riemen en tuigen gekocht zijn.
Het meest praktische in mijn geval zijn brede banden een beetje minder lang dan de omtrek van de nek van de hond, waarbij een lederen band door de uiteinden gaat, waardoor deze dichtslipt indien ze trekken. Deze halsbanden zijn 7 cm breed om de keel van de honden te sparen. Het is geen wurgketting, het kan nooit ver dicht gaan, maar het voorkomt wel dat ze bij het achteruit gaan hun hoofd uit de riem krijgen. Als ze echt te hard gaan trekken laat ik de riem tussen hun voorpoten doorlopen waardoor ze zelf een voorpoot opheffen zodra ze te hard trekken, ze leren dit zeer vlug. Een tuigje gebruik ik zeer zelden, te veel werk om aan te doen en onhandig als je met vele honden samen buiten gaat.
NB: een halsband altijd dragen beschadigd de vacht.

honden page profiel Kirsten & CacaoKirsten & Cacao 3 doggies

honden foto van Kirsten & Cacao

@ Andries

Ik ben niet van mening dat een tuigje lastig is om aan te doen, of teveel werk.

Cacao weet niet beter dat wanneer ik aan kom lopen met het tuig, dat ze dan haar rechter voorpoot moet optillen zodat ik het tuig vast kan maken.

Geweldig toch? Dat honden dat zo snel al begrijpen?

honden page profiel Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tjeMarie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje 3 doggies

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

@ Kelly, met vele tuigjes kan dit zo zijn hoor, maar niet met de Halti die zorgt er net voor dat ze helemaal niet meer gaan trekken !

Tibo dacht dat hij best door kon gaan voor een sledehond :-D en ik heb ook geprobeerd om te blijven staan en om te draaien enz. Bij mijn Lab lukte dit aardig, maar bij Tibo niet. Met de Halti lukt het wel en hij loopt heel mooi naast me en de DA vindt het een geweldig tuigje ! Niets overbelasting, want de honden lopen ook veel beter mee en de druk (als je het zo mag noemen) wordt keurig verdeelt.

Met een ander tuigje ging Tibo inderdaad enkel maar harder trekken, dus dat was niet zo best voor hem...

edinkla (Gast)

wij hebben een stoer tuig voor onze duitse dog gekocht, al een tijdje geleden omdat dit de oplossing zou zijn tegen het trekken. een K9 politiehondtuig. voor de hond geweldig! hij kan zijn hele gewicht (en dat is veel hoor!) in de strijd gooien om mij omver te trekken!
nu hebben we een leren halsband met een klein stukje slipketting.
De leren halsband is niet zo breed. ik wil eigenlijk een brede (4,5-5 cm) halsband hebben met een klein stukje slipketting.
weet iemand waar je dit voor de grootste honden kan kopen?

honden page profiel Toos (en boxer Kiara)Toos (en boxer Kiara)

honden foto van Toos (en boxer Kiara)

Ook hier een tuigje.
Ben zeer tevreden, zo is wandelen tenminste nog leuk.
En beter voor de hond zeker als je een ras hebt wat graag trekt !

Eerst deze


Nu deze:


En hier zijn ze te koop in vele maten en kleuren:

http://www.k9shop.nl
K-9 shop Security Dogs
Schotsestraat 4
5171 DT Kaatsheuvel
0416-284322

en

http://www.beestenspul.net
Dierenspeciaalzaak Beestenspul
Tennisstraat 48
3078 ZK Rotterdam
010-4790688

honden page profiel Toos (en boxer Kiara)Toos (en boxer Kiara)

honden foto van Toos (en boxer Kiara)

De k9 tuigjes hoef je alleen maar over het hoofd toen doen, en aan de zijkant vast te klicken !
En er zit een refelcterende borstband op, erg fijn als het donker is !
Zowel de borstband als de buikband kun je verstellen !
Ook kan dit tuigje gewoon op 30 of 40 graden in de wasmachine !

honden page profiel elianne elianne

honden foto van elianne

Je kan bij de K-g tuig een Y-stuk tussen zetten voor eeb beter effect. Zit aan borst-gedeelte en loopt door voorpoten naar buikgedeelte

Argentino (Gast)

Beetje laat misschien maar ik ben van mening dat ;.;.;.;.;het bij het rechte eind heeft. Een hond kan juist beter trekken in een tuig, krachten zijn dan veel beter verdeeld. Onze Argentijn (80 kilo en hoog op zijn poten) liep (overleden) bijna altijd los, alleen als het echt moest had hij een erg ruim zittende ketting om die er maar een beetje bij bungelde, deze was verbonden aan een riem van maar 40 cm. Onze Argentijn trok echt NOOIT en dat heb ik hem geleerd op de volgende manier..."Dus als ik ga wandelen en een van de honden trekt blijf ik gewoon staan en als de leiband terug los hangt stap ik terug verder en zeg ik "flinke jongen", dit blijf ik herhalen tot dat de hond begrijpt dat als de leiband strak staat er niet word verder gewandeld. De mensen kijken wel eens raar op als je 20 keer op 3 meter blijft staan, maar het is mij zo altijd al gelukt om ze het trekgedrag af te leren.".

Tuig of halsband, tijdens het "normaal" wandelen mag een hond niet trekken en dit kun je in mijn ogen elke hond afleren...net als tegen mensen opspringen.

Groetjes,

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tuig of Halsband??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: doggie dooley
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^