cryptorchidie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara

Of anders gezegd, niet ingedaalde testikels.

Het is een erfelijke afwijking.
Het schijnt zo te zijn dar reuen met maar 1 ingedaalde bal net zo vruchtbaar zijn als reuen met twee ingedaalde ballen.
Ik heb inmiddels vernomen dat je met deze reuen niet zou moeten fokken ook broertjes en zusjes zouden uitgesloten moeten worden van de fok.
Dan zijn er nog de ouders je moet maar weten van wie het af komt, van de vader of de moeder want ook daar wordt dan mee afgeraden om te fokken.

Tegenwoordig hoor je hier verschillende verhalen over.
De een zegt dat de testikels verwijderd moeten worden i.v.m tumor vorming en de ander zegt dat dit tegenwoordig niet meer nodig is omdat het wel mee zou vallen met de tumor vorming.

Wat is nu verstandig??

Zelf zou ik ze wel laten verwijderen.

Wat zouden jullie doen als je zelf zo'n reu hebt?
En voor de fokkers onder ons wat zouden jullie doen als je een pup hebt waarbij een of twee ballen niet ingedaald zijn, wat voor informatie geef je mee aan de nieuwe eigenaren en wat doe je met de ouders??















Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "cryptorchidie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Bianka

Daar kan ik wel op antwoorden.

Wij hebben spijt dat we het hebben gedaan. Wel zou hij geholpen worden omdat hij behoorlijk over-besext was. Maar niet omwille dat hij niet twee balletjes maar 1 had. Wij werden door onze oude dierenarts ook bang gemaakt over tumoren en zo. Maar dat is achterhaalt. Je hebt als dierenarts na de opleiding de keus om een aparte cursus te volgen hier over, maar de meesten nemen die niet omdat ze denken genoeg te weten. En castreren is immers goed om de populatie in toom te houden.
Het verwijderen van de bal in de buik neemt wel risico's met zich mee, je moet de hond immers helemaal open halen, het is nog intersiever dan een teef laten helpen. Je hebt mazzel als hij niet diep ligt, maar pech (zoals wij hebben gehad) dat hij diep ligt en nogal moeilijk te bereiken is.
De operatie heeft behoorlijk wat gekost van onze hond, zo is hij vanwege de duur van de operatie, bijgekomen uit de narcose. De arts heeft 2 keer bij moeten geven met de narcose, en toen is hij er mee gestopt om de bal te verwijderen, hij vond de risico's veel groter dat de hond niet meer wakker werd dan dat die bal zich zou vormen tot iets naars. Wij vonden dat een wijs besluit (vooral na het horen van zijn gedachten over dit onderwerp, wij hadden voor de operatie niet echt met hem gesproken, wel onze wens dat wij dit wilden door de mening van onze oude dierenarts).
Hij heeft veel pijn gehad voor niks eigelijk (de bal zit er immers nog, wel werkt hij niet meer wat vaak zo is, alleen de bal dat ingedaalt is werkte, daar kreeg hij die homonen van). En om te laten zien hoe erg het is na de operatie en hoe groot de wond is wil ik best wat foto's laten zien.

Dus ik raad aan niks te doen, tenzij je de hond wil laten helpen, maar dan is de bal in de schotum genoeg voor een volledige casteratie, wel raad ik aan een echo te nemen om te kijken waar hij zit. Vaak mond het uit op niks omdat ze zeer klein zijn en haast niet te vinden (vaak zijn ze in-actief, vandaar dat ze klein blijven). Zijn ze groot genoeg om te vinden met de echo, dan kan je beslissen om hem ook weg te laten halen. Dan is het wel een teken dat hij actief is en dus kan groeien als die ander bal weg wordt gehaalt (om het dus qua hormonen over te kunnen nemen). Qua tumoren is de kans even groot als bij een reu met twee mooi ingedaalde balletjes, risico van de operatie is echt vele malen groter! Wij hadden onze Eros kunnen verliezen, hij heeft op het randje gezweeft.

qua fokken met ouder dieren of nest genoten met een reu met die probleem tja wat kan ik daar op zeggen. Het is een afwijking en genetische bepaalt. Ik wil graag fokker worden en ik zelf zou het dus niet doen. Dat zou beteken dat de teef/reu niet meer mag fokken, en de nest genoten. want volgens mij is het moeilijk te achter halen waar het vandaan komt of bij de moeder of bij de vader? Zo goed ben ik nog niet. Of kan je dat wel laten testen?
meestal is dit niet alleen het probleem, vaak zitten er ook nog andere kleine afwijkingen, en die fok je ook mee. Het is maar net wat jij belangrijk vind.

Groetjes Bianka

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker 3 doggies

Da's een moeilijke, ik heb zelf een reu gehad waarvan beide balletjes niet ingedaald waren, sterker nog, ze waren niet eens goed ontwikkeld. Uiteindelijk heeft de dierenarts ze achter zijn nieren vandaan gepeuterd. Hij moest wel gecastreerd worden omdat hij last van zijn prostaat had.
Ik zou in ieder geval nooit met een cryptorchide reu fokken, maar om nou gelijk de hele familie uit te sluiten van de fok? Misschien is het mogelijk via DNA onderzoek te kijken waar het vandaan komt voor je alles uit gaat sluiten?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

is het niet een speling van de natuur ? het is toch niet erfelijk ? kijk dat er met die reu waarvan de balletjes niet zijn ingedaald, {wist net dat je er mee kunt fokken} niet mee fokt, okee, maar dacht niet dat het erfelijk was.

mijn broer heeft een reu , die is inmiddels 14 jaar, een golden retriever, en heeft ook geen ingedaalde ballen. ja zo heet dat toch. :-D nooit laten weghalen, en de dierenarts vond het groote onzin om hem daarvoor te laten castreren, was totaal geen optie, heeft zich nooit gedragen als een echte reu, keek niet om naar loopse teven, en was nooit een wegloper, ook wel makkelijk zo, en ook geen vervelende gevolgen van het reu zijn, dat hoor je toch ook vaak.

willemijn.

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Bianka

ja meestal zijn die bal/etjes ook niet goed ontwikeld. Maar als dat wel zo is, dan kan je wel problemen krijgen, inderdaad last van de prostaat of dat ze verkleven (maar dat komt zeer weining voor).

Dit is wel erfelijk, ik zou wel de ouder/s laten na kijken op het door geven er van, als dat kan.

Bij een reu kan je makelijk zien als er iets mis is daar (kan er niet omheen he haha :-) ) Maar een teef niet, kan je niet even van binnen bekijken bij elke keuring, maar ze kunnen wel het gen hebben.

Zo zag hij eruit na de ingreep (wel een beetje schroon gemaakt, want hij zat onder het bloed)
">

En zo heeft hij een 10 dagen moeten lopen, om kapot bijten te verkomen. kan je wel zien dat hij echt niet lekker voelde, zo heeft hij die 10 dagen door gemaakt, toen de hechtingen er uit mochten, nou wat blij was hij zeg!

">

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Bianka

mmm fotos werken niet, nog eens.

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Bianka

nog 1 keer en dan de laaste keer haha

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!">

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Bianka

ppff jammer :'(

honden page profiel ColetteColette 3 doggies

honden foto van Colette

Wij hebben zelf een reu gehad met maar 1 ingedaald balletje, de fokker heeft het ons netjes verteld en er ook bij gezegd dat het reutje wel vruchtbaar zal zijn maar dat het wel erfelijk is. Er was nog wel een mogelijkheid dat het balletje alsnog in zou dalen maar de fokker achtte die kans zeer klein. De DA had het gezien bij het enten en de check, toen was hij 6 weken oud en idd het is niet meer goed gekomen.
Maar als ik hier zo lees hoe het castreren in zijn werk gaat ben ik blij dat ik het niet heb gedaan... pfff wat een lijdensweg zeg.
Jammer Bianca dat je de foto's hier niet geplaatst krijgt, was eigenlijk wel benieuwd.

liefs Colette :-D

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Bianka

mmm ik weet nu een beetje hoe het werkt, wil je het nog zien? Het is echt enorm groot hoor.

En goed keus hoor, heeft hij veders geen last van zijn hormonen moet je het gewoon zo laten. Met twee niet ingedaalde baltjes beter wel na laten kijken, van wege de prostaat.

tja had ik die dierenarts eerder ontmoet, had ik misschine nog even gewacht, als zijn overbesexte gedrag erger wert dan wert hij sowieso geholpen hoor (hij had het ook extreem hoor, niet op mensen maar andere honden, en dat had niks meer te maken met domineren).

Groetjes Bianka

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Bianka

hier had hij een t-shirt aan en een korte broek (is wat diervriendelijker dan een kapje)

Je kan goed zien dat hij het enorm zwaar had gehad.

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Bianka

Mensen als je dit niet wil zien, niet kijken






Maar hier is hij al een beetje schoon gemaakt, zoals je ziet loopt de wond heel end door, en aan de andere kant (wat je niet kan zien) loopt ook een snee.



Groetjes Bianka




honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Bianka

oohh en wat ook vaak gebeurt is dat het bloed en vocht van de aangetaste deel niet weg kan en zich ophoopt bij de piemel, en die dus enorm kan zwellen (vooral als ze er behoorlijk in hebben gewoert). En hij dus vocht en bleod verlies in dat deel van de open wond (die wel gehecht is maar er gewoon tussen loopt). Dat heeft Eros ook gehad als complicatie. En dat doet pijn mensen echt erg je hond zo te zien :'( En dan moet je het ook nog twee keer goed schoon maken daar. Hij lied het toe! Ookal deed het pijn! En tegelijk natuurlijk ook weer lekker, na een 5 tal dagen wert het minder en dan komt de jeuk, maar dat is goed.

Maar ppfff echt als ik het wist van te voor! Dus mensen als je dit voor hebt, niks aan doen! tenzij de reu echt moeilijk is qua gedrag! of je hebt een teef lopen in huis, want vruchtbaar zijn ze hoor!

Groetjes Bianka

Anouk (Gast)

Ik heb zelf een chihuahua pup van 5 maanden oud maar heb zelf het gevoel dat ze nooit indalen!

Bij zijn vader en zijn familie zijn allemaal ingedaald dus op erfelijk iets lijkt me het niet dan.

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker

honden foto van Bianka

Als hij 5 maand is dalen ze ook nooit meer in, want dat kan op zijn max tot 12 weken nog gebeuren, daarna is zeer klein.

Ik heb wel eens gehoort dat een man met zijn hond ging showen, en die reu had 1 bal, dus lied hij er een nepert bij plaatsen. dat beest was een jaar oud. Nou gebeurde het dat de keurmeester voelde en enomr schok! Hij voelde niet 2 maar 3 baletjes! was die niet ingedaalde bal van de stress ingeschorten! (die man mocht natuurlijk nooit meer weer komen). Maar dat kan dus! Als hij dicht bij de lies zit.

Maar ik ben bang voor jou dat het niet goed komt. Je kan er wat aan laten doen (met de nodige risicos! kijk naar onze Eros). Maar heeft hij geen last van zichzelf dan moet je het gewoon zo laten! Niks aan doen. tenzij hij last van zijn prostaat krijgt of zo, maar dat is gering, je moet hem wel in de gaten houden. En de rest laat hem lekker reu zijn, niet aan pieren.

En ervelijk is het wel, kan ook in de vorige generatie zitten. Of het is gewoon foutje van de natuur

honden page profiel petrapetra

Hallo mijn reu heeft beide balletjes ingedaald en de vader van de reu ook de opa ook maar in mijn eigen nestje is een hondje geboren met een teelbalingedaald
Nu vraag ik dan af mag ik dan toch met de reu fokken?ook al weet ik dat drie generaties de reuen goed zijn..Maar weet niet wat nestbroertjes hebben gehad?
Ik ben me aan het orienteren om mijn honden aan te keuren voor stamboom.Ik weet van mezelf dat ik alles doe volgens de regels maar wat als iemand mijn teef wil dekken noem eens een backhouse j puts etc???? zullen die me vertellen wat in hun nesten is voorgekomen? Waar ligt de grens en hoe controleer je de betrouwbaarheid van de bloedlijn zonder dna?
Ik ben er misschien te erg mee beezig maar wil hier wel helderheid in.
Wat als ik een nestjes heb met zeg niet ingedaalde teelballen?mag ik met die reu dan niet meer fokken?
Is het genetisch bepaalt? hoop veel antwoorden te krijgen op mijn vragen een beginende fokker.

honden page profiel petrapetra

Hallo mijn reu heeft beide balletjes ingedaald en de vader van de reu ook de opa ook maar in mijn eigen nestje is een hondje geboren met een teelbalingedaald
Nu vraag ik dan af mag ik dan toch met de reu fokken?ook al weet ik dat drie generaties de reuen goed zijn..Maar weet niet wat nestbroertjes hebben gehad?
Ik ben me aan het orienteren om mijn honden aan te keuren voor stamboom.Ik weet van mezelf dat ik alles doe volgens de regels maar wat als iemand mijn teef wil dekken noem eens een backhouse j puts etc???? zullen die me vertellen wat in hun nesten is voorgekomen? Waar ligt de grens en hoe controleer je de betrouwbaarheid van de bloedlijn zonder dna?
Ik ben er misschien te erg mee beezig maar wil hier wel helderheid in.
Wat als ik een nestjes heb met zeg niet ingedaalde teelballen?mag ik met die reu dan niet meer fokken?
Is het genetisch bepaalt? hoop veel antwoorden te krijgen op mijn vragen een beginende fokker.

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker

honden foto van Bianka

Het is deels genetisch bepaalt en deels een foutje van de natuur, Heel moeilijk te achter halen waar het hem in zit. Daarom beeter om met zn reu niet te fokken. Maar goed dat er 1 reu in een nest zit met deze aandoening hoeft dat niet te betekenen dat hij het gen heeft, vooral niet als je zegt dat de vader en Opa daar geen last van heeft. Maar dan nog is het moeilijk want dit kan heel lang door gaan.

Ik zelf (en dat is geheel mijn gevoel hoor , ik weet hoe moeilijk dit onderwerp is met betreking tot fokken) zal niet met zn reu willen fokken. Wij zijn er achter dat Eros nog wat meer gebreken heeft dan alleen dat niet ingedaalde bal, en dat komt vaker voor bij deze reuen Dus het is niet alleen dit probleem maar er zit vaak ook nog een ander genetische fouten.

Succes met je beslissing

Groetjes Bianka

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker

honden foto van Bianka

dan bedoel ik dit met betreking op dat pup reu met 1 bal. De vader hoeft niet dat gen te hebben, kan ook de teef zijn.

honden page profiel maaike maaike

honden foto van maaike

Ik heb zo'n reu. Hero heeft maar 1 ingedaalde bal. Ik wil volgende maand na laten kijken of die andere bal inderdaad in de buikholte zit, want het is lang niet altijd zo dat dat ook zo is. Een reu kan namelijk ook gewoon maar 1 bal hebben.
Als er wel 1 zit dan wil ik die laten verwijderen. Ik ken een paar honden waarbij zich wel op latere leeftijd om die reden een tumor heeft ontwikkeld dus vandaar dat ik dan liever nu preventief ben.
omdat ik bang ben dat Hero's vacht te lijden heeft onder een volledige castratie blijft de uitwendige bal gewoon zitten.

Overigens is gebleken dat dit ook een erfelijke fout is want de fokker heeft de dek reu van Hero's nest 2 keer gebruikt met 2 verschillende teven. en in alle twee de nesten waren er reutjes met dit euvel. De eerste keer dacht ze nog aan toeval omdat de dekreu uiteraard gewoon intact is en kampioen. Maar na de tweede keer rezen er toch wel twijfels. Ook bij de fokker waar de reu vandaan kwam.
De fokker van Hero heeft die reu niet meer gebruikt en toen met volgende nesten ook geen problemen meer gehad.

honden page profiel maaike maaike

honden foto van maaike

Overigens vond ik het wel een beetje jammer dat Hero niet intact is want volgens kenners was het een kampioen geweest en ik had graag een nakomeling van hem gehad.
Maar ja wat niet is is niet. Hero is een schat van een hond en dat is toch het belangrijkste

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Ik denk dat er dan ergens in de bloedlijn zoiets voor zou moeten komen, of ze zijn drager van het DNA wat dat veroorzaakt (als het al bekend is hoe dat werkt). Volgens de adviezen, wordt het dan afgeraden om te fokken volgens Tamara. Ik zou het even aan de rasvereniging vragen wat hun standpunt hierin is. Ikzelf heb de antwoorden helaas niet voor je. Misschien zijn er nog anderen die het weten.

honden page profiel LinseyLinsey

honden foto van Linsey

Ik zou de niet ingedaalde bal eruit laten halen, sinds ik al teveel heb gehoord dat er teelbalkanker van komt. Eigenlijk is het ook wel logisch te verklaren dat die kans zo groot is. De cellen van teelballen zijn niet gemaakt om op lichaamstemperatuur te blijven, daarom dat de teelballen buiten het lichaam hangen.

De kans dat het erfelijk is heel klein. Tot een bepaalde leeftijd kunnen teelballen nog omhoog en omlaag gaan, als ze juist omhoog zijn gegaan wanneer het kanaal zich vernauwd dan zit hij vast in het lichaam. Ik heb ooit op de universiteit ook eens les hierover gehad en ook daar zou het al dan niet juist indalen van een teelbal meestal niet genetisch bepaald zijn, maar het zou een foutje van de natuur zijn. Al is er een kleine kans dat het erfelijk is, heeft dan weer te maken met de rotatie dat de bal in het lichaam doet als hij gaat afdalen, die rotatie (links of rechts) kan wel erfelijk bepaalt zijn, maar dat komt heel zelden voor als oorzaak.

Groetjes
Linsey

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "cryptorchidie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^