Jackie heeft een melkkliertumor :(

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel elisaelisa

honden foto van elisa

Zo ben juist terug van de dierenarts, ellendig lang zitten wachten in de wachtzaal. Mijn zenuwen hebben iets moeten doorstaan. Jackie daarentegen was zich van geen kwaad bewust tot ze effectief op de onderzoekstafel stond.
De dierenarts voelde even aan de knobbel en zei :"ja het is van dat." Melkkliertumor. Dus vrijdag om negen uur word ze geopereerd en halen ze direct alles weg, baarmoeder en zo.
Nu zijn er mensen die zeggen tegen me dat die dierenarts een geldklopper is en dat hij niet zomaar kan zien, enkel en alleen door te voelen , dat het een melkkliertumor is.
Ach... ik geloof die man wel, hij heeft al jaren ervaring en opereert elke week minstens 2 honden voor hetzelfde probleem.
En wat moet ik dan doen? Afwachten tot hetzelf weggaat? Of alle dierenartsen uit de streek afgaan en ieders opinie aanhoren.
Ik riskeer niks en zeker het leven van mijn hondje niet, hoe rapper dat gezwel weg is hoe liever. Misschien wilt die persoon die dat zei voorkomen dat ik geld verlies, maar geld maakt niets uit als het om mijn hondje gaat. Ik kwam dan even online praten met die persoon om wat troost te vinden en dan nja... zo'n reactie. Ach ja...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Jackie heeft een melkkliertumor :(" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel ..

honden foto van .

Ach wat sneu zeg.
Weet je als jij er een goed gevoel bij hebt dan zou ik gewoon de raad van die man opvolgen. Je bent mooi op tijd dus. Tuurlijk kan je allerlei andere DA-sen raadplegen, maar als jij de man vertrouwd zou ik het gewoon doen.
Ik zelf zou zeker ook geen risico willen nemen. En geld moet nooit je raadgever zijn,maar je gevoel.

Heel veel sterkte he en ik hoop dat het helemaal goed gaat komen met der.

Groetjes Marianne

honden page profiel eileeneileen

honden foto van eileen

wat erg dat het dus toch was waar je al bang voor was.
gelukkig kan je dierenarts er wat aan doen.
verder heb ik geen verstand van deze tumoren....misschien heeft hier iemand anders er wel ervaring mee.

groetjesss

honden page profiel ..

honden foto van .

Trouwens de enige manier waarop hij kan zien dat het kwaadaardig is ,is idd weg halen. Dus het kan best dat als hij het opstuurd dat dan blijkt dat het goedaardig is. Nou en?? gelukkig maar lijkt me dan.
Als hij met zijn ervaring een bultje niet vertrouwd dan zou ik me daar aan vast houden.

Groetjes Marianne

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Hoi Elisa,
Wat een vreselijk nieuws zeg :'(
Ik heb ook een blindvertrouwen in mijn DA omdat ik er zelf nog minder verstand van heb. Als je twijfelt aan de uitslag zou je voor je gevoel eventueel nog een andere da om zijn/haar mening kunnen vragen maar ik ben het met je eens dat je niets wilt riskeren voor je hondje.

Heel veel sterkte en beterschap

Groetjes

honden page profiel eileeneileen

honden foto van eileen

ja maar alleen stereliceerd hij dan ook gelijk.
maar misschien als je dat anders ook wel had willen doen is dat ook niet zo erg.

honden page profiel Yvonne en cyraYvonne en cyra

honden foto van Yvonne en cyra

Jeetje zat al met spaaning tewachten op een reactie van je maar deze had ik niet verwacht zeg!!!
Maar gelukkig kunnen ze er wat aan doen en zoals hierboven de enige manier is weg halen en onderzoeken strekte hoor met alles

honden page profiel ..

honden foto van .

Dat steriliseren doen ze dan voor het geval er een uitzaaiing zou zijn die ze nog niet met het oog kunnen zien. En omdat die vorm van kanker dus niet meer kan voorkomen bij je hond. Schijnbaar is hij voor die vorm dan toch gevoelig,dus dan vinden ze het,het beste om alles maar weg te halen.
Ik zelf zou het zeker doen.

Groetjes Marianne

honden page profiel eileeneileen

honden foto van eileen

maar het is dus wel normaal om met alleen het blote oog te kunnen zien dat het om een kanker gezwel gaat, al dan niet goedaardig?
dit vraag ik echt uit interesse hoor.

als dat zo is zou ik het ook altijd doen hoor, alles weghalen, dan loop je tenminste geen risico's meer.

groetjes

honden page profiel ..

honden foto van .

Ik weet van bij onze honden dat ze het altijd weg moesten halen om het voor onderzoek weg te kunnen sturen. Dieper liggende of andere vormen konden ze soms nog een biopsie doen.Maar die je zo voelde met je hand moesten ze opereren om het op te kunnen sturen.
Ze kunnen door te voelen wel vermoeden dat het niet goed zit. En als het bijv vetbult is voelen ze het verschil ook.

Bij ons was het ook dat ze bij twijfel altijd opereren.Het enige alternatief zou anders zijn wachten wat er van komt en dan ben je natuurlijk te laat om nog iets te gaan doen.

Groetjes Marianne

honden page profiel elisaelisa

honden foto van elisa

Wel ik heb de laatste dagen alle mogelijke sites met info afgegaan. En inderdaad , ze kunnen pas zien of het goed of kwaadaardig is na onderzoek in het labo. Dus dacht ik ook : waarom twee keer opereren? Dus beter in één keer alles wegnemen en zo is de kans op latere tumoren ook veel minder.
Maar die persoon waartegen ik praatte erover beweert dat het om een vetknobbeltje gaat (ook al heeft ze het zelfs nog niet gezien) en dat de dierenarts onnodig zou opereren.
En dan zegt ze ook dat die verdoving heel gevaarlijk is en dat voor hetzelfde geld mijn hondje erin zou blijven...
Wat een steun hé..
Ik denk wel dat een dierenarts meer ervaring heeft op dit gebied. En als ik hoor : paars bolletje, voelt aan als een knikker, in de buurt van de tepel... dan weet ik ook wel direct dat het geen goed nieuws is.
Ik vind het gewoon rot dat ze zo doet. Ik was even gerustgesteld omdat ik eindelijk weet wat het is, en omdat ik nu ook weet dat mijn hond niet zal sterven (geloof me zo dacht ik dus de laatste dagen). Ik heb vertrouwen in die man, hij heeft de hond van mijn vader zijn leven gered toen die gebeten werd door een andere hond.
En het is misschien duur (350 euro) en misschien is het goedaardig en misschien is het een vetknobbeltje, maar ik riskeer NIKS als het om mijn hondje gaat. Echte dierenvrienden zullen dat snappen en mensen die zoiets niet begrijpen, ach ja... Hoe kan je nu kanker 'afwachten'. Hoe kan je nu, in de wetenschap dat je hond een gezwel heeft, relaxed in de zetel zitten en denken : we zien wel wat er gebeurd ? Ook al is dat een vetknobbeltje, ik denk dat de dierenarts het verschil wel kent tussen een vetknobbel en een melkkliertumor. En ik ga niet zitte wachten op een stomme biopsie en dan te horen krijgen : het is kwaadaardig. (ondertussen zit je al een paar dagen te stressen)... En dan die hond toch te moeten opereren. Als hij na de operatie zegt dat het goedaardig is ga ik zeggen : des te beter! en nu haar baarmoeder eruit is hoef ik in de toekomst ook niks te vrezen!.
Sorry voor de lange text, moest er even uit. :'(

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Meestal kan je het zo niet zien. Zeker niet of het goed of kwaad is. Maar door voelen (consistentie, beweegbaarheid, vorm) kan een DA wel een sterk vermoeden hebben zeker in combinantie met de plek waar het zit.
En of het nu goed of kwaadaardig is, verwijderen doe je meestal toch wel. Anders groeit meestal wel door.


Succes met de operatie..

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Hej Elisa, sh*t zeg.. Dat komt ff hard aan he..

Ik ken je dierenarts niet en ik weet niet wat hij heeft gezegd.

Maar als er een knobbeltje in de ´tepellijst´ zit, is de kans zeer groot dat het gaat om een melkklier gezwel (ook wel mammatumor genoemd).

De helft van alle tumoren bij teefjes, zijn mamma tumoren. Van deze tumoren, is ongeveer de helft kwaadaardig, de andere helft is goedaardig.

Het kan zijn dat je dierenarts heeft gevoeld dat het bultje bijvoorbeeld niet loszit van de onderhuid, of dat het geen rond knobbeltje is, maar bijvoorbeeld een (tja, sorry voor deze omschrijving) 'ommelet'. Of dat de huid die over het bultje ligt, wat geirriteerd is.

Dan is het vaak kwaadaardig.

Waren de lymfeknopen verdikt? Dan heb je ook een grotere kans op een kwaadaardig gezwel.


Als het mijn dier betrof, zou ik het volgende doen.
Eerst een rontgenfoto maken van de longen. Daar zijn eventuele uitzaaiingen op te zien. Uitzaaiingen gaan (vaak) het eerst via de lymfeknoop, naar de longen vanaf dat gezwel.

Meestal kan zo'n foto zonder narcose (hangt een beetje van de hond - en helaas ook gemakzucht van de DA - af)

Zijn de longen nog schoon? Dan zou ik mijn dier onder narcose laten gaan en de klieren laten verwijderen (alles).

Het maakt voor de overleving van de hond niet uit, of je de baarmoeder wel of niet weghaalt. áls er uitzaaiingen komen/ zijn, gaan die naar de longen.

Je haalt de baarmoeder en eierleiders weg, omdat daar hormonen geproduceerd worden, die de tumoren kunnen stimuleren. Echter, heeft de hond al genoeg van die hormonen gehad na de 2e loopsheid. Maar dat zal nu niet meer uitmaken.

Ook zou ik onder narcose een biopt van verschillende lymfeknopen willen hebben. Die kunnen dan bekeken worden op uitzaaiingen. Zo heb je een idee wat de verwachtingen zijn.

Dit is wat ik zou doen :-)

Sterkte met je meisje!

Groetjes Marit :-)

honden page profiel ..

honden foto van .

Groot gelijk heb je Elisa.

Sterkte ermee.

Groetjes Marianne

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Elisa, waarom ga je anders niet even naar een andere dierenarts? Even vragen wat hij er van denkt.

Een vetbultje is makkelijk te diagnostiseren: even met een naaldje er in prikken en onder de microscoop kijken. Zie je dan vetcellen, lekker laten zitten dat bobbeltje. Komt er bloed of iets mee of zie je onder de microscoop iets anders als vetcellen, dan toch stappen ondernemen!

honden page profiel elisaelisa

honden foto van elisa

Wel Marit,

Het zit dus zo dat ik mijn brommer moet verkopen om 'vlot' de operatie te betalen. Daarmee bedoel ik : dan moet ik niet heel de maand boterhammen met kaas eten.
Als die brommer vandaag nog verkocht wordt dan wil ik gerust naar de dierenkliniek gaan en vragen wat zij ervan denken. Maar als die voor vrijdag niet weg is kan ik me het echt niet permitteren om een 2de opinie te vragen en dan nog eens die operatie te betalen.
Die foto's gaan ze trouwens nemen als mijn hond onder narcose is, anders is dat niet te doen zelfs al hou je haar met vijf man vast. :p
Ik heb enkel nu wat schrik voor die narcose, mijn hond is nog nooit in slaap gedaan dus ja. Voor de rest heb ik eigelijk een gerust gevoel. Raar hé, gisteren zat ik nog te flippen.
Naarmate dat vrijdag nadert zal dat wel veranderen denk ik. En vrijdag zullen er waarschijnlijk veel traantjes vloeien en mijn bloeddruk zal uit de pan rijzen, ach zo lang het maar goed komt met mijn hond ben ik tevreden.
De dierenarts heeft alles uitgelegd, heeft het zelfs getekend, die man weet wel waarover hij praat.
En idd dat gezwel ligt dus naast die tepel, en er loopt een ader in (dat is niet zo bij een vetknobbel dacht ik)
Hij gaat tijdens de operatie ook zien of ze nog andere kleine gezwellen heeft en die dan ook verwijderen. 'De kans is er dat we er nog een paar vinden' zei hij. En hij gaat ook kijken of er een tumor aanwezig is in de baarmoeder want hij zei dat die tumoren bij de melkklieren meestal ontstaan door een tumor in de baarmoeder (als ik me het goed herinner).
Na de operatie zou ze drie dagen suf zijn en kalm (wat moeilijk in te beelden is want ..het is een jack russel hé, die zijn nooit kalm) en na vier dagen zou ze al terug rondkrossen en spelen. Dan moeten we nog eens teruggaan voor de draadjes uit te halen en ondertussen krijgt ze ook antibiotica om ontsteking te voorkomen of zoiets.

Het enigste waarvoor ik een beetje schrik heb is dat ik vrijdag plots telefoon krijg dat ze gestorven is tijdens de operatie. Maar ze verdoven haar, eerst geven ze een spuitje om te kalmeren of zo, en dan is het met een soort gas, met een masker op de mond. Dus toch net iets minder gevaarlijk dan narcose via een spuit denk ik ?

Straks grote kuis doen want ze moet nuchter zijn vrijdag en ze heeft hier overal verstopplaatsjes met beentjes en hondenkoekjes :-D Even haar geheime voorraad opsporen dus :-)

Groetjes

honden page profiel ..

honden foto van .

Ik zou me als ik jou was geen zorgen maken over de narcose. ( makkelijk gezegd natuurlijk) de meeste honden reageren daar goed op.
Bij onze honden stonden ze een uur na wakker worden soms al weer voor de bal omdat ze spelen wilde en maar verontwaardigd kijken omdat we dat niet deden dan.

Tuurlijk kan het mis gaan. Maar dat is echt zeldzaam.
Tegen ons hebben ze gezegd dat gas veel veiliger is en veel controleerbaarder.Bij injectie deden ze op gewicht,een vaste hoeveeljeid. hier houden ze gewoon alles meer in de gaten en kunnen ze het gas minder of iets meer doen.

Zoals je je DA beschrijft lijkt hij me toch heel zorgvuldig.

Groetjes Marianne

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Nou, volgens mij heb je dan zo'n slechte dierenarts nog niet. Hij heeft het je netjes uitgelegd, en dus zelfs getekend. Dan zou ik dat 'geldklopperij' dat een ander zegt, voor lief nemen. (Daarom zei ik dat van een andere DA).

Gas is veiliger dan inderdaad een injectie.

Denk je donderdag avond ook aan de prullenbak? Sommige honden zijn er heel handig in, die te openen O-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

tegenwoordig heeft iedere dierenarts ervaring met mammatumoren, en zeker met narcoses, en zeker met kleine honden, niet bang zijn.

een mamma tumor kan je niet laten zitten, en een dierenarts heeft wel zoveel ervaring dat tie echt onderscheid maakt tussen een vetbult of een mammatumor.
jouw hondje zal weer helemaal de oude worden na de operatie. houd de moed er maar in meid. komt heus goed met jouw hond. let maar op. twee weken daarna is je hond weer helemaal de oude. wel wat rustig aan doen de eerste tijd.

willemijn met bamse

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

en oja, niet te veel kritiek hebben op anderen, iedereen leeft mee met je hond, en zelfs met jou, dus als er iets verkeerds gezegd is, dan bedoelen ze het echt zo niet, een riem onder je hart omdat je je zo veel zorgen maakt om jouw schattebout.

willemijn met bamse

honden page profiel Yvonne en cyraYvonne en cyra

honden foto van Yvonne en cyra

Hoi
Wat een paar lange dagen nog tot vrijdag volhouden hoor :-)
Ben in gedachte bij je zal allemaal wel meevallen de narcosse,maar besef me heel goed dat IK langs de zijlijn makkelijk praten heb.
Liefs Yvonne

honden page profiel KarinaKarina

honden foto van Karina

Vandaag is bij mijn teefje de baarmoeder verwijderd.
Ik was erbij toen ze om 10h30 in slaap gevallen is door de narcose en ik heb haar om 15h00 opgehaald, ze was toen klaarwakker, wilde graag een eind wandelen, vond mijn rondje niet ver genoeg, wil ook graag eten, maar mag niet teveel ivm narcose.

Maak je dus niet te druk over de narcose, het komt goed.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

kijk eens aan eliza, ga te rade bij Tirana, dan ben je gelijk bij de goeie. zij heeft het net mee gemaakt. zij geef je echt goeie raad.

laat horen hoe het jou vergaan is vrijdag.

willemijn

bepvdvelden (Gast)

hallo ik heb een amerikaanse buldog en die gaat morgen ochtend onder het mes die heb ook melkklieren tumor ik wilde ook eerst biopsioe en een stukje er uit en op sturen maar hij zij dan moet ze twee keer onder narcose hij zij ik haal alles wel gelijk weg als het toch open moet vond hij dit beter dus morgenochtend o 10uur word
ze geholpen en dan maar afwachten ik heb er geen goed gevoel over maar ik zal blij zijn als ik haar weer op kan halen want het is mijn allesje

honden page profiel Jacko1Jacko1

honden foto van Jacko1

Melklierknobbels zijn niet altijd kwaadaardig Wel worden ze altijd verwijderd omdat ook goedaardige tumoren kunnen doorwoekeren en dan kwaadaardig kunnen worden. Een vetbult voelt heel anders aan en wanneer de hond onder narcose is wordt meteen de baarmoeder en eierstokken verwijderd om het risico op baarmoederkanker te voorkomen.(Want in dat geval moet de hond twee maal onder het mes en dat is onnodig)

DORIE (Gast)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Jackie heeft een melkkliertumor :(" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
^