Puppie uitzoeken

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AnjaAnja

honden foto van Anja

Ik heb een vraag en dat me heel nieuwschierig maakt. Waarom kiezen mensen hun pup uit in de eerste weken na de geboorte? Je kunt helemaal niks zeggen over karater, hoe ze er uit komen te zien (voor het zelfde geld hebben ze een onderbite, blijven ze kleiner enz. iets van het karakter
Ik heb zelf bij bijde honden tweede keus uit het nest gehad en ben ik erg blij omgeweest want de pups die ik op het ook had de eerste 6 weken waren mijn type hond niet na 8 weken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puppie uitzoeken" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Corina Corina

honden foto van Corina

Dat is een hele goede vraag.....

Ik zou het zelf ook niet op die manier doen hoor.
De hondjes die ik heb gehad hebben we gewoon uit kunnen kiezen van het nestje. Die mensen deden niet eens aan reserveren haha

Op een bepaalde manier moet er toch een klik zijn? Dan kan je toch niet reserveren voordat je ze echt goed kent haha.

Alhoewel, als je zelf zwanger zou zijn van je kind heb je natuurlijk ook geen keus :P lol

honden page profiel IngridIngrid

honden foto van Ingrid

Fokker bepaalde bij ons O-) natuurlijk wel in overleg

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Zelfde vraag hier.. Ik snap dat ook niet.
Zelfs al wil je alleen ene hondje voor de fun en wil je er niet mee werken, showen, fokken, heb je geen andere hond etc.
Dan is het nog wel handig om te weten wat voor karakter het diertje heeft.

Een goede fokker zal ook niet een pupkoper zo vroeg laten kiezen (uberhaupt alleen recht op kiezen geven).

Zelf ben ik voor de volgende pup op zoek naar een show/fokpupje, liefst in een van mijn 3 favo kleurtjes, maar ik zou dus pas echt het liefst op de laatste week willen kiezen. (gelukkig blijft een chi tot 13 weken bij de fokker :-p) Dan kan je pas meer zeggen over karakter en bouw en evt foutjes

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Bij ons mogen de pupkopers na 6 weken leeftijd een pup 'kiezen'.
Uiteraard zullen wij hierin wel adviseren aangezien wij de karaktertjes beter kunnen inschatten en welke pup bij welk gezin/situatie past.
Bij Ivy had ik tweede keus maar ZIJ heeft MIJ vanaf ze kon zien en lopen uitgekozen. We hadden meteen een wederzijdse klik. Gelukkig hadden de mensen die eerste keus hadden een ander pupje gekozen waardoor ik mijn eerste keus kreeg. En dat is heel goed uitgepakt! (als die mensen haar hadden gekozen had ik geen pupje uit dat nest genomen want ik had alleen met haar een klik)
Ik moet er wel eerlijk bij zeggen, ik ben in de eerste 6 weken 3 keer een weekend bij de fokker geweest, moet hiervoor 6 uur reizen...

Bij Joey had ik derde keus, maar zowel Ivy (wat ik heel belangrijk vond) als ik hadden een klik met hem en hij met ons, dus zo hebben wij Joey gekozen (hij was toen al 6 weken) en ook dat is heel goed uitgepakt! :-)

Bij demy had ik geen keus. Demy was 'over' na een annulering en de fokster wist dat ik een teefje uit haar lijnen wilde. Ze belde me op dat er een (waarschijnlijk show- en fokgeschikt) teefje 'over' was, of ik interesse had.
Dat had ik zeker en na een bezoekje wist ik gewoon dat ze in onze roedel zou passen. Óók dat is weer heel goed uitgepakt gelukkig!

Ik kan nu zeggen (Ivy is 4, Joey is 3 en demy is 1) dat ze alledrie zijn wat ik van ze verwacht had en meer!
Is dat geluk of toeval? Ik geloof niet zo in toeval. Denk dat het zo heeft moeten zijn!

Ons volgende pupje komt uit het buitenland, best wel ver weg, dus daarin zal ik de fokker moeten vertrouwen. Ik vertel hem wat ik verwacht en wil en zal erop moeten vertrouwen dat hij mij helpt het geschikte pupje uit te zoeken.
Overigens heb ik eerste keus, uiterlijk kun je nog redelijk op foto's kiezen maar qua karakter zal hij mij moeten helpen.
Ik vraag hem wel om filmpjes van het pupje, ook met de anderen in het nest, in de hoop dat ik daar in ieder geval qua rangorde iets uit kan halen. Dat is trouwens wel heel spannend hoor, want op deze manier heb ik nog nooit een pup 'gekozen'.
Hopen dat het net zo goed uitpakt!

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

"

Ons volgende pupje komt uit het buitenland, best wel ver weg, dus daarin zal ik de fokker moeten vertrouwen. Ik vertel hem wat ik verwacht en wil en zal erop moeten vertrouwen dat hij mij helpt het geschikte pupje uit te zoeken.
Overigens heb ik eerste keus, uiterlijk kun je nog redelijk op foto's kiezen maar qua karakter zal hij mij moeten helpen.
Ik vraag hem wel om filmpjes van het pupje, ook met de anderen in het nest, in de hoop dat ik daar in ieder geval qua rangorde iets uit kan halen. Dat is trouwens wel heel spannend hoor, want op deze manier heb ik nog nooit een pup 'gekozen'.
Hopen dat het net zo goed uitpakt! "

Zelfde hier. Het lijkt me erg moeilijk.
Maar de fokkers die ik op het oog heb hebben allemaal ervaring in de fok en showwereld en het naar het buitenland verkopen van fok en showgeschikte hondjes (voor zover je dat al kan zien dan).
Dus ik vertrouw erop dat zij mij gaan vertellen welke pup het meest geschikt is. Natuurlijk ga ik mijn voorkeur hebben, maar ik ga uiteindelijk op het advies van de fokker af.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Wij bepalen als fokker wie welke pup krijgt. Van kleurtjes of tekening is bij onze pupjes geen sprake. Het gaat bij ons puur om het karakter, of dat bij de pupkopers past en soms zit er iemand bij die ook fokken wil, dan kijken we natuurlijk ook naar uiterlijk.
Als fokker maak je de hondjes 8 weken mee en niemand weet beter de karaktertrekjes of gewoontes die er in zo'n hondje zitten als wij.
Natuurlijk zien we al snel de karaktertjes zich ontwikkelen en hebben we al snel een vermoeden wie welke pup krijgt, maar de definitieve beslissing nemen we pas nadat de puppytest van Campbell gedaan is.

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

@mexx: ik vertrouw er ook op dat de fokker mij geen ongeschikt hondje zal geven omdat het toch 'reclame' is voor de kennel. De fokker heeft er ook baat bij dat een hondje van die kennel het hier goed doet op show, is alleen maar goed voor de naam...
Daar moeten we dan maar op vertrouwen, maar ik vind het wel echt heel erg spannend, deze manier is voor mij ook echt helemaal nieuw. Heb het om me heen wel zien gebeuren maar er zelf nog nooit mee te maken gehad....

@Nienke: zijn alle pupkopers het daar altijd helemaal mee eens? Ik begrijp dat er geen sprake is van kleurtjes of tekening maar mensen kunnen wel een klik hebben met een bepaald pupje....
Wij laten de mensen in principe zelf kiezen maar onze mening is uiteindelijk wel doorslaggevend, omdat wik dus idd de pups vanaf dag 1 meemaken en ze beter kennen.... Vind ik dat een pup niet in een situatie of gezin pasy, dan krijgen ze dat pupje zeker niet.. Daar snij ik alleen mezelf en het pupje maar mee in de vingers, als ie met een paar maanden weer terug komt door problemen.
Mgoed, ik ga mensen niet een pupje in de handen drukken onder het mom van: zo, deze word van jullie.
Hebben de pupkopers bij jou helemaal geen inspraak?

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Ze mogen wel een voorkeur aangeven, maar we vragen ze van te voren als ze op pupvisite komen om geen voorkeur te ontwikkelen. Bij dit nestje is dat heel goed gelukt. Het iets onzekere, maar wel meest zachtmoedige teefje is bijvoorbeeld naar mensen gegaan die ervaring met het ras hadden en voor de eerste keer opa en oma zijn geworden.
De grootste donder is naar Mark en Randy gegaan, die ook hier op het forum zitten, wij vonden een pittig ding wel bij hun passen, en zij hoopten er ook een beetje op.
In een vorig nestje hadden we eens dat twee mensen voorkeur hadden voor 1 reutje. Uit de puppytest bleek het reutje waar het om ging minder gemakkelijk dan een ander reutje. Dus is hij naar mensen gegaan die al een reutje van ons hadden en dat uitstekend opgevoed hadden. De andere, onervaren mensen kregen het meer gemakkelijke hondje waar ze bij nader inzien hartstikke blij mee waren.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Een klik en aftekening. Bij honden met een egale kleur maakt het niet zo uit, maar bij honden met verschillende kleuren en aftekeningen is het toch anders. Ik kijk vooral naar de ouderhonden, of die me aanspreken. Dan weet je ongeveer wel wat voor pups er zijn. Natuurlijk zijn er verschillen en moet je als fokker in de gaten houden dat een pupje wel bij een eigenaar past, maar als pupkoper moet het hondje je ook aanspreken. Pups kunnen qua karakter ook nog veranderen als ze ouder worden, dus het is niet altijd zo dat als je met 6 weken kiest, de hond als volwassen hond ook nog bij de eigenaren past qua karakter. Je moet altijd met je hond willen blijven werken en trainen.

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers

honden foto van Patricia & de Musketiers

ik heb pas gekozen toen we mee mochten nemen :-)

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Hier maak ik ook de keuze voor wie welke pup krijgt.
Ook hier is kleur geen optie, alle pups die hier geboren worden zullen Black and tan zijn.
Ik maak de keuze tussen 6 en 7 weken.
Voor die tijd mogen de mensen een voorkeur doorgeven, maar wel minimaal 2.

Daarbij weten ze dit al voordat de pups geboren zijn, dat ik de keuze maak.
Mensen willen namelijk graag een hondje met een bepaald karakter.
En dat kunnen hun echt niet zien in die paar uurtjes dat ze geweest zijn.

Onze volgende pup zal bij een fokker uit oost Duitsland vandaan komen.
Ze wil Hugo gebruiken voor 1 van haar teven.
Wij hebben haar reu gebruikt bij ons eerste nest en toen hadden we Hugo ook bij ons, omdat ze hem wilde zien, dus hebben we toen gelijk de afspraak gemaakt, dat ze hem gebruikt en ik daar een teefje van wil om verder mee te fokken.
Dus ik vertrouw op haar mening, zij kent ze het best!
En ze zal dan ook de beste keuze maken kwa uiterlijk (rasttechnisch) en karakter.
Omdat dit voor ons 6 uur heen en 6 uur terug is, komen wij niet tussen door kijken alleen bij het ophalen.
En vind ik dat de fokker de keuze moet maken, ik zal alleen kwa foto en film mijn voorkeuren aangeven, maar meer niet!

honden page profiel BakarddyBakarddy

honden foto van Bakarddy

Aangezien wij geen ervaring hebben met pups besliste onze fokker.
Wij mochten aangeven welke kleur/tekening we wilden hebben, een soort eerste keus, en tweede keus.
Uitleg over onze leefomgeving, karakter van onze oude hond, wat we van de nieuwe aanwinst verwachte....
De fokker fokt al jaren landseers, en wie ben ik dan om daar te beslissen of een pupje bij ons past qua karakter.
Ik zie enkel een stel bolletjes wol door de kamer heen kruipen..allemaal even schattig.
Een goede fokker heeft daar waarschijnlijk veel meer kijk op dan ik als beginner..
Leeft een aantal weken met ze samen, ziet ze spelen, ziet de onderlingen verschillen...
En we zijn niet teleurgesteld, mischien toeval, maar de beschrijving van de fokker van onze pup komt toch erg dicht bij de waarheid van hoe we haar nu hier hebben rondlopen qua het karakter.
Een echte koningin...
Ik had het zeker niet beter kunnen doen. ;-)

honden page profiel Susan+stormSusan+storm

honden foto van Susan+storm

ik heb mijn pup uitgekozen bij een vriendin, dus ik kwam er elke dag.
ik ken ze allemaal van karakter!
maar het is een goeie vraag! je kunt beter ze elke dag bezoeken want dan ken je ze van karakter.
Storm ken ik supergoed.

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Hier ook,ik beslis welke pup naar welke eigenaar gaat.
En ja als ik 2 dezelfde pups heb dan mag een eigenaar kiezen.
Mensen weten dit van te voren willen ze het niet dan gaan ze wel bij een ander ;-)

Ik heb bij mijn 2de nestje een stel gehad die teefje geel wilde hebben,nou dat was een super dominant teefje en hun verwachten toen binnenkort hun eerste kindje,dus echt niet verstandig.
Ik heb zo enorm op hun in moeten praten,gelukkig heb ik hun wel zo ver kunnen krijgen.
Maar later kreeg ik een telefoontje dat zij zich toch bedrogen voelde over de gehele toestand :'(
Vanaf toen is het dus gewoon,ik lies voor de mensen ;-)

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

" ik heb mijn pup uitgekozen bij een vriendin, dus ik kwam er elke dag.
ik ken ze allemaal van karakter!
maar het is een goeie vraag! je kunt beter ze elke dag bezoeken want dan ken je ze van karakter.
Storm ken ik supergoed.

"


Ja maar jij hebt een kruising!
Van een vriendin, dat is toch echt wat anders als bij een erkende fokker.

Bij mij had je echt niet elke dag op de stoep hoeven staan, kan mijn tijd wel beter besteden.
Maar als het bij een vriendin was, is dat natuurlijk niet te vergelijken met de normale situatie!

honden page profiel AnjaAnja

honden foto van Anja

Jammer dat jullie goede fokkers alleen reageren hihihi. Ik lees namelijk mensen hier die een pup hebben en een pup voorstellen van 1 week oud dan denk ik hoe weet je nu want je weet nog niks over de hond :-D

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman

honden foto van corrie koopman

Bij ons maakte ook de fokster het uit welke pup bij ons paste en dat hoorde we met 6 weken.
Wij hadden wel 2 puppen die we erg mooi vonden en het is er wel een van geworden.
Wij zijn er een paar keer geweest en we merkten wel dat ze ons observeerden hoe we met de puppen om gingen.

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Ik kies mijn pup uit op de ouderhonden. Wil ik uit die lijnen een nakomeling?

Dan heb ik snel een klik met 1 van de puppen, dan weet ik 'die wil ik'.

Als ik naar het type kijk zegt dat al zo enorm veel. Natuurlijk zit er in elk nest een hondje dat er uitspringt qua zekerheid en wat minder zekere hondjes. Liever heb ik de zekere pittige hondjes . Maar ook een onzeker hondje is prima op te voeden.

Het voornaamste is voor mij de klik. Het hondje komt zoals het komt. Als je die klik niet hebt, zal het veel meer een strijd worden om een team te worden en te kunnen samenwerken - althans voor mij. Ik kan nog zoveel willen, maar naar al mijn idealen zal niet 1 pup vanzelf toe groeien.

Het nest van Joya, vanaf moment 1 wist ik 'dat hondje wil ik' en zij is perfect voor mij. Al had ik ook prima uit de voeten gekund met haar zusjes. Maar Joya is speciaal, met haar had ik dat, waarvan ik wist: met jou kan en wil ik alles bereiken. Net als al mijn andere honden. Yila is vreselijk onzeker.. :'( Absoluut niet makkelijk. Hadden we een ander pupje uitgekozen? Nee. Hadden we andere ouders uit moeten kiezen? Ja.

Als fokkerzijnde: het type hondje dat mijn voorkeur heeft, is al bij lange na niet voor iedereen geschikt. Daar zal ik bij de selectie van pupkopers op voorhand al rekening mee houden. Het zijn geen makkelijke beginners hondjes. Mijn pupkopers zullen van goede huize moeten komen om het type hond dat ik hoop te fokken, te kunnen begeleiden ;-) Of de ene pup nou wat zekerder is dan de andere, maakt weinig uit.

honden page profiel flowy en graaf knaaggraag!flowy en graaf knaaggraag!

honden foto van flowy en graaf knaaggraag!

ik had eerst een ander hondje gekozen.
een black en tan teefje.
toen waren ze 4,5 week oud en nog allemaal hetzelfde qua gedrag.
maar toen ik met 7,5 weer kwam heb ik me keuze gelukkig nog kunnen veranderen.
het teefje was namelijk heel erg onzeker.
en ik hou meer van een hond die meteen op je afkomt en wil spelen inplaats van onder de tafel stiekem naar je staan gluren.

en wat moet ik hier van van denken?
"Ja maar jij hebt een kruising!"

als of die niet bij een fokker vandaan komen.
misschien geen erkende fokker maar iemand die honden fokt noem ik een honden fokker.
mijn fokster stelde namelijk meer vragen als de fokster van de raszuizere shi(t)zooi van me tante.
die kreeg hem gelijk mee... met stamboom.
terwijl ik 4 keer ben langs geweest en van iedere mijlpaal p foto heb staan incl zijn eerste drol buiten!
en zo ongeveer een kruis verhoor kreeg... inl me opvoed methode's en wat ik van hulp stukken als slipkettingen en blafbanden dacht...
dus mensen met een kruizing kunnen net zo goed reageren.
maar zoals altijd kruizingen zijn hier weer minder... met als mensen die enten, vlooien middel gebruiken en brokken voeren....


honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Wij hebben bij Flex eerste keus gehad en direct goed gekozen. (Wel pas bij 7 weken gedaan.)

Fokker kon niet begrijpen dat we voor hem gingen. Had hij het voor het zeggen gehad, wat hij natuurlijk wel had maarja, dan hadden we een veel fellere pup gekregen.

En met deze sukkel ben ik helemaal gelukkig. :-)

Overige honden zijn allemaal komen "aanwaaien" dus daarbij heb ik geen keuze hoeven maken.

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

" Ik kies mijn pup uit op de ouderhonden. Wil ik uit die lijnen een nakomeling?

Dan heb ik snel een klik met 1 van de puppen, dan weet ik 'die wil ik'.

Als ik naar het type kijk . Maar ook een onzeker hondje is prima op te voeden.

Het voornaamste is voor mij de klik. Het hondje komt zoals het komt. Als je die klik niet hebt, zal het veel meer een strijd worden om een team te worden en te kunnen samenwerken - althans voor mij. Ik kan nog zoveel willen, maar naar al mijn idealen zal niet 1 pup vanzelf toe groeien.

Het nest van Joya, vanaf moment 1 wist ik 'dat hondje wil ik' en zij is perfect voor mij. Al had ik ook prima uit de voeten gekund met haar zusjes. Maar Joya is speciaal, met haar had ik dat, waarvan ik wist: met jou kan en wil ik alles bereiken. Net als al mijn andere honden. Yila is vreselijk onzeker.. :'( Absoluut niet makkelijk. Hadden we een ander pupje uitgekozen? Nee. Hadden we andere ouders uit moeten kiezen? Ja.

Als fokkerzijnde: het type hondje dat mijn voorkeur heeft, is al bij lange na niet voor iedereen geschikt. Daar zal ik bij de selectie van pupkopers op voorhand al rekening mee houden. Het zijn geen makkelijke beginners hondjes. Mijn pupkopers zullen van goede huize moeten komen om het type hond dat ik hoop te fokken, te kunnen begeleiden ;-) Of de ene pup nou wat zekerder is dan de andere, maakt weinig uit. "


JUIST!

Ik ga voor de ouder combinatie. En dan pas voor de pup. Maakt niet uit wat voor een karakter er in zit; komt wel goed.

Ik heb verschillende pups in handen gehad, nagenoeg allemaal waren ze anders na een maand of 4 dan dat ze waren in het nest ;-)
De grote lijnen kun je zien, maar mijn 'dominante' reu in het nest, was een heel gevoelige hond in mijn huis. Weg uit zijn vertrouwde nest, weg bij zijn mama; et voila, ander hondje.

Dus nee, ik kijk niet naar het karakter van de pup. Ja, ik kies geen super angsthaas, omdat ik het ongezond gedrag vind en ik rekening moet houden met wie ik ben ;-) . Maar voor de rest?
Ik denk dat ik de grootste veranderingen heb gezien van pup in nest naar volwassen hond..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puppie uitzoeken" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: van kvv naar barf
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^