Oudere hond 'beschermt' pup?!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jenneke88Jenneke88

honden foto van Jenneke88

Hallo, hier ben ik weer. De laatste keer had ik problemen met Django zindelijk te krijgen. Vandaag de dag lijken deze dagen héél ver achter me. Maar sinds kort heb ik voor Django een kameraadje erbij. Een schotse collie pup van 7 weken.

In huis lijkt Django ongeïntereseerd in Nero (de pup). Hij negeert de kleine gewoon, tenzij deze op Django zijn plaats wil gaan liggen. Dan gromt Django kort, en Nero lijkt de boodschap te begrijpen en gaat elders liggen. Maar tijdens het wandelen...

Telkens als een voor Django onbekende hond in de buurt van Nero wilt komen dan gaat hij luidkeels ertegenin. Hij zwaait op zo'n moment wel met zijn staart, maar hij blaft dan, het lijkt eigenlijk meer op snauwen.

Ik weet niet of dit gedrag normaal is, of dat ik hulp moet zoeken voor dit probleem. Ik straf Django wel voor zijn gemene gedrag en hij stopt dan ook, maar elke hond is het weer prijs.

Is er iemand die dit ook heeft meegemaakt? Gaat dit vanzelf weer over? Of wil Django de kleine beschermen? Ik weet niet zozeer wat ik ervan moet denken, omdat hij vaak toch gewoon met zijn staart zwaait.

Alvast bedankt voor alle hulp, ook voor het verleden.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Oudere hond 'beschermt' pup?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Nikki & HeroNikki & Hero 2 doggies

honden foto van Nikki & Hero

Kwispelen betekent niet altijd "vrolijk zijn". Let eens goed waar zijn staart staat als hij een andere hond tegenkomt, die zal waarschijnlijk hoog staan, net zoals de oren (recht overeind).
En hij vertoonde dit gedrag nooit voordat Nero erbij kwam, heb je al eens geprobeerd te gaan wandelen zonder Nero erbij, hoe reageert hij dan?

En hoe straf je hem? Ik denk dat het ook beter is hem niet te straffen, maar probeer net zijn aandacht te verkrijgen, dat hij gefocust is op jou wanneer je hem dat vraagt.

honden page profiel Jenneke88Jenneke88

honden foto van Jenneke88

Bedankt voor de reactie. Met straffen bedoel ik een correctie, sorry voor het verkeerde woord. Ik geeft hem een korte, ferme correctie, door een rukje aan de lijn te geven. Al had hij dat vandaag gewoon genegeerd. Dus heb ik hem doen zitten. Dat deed hij en de andere hond kon voorbij lopen, maar mocht niet in de buurt komen.

Django is hoger in rang als Nero. dwz Hij krijgt als eerste aandacht. Ik speel eerst met Django, dan met Nero.

Als ik Nero Thuis laat, dan kijkt hij wel naar andere honden, maar verder doet hij niks. Als Nero erbij is dan kan hij geen andere onbekende hond verdragen. De hond van de buurvrouw, die hij al vanaf pup kent mag uiteraard alles.

Wat ik zag bij de laatste wandelijk met Nero: We kwamen een boxer tegen, een heel vriendelijke hond, heeft hij vroeger zelf nog een paar keertjes meer gespeeld. Toen deze in de buurt kwam, begon Django met het eerder beschreven gedrag. Hij kwispelde, trok aan de lijn. Zijn starrt was ongeveer de hoogte van zijn rug, horizontaal, lijkt mij de beste omschrijving. Voor zover ik weet kan kwispelen opwinding betekenen, maar dat is niet altijd positief. Vandaar dat ik de reacties zo heftig vind.

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Niet aan de lijn laten snuffelen aan andere honden.

Verder zou ik met Django(en dan ook met Nero) apart gaan wandelen.
Voor jou en Django is het nu belangrijk om te gaan oefenen met aandacht hebben voor de 'baas'.
Ga dit thuis al oefenen.Ken je het naamverknopingsspelletje van Ilja??Dat kun je precies hetzelfde doen met een ander geluidje of commando:


Naamsverknopingsspelletje..

De bedoeling van die spelletje is dat de hond leert dat zijn/een naam een kaasje oplevert…
Bij het horen van dat woord = zijn naam, zal hij denken aan het lekkere smaakje van de kaas en komt zijn kaasje halen…

Neem 15 kleine stukjes kaas
Ga met je hond in de kamer zitten; alleen…
Lok de hond naar je toe…
Laat hem voor je gaan zitten of staan, liefst zitten!

Geef hem een kaasje in z’n mond, terwijl hij kauwt noem je zijn nieuwe naam…
Is het kaasje op dan geef je weer een kaasje, terwijl hij weer kauwt noem je weer de nieuwe naam…
Let op dat je op het juiste moment de naam noemt; tijdens het kauwen..!

Doe dit dus zo’n tien x achter elkaar herhalen….

Sta op, laat de hond achter…
Loop zo’n 5 stappen weg en roep zijn nieuwe naam
Ga met je rug naar de hond toe staan en kijk niet om…!!
Houd je handen laag met de kaasjes er in…
Zodra de hond zich meldt, trek je je handen iets omhoog tot op je buik, je hond zal gaan zitten.

Zodra je hond zit, beloon je hem met weer een kaasje…

Blijf voorlopig zo de hond een poosje roepen en belonen dan krijg je vlot komende hond die zijn naam kent!!




Verder zie ik uitvallen aan de lijn als onzeker gedrag.Met het blaffen wilt hij de andere hond op afstand houden.
Bedenk ook dat het voor ons als mens heel normaal is om vlak langs elkaar en op elkaar af te op een stoepje.Voor een hond is dit dreigend en uitdagend,het is beter om met een flinke bocht om een andere hond heen te lopen,en als je thuis oefent met aandacht vragen dan moet dit goed gaan.

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Hier nog 2 linkjes over hondentaal:

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien


Geef Django ook genoeg rust,een vermoeide hond kan ook ander gedrag gaan vertonen.

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Dit klinkt inderdaad als bescherming naar de pup toe.

honden page profiel MelanieMelanie 2 doggies

honden foto van Melanie

Mijn hond doet dat ook. Eerst bij Milo toen ze pup was (en nu soms nog als ze merkt dat Milo bang is voor een andere hond). Als ze echt lelijk gaat doen dan corrigeer ik ook. Nu heb ik regelmatig fosterpups en daar doet ze het ook bij. Zolang het erbij blijft dat ze de andere hond duidelijk maakt dat deze de pup niets mag doen, corrigeer ik het niet. De andere hond heeft het namelijk snel in de gaten. Maar als ze echt gaat snauwen ofzo dan natuurlijk weer wel.

honden page profiel Jenneke88Jenneke88

honden foto van Jenneke88

Nu was ik vandaag apart met de honden gaan wandelen. Gewoon om te testen hoe Django reageerd op honden als hij alleen is. Het resultaat; Hij luisterde gewoon naar me toen ik zei "nee". Hij kijkt dan wel in de richting van de andere hond, maar gaat er niet naar toe en trekt ook niet in die richting. Is Nero, de pup, erbij dan word hij beschermend.

Ik maak me zorgen omdat hij vandaag in huis ook even zo'n blik mijn kant opstuurde. De puppy was aan de tafelpoot aan het bijten, dus ik riep "nee" en had al een alternatief in mijn handen. Het is alsof hij willicht de pup straks ook nog tegen mij gaat beschermen.

Is er iemand die misschien weet hoe ik dit er helemaal uit krijg? Ik wil graag dat Nero zelf kan bepalen wat hij vind van andere honden, want nu geeft Django het signaal af dat alle vreemde honden gevaarlijk zijn. Ik denk dat hij Nero ongewilt bang maakt voor vreemde honden.

In ieder geval bedankt voor de bovenstaande posts.

@Soraya: bedankt voor de links, maar wat ik daar gelezen heb wist ik al. En het naamspelletje heb ik vaker met Django gespeed, zodat hij bij het loslopen altijd terug zou komen. Ik was bang dat toen hij puppy hij weg zou lopen als hij niet wist dat hij terug moet komen als ik roep.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Aller eerst, geen rukjes meer aan de lijn geven, behalve dat je hond hier niets van begrijpt(en daarom ook niet stopt met zijn gedrag) kan dit zijn keel en nek lelijk beschadigen.

Verder zou ik een goeie trainer zoeken, hondenschool of eventueel een gedragsdeskundige.

Blijkbaar zit er iets niet goed bij jou thuis waar door hij zo reageerd. Meteen aanpakken nu het nog niet zo erg is.

Ook ben ik van mening dat rangorde bij je honden aanhouden heel slecht is. Hoe weet jij welke hond boven of onder aan de ladder staat? Dit weet je niet. Behandel ze hetzelfde, dus de ene keer de ene eerst eten(of naar buiten) en de andere keer de ander.
Hierdoor komt echt niet je rangorde in de knoop..

Hoe oud is Django nu?

honden page profiel Jenneke88Jenneke88

honden foto van Jenneke88

De hondentrainer die ik nu in de arm heb is degene die me zegt om met het trainingsriempje die rukjes te geven. Een korte correctie en direct als hij ongewenst gedrag vertoont want anders is de correctie te laat. Het is niet zo dat ik constant aan die lijn loop te rukken, dat heeft nou totaal geen zin, want dan weet Django op het laatste niet meer waar hij de correctie voor krijgt. Maar ik sta open voor suggesties. Welke correctie vind u dat ik moet toepassen op Django?

Op advies van de bovengenoemde trainer heb ik Django een aantal privileges ontnomen. Zoals op de bank liggen. Tevens was er eerst de hele dag voer beschikbaar, maar hier ben ik ook mee gestopt. Hij krijgt nu tweemaal per dag en moet er iets voor doe, bv zitten.

Volgens dezelfde hondentrainer is Nero op dit moment het laagste in rang. Hij loopt automatisch achteraan, gaat het laatste door de deur. En als Django niet wilt dat hij bij hem ligt is een korte grom genoeg om Nero weg te jagen. Nero kan zich nu niet "meten" met Django en zal dat voorlopig nog niet doen.

Eten word tegelijk gegeven, zodat de ene de andere zijn voer niet probeert op te eten. Met uitlaten houd ik er geen volgorde op na. Die kleine moet veel vaker naar buiten als Django.

Op dit moment is Django 1jr en 8 maanden oud. Heeft dat er soms mee te maken? Misschien dat hij nog eenmaal probeert te kijken hoe ver hij precies kan gaan.

De reden dat ik hier op het forum post, zelfs met een hondentrainer, is dat niet alle honden hetzelfde zijn. En het kan natuurlijk nooit kwaad om de standpunten van meerdere mensen aan te horen. wellicht zit er hier iemand op het forum met de gouden tip.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Persoonlijk zou ik elke hondentrainer die fysieke correcties adviseerd dumpen.

Fysieke correcties werken vaak averechts op je hond. Vooral omdat je hond het niet begrijpt, zoals ik al typte.

Ik zou ook 1 op 1 gaan werken, en dan vooral op aandacht oefeningen. Als je met ze samen loopt, laat Djago dan zitten en laat Nero maar snuffelen(aan de lijn zou ik sowieso niet snuffelen)
De lijn zorgt vaak voor spanningen die er normaal niet zouden zijn.
Laat maar aan Djago zien dat jij er voor zorgt dat Nero veilig is. Dus laten zitten, belonen en eventueel voertjes op de grond strooien zodat hij gaat snuffelen en dus afgeleid is.

En eventueel een andere trainer zoeken, eentje die alleen positief werkt, het liefst(in mijn ogen) met kalmerende signalen.

honden page profiel MelanieMelanie

honden foto van Melanie

Ik was net wandelen met de honden en heb ook een fosterpup. Een andere hond wilde met de kleine spelen, wat ze nogal eng vond en ze begon te piepen. Waarop Roxy de andere hond duidelijk wegjoeg met gegrom. Ze valt niet echt aan, maar beschermt de pup wel. Het moet natuurlijk niet meer worden, maar in principe vind ik er niets mis mee, ze beschermt de kleine/kwetsbare!

honden page profiel Jenneke88Jenneke88

honden foto van Jenneke88

@Melanie

Ik zeg ook niet dat er iets mis is met beschermen. Maar Django beschermt Nero tegen elke vreemde hond. Ook als Nero er zelf op af wilt. De enige honden die echt in de buurt van de kleine mogen komen zijn honden die Django zelf goed kent. Zoals de zwarte labrador van de buurvrouw.

@Gerdine

De aandacht van Django is niet het probleem hier. Dus 1 op 1 oefeningen hebben totaal geen nut, sinds Django gewoon luistert, muv het bovengenoemde probleem. Maar sinds ik de hulp toch waardeer, heb ik jou advies uitgeprobeerd. Ik had wat lekkers voor hem meegenomen en op de grond gestrooid toen er een vreemde hond in aantocht kwam. De reactie was dat hij de snoepjes op de grond negeerde en toch tegen die vreemde hond tekeer ging.

Een andere trainer zoeken heeft in deze regio geen zin. Die hanteren allemaal de "cesar millan" methode. Dus ja, ook qua correcties. Ongeacht welke trainer je neemt, ze zeggen hier allemaal hetzelfde. Hier moet ik aan toevoegen dat de hond van mijn moeder Django ook al eens een correctie heeft gegeven. Dus nu komt de vraag; Als honden onderling zich mogen corrigeren, waarom mag ik dat dan niet doen? Mijn moeder heeft zelf 4 witte herders gehad, waarvan er een duidelijk de baas over de andere honden was. Deze snauwde wel eens naar de andere honden als er een voor hem ging lopen, of eerder als hem de deur uitliep.

Kalmerende signalen zijn goed, maar hebben niet altijd effect. Vanmorgen liep ik weer alleen met Django. Vreemde hond in aantocht. Django liep er rustig langs... Dit probleem doet zich alleen voor als Nero erbij is, anders niet. Dan kan ik kalmerende signalen, roedelleider zijn etc tot ik erbij neerval, maar dat maakt dan helemaal niks uit. Een andere hondentrainer van hier uit de buurt denkt niet dat het beschermen is, maar dat Django de kleine heeft opgeeist als eigendom. En als gevolg hiervan geen andere honden in de buurt van zijn bezit wil hebben.

honden page profiel Lizy en de doggiesLizy en de doggies

honden foto van Lizy en de doggies

hoi Jennifer,

Een hond is van nature uit een conflictvermijdend dier, immers conflict is slecht voor de roedel. Een hond zal dus veel eerder voor ontspanning kiezen als voor spanning. Django moet leren dat ook al is Nero erbij hij de ontspanning bij jou kan vinden en dat jij er wel voor zal zorgen dat Nero veilig is. Blijkbaar heeft hij daar niet genoeg vertrouwen in.

Mijn advies zou zijn ga naar een trainer waar je zowel apart als met beide honden tegelijk kan trainen. Op deze manier kan je het gedrag wat hij nu laat zien ombuigen.

Waar woon je. misschien dat we iemand kunnen aanbevelen.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Als je dan met 2 honden loopt,probeer dan goed vooruit te kijken,vermijd hoeken(waar honden ineens om hoek kunnen aankomen),zie je een hond kies er dan voor om of over te steken of met een zeer ruime bocht om de aankomende hond heen te lopen.
Dan heb je voldoende ruimte gecreëerd en hoeft je hond zich niet druk te maken.
Vlak langs elkaar lopen is raar voor honden.Wij als mens kunnen met gemak langs elkaar lopen op een stoepje en vinden dat ook normaal,in de hondentaal is het onbeleefd/uitdagend om recht op elkaar af te lopen,en wat wij mensen heel vaak doen is met de hond gewoon op de stoep blijven lopen en dat is echt (zeker voor sommige honden) veel te direct.

Blijkbaar is het voor Django alleen te direct als hij samen is met Nero.
Probeer het eens.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Als je dan met 2 honden loopt,probeer dan goed vooruit te kijken,vermijd hoeken(waar honden ineens om hoek kunnen aankomen),zie je een hond kies er dan voor om of over te steken of met een zeer ruime bocht om de aankomende hond heen te lopen.
Dan heb je voldoende ruimte gecreëerd en hoeft je hond zich niet druk te maken.
Vlak langs elkaar lopen is raar voor honden.Wij als mens kunnen met gemak langs elkaar lopen op een stoepje en vinden dat ook normaal,in de hondentaal is het onbeleefd/uitdagend om recht op elkaar af te lopen,en wat wij mensen heel vaak doen is met de hond gewoon op de stoep blijven lopen en dat is echt (zeker voor sommige honden) veel te direct.

Blijkbaar is het voor Django alleen te direct als hij samen is met Nero.
Probeer het eens.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Dus nu komt de vraag; Als honden onderling zich mogen corrigeren, waarom mag ik dat dan niet doen?

Heel simpel, omdat jij geen hond bent.

En kalmerende signalen betekend niet dat jij die constant moet laten zien, het gaat er om dat jij ze leert lezen en er leert mee omgaan.

Voertjes op de grond strooien heeft geen nut als je hond dit niet kent. En niemand hier zegt dat je hond niet luisterd, maar je moet je hond afleiden op zo'n moment.
Dus dan aandachtsoefeningen gaan doen met je hond, omdat jij op dat moment zijn aandacht wil. Omdat hij op dat moment naar jou moet luisteren. Niet omdat hij niet luisterd.

Het feit dat hij het al kent is juist beter, omdat het dan alleen maar makkelijker is.

Wat je ook kunt doen, is zodra hij gaat focussen(staren, zich groot maken enz) is omdraaien en terug lopen. Leer hem maar dat zijn gedrag niets opleverd. Niets, dus ook geen straf.
Dit is vaak lastig met 2 hondjes, maar misschien kan je dit trainen met 2 mensen?

vava (Gast)

ik heb dat ook meegemaakt maar ik wil weten hoe de hond zich bechermt maar niet
zo bechermen maar een andere beschermt




weet je iets zeg het oké

honden foto van Melissa, Dempsey, Taiko, Minos & *Nina*

Hier hetzelfde probleem.
Romi (de hond van men zus) wilt mijn pup ook altijd beschermen.
En niet alleen tegen honden, maar ook tegen mensen.
Vreemde mensen die mijn pupje willen aaien en Romi zit er dicht genoeg bij hebben altijd een beet vast.
Dit is sinds ik mijn pup in huis haalde.
Hij is nu al 5 maanden, 1 week en een dag bij mij.
En nog steeds is ze beschermend over Dempsey.

Mijn zus en ik gaan gewoon een eindje uit elkaar als er een hond aankomt en dan doen ze beide niets.
Maar als het eens een keer gebeurd dat er ineens een hond is die we niet zagen aankomen begint Romi te blaffen en Dempsey corigeert haar met een beet (meer een kleine pits) in haar nek.
Daarna begint hij mee op de hond te blaffen.
Maar het begint stilletjes aan te minderen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Oudere hond 'beschermt' pup?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Luna krijgt een nieuw baasje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^