waarom hij zo reageert op mensen en geluiden.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel rocky(sabrinarocky(sabrina

hoi iedereen.
rocky is heel bang van iedereen die hij tegen komt op straat.
elk geluid dan schrikt hij op.
hij kijkt ook altijd naar mij.
of loopt echt onder mijn voeten.
hij wandelt wel mooi mee maar je ziet dat hij het moeilijk heeft.
soms doet het pijn om hem zo te zien.
en hij is vandaag naar de kapper geweest.
mijn man heeft hem weggedaan en wat hij niet begrijpt is dat rocky eerst niet bij die mevrouw wou. en toen hij hem terug ging halen was het andersom.
hij begint wel meer speels te worden.
maar naar mijn zoontje toe heeft hij het nog wat moeilijk.
als hij rustig doet dan gaat het.
maar als hij brut is.
dan heeft rocky al zo gehapt.niet echt gebeten maar.
zou het lukken,
weet iemand hoe dat komt.

groetjes rocky(sabrina

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "waarom hij zo reageert op mensen en geluiden." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Liesbeth/SkinnyLiesbeth/Skinny 3 doggies

honden foto van Liesbeth/Skinny


hoe sabrina
hoe lang heb je rocky al?????
wij hebben skinny nu 2 jaar en nu kan ik zeggen zij is gewend aan mijn man en zoontje
mijn man heeft meestal een pet op ,daar was/is zij heel bang voor (verleden)
mijn zoontje is nogal druk,daar moest zij in het begin niets van hebben,ging hem uit de weg
nu na 2 jaar is zij even gek op hem als op mijn dochter
het kost heel veel tijd en energie.
ik weet niet hoe oud je zoontje is maar hij kan beter niet zelf op rocky aflopen maar wachten tot rocky bij hem komt bv met wat lekkers (kaas vinden honden heel lekker)
hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt
maar wees geduldig
gr liesbeth/skinny

honden page profiel ToshiToshi 3 doggies

honden foto van Toshi

BANG VOOR MENSEN

Doe nooit aan angstbevestiging!


Een angstige hond in huis is inderdaad niet leuk, zeker niet als hij panisch is voor één van de gezinsleden. Maar hoe ga je daar nu best mee om? Want tenslotte wilt u deze hond een mooie tijd geven en wilt u samen verder.

Het allerbelangrijkste is: negeer de hond volledig! Laat alle initiatief tot toenadering over aan de hond zelf.

Kijk de hond niet aan! Oogcontact is namelijk erg bedreigend. Voor alle honden die u vreemd zijn trouwens. Ik ga hier even dieper op in: wij, mensen, ervaren oogcontact namelijk ook bedreigend. Stel dat u in de lift staat en er stapt nog iemand op. Die persoon blijft u doordringend aankijken. Ik vermoed dat u zich ook erg ongemakkelijk zal voelen. Dit ervaart een hond ook wanneer een wildvreemde persoon hem aankijkt. En uw kersverse geadopteerde hond beschouwt u als een vreemde en bedreigende persoon. Maak het hem niet moeilijker door hem recht in de ogen te kijken, maar ontwijk het oogcontact. Uiteraard hoeft dit niet bij honden waar u wel een goed contact mee hebt.


Geef de hond aanvankelijk enkele keren per dag te eten. Verdeel zijn maaltijden in 3 à 4 kleinere maaltijden. Voeg heel wat lekkers bij zijn brokken: vers vlees, bouillon, kaas, worst… zodat de maaltijd een feest wordt. Plaats de pot neer waar de hond er gemakkelijk bij kan. Ga niet recht op de hond af maar doe gewoon als hij er niet is. Wanneer de pot neer staat, ga je weg zodat je aanwezigheid niet langer een bedreiging is, noch een belemmering voor je hond om te eten. Als u meerdere honden hebt, zorgt u er uiteraard voor dat de andere honden niet aan het voedsel van de bange hond kunnen. Geen paniek als hij de eerste dagen nog niet wil eten. Uiteindelijk zal zijn honger wel de overhand halen. Wanneer u dit enkele dagen volhoudt, zal de hond uw komst beginnen associëren met lekkers. Wanneer de hond al vlot eet, is het tijd om een stapje verder te gaan. Wanneer uw zijn etenskom neer plaatst, gaat u een eindje verder zitten. Nu moet uw hond eten terwijl u nog in de buurt bent. Zo leert hij geleidelijk aan dat uw aanwezigheid iets leuks betekent.


De volgende stap is dat u uw hond minder eten in zijn kom geeft. In plaats daarvan gooit u hem met een rustig gebaar lekkers toe. In zijn richting en rondom u. Dit lukt het makkelijkst als u daarbij op de grond zit. Als u recht staat, komt uw gestalte op de hond bedreigend over. Kijk de hond niet aan. U kan hem echter wel rustig en zacht toespreken. Of zingen. Dat helpt ook (tenzij u vreselijk vals zingt…)

Beetje bij beetje zal uw hond vertrouwen in u beginnen krijgen. Zorg ervoor dat u de eerste weken steeds lekkers op zak hebt. Telkens de hond bij u in de buurt is, laat u iets lekkers op de grond vallen. Als u merkt dat de hond omwille van dit lekkers uw aanwezigheid begint op te zoeken, kan u hem het lekkers uit uw hand aanbieden. Dit is weer een hele overwinning voor uw viervoeter.

Ga niet naar uw hond toe. Doe alsof hij lucht is, zeker als u merkt dat hij zich plots weer bang gedraagt. Als hij schrikt, spreek hem zeker niet bemoedigend toe maar negeer hem (lees ook nog even het artikeltje over angstbevestiging na). Laat alle initiatief tot toenadering aan uw hond over. Wanneer hij er klaar voor is, zal hij, weliswaar erg aarzelend de eerste keer, zijn eerste knuffeltje bij u komen halen. En dat is een hele overwinning!

Pas als uw band met uw hond zo goed is, dat hij al vlot naar u toekomt, ook als u rechtstaat, dat hij vlot lekkers uit uw hand aanneemt en zich gemakkelijk laat aanhalen, dan pas is het tijd voor uw eerste wandeling samen. Nu hij een goede binding heeft met u, zijn baasje, kan hij de gevaren van de buitenwereld beter trotseren. Hij heeft namelijk al vertrouwen in u!

Als u te snel overgaat tot een wandeling waar uw hond moet kennismaken met veel vreemde mensen, voorwerpen, andere dieren,… loopt u de kans dat hij een zware stap achteruit zet. En uit angst kan hij zich uit zijn halsband rukken en wegvluchten. Met alle gevolgen vandien. Gebruik bij een angstige hond dan ook liever een tuigje in plaats van een halsband. Deze zijn iets veiliger en de hond kan er minder snel uit.


Hou er rekening mee dat het begeleiden van een angstige hond een proces van lange adem is, met vallen en opstaan. Het vergt veel geduld en tijd. Vaak hebt u het gevoel dat u niet meer verder raakt en dan doet hij plots weer iets waar u verstomd van zal staan. Het is vaak twee stappen voorwaarts en weer één terug. Soms echter is het ook één stap voorwaarts en twee terug. Laat u echter niet ontmoedigen. Zijn liefde en vertrouwen in u maakt het allemaal meer dan waard!Hou er rekening mee dat het begeleiden van een angstige hond een proces van lange adem is, met vallen en opstaan. Het vergt veel geduld en tijd. Vaak hebt u het gevoel dat u niet meer verder raakt en dan doet hij plots weer iets waar u verstomd van zal staan. Het is vaak twee stappen voorwaarts en weer één terug. Soms echter is het ook één stap voorwaarts en twee terug. Laat u echter niet ontmoedigen. Zijn liefde en vertrouwen in u maakt het allemaal meer dan waard!Hou er rekening mee dat het begeleiden van een angstige hond een proces van lange adem is, met vallen en opstaan. Het vergt veel geduld en tijd. Vaak hebt u het gevoel dat u niet meer verder raakt en dan doet hij plots weer iets waar u verstomd van zal staan. Het is vaak twee stappen voorwaarts en weer één terug. Soms echter is het ook één stap voorwaarts en twee terug. Laat u echter niet ontmoedigen. Zijn liefde en vertrouwen in u maakt het allemaal meer dan waard!Hou er rekening mee dat het begeleiden van een angstige hond een proces van lange adem is, met vallen en opstaan. Het vergt veel geduld en tijd. Vaak hebt u het gevoel dat u niet meer verder raakt en dan doet hij plots weer iets waar u verstomd van zal staan. Het is vaak twee stappen voorwaarts en weer één terug. Soms echter is het ook één stap voorwaarts en twee terug. Laat u echter niet ontmoedigen. Zijn liefde en vertrouwen in u maakt het allemaal meer dan waard!

Nog enkele opmerkingen



Een zeer angstige hond kan bijten wanneer hij zich bedreigd voelt. Doe alsof hij er niet is en ga niet rechtstreeks naar hem toe. Kijk hem niet aan, en spreek veel met de andere familieleden. Als u nog andere honden in huis hebt, geef hen dan wat extra aandacht. Als de angsthaas merkt dat de andere viervoeter u niet vrezen, zal dit hem ook sterken in zijn vertrouwen in u.

Als de hond hapt of gromt uit angst, bestraf dit nooit! Het is zijn enige manier om u te waarschuwen dat hij doodsbang is voor u. U moet zijn vertrouwen winnen.

Elke hond is anders. Aarzel zeker niet om hulp in te roepen of advies te vragen bij het begeleiden van uw angstige hond.

Samenvatting



NEGEREN!!!!!!!
niet zelf naar toe stappen
geen oogcontact maken
veel werken met koekjes en lekkertjes, nog niet uit de hand geven maar eerst gooien (met een hele rustige beweging)
als het niet goed lukt, enkele dagen de hond geen eten geven. Dan zal de honger groter zijn dan de angst en moet ze wel in de buurt komen om het koekje op te rapen
rustige stem, vaak praten, zachtjes, of zingen
geen bruuske of plotse bewegingen
veel aandacht geven aan de andere gezinsleden, op een positieve, rustige en speelse manier
de hond tijd geven, weinig forceren
niet zelf lichaamscontact maken. Laat het initiatief aan de hond over.
van zodra ze angst vertoont, de hond compleet negeren. NOOIT KNUFFELEN omdat ze bang is voor iets of iemand, zelfs al is je relatie met de hond gebeterd!
HEEEEEEEEEL VEEEEEEEEL GEDULD!!!!!!!!!!!

Elke hondenbezitter weet het wel, een hond kan zo maar angstig reageren op allerlei alledaagse dingen. Zo zijn er honden die bang zijn voor de stofzuiger, die angstig reageren op vrachtauto’s of mannen met een zware stem. Elke hond heeft wel eens een angstig moment in haar of zijn leven. Mijn eigen hond is bijvoorbeeld bang voor schapen. En dat is erg lastig als je een border collie bent.

Waar het in dit artikel over gaat, zijn honden die of extreem angstig reageren op bepaalde prikkels van buiten (bijvoorbeeld die vrachtwagens die voorbij denderen) of honden die op veel verschillende prikkels van buitenaf angstig reageren.

Van heel erg bang tot een beetje zenuwachtig
Een hond die bang is laat dat meestal goed zien. Weglopen, beven, wegkruipen, grote ogen, oren naar beneden en naar achteren en over het algemeen een lage houding. Honden kunnen verstijven van angst, maar ook zeer beweeglijk worden. Rondrennen, blaffen of janken zijn gedragingen die allemaal vertoond kunnen worden door een angstige hond. Maar ze kunnen ook angstgedrag laten zien wat minder duidelijk is. Zo kan een hond die bang is voor bepaalde geluiden wat drukker gaan rondlopen in huis en gaan hijgen en kwijlen. Het hoeft dus niet altijd zo duidelijk te zijn dat de hond ergens bang voor is. Een hondeneigenaar zou dit gedrag bij zijn hond ook kunnen omschrijven als een beetje zenuwachtig of druk.



Waarom ben je bang?
Dat je als hond ergens bang voor bent, kan heel gewoon en verklaarbaar zijn. Honden zijn van nature bijvoorbeeld bang voor vuur. Dat is heel normaal. Een hond kan ook bang zijn voor bepaalde geluiden en situaties uit de natuur, zoals onweer. Daarnaast kan het zijn dat een hond in vreemde en onbekende situaties bang is. Een hond die voor het eerst in een lift zit kan daar angstig op reageren. Meestal zijn dit angsten die van voorbijgaande aard zijn. Zodra de hond merkt dat er niets aan de hand is en geen vervelende ervaring met liften krijgt, verdwijnt de angst voor die lift. Over het algemeen leert een hond op deze manier dat nieuwe situaties niet beangstigend zijn. Zo leert een jonge hond dat het meegaan in een auto niet eng is maar juist leuk, want meegaan in de auto betekent: ‘we gaan lekker wandelen’. Omgekeerd kan het ook. Een hond heeft een nare ervaring met de auto gehad. Hij zat bijvoorbeeld in een auto toen deze betrokken raakte bij een aanrijding. Deze hond kan dan extreem angstig worden in een auto. Hij wil dan niet eens meer in de buurt van auto’s komen laat staan er in mee rijden. Dit klinkt allemaal logisch, maar er zijn ook honden die ergens bang voor worden waarvan wij ons afvragen: waarom? Een voorbeeld is een hond die bang was voor langsrijdende treinen, zelfs op grote afstand. De hond was een keer aangereden door een fietser en in plaats van bang te worden voor fietsen (wat logischer was geweest) was de hond vanaf dat moment bang voor treinen. Op het moment van de aanrijding reed er namelijk net op het spoor langs het fietspad een trein. De hond associeerde blijkbaar de schrik en pijn van de aanrijding niet met de fiets maar met de rijdende trein. Bij deze hond trad toen nog een fenomeen op dat wel vaker plaats vindt bij angst, namelijk de hond werd steeds banger voor treinen. Ook op grote afstand wilde de hond niet meer verder lopen als er een trein in zicht kwam. Op het laatst was de aanblik van een trein niet meer nodig, alleen al het zien van een spoor was voldoende om bang te worden. Dit laatste gebeurt wel vaker bij angstige honden, ze gaan hun angstgedrag uitbreiden. Dit noemen we ook wel generaliseren. Het wordt dus erger! Een hond die bang is voor de geluiden van vrachtwagens kan deze angst uitbreiden naar bang worden voor geluiden van andere gemotoriseerde vervoersmiddelen, zoals auto’s en brommers.

Overal bang voor
Er zijn honden die bang zijn voor één bepaalde prikkel, maar er zijn ook honden die overal angstig op kunnen reageren. Deze honden zien er niet voortdurend zeer angstig uit. De eigenaren hebben het idee dat de hond erg druk of nerveus is. Deze honden reageren soms erg snel met blaffen, hijgen of kwijlen. Sommige honden lopen alleen maar druk heen en weer door het huis. Maar een hond kan ook al het bovenbeschreven gedrag laten zien. Je kunt er als eigenaar ook zelf helemaal nerveus van worden.



Wat te doen?
Natuurlijk is het veel prettiger als een hond niet zo bang of nerveus is. Bij pups kun je door het langzaam laten wennen aan allerlei nieuwe dingen een hoop angstgedrag voorkomen. Een pup die allemaal leuke ervaringen met auto’s heeft zal niet zo snel bang worden van auto’s. Hetzelfde geldt voor het aanhoren van alledaagse geluiden, zoals de stofzuiger of bladblazer. Dat wennen begint al in het nest. Als pups opgroeien in een huiselijke omgeving en al van alles meemaken zijn ze er al aan gewend voordat ze naar de nieuwe eigenaar gaan. Er zijn zelfs fokkers die al van te voren met de pups in de auto op stap gaan. Heel handig, want dan is het eerste ritje in de auto niet meteen het ritje van de fokker naar het nieuwe huis. De pup is dan al gewend aan de geluiden, geuren en bewegingen van een auto. Dit geeft minder stress en minder angstig gedrag in de auto. Is een hond al bang voor iets of voor een bepaalde situatie dan kan de hond daar ook weer vanaf komen. Het hangt natuurlijk van de situatie, type hond en reden van de angst af of je de angst en daarmee het tonen van angstgedrag voor honderd procent kunt laten verdwijnen. Een supergevoelige hond die al jaren doodsbang is voor onweer krijg je daar niet zomaar helemaal van af, maar je kunt wel een heel eind komen. Door gerichte training onder begeleiding van een gedragsdeskundige kan er een hoop bereikt worden. De training is wel intensief en vaak langdurig. Maar het is zeer de moeite waard om door te zetten. Soms kun je een angstige of nerveuze hond, naast de training, een beetje helpen. Voor extreem angstige honden zijn er bij de dierenarts bepaalde medicijnen verkrijgbaar die de hond helpen wat minder bang te zijn. Extreme angst kan de training namelijk ook blokkeren. Door de scherpe kantjes van de angst van hond af te halen krijgt de training meer kans van slagen. Naast deze medicijnen zijn er bij de dierenarts en dierenspeciaalzaak middelen te koop die een rustgevend effect op honden kunnen hebben. Voorbeelden hiervan zijn de zogenaamde rustgevende feromonen. Te koop in verdampers en in sprays kunnen deze feromonen helpen de hond zich rustiger te gedragen. Daarnaast kunnen feromonen een positief effect hebben op de training van een hond met bepaalde angsten in huis of auto. Sinds kort is er bij de dierenarts ook een nieuw voedingssupplement dat honden helpt rustiger te worden. Het kan ingezet worden bij van nature drukke of wat nerveuze honden en kan ook als hulpmiddel werken bij honden die behandeld worden voor bepaalde angsten

ook de BACH BLOESEM REMEDIES kunnen helpen

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "waarom hij zo reageert op mensen en geluiden." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^