pup blaft en gromt (aandacht vragen - jaloers?)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Miffy (Gast)

Hallo,

Wij hebben een pupje van 11 weken in huis, een duck tolling retriever (reu). Een lief beestje, de zindelijkheid gaat goed, alleen blijven is geen probleem en ook op de hondenschool doet hij z'n best. Maar... de laatste week doet hij toch wel vreemd. Vooral als we in de zetel zitten en hij mag er niet in. De eerste weken lag hij gewoon op het tapijt aan onze voeten, maar nu begint hij te springen naar onze handen of voeten (als die op de zetel liggen), te blaffen (aandacht vragen?) of zelfs te grommen als we "foei" zeggen. Op de hondenschool zeggen ze van hem dan 10 minuten in de bench te steken en dat proberen we ook. Maar zodra we recht staan, loopt hij weg van ons en het is ook de bedoeling niet om er een spelletje van te maken om hem te pakken natuurlijk. Wanneer we hem dan toch weer bij ons gelokt hebben, vraag ik me af of hij nog wel weet waarom hij in de bench moet...
En vanmorgen was ik ook geschrokken: ik knuffelde m'n zoontje en hij blafte naar ons en sprong naar ons.
Hoe moeten we daarop reageren?

Dit gedrag maakt ons toch wel onzeker, onze vorige hond heeft zoiets nooit gedaan. Ik overdrijf waarschijnlijk, maar m'n zus is ooit gebeten door een hond en ik ben sindsdien toch wel erg onzeker geworden van honden die grommen.

Hoe kunnen we dit aanpakken?

Alvast bedankt,

Groetjes,

Miffy

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "pup blaft en gromt (aandacht vragen - jaloers?)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Ik & RoosIk & Roos

honden foto van Ik & Roos

Hoi Miffy,

Dit soort gedrag moet je negeren. En honden voelen angst, dus bang zijn wanneer hij blaft en gromt mag niet. Hij weet dat hij dan berijkt wat hij wil: de dominante roedelleider zijn, de reu in huis.

Toon geen aandacht en aai hem niet meer, zorg dat hij naar jullie komt. Als hij dat rustig doet mag je hem een aai geven.

groetjes

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Hi,

Een vraagje, hoeveel rust krijgt jullie pupje? En wat hebben jullie gedaan vóór je in de zetel gaat zitten?

Ze is nog jong en alle indrukken moeten verwerkt worden. Veel rust. Krijgen ze (te) weinig rust, dan gaan ze 'klieren'.

Ik zou inderdaad ook je hondje in de bench doen. Loopt hij weg? Dan inderdaad bij je lokken (evt met een voertje, ga er geen spelletje van maken door achter hem aan te lopen) en dan de bench in begeleiden. Je brengt hem dan niet naar de bench als 'straf' maar gewoon om uit te rusten.

Dat hoeft geen 10 minuten te zijn. Geef hem een lekker kauwstaafje en laat hem er echt even in bijkomen, bijvoorbeeld een uurtje.

En wat betreft het knuffelen met je zoontje, je pup moet leren dat niet alle aandacht voor hem is. Voorkom dat hij kan gaan blaffen als jij je zoontje knuffelt. Dus geef hem een kauwstaafje/ speeltje, leg hem in de bench of elders in de kamer.

Leert hij het zichzelf nu niet aan om te gaan blaffen (dus door gewoon niet de mogelijkheid geven om het gedrag te vertonen) dan weet hij straks niet beter dan dat jij je zoontje kan gaan knuffelen.

Voorbeeld: Daantje heeft bij ons nooit de mogelijkheid gekregen om achter de katten aan te rennen. Wij waren haar telkens een stap voor. Zag ik dat een kat aanstalte maakte om weg te lopen, had ik Daantjes aandacht met een voertje/ stem/ speeltje. Telkens weer. Ze weet nu niet beter dan dat de katten gewoon weglopen, ze heeft nooit succes (mogelijkheid) gehad om er achter aan te gaan. Niet geleerd.

Dat vergt nu veel tijd, maar vergeet niet, je pupje moet alles nog leren en is nog hartstikke jong! Alles wat je er nu insteekt, maakt dat je straks een lieve huishond hebt.

Groetjes Marit

Miffy (Gast)

Alvast bedankt voor de reacties!

@ ik en roos:
Wat bedoel je precies met negeren? Als de hond staat te blaffen en te springen naar ons, of met z'n poten op de zetel staat, moet ik dan echt doen of ik het niet zie? Best wel moeilijk als hij in m'n tenen bijt ;-) (is wel anders dan puppybijten tijdens het spelen, dat doet hij niet zo vaak meer, maar in de zetel hapt hij).

Verder proberen we wel de regels van rangorde toe te passen zoals ze in de hondenschool hebben gezegd: eerst door de deur, eerst eten, hond niet in de zetel, hond roepen ipv ernaar toe gaan. Of moeten we nog meer doen?

Ik weet dat ik niet bang of onzeker mag zijn, maar het is soms sterker dan mezelf. Stom eigenlijk, schrikken van zo'n klein pluizenbolletje ;-)

@Marit:
Ik denk wel dat onze pup voldoende rust krijgt, wij zijn immers overdag gaan werken. (3 dagen in de week, over de middag komt oma om even te spelen en eten te geven). Hij ligt steeds te slapen als we weg zijn. Als we thuis komen gaan we meestal even wandelen of wat spelen of trainen in de tuin. Terwijl wij eten, doet de hond ook een dutje in de bench.

's Avonds voor we ons in de zetel zetten, gaan we een wandeling maken. Dan zou ik toch veronderstellen dat hij moe is en zich aan onze voeten te slapen legt (de eerste weken deed hij dit dus wel).

Het is wellicht een heel goede tip om hem telkens in de bench te steken als hij ongewenst gedrag zou kunnen vertonen, maar ik vrees dat hij er dan zo'n beetje de hele ochtend en avond in moet en we zijn overdag gaan werken ('s morgens zit hij in de bench, in de namiddag in de tuin). Dan is het hondje maar een half uurtje vrij 's morgens: Opstaan, hond buitenlaten om te plassen, aankleden en korte wandeling en dan met het gezin ontbijten en vertrekken naar het werk. Moet hij dan na de wandeling terug in de bench? Dat zou dan tot 's middags zijn...

Ook 's avonds na de wandeling terug in de bench vind ik zo zielig (maar wellicht bekijk ik het teveel vanuit mensenstandpunt ;-) ). Dan is er toch wel heel weinig tijd dat we "samen" zijn met de hond. Ik blijf ook maar een uur tot anderhalf uur in de zetel zitten voor ik ga slapen, dan blijft er niet veel over om de hond nog bij ons te nemen. Ik wil immers ook niet dat de hond denkt dat hij er niet bij hoort doordat hij de hele tijd in de bench alleen ligt. Of komt dat vanzelf in orde als hij wat ouder is?

We hebben de hond gekocht als gezinshond. Onze vorige hond, een golden retriever was dat ook. Maar misschien verwachten we nu te snel dat ons pupje ook zo wordt. De golden heeft nooit pogingen gedaan om de rangorde om te draaien, ik denk dat we met dit reutje meer werk zullen hebben. Ofwel sta ik er nu veel meer bij stil omdat we nu een kindje hebben en ik echt niet wil dat er ongelukken gebeuren later.

Groetjes,

Miffy

honden page profiel Ik & RoosIk & Roos

honden foto van Ik & Roos

Ja, voledig negeren. Als de hond in jouw tenen bijt, moet je hard "AUW!" roepen, en de kamer verlaten.

groetjes

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "pup blaft en gromt (aandacht vragen - jaloers?)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^