hoe zit dat nu met dominantie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers

honden foto van Patricia & de Musketiers

@anoniem
heb je ooit kinderen gehad?
Ik werk met kinderen op een thuis basis, en geloof me. Elk kind gaat uitproberen. Sommige doen het heviger en duidelijker dan een andere, maar elk kind gaat uitproberen en de grnzen verleggen. Kijken hoe ver ze kunnen gaan.

werk al 3 jaar met kinderen, en heb er al stuk of 20 gehad. maar geloof me... dat is overal zo...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe zit dat nu met dominantie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Anoniem (Gast)

Nee ik heb geen kinderen gehad, ik heb ze nog steeds. En ook al wat langer dan 3 jaar.

Ja hoor ALLE kinderen gaan uitproberen.............en ook ALLE volwassenen willen directeur worden..........en ALLE probleemhonden zijn dominant(om maar weer een beetje on-topic te komen).........en zo zijn er vast nog wel heel veel dingen die niet kloppen, maar wel door iedereen geroepen worden.

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

iedereen die meer honden heeft weet dat er rangorde bestaat, ik zie elke dag ook niet anders in de roedel waarmee we wandelen, en of er rangorde bestaat.

maar..... die is gebaseerd op resepct en vertrouwen, zwaar geweld komt er niet aan te pas, maar als mijn hond ergens wil snuffelen, gaan alle anderen opzij, zonder spanning, zonder angst, als hij een tak wil, dan neemt hij die gewoon, een ander die onuitgenodigd er aan wil zitten krijgt een boze blik en een diepe grom, wel nodigd hij zeker het jonkie van de groep regelmatig uit voor spel, maar...... deze cane corso dame met nogal veel pit, zal eest kalm moeten zijn, en op haar rug, hij drukt haar met zijn lichaam (vaak zonder aanraking) ondersteboven, is ze dan lekker ontspannen laat hij zich soms doodleuk met zijn 75cm hoogte lekker naast haar vallen en kan er gespeeld worden, echter..... gorby breekt het spel ook weer vaak abrupt af.

en zo kan ier nog wel 100 noemen waarin duidelijk wordt dat honden in een bepaalde rangorde, verhouding met elkaar leven.

of ze ons zien als hond..? geen idee ik kan het niet vragen he, dus dat kan ook niemand zeggen, wat ik wel weet is als ik Gorby niet aanpak via de roedelmethode ik een groot probleem met hem krijg, hij gaat dan wel zeker voorop en gaat dan bv bepalen wie hij in zijn buurt tolereert, is dan zeer duidelijk in wat hij niet tolereert en die afwijzing is exact eender als wat hij naar honden doet die als ze zich niet naar hondenregels gedragen. Hij is, sidns we hem zo behandelen en trainen, een blije ontspannen hond, niks angstig ofzo iets, we gebruiken ook nooit lichamelijke corerctie's, wel eisen we altijd alle ruimte op die wij hebben willen, is zijn plaats in huis duidelijk, en zo functioneert hij meer dan goed.

wat mensen zijn (landseer/patricia) zegt mij niks, want we hebben het hier over honden, die je vanuit hun hond zijn moet benaderen en proberen te begrijpen en aan te spreken, het zijn nl honden.

over de vraag over hoe het zit met dominantie.
dominantie is alleen maar een woord om een bepaalde verhouding op het moment zelf aan te duiden, geen statisch gegeven, en totaal niet negatief.
dominantie heeft op zichzelf NIETS met agressie te maken, het kan het wel veroorzaken als het niet goed beantwoord wordt. Mijn hond is zeker dominant van aard, ook in hondse verhoudingen, maar totaal niet agressief, hij splits liever ruzietjes op, stuurt honden uit elkaar, is duidelijk en heeft bij ons nog nooit gevochten, helemmaal niet nodig.

En nu wij hem beantwoorden in diezelfde taal, is ook zijn opflakkerende agressie naar ons, totaal verdwenen, nog nooit zo'n makkelijke en vriendelijke hond gehad.

Anoniem (Gast)

Maar is het gedrag van jou hond dan dominant of is zijn motivatie dan gewoon veel sterker? Bijvoorbeeld de stok. Misschien is de motivatie voor jou hond wel veel sterker dan bij de andere honden? De vraag is en blijft dus nog steeds of dit dus dominant is.

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

en wie ben jij "anoniem", dit praat zo lastig.

maar om je vraag te beantwoorden, nee, das dominantie, hij wil dat en hij neemt en krijgt het, net als met de ruimte die hij opeist, de rust die hij uitstraalt, het respect wat andere honden voor hem hebben, maar ook het vertrouwen, vele onzekere honden, zijn graag in zijn omgeving.

en net zo als hij bij ons ook ging "claimen en opeisen" en zo zijn omgeving actief ging "domineren", zijn motivatie daartoe is nog volledig aanwezig, alleen zijn respect voor ons is nog groter.

jij kan gemotiveerd zijn van gorby een stok af te pakken, je gaat er never niet bij komen...... wij wel. ;-)

ik zou zeggen kijk naar zijn foto bij mijn reactie's, wat zie je daar lopen?

honden page profiel BakarddyBakarddy

honden foto van Bakarddy

Het zoeken naar synoniemen van het woord "dominant" bij een ander ras slaat voor mij meestal de plank totaal mis.
Wil dus zeggen dat wij, het "menselijke ras" ons kunnen inleven in de gedachten wereld van een ander ras...
Nou staan wij niet echt bekend in het universum als vredelievend.
Hoe groot is dus de kans dat wij mensen ons voor zouden kunnen stellen dat je dingen doet zonder belang om een ander te onderdrukken, of om er ten alle tijden zelf beter van te worden..

Dat idee heb ik al bij een groot gedeelte van de mensen van mijn eigen ras die zich totaal niet kunnen voorstellen dat je soms werkt zonder daar geld voor te vragen.
Iemand een dienst bewijst zonder daar direct zelf beter van te worden, of mischien zelfs slechter.
Je eigen op te offeren voor een gemeenschap.
Het belang van een gemeenschap voor ogen houden als het belangrijkst wat er is.

Dit zijn dingen die voor mijn gevoel van toepassing zijn in een groot gedeelte van de dierenwereld.
Kijk ik naar ons mensen......
Ja,dan zie ik inderdaad veel onderdrukking, eigenbelang,eigenbelang, en euhh eigenbelang, totale zinloze agressie (iets waar ons ras redelijk uniek in is).

Kan me dus niet voorstellen dat je een opvoeding van een kind (in onze moderne maatschappij) kan copyeeren naar een ander ras.
Natuurlijk zijn er veel overeenkomsten bij het opvoeden van een levend wezen..
Maar de belevingswereld van een kind met de belevinigswereld van een pup vergelijken gaat in mijn ogen echt te ver.








honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

een hond "onderdrukt" ook helemaal niks, dat is nu net het verkeerde wat aan het woord "dominanter" kleeft. Hij misgunt ook niemand iets, maar om te kunnen functioneren zijn er wel rangorde's ca onderlingen verhoudinge.

het is de mens die "rangorde's" misbruikt om macht uit te oefenen , om het uitoefenen van de macht, dat heb ik bij honden nog nooit waargenomen, ze doen wat ze doen, en zijn wie ze zijn.

alle honden hebben een bepaalde mate van "dominante aanleg", alleen is de 1 van nature daar veel sterker in dan de andere, totale dominantie kan niet, want dan zou er geen mogelijkheid meer zijn tot communiceren, dat noemen we het terroriseren en dan ben je weer op menselijk terrein ;-)

Anoniem (Gast)

Misschien is jullie motivatie om dingen van je hond niet toe te laten wel nog groter. En als ik je zo lees is dat ook echt zo.
"hij wil dat en hij neemt en krijgt het" dat klinkt toch ook heel erg als motivatie. Zijn motivatie om die dingen bij jullie te doen is niet zo groot als jullie motivatie om het toe te laten. En de motivatie voor de stok is veel groter dan bij de andere honden.

Wat zie ik daar lopen..........een hond?

honden page profiel DorrieDorrie

honden foto van Dorrie

Ik kijk net naar je foto Gorby.....en ik zie daar lopen.....HUH??? ik dacht even dat rooie een zwart pak had aangetrokken hihi.
Een echt zelfverzekerde hond...Zo loopt rooie ook
Haha straalt echt kalmte uit!! ;-)

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

wie ben je eigenlijk en stel je eens voor.
ik vind dit uitermate irritant.

en zeker voordat je gaat oordelen of ik mijn hond wel goed in schat.

sorry hoor, maar jij kan super gemotiveerd zijn hem iets te laten doen, dat kan je totaal vergeten zolang hij niet gezien en ervaren heeft dat jij dat recht ook hebt en hij je genoeg vertrouwd je het ook dat recht te geven. daar zijn al verschillende personen (incl. ervaren trainers die wel wat gewend zijn met dit soort honden) die hebben moeten inzien dat ze nog geen enkel recht bij de hond hadden verkregen, hoe gemotiveerd ze ook waren.

wat dacht je: dat wij eerder niet gemotiveerd waren?
dat we voor het eerst buiten zijn in hondenland en niet weten om te gaan met honden?
gemotiveerd waren we wel hoor, maar ja, Gorby was toen nog niet genoeg gedaald in rang, om in te zien dat wij alle rechten hebben en niet hij.

en wat je ziet lopen:
dat was inverband met de manier van trainen: je ziet geen onderdrukte angstige hond, geen onzekere hond, geen onvrije hond, maar het totaal omgekeerde.

maar ik zou zeggen stel je ff voor, want hiermee is de discussie met jou anoniem af gehandeld.

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

@angela

thanx, want dat was precies wat ik bedoelde met mijn opmerking, daarom vind ik deze foto ook zo mooi, een show of geposeerde foto zegt in feite niets over een hond en hoe hij in zn vacht zit, deze foto wel, heel veel zelfs, als anoniem dat niet ziet, vind ik de discussie met anoniem totaal niet zinvol.

"een hond"..... zal wel grappig bedoeld zijn dan, jammer dat het zo ander overkomt O-)

Anoniem (Gast)

Als je dat prettiger vindt noem mij dan maar pietje puk. Je wil dus dat ik op basis van één foto ga beoordelen of jou hond zeker of dominant is. Nou sorry, maar ik neem aan dat jij zelfs snapt dat dat niet kan. Die foto zegt echt helemaal niets. Maar als jij je er goed bij voelt als ik zeg dat je hond dominant is en heel zeker dan wil ik dat wel zeggen hoor.

En weer terug naar de motivatie. Ik begrijp dat jij veel beter bent dan die ervaren trainers dat jij dat wel voor elkaar hebt gekregen en zij niet. Ik blijf er toch wel bij dat jullie motivatie wel groter was dan die van de trainers, die uiteraard weer gewoon naar huis gingen naar hun eigen honden en jullie deze hond ook weer gewoon zelf mee moesten nemen. Dat zorgt er echt voor dat je meer gemotiveerd bent. Overigens is dat niet het enige. Je had het over een groep honden waar je elke dag mee wandelt. Dat is een roedel. Daar gelden wel andere regels als bij een trainer waar jou hond geen enkele band mee heeft. Ook dat had je vast zelf al wel begrepen.

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

maar je leest niet!!!
ik zeg helemaal niet dat op de foto een dominante hond staat, als je met goed gelezen had, maar dat heb je niet want je dramt gewoon door op je eigen punt, bestaat de "dominante" hond helemaal niet naar mijn mening, dus staat tie ook niet op de foto ;-)

ben blij dat je zo begripvol bent, jammer dat dat op zo'n denigrerend toontje gaat.

je mening leg ik naast me neer, je bent blijkbaar alwetend en ook nog helderziende, en dat voor een Pietje Puk.

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

@ pietje puk
ik vergat nog wat:
jouw "motivatie" om je punt te maken zo ff als totale anonieme gast, komt mij nogal "dominerend" over. O-)

enne....... ben jij hier niet al eerder geweest, onder een andere naam als anoniem of pietje puk?

einde discussie voor mij, lijkt me beter dat het onderwerp weer ontopic gaat naar de topicstarter toe.

Anoniem (Gast)

Aangezien we nu beide even (totaal) anoniem zijn snap ik jou reactie totaal niet. Jou hond heet Gorby en mijn hond heet pietje puk. Waar maak je je druk om? Is het dat je inhoudelijk niets zinnigs meer te vertellen hebt dat je je nu daar druk om gaat maken? Dan lijkt het me inderdaad beter om die discussie te stoppen.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Mensen die bewust een herplaatser in huis nemen zijn inderdaad meer gemotiveerd om iets met hun hond te doen een trainer die niets heeft met de hond.

En gorby zegt helemaal niet dat zij beter is dan welke hondentrainer dan ook, zo arogant en vol van zichzelf is ze echt niet.

Verder denk ik dat het stompzinnig is om te discuseren over een motivatie van een hond die we niet kennen verder. Behalve de eigenaar van Gorby dan.

Even als aanvullen op mijn post.

Dat een hond een mens niet als soortgenoot ziet, zegt verder niets over trainings methodes, de roedelmethode kan best gebruikt worden zolang de mens indeze zich maar geen illusie maakt dat hij de hond kan corrigeren als een hond. want je bent een mens, en geen hond.
Hier mee bedoel ik vooral, dat de hond niet zal begrijpen waarom je zo doet, ook al zou hij het van een andere hond wel begrijpen.

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

@gerdine
dat ben ik met je eens, honden zullen hooguit ons erg slechts honds sprekende wezens vinden.
Maar ze hebben geen zelfbeeld (herkennen zichzelf niet in de spiegel) dat vind ik het ingewikkeld maken om te bepalen hoe zijn ons zien.

@anoniem:
en nee "anoniem" ik ben hier op het forum helemaal niet anoniem, maar jij wel, ik schrijf allang mee en de meesten die dat ook doen weten wel wat van mij en mijn hond, ook persoonlijk.

je wordt beledigend en toon is zeer neerbuigend, je komt wel ff vertellen hoe het allemaal zit, in het algemeen maar vooral specifiek bij mij, raar eigenlijk want je zegt zelf dat we anoniem zijn, dus.... wat weet jij van mij en mijn hond, en de mensen bij wie wij trainen (wat geen gangbare hondenschool is trouwens)??

of ben je niet zo "anoniem" als je je voordoet?

En je schuift me in mn schoenen dat ik het beter weet dan ervaren trainers, want ik heb iets wel voor elkaar gekregen, en zij niet? waar heb je het over?
wat is dat voor redenatie, waar haal je dat vandaan?

wat ik zeg is dat wij door hen en hun observatie's inzicht in Gorby's karakter hebben gekregen, zij hebben ons op het spoor gezet hoe het wel aan te kunnen, en ze hadden gelijk, maakt ons dat beter dan hen? Staat nergens, in tegendeel.

jij bent degene die zegt het beter te weten volgens mij.

dus beste anoniem, stel je zelf voor, en open zelf een topic ipv dat van een ander te misbruiken om mij aan te vallen, want bovenstaande is puur mijn visie op "dominantie".

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe zit dat nu met dominantie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: De pups zijn er :)))
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^