Spel tussen pup en twee honden gestopt; wel of niet goed?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SuskeSuske

honden foto van Suske

Even een vraagje, kon niet echt een antwoord vinden.
Net Suske (mechelse herder dame, drie maanden)uitgelaten, komt een terrierachtig hondje aangestormt, beetje spelen, geen probleem. Tweede hondje (zelfde type) komt erbij en ik kijk het even van een meter of tien afstand aan. (ik geef ze altijd liever wat ruimte, kan ik ook niet in de weg staan...) Weer beetje spelen, toen staartje plat tegen haar buik, nekharen een beetje omhoog en ik zie dat ze het niet leuk meer vindt en feller wordt. Roep haar naar me toe, komt aangestormt en de mevrouw zegt: ze doen niks hoor. Ik zeg: ze vind het niet leuk meer dus haal ik haar eruit.... Bitse reactie: dan moet je zelf maar weten..... In eerste instantie was ik blij dat ze direct naar me toe kwam maar nu twijfel ik toch een beetje of ik er goed aan gedaan heb het contact met de andere twee te stoppen.....

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Spel tussen pup en twee honden gestopt; wel of niet goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel 3 doggies

honden foto van Angela en Michel

Hmm... twijfel.
Van hieruit moeilijk te zien hoe de situatie was ;-) . Ik denk dat je er goed aan hebt gedaan je hondje te roepen. Ze vond het duidelijk niet leuk meer. Misschien had je haar daarna weer terug had kunnen laten gaan even? Maar dit is zeker niet slecht! Jij beslist tenslotte hoelang er gespeeld word en wanneer ;-) .

honden page profiel Herma KuikhovenHerma Kuikhoven 3 doggies

honden foto van Herma Kuikhoven

Het is niet erg in de zin van, ze zal er niets aan over houden maar ik ben er persoonlijk wel voor om het de honden zelf uit te laten zoeken. Door een hond te roepen wanneer ze angstig is versterk je het gevoel en krijgt ze dus bevestigd dat ze er bang van mag zijn. Dit wil je natuurlijk niet. Mijn Abby piept soms ook als er ineens een grote hond op haar af stormt maar ik laat haar het zelf opknappen. Honden regelen dit allemaal prima zelf. nu is ze niet meer zo bang en gaat zelfs op de grote honden af :-)

Ik zou zeggen, voortaan gewoon lekker blijven kijken. Natuurlijk wel ingrijpen als een hond bijtend op haar duikt maar dat spreekt van zich :-D

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv 3 doggies

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Aan de ene kant ben ik voor het zelf uit laten zoeken, maar aan de andere kant: jij bent de leider en dus moet je voor de veiligheid van je hond zorgen. Het is dus een zoeken naar een middenweg. Dit was spelen, nog wel, en dus bepaal jij wanneer het stopt. In dit geval dus goed gehandeld lijkt mij. :-)

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman 3 doggies

honden foto van corrie koopman

Ik had mijn hond ook terug geroepen.
Ik kies liever voor veiligheid.Ik vind dat je het zo goed hebt gedaan.

honden page profiel WendiejWendiej 3 doggies

honden foto van Wendiej

Heel goed dat je haar uit de situatie hebt gehaald.
Spelen is leuk zolang je pupje het nog aan kan en als ik het zo lees (staartje tegen de buik en nekharen overeind) was het voor je pupje niet meer leuk.
Als ze vaak genoeg dit soort situaties meemaakt kan het zijn dat ze naar gedrag gaat vertonen en minder sociaal zal zijn naar andere hondjes.

Ik geef les op een hondenschool en daar spelen we ook wel eens. We splitsen de groep dan op in kleinere groepjes, max 3/4 hondjes en allemaal van dezelfde grootte. Als een hondje het niet aan kan of ze gaan met z`n allen op 1 pupje en die kan het niet handelen, dan stoppen we het spel.

Nogmaals, je hebt er heel goed aan gedaan om dit te stoppen. Je pupje kan dat op deze leeftijd nog niet zelf regelen.

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 3 doggies

honden foto van Patricia & de Musketiers

hmm. ergens wel. want als het te fel word is het ook niet goed.

maar zoals vele al zeggen, ze moeten het zelf uit zoeken. zo leren ze zich ook te verdedigen :-)

honden page profiel Herma KuikhovenHerma Kuikhoven 3 doggies

honden foto van Herma Kuikhoven

ik vind het altijd zo grappig om alle veschillende meningen te lezen. Ik zie ook dat bij hondenscholen ze heel anders handelen. Bij ons laten ze de pup het dus altijd zelf uitzoeken, tenzij het natuurlijk te ver gaat dan wordt de baldadige hond even in het nekvel gepakt. Ben zelf nu aan het leren voor gedrags therapeut en merk dat er veel verschillende manieren gebruikt worden. Ik vind het vooral belangrijk dat je handelt naar je gevoel maar die mening schaaf ik vast nog wel een keer bij :p

honden page profiel WendiejWendiej 3 doggies

honden foto van Wendiej

"Bij ons laten ze de pup het dus altijd zelf uitzoeken, tenzij het natuurlijk te ver gaat dan wordt de baldadige hond even in het nekvel gepakt"

:'( :'(

Dit is in mijn ogen onwijs fout. Waarom doen ze dit? De hond leert hier niks van en krijgt zo alleen op zijn donder omdat hij speelt?
Alle honden spelen anders en om een hond voor het spel, een pup wel te verstaan, op deze manier te straffen voor spel vind ik vreselijk.
De hondenschool waar ik bij zit doet alles vanuit de positieve zin en kan er dus echt niet bij dat een hondenschool dit doet..

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan 3 doggies

honden foto van De Mecheltjes clan

Hoi,

Ik zou het zelfde gehandeld hebben. Ze werd bang en gespannen, bezig om een negatieve ervaring op te doen. Er had zeker en waarschijnlijk niets gebeurt maar je mechelpup gaf aan dat het genoeg was en daar moet je naar kijken en naar handelen. Zo blijft spelen positief dus andere honden blijven positief.

2 honden die spelen met een pup van 3 maanden kan dan al snel te veel, te wild en te druk worden.

Prima gehandeld.

honden page profiel mariekemarieke 3 doggies

honden foto van marieke

Ik vindt het goed wat je gedaan hebt, jij hebt nu besloten voor je hond dat het was afgelopen.
Stel dat ze zelf had besloten en uit angst een hond had gegrepen.
Dan was je verder van huis, jij bent daar verantwoordelijk voor.

Super...

honden page profiel Herma KuikhovenHerma Kuikhoven

honden foto van Herma Kuikhoven

@Webdiej, als ze het hondje in de nekvel pakken is dit niet met geweld ofzo hoor. Hij wordt gewoon opgepakt en een paar cm verder neergezet. En met spelen doen ze dat dus niet maar wel als een hond tever gaat. Wat ik eigenlijk wel goed vind omdat een hond ook moet weten dat je niet te ver kan gaan. en dan praat ik niet over wat hardhandig spelen maar echt over bijten enzo. maar ieder daar natuurlijk zijn eigen mening over

honden page profiel daantjedaantje 3 doggies

honden foto van daantje

Ik zou het zelfde gedaan hebben.
Er komen nog kansen genoeg om met andere honden te spelen en 2 honden tegelijk was misschien een beetje te indrukwekkend.
Ik zou altijd kiezen voor veiligheid.

honden page profiel SuskeSuske

honden foto van Suske

Dank voor de antwoorden! (ook al gaan ze een beetje alle kanten op ;-)) Vanochtend probleemloos met drie golden retrievers gespeeld, geen nekhaartjes overeind, geen staartje plat tegen de buik, wat me sterkt in de overtuiging gisteren het goede gedaan te hebben. Overigens gaat het er hier thuis een stuk ruiger aan toe dus ben wat dat betreft wel wat gewend.

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

je hebt er goed aan gedaan. als leider van de roedel moet jij bepalen wat wel en niet kan. wanneer mijn honden het te bond maken naar mijn zin, laat ik ze ook stoppen. op die manier maak je je hond nog is extra duidelijk wie de baas is ;-)

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Zeker weten goed gedaan!
Ik ben zeer tegen het maar laten uitzoeken!

Dit werkt 9 van de 10 keer tegen je! Want honden zijn tegenwoordig niet meer sociaal, tenminste er zijn er weinig die echt goed sociaal zijn en goed andere honden kunnen opvoeden!
Dus gewoon ingrijpen! En roepen omdat je hond bang is maakt je hond niet banger, je geeft alleen aan dat als die bang is, dat die naar jou toe kan komen!

Dit werkt alleen in je voordeel, want mocht je hond eens heel bang zijn, rent hij niet weg, maar rent hij naar jou!
Zo werkt het nu bij mij ook, mijn hond is als de dood voor vuurwerk, maar hoort ze een knal dan komt ze naar mij, ik hoef dus nooit bang te zijn dat ze uit schrik wegloopt en niet meer terug komt!

Dit is goede leiderschap! Laat je hond zien dat jij hem steunt en beschermt.
Dat heb jij nu gedaan!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Spel tussen pup en twee honden gestopt; wel of niet goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Past goed bij m'n formaat.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^