Stamboom ja of nee ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Mark & JoyceMark & Joyce

honden foto van Mark & Joyce

Stamboom ja of nee ?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Stamboom ja of nee ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel van de moerepoortvan de moerepoort 3 doggies

honden foto van van de moerepoort

voor mij JA anders kan ik er geen wedstrijden mee spelen (mondioring)maar mensen die gewoon een hond willen in huis halen voor gezelschap hoeft dat niet echt zolang ze maar hun pup bij een partikulier halen en niet uit een puppy fabriek

honden page profiel anneliesannelies 3 doggies

honden foto van annelies

Wij hebben beide, met en zonder stamboom.
Met stamboom heb je wat meer zekerheid wat betreft hd en dergelijke.
Maar het is niet gezegd dat de honden zonder stamboom allemaal ziek zijn. Wij hebben er 2 zonder en ze zijn nog nooit ziek geweest.
Uiteraard wel opletten waar je je pup gaat kopen.

Weten jullie al wat voor ras jullie willen hebben?

Groetjes Annelies

honden page profiel Mark & JoyceMark & Joyce

honden foto van Mark & Joyce

Hallo annelies

Ik heb al een bordercollie teef van bijna 7 jaar ook zonder stamboom.
Je hebt er zoveel verschillende meningen over dat ik hem hier ook maar even op neerzette.
We zijn gisteren wezen kijken voor een bordercolliepupje in Oud Ade tweede nestje maar ook dus zonder stamboom moeten vandaag laten weten of we het doen ja of nee.

Groetjes joyce

honden page profiel Mark & JoyceMark & Joyce

honden foto van Mark & Joyce

Van der moerepoort

Bedankt voor je reactie je hoort zoveel verschilende meningen erover dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
We z`n gisteren voor een borderpup wezen kijken en zouden het vandaag laten weten want er waren nog meer gegadigde ivb met dat het ook een tricolortje is.

Groeten Joyce

honden page profiel  Martine, TG en Exor Martine, TG en Exor 3 doggies

honden foto van  Martine, TG en Exor

hoi Annelies,

dat hangt een beetje af van wat je wil doen met de hond, wedstrijden, schows, enz. want dan moet je hondje wel een stamboom hebben, wil je enkel leuk gezelschap dan is een hond zonder stamboom even goed hoor, alleen opletten dat je niet bij broodfokkers koopt, ik heb zelf een parson russel zonder stamboom.
mijn vorige jack kwam uit het asiel en had wel een stambooom.
veel plezier met jullie toekomstige huisgenoot.
grtjs, Martine

honden page profiel anneliesannelies 3 doggies

honden foto van annelies

Hey Martine,

Dat weet ik wel dat het ervan afhangt wat je met de hond wil gaan doen.
Onze "stamboomloze" Tammy , is een gezelschapsdier, met Darcey ben ik wel bezig geweest met wedstrijden. Luka is de bedoeling voor enkele shows te laten lopen, hij heeft wel een stamboom. Ben ook nu bezig met ringtraining.

Wij hebben in de loop van de jaren een aantal met , maar ook een paar zonder stamboom gehad. Voor datgene wat wij graag met ze wilde doen, gezelschap, training en lekker met ze spelen en wandelen, was dat meer dan voldoende.

Groetjes Annelies

honden page profiel tanatana 3 doggies

honden foto van tana

een serieuze fokkerkan niet zonder de gegevens van de stamboom. voor de hondenbaas maakt het niets uit. hij kijkt er practisch nooit naar, als hij er al verstand van heeft.het gaat om de betrouwbaarheid van de fokker van zijn pup, en dat zal hondenbaas van te voren goed moeten uitzoeken.dat voor wedstrijden stambomen verplicht zijn vind ik een beetje discriminerend. voor de duidelijkheid: ik heb jarenlang honden (alleen met stamboom) gefokt. m.h.gr. tana.

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja 2 doggies

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Ik ben het met Tana eens. Ik vind wanneer een fokker met stambomen werkt dit voor mijn gevoel veel zegt over de deskundigheid en betrouwbaarheid van de fokker. Het papiertje doet me zelf niets en de hond zal er qua karakter vaak niet minder door zijn maar gewoon het feit dat deze fokkers over het algemeen beter weten wat ze doen en niet alleen aan de knaken denken (hoewel ze vaak wel duurder zijn) maar vooral aan de hond zelf. Zo hebben wij als enige in onze omgeving een hond met stamboom. Het is zo'n verschil met de verhalen die ik hoor van de fokkers van vrienden en familie. Voor we jaro moesten we daar een aantal keren naar toe. Als het ware werden wij gescreend of wij wel goede baasjes zouden zijn. Als er vragen zijn kunnen we daar nu nog steeds bij terecht en de socialisatie totdat wij hem kregen werd hard aan gewerkt door de fokker. De vrienden/familie die een hond kochten konden hem/haar vaak direct ophalen nadat ze belden. Zonder vragen van de fokker kregen ze hem/haar mee. Eenmaal gekocht was het hun eigen pakkie an.

Er zullen ook wel fokkers zijn die met stamboom werken die niet zo te werk gaan als onze fokker maar ik denk dat over het algemeen dat je saver bent bij een fokker met stamboom :-)

Groetjes

honden page profiel ninanina 2 doggies

Met...!
Als je voor een rashond gaat dan..
Bij een kruising kan het natuurlijk niet, maar waarom zou je 2 'raszuivere' honden zonder stamboom fokken, waarom hebben de ouders of de honden geen stamboom.. is er iets mis met de lijnen? mocht er niet mee gefokt worden?
En hoe weet je of de ouder dieren geen familie van elkaar zijn, dat ze niet beide uit lijnen met een erfelijke ziekte komen etcetc.
Met een stamboom heb je gewoon meer zekerheid. Op een gezonde hond, dat je een echte raszuivere hond hebt en meestal zijn die fokkers ook wat beter bezig, steken er meer tijd is, doen het volgens de regels etc.

Als je perse voor stamboomloos wilt gaan (voor het geld hoef je het niet te doen een stamboom kost 3 tientjes ofzo) ga dan voor een hondje uit geteste ouders!!!
Dus zoek uit welke testen er bij de verenging van border colies zijn voorgeschreven en zorg ervoor dat je een hondje haalt uit ouders die ook daarop getest zijn.
En idd, kijkt uit met broodfokkers, dat kunnen grote kennelhouders zijn, maar ook de boer die een paar keer per jaar een nestje po de boerderij fokt. En zorg ervoor dat als je in de stad woont je een hondje koopt dat ook wat in de bewoonde wereld is opgegroeid.
Een familielid van on s kocht een zogenaamde 'raszuivere' friese stabij van een aardige familie op de boerderij.
Ze hadden grote problemen toen de pup de buitenwereld bij hun betrad (een gewone woonwijk), auto,s, fietsers, de trein, schoolbel etc: doodsbang was ie.. Maar ook de wasmachine en stofzuiger, want de hondjes waren opgegroeid in de schuur en tuin.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Ik ben het met mijn 2 voorgangers eens.
Ik zou even vragen waarom je hond geen stamboom heeft, en als de ouders geen stamboom hebben waarom zij die niet hebben.

En de testen zijn inderdaad ook belangrijk. Een fokker die goed bezig is zal op de hoogte zijn van de ziektes die bij hun ras kunnen voorkomen en daarop testen.

Succes met beslissen :-)

honden page profiel Tisha GioiaTisha Gioia 3 doggies

honden foto van Tisha Gioia

Gioia heeft een stamboom en helaas zegt het niets.
Ze loopt medisch gezien al sinds pup te kwakkelen met haar gezondheid. 2 maal patella , darmziekte, hypo allergeen voer, desensibiliseren. enz.
Een stamboom is wellicht van belang als je shows gaat doen , maar helaas kan ik dat met Gioia niet doen, die wordt overal op afgekeurd, maar wat ik jullie wil zeggen: ZIJ Is geslaagd in het LIEF zijn, slim zijn, grappig zijn en alles wat je maar van een Maltezer mag verwachten.

honden page profiel Mark & JoyceMark & Joyce

honden foto van Mark & Joyce

De ouders hebben wel een stamboom.
Ik denk dat ze nu gewoon de moeite niet heeft genomen.
En idd zoals gioia zegt het zegt niet altijd wat.
Ik ken ook iemand met een rotweiler met stamboom en die heeft ook ellende gehad.
Mijn andere border heeft ook geen stamboom en is een schat van een hond.
Socialiseren moet je vind ik ook grootendeels zelf doen.
We hebben er voor gekozen om het toch te doen.
Morgen gaan we de pup halen en we gaan flink met haar aan de slag.
Mijn eigen hond heeft ook haar angsten en is opgevoed in gezinssituatie dus het zegt niet altijd wat of het in een schuur opgroeid tuurlijk is het beter in huis maar ik denk en hoop dat we haar toch goed kunnen socialiseren.
Er word ook veel reclame gemaakt overal voor honden uit het buitenland en die hebben vrijwel geen socialisatie gehad en daar heb ik toch goede verhalen van gehoord ook mindere maar dat blijf je denk houden.
Je moet denk ook wel een beetje geluk hebben en daar gaan we dan maar vanuit.

Groetjes

honden page profiel Mark & JoyceMark & Joyce

honden foto van Mark & Joyce

Nina

Bedankt voor je bericht.
Stamboom kost denk wel meer dan een paar tientjes want het verschil met een stamboom of zonder scheeld kwa aanschaf bijna 400 euro.
Ik hoop dat het goed gaat net als bij mijn andere hond zonder stamboom.
Daar hadden de ouders ook allebei een stamboom maar de pups niet en dat is een schat van een hond.

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Stamboom kost denk wel meer dan een paar tientjes want het verschil met een stamboom of zonder scheeld kwa aanschaf bijna 400 euro.
Kijk dat is dus de truuk die de 'slechte' fokkers gebruiken.
Een stamboom is namelijk niet duur het kost echt maar 50 euro.

Quote:Hoe krijg je als fokker stambomen voor je pups?
Binnen 7 dagen na de geboorte dien je een dek- en geboorteaangifte kaart aangetekend op te sturen naar de Raad.
Binnen een paar dagen ontvang je dan van de Raad een factuur voor het laten chippen van de pups, nestcontrole en voor de stambomen. De totale kosten per pup bedragen dan 49 euro. Fokkers die geen lid zijn van de rasvereniging betalen 81 euro per nest extra. Veel fokkers zijn lid van de rasvereniging om deze 81 euro per nest uit te sparen.
De Raad is sinds januari 2003 van start gegaan met een nieuwe methode, maar de bedoeling is dus dat je, als de betaling bij de Raad binnen in, een formulier thuis gestuurd krijgt waarop je de officiële namen van de pups vermeld en deze terug stuurt naar de Raad. De chipper, die rond de 6e week dan langs komt om de pups te chippen, vult de chipnummers in en als de automatisering van de Raad werkt, moet je de stambomen van de pups in huis hebben voordat zij 8 weken oud zijn!
Wij houden je op de hoogte of het allemaal ook echt zo gaat werken!!!


Dus, als een fokker zegt dat zijn pup 200 euro goedkoper is omdat er geen stamboom bijzit>>>> dan gelijk weglopen want dan liegt hij.
De hond met stamboom is duurder vanwege de testen en de meestal richtlijn prijzen van de aangesloten vereniging.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Mooi stuk over de stamboom
http://www.dobermannvereniging.nl/modules/news/article.php?storyid=699

honden page profiel NynkeNynke

honden foto van Nynke

Maar kan je never nooit niet een stamboom krijgen voor je hond? Als je hem gekocht heb zonder stamboom. Maar hij is wel raszuiver?

Wij willen Tyson namelijk wel eens een keer laten keuren. Alleen dat kan allemaal niet zonder stamboom.

Of bestaat het wel dat je honden kan laten keuren zonder stamboom?

Liefs,

Nynke

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Nee dat kan geloof ik dus niet. Als je fokker geen stamboom heeft aangevraagd kan je niet meer een stamboom krijgen.
Raszuiver kunnen ze allemaal wel zeggen, je weet nu nooit of er niet ergens iets anders door heeft gezeten of dat de ouders broer en zus zijn en dus verboden etc..

Volgens mij stond het op de site nakijken die ik hiervoor noemde of bij raad van beheer

honden page profiel van de moerepoortvan de moerepoort 3 doggies

honden foto van van de moerepoort

Of bestaat het wel dat je honden kan laten keuren zonder stamboom

ja dat kan als je 2 maal op een cac tentoonstelling een zeer goed haalt kan je een stamboom aanvragen
moet eens kijken in de reglementen

honden page profiel  G & M G & M

honden foto van  G & M

hoi ik vind stamboom gedoe onzin.
leuk hoor maar honden zijn honden.
hoe dan ook

ik ben voor de bastaards!! O-) :-D :-D

honden page profiel BullsclanBullsclan

honden foto van Bullsclan

Stamboom JA.

Voor de één misschien een nutteloos papiertje voor mij een zeer belangrijk document met waardevolle informatie, over ouders, voorouders, bloedlijnen, erfelijke afwijkingen binnen een bepaalde lijn etc.
Garantie op gezondheid geeft een stamboom niet, maar hiermee is wel uit te zoeken of er erfelijke afwijkingen zijn binnen de lijn waaruit je hond is gefokt, of ouders en voorouders de verschillende erfelijkheidstesten hebben ondergaan (dit is natuurlijk per ras verschillend), bij stamboomloze honden is dit moeilijk of niet na te gaan.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Of bestaat het wel dat je honden kan laten keuren zonder stamboom

ja dat kan als je 2 maal op een cac tentoonstelling een zeer goed haalt kan je een stamboom aanvragen
moet eens kijken in de reglementen

Maar je mag je niet inschrijven op een show als je geen stamboom hebt..
2x en ZG halen betekend meestal voor rashonden dat ze geinvertariseerd worden, oftewel: goedgekeurd worden voor de fok.
Niet dat ze dan een stamboom krijgen.
Maar misschien dat er bij enkele rassen uitzonderingen zijn.

Bij katten kan het geloof ik wel..

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Wij willen Tyson namelijk wel eens een keer laten keuren. Alleen dat kan allemaal niet zonder stamboom.

Je kan naar een rasloze hondenshow, die wordt geloof ik 1x per jaar ofzo gehouden in Dieren?? Zou je even moeten googlen. Daar kan je wel meedoen, met kruisingen en stamboomloze honden.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

En nog een keer wat van mij :-D
Regels omtrent krijgen stamboom..
Hoofdstuk VIII Basis Reglement Stambomen

Artikel VIII.1

1. Een teef mag op de datum van de dekking niet jonger zijn dan 16 maanden.
2. Een teef die haar eerste nest zal krijgen, mag niet gedekt worden na de dag waarop zij 72 maanden oud is geworden.
3. Een teef mag niet gedekt worden na de dag waarop zij 96 maanden oud is geworden.

Artikel VIII.2

1. Een teef mag slechts twee nesten in de periode van 24 maanden voortbrengen, met dien verstande dat de periode tussen de dekking voor het eerste nest en de dekking voor het daarop volgende tweede nest tenminste 10 maanden moet bedragen. De periode van 24 maanden start op de datum waarop de dekking voor het eerste van de twee binnen deze periode geboren nesten heeft plaatsgevonden.
2. Het is in Nederland niet toegestaan dat een teef gedurende haar leven meer dan vijf nesten voortbrengt.


Als je nu een 'fokker' treft die wel 2 ouder honden met stamboom heeft en toch de pups er geen hebben, misschien zit de reden dan wel hier tussen en niet 'omdat hij het vergeten is'

Een stamboom geeft iig ook een beetje bescherming van de teef. Dus een broodfokker die maar doorfokt komt voor een stamboom niet voor in aanmerking al hebben de ouders ze wel.

honden page profiel NynkeNynke

honden foto van Nynke

Thanks ;-) Alleen Tyson is niet rasloos? Of is dat een algemene bepaling.

Het is dus niet zozeer van belang dat ik voor hem een stamboom hoef. Want fokken doe ik toch niet. Alleen ik zou graag eens kijken of er iemand beschikbaar is om Tyson eens te keuren. Hij heeft namelijk een super sierlijk loopje. En we willen graag weten of hij voldoet aan de eigenschappen die een rottie eigelijks zou moeten hebben. Dit is dus puur voor ons belang en voor de plezier.

Dus zou ik nu contact opnemen met de fokker. Om te vragen of hij een stamboom heeft voor de ouder honden. Dan zit er nog een kans in dat Tyson ook een stamboom kan krijgen. Of begrijp ik het verkeerd? Want het gaat me puur om eens voor de leuk een showtje te lopen :-D

Thanks Mexx!!

Liefs,

Nynke

honden page profiel

Ik heb ook een kennel en ik fok met stamboom.

Ik heb hier wel een hond lopen zonder stamboom, maar die heb ik net een paar maand in huis en is al een hond die in augustus 12 word. Heb ik geen stamboom voor nodig want doe toch niks met hem, hij mag hier lekker zijn oude dag vieren :-D

Met een hond zonder stamboom kunnen jullie inderdaad wel naar shows maar dan inderdaad wat mexx zegt. kan je wel op googlen dan vinden jullie ze wel.

Nynke en Dorien dan zou ik toch even contact opnemen met de fokker van Tyson, om te vragen of de oudere honden stambomen hebben en of er bij Tyson geen stamboom hoord. Maar ik neem aan dat als ze stambomen hadden je ze wel gekregen had.

Hebben jullie nooit geen stambomen gezien toen je Tyson haalden?
Maar ja jullie kunnen het beste de fokker even bellen die weet precies of er een stamboom is of niet. ;-)

Liefs natascha

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Thanks ;-) Alleen Tyson is niet rasloos? Of is dat een algemene bepaling.

hehe, zo heet die show :-)

Maar ik had gelezen op de raad van beheer site dat je hond op oudere leeftijd alleen nog een stamboom kan 'krijgen' als de fokker voor de pups gelijk ze heeft aangevraagd. Als ze dat niet heeft gedaan kan je er ook geen meer krijgen.

ff voor je gezocht:http://www.kcdordrecht.nl/
zij organiseren een rashonden en rasloze hondenshow in juni

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

oh en ook in apeldoorn en geloof hoogeveen (maar die is net geweest)
http://www.apeldoornsekynologenclub.nl/aktiviteiten.htm

Als het je leuk lijkt kan je zeker een keertje gaan. Ik zou wel even je van te voren inlezen in wat er ong verwacht wordt. Niet dat iedereen dat daar weet, maar het is net wat ontspannender voor jou en je hond als je een beetje weet wat er kan gebeuren en als je hond netjes kan staan en betasten :-D

van de moerepoort (Gast)

ik zie(lees)dat er veel verschil is in de reglementen tussen nederland en belgié thans de honden met stamboom is toch allemaal FCI of heb ik het mis

honden page profiel NynkeNynke

honden foto van Nynke

Cool Thanks!!! Allen.. Er bestaat dus toch een mogelijkheid!

Die stamboom is me niet echt belangrijk... Tyson is nu 3.. Ik ga even kijken op die site. Want had al iets gevonden via de kynologenclub in friesland. Alleen snap er de ballen niet van.. Hahaha

Nah ik moet het maar even uitvogelen denk ik(A)

Thanks!!

Liefs,

Nynke

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Stamboom ja of nee ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^