mijten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

raf (Gast)

hoe verwijder je best mijten bij een hond ??? graag snel een antwoord

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "mijten" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel phrenyphreny

honden foto van phreny

moet je aan de dierenarts even laten kijken die zal een goede behandeling voorschrijven

honden page profiel jojo

honden foto van jo

Vlooien en Teken en meer.
Vlooien

Vlooien zijn lastige parasieten voor dier en mens. Ze veroorzaken jeuk en kunnen lintwormen en andere ziekten op uw dier overbrengen. Sommige dieren kunnen zelfs overgevoelig of allergisch voor de beten van de vlo zijn. Daarnaast is het gewoon een vies idee dat er beestjes op uw dier rondlopen.
Vroeger was het vlooienprobleem alleen in de zomer aanwezig.
Tegenwoordig echter is het ook in het koudere jaargetijde (vooral voor de gevoelige dieren) een probleem. Dit wordt veroorzaakt doordat de vlooien in onze verwarmde huizen deze periode kunnen overleven.
Reden genoeg dus om voor een verantwoorde vlooienbestrijding te kiezen die uw dier het héle jaar door vrij van deze lastige parasieten houdt.
Vlooien en hun voortplanting.

In het algemeen zal op uw dier de besmetting beginnen doordat er, ondanks een goede verzorging, een volwassen vlo op terecht komt. Deze vlo zal het dier bijten om bloed te zuigen, en blijft dit doen gedurende de levensduur van wel 100 dagen. Na de bloedmaaltijd gaat ze eitjes leggen. Dit kan oplopen tot 50 eitjes per dag (gem. 27/d). Deze eitjes vallen van de hond en komen zo in de omgeving terecht (mand, tapijt, auto enz.). Hier komen na 1-10 dagen de larven uit de eitjes. Deze bewegen zich naar donkere plekjes (kieren en naden, onder de plint, onder meubels). Larven vervellen gedurende hun levensduur (5-10 dagen) twee maal. Ze leven van huidschilfers en van de uitwerpselen van volwassen vlooien. Na de vervellingen verpoppen de larven. In het popstadium kunnen ze tot ruim 140 dagen overleven. Meestal komen de volwassen vlooien echter al na 4 dagen uit de pop. Het uitkomen wordt beïnvloed door veranderingen van de lichtintensiteit (infrarood) en trillingen. Na het uitkomen bespringt de volwassen vlo uw dier (of uzelf) en is de cyclus rond.
Zoals u begrijpt is het bovenstaande een explosief verlopend geheel, één vlo kan zo voor honderden nakomelingen zorgen!
De bestrijding, of beter: preventie, van de vlooienbesmetting.

Voor de preventie of bestrijding van het vlooienprobleem kunt u voor een aantal manieren van aanpak kiezen. Welke methode u kiest hangt af van de situatie. Hierbij moet u het volgende overwegen:

De gevoeligheid van uw dier voor vlooien(beten)

Het aantal en soort aanwezige huisdieren

Uw eigen voorkeur.

De meest moderne vlooienbestrijdingsmiddelen kunt u het best bij de dierenarts halen, dit komt door een wettelijke regel die stelt dat deze nieuw ontdekte moleculen de eerste 5 jaren dat ze op de markt zijn alleen via dierenartsen verkocht mogen worden. Dit i.v.m registratie van eventuele bijwerkingen.
Teken.

Honden die in bossen ,velden maar ook gewoon zo worden uitgelaten,zullen regelmatig met teken in aanraking komen. Maar tegenwoordig vind je ze ook in je eigen achter tuin en in het park waar je wandelt.
Teken zijn grijs van kleur en verschillen in grote van bv. een speldenknop tot een erwt.
Ze graven zich met een zuigmond diep in de huid van de hond.
Hoe te verwijderen;vroeger adviseerde we ze eerst te verdoven om het verwijderen eenvoudiger te maken. Echter nu adviseren we om met behulp van een tekentangetje de teek te verwijderen. Door de tang zo dicht mogelijk op de huid te zetten dan draaiend en naar U toe te trekken ,zo verwijdert U het makkelijkst de teek. Bij het verwijderen met uw vingers of met een pincet loopt men de kans (en die is vrij groot) dat de maaginhoud van de teek in de hond of kat terecht komt met alle gevolgen van dien (ontstekingen)

Let er op dat U de hele teek er uit trekt. Want als de kop er in blijft zitten kan de boel ook gaan ontsteken.

Teken kunnen ziekten veroorzaken zoals;

Babesia .

LYME of te wel boswachters ziekte genoemd. Lyme wordt zo genoemd omdat de ziekte voor het eerst beschreven in 1975 in het plaatsje lyme (USA) de ziekte komt voornamelijk bij mannen voor en kan zich uiten door Acute gewrichtsontsteking , Oogbindvlies ontsteking en ontsteking van het urinekanaal.

Het voorkomen van teken.

Frontline spray. Goed insprayen en ook een beetje op je hand spuiten en de oren insmeren, want die ellendige teken weten precies waar er geen Frontline zit.

Je kunt daarnaast nog een tekenband om doen,als je wel erg veel last hebt van die beestjes. Ook zou Advantage druppels goed kunnen helpen. Is wel voor vlooien maar soms werkt het ook bij teken.

Dan zijn er nog alternatieve middeltjes;

Eucalyptus Etherische olie zou goed zijn om teken te voorkomen. Dit wordt over de hele hond gespoten met een sproeifles (b.v.met een plantenspuit) en het kan geen kwaad als ze er aan likken daar dit ook inwendig gebruikt wordt. Enkele druppels in een basisolie doen en op de hond spuiten.

Knoflookdragees/ of Tea Tree Oil aan de hond geven zou ook minder last van vieze/enge/nare beestjes als effect hebben.

Dodelijke teken soort nu in Nederland.

Er is een nieuwe bloedziekte gevonden bij enkele Nederlandse honden die niet in het buitenland zijn geweest. Tot nu toe werd deze bloedziekte ( Babesia Canis) alleen onder de lijn zuid-Belgie- midden Duitsland aangetroffen omdat de overbrenger, de teek Dermacentor, niet in Nederland voorkwam.

Reden om direct de tekenbestrijding op uw hond te intensiveren ( vraag uw dierenarts) Vertoont uw hond koorts, sloomheid, niet willen eten, versnelde pols en ademhaling, ga dan naar uw dierenarts.


Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "mijten" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^