Agility

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MichaMicha

Vanaf welke leeftijd kan je met een pup aan agility beginnen? Tuurlijk nog zonder sprongen ed, maar over brug lopen, door tunnel etc... moet toch al vanaf een maand of 4 kunnen????

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Agility" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & BloomWichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloomgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Nee absoluut niet!
Doe je dat wel dan zul je de gevolgen later wel merken :'(...

Op puppycursus wordt de tunnel wel al gebruikt, die zou je nu dus wel al kunnen oefenen. Maar al het andere mag echt niet voor 1jr en bij grotere rassen zelfs pas anderhalf jaar. Zoiets als de brug lijkt namelijk niet zo belastend maar in werkelijkheid springen een hoop honden er vroegtijdig af. Met als gevolg zware inspanning.
Er zijn hondenscholen die dingen zoals 'pré-behendigheid' organiseren voor honden vanaf 10mnd. Deze hoeven dan alleen oefeningen te doen die niet belastend zijn. Op zich is dit een leuk idee maar ook hier geldt weer dat in werkelijkheid het alsnog te snel opgebouwd wordt.
Tot 1jr á 1 1/2jr zou ik dus echt ten strengste afraden een hondensport (hier bedoel ik agility, doggydance, enz mee) te gaan doen. Gewoon lekker gehoorzaamheid, puppycursus, dat soort dingen doen. Maar niet te veel te snel willen want dat kan zeer pijnlijke gevolgen hebben voor de hond in de toekomst.

honden page profiel SproetSproet 3 doggies

honden foto van Sproet

Inderdaad kan je de tunnel doen of de paaltjes MET EEN STRAATJE zodat de hond niet hoeft te zigzaggen. Voor de wip en de kattenloop hebben ze nog niet voldoende evenwichtsgevoel. Dit schijnt geestelijk te belastend te zijn. Dus helaas echt wachten tot je hond minimaal een jaar oud is, grotere rassen liever nog tot anderhalf jaar. Gehoorzaamheid is leuk om te doen tot die tijd (heb je ook bij behendigheid gemak van) en misscihen iets van treibbal. Dit is niet belastend voor een jongere hond.

honden page profiel AnjaAnja 3 doggies

honden foto van Anja

Er zijn hondenscholen die puppie behendigheid geven, dit is inderdaad de tunnel en de brug word een paar centimeter van de grond gezet. Verder doen ze niet veel omdat het zoals hier boven staat niet goed is voor de hond.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Ik heb begrepen dat treiball ook pas vanaf een bepaalde leeftijd mag maar waarom weet ik eigenlijk niet precies. Zou je dan dus even moeten navragen ;-)...

Maar idd de paaltjes kunnen ook en wat ook leuk is is om de tunnel in een boog te zetten zodat ze dat ook leren. Doen wij nu ook al bij cursus met ons 15wkn oude pupje. Dus dat soort dingen kan... En gehoorzaamheid dus.

Wat je wel zou kunnen vragen bij je hondenschool is leuke dingen die je je pupje kan leren zodat je op die manier toch wel nog op een andere manier met de hond bezig bent. Dan doe je dat voorlopig :-)...

honden page profiel MichaMicha

Iedereen bedankt voor de reacties! We zullen zeker niks forceren! Bedoeling is leuke dingen doen, en dan wel leuk voor hondjes!!!!

honden page profiel SproetSproet

honden foto van Sproet

Zoekspelletjes ed. zijn ook leuk om te doen. Dat kan altijd, hoe jong je pup ook is. Om wat voor pup gaat het hier? Ik kon het niet terug vinden op je profiel :-)

honden page profiel mandy missy molly en butchmandy missy molly en butch

honden foto van mandy missy molly en butch

de voorbereiding agility kan je al op vroege leeftijd doen, maar dan zijn er nog geen hindernissen waar je hond overheen moet springen.
want teveel springen is voor een hond op jonge leerftijd erg slehct een pup kan hierdoor HD krijgen.
Na het eerste levensjaar van een hond, kan je ook beginnen met hindernissen.
ikzelf geef voorbereiding agility les voor jonge honden en honden die nog moeten beginnen met agility

honden page profiel Aafke & ChicaAafke & Chica

honden foto van Aafke & Chica

Springen inderdaad niet doen. Had je gelukkig zelf al door! Volgensmij heb je al genoeg antwoorden maar even mijn idee:
het is handig om alvast je hond aan de verschillende toestellen te laten wennen. Dan heb je daar (waarschijnlijk) later geen last meer van. Dus alvast een tunnel neerleggen waar je pup ook doorheen kan, alvast de andere toestellen laten snuffelen en bekijken enzovoorts..
Goed dat je het even vraagt voordat je je hond een levenslange last bezorgd! :-D

honden page profiel Celine & Yacko Celine & Yacko

honden foto van Celine & Yacko

echte agility mag niet met pups gedaan worden, moet zowieso eerst gehoorzaamheid en socialisatie, en de test voor socialistaie kan pas afgelegd worden eens je pup 9maanden oud is, dan nog de gehoorzaamheid afwerken..
en de sprongen die een hond moet doen op agility, mag pas vanaf 1, liefs 1.5 jaar

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Ik begin dus wel met behendigheid met mijn pups vanaf 8 weken. Zolang je dit met beleid doet en niets forceert is mijn mening dat het kan. Twister mijn border collie was met 4 jaar Nederlands Kampioen Behendigheid bij de FHN en loopt nog steeds bij de top 5 van Nederland. Onze oudste border collie is ruim 16 jaar geworden en nooit last van blessures gehad.... Zolang je weet waar je mee bezig bent is het mogelijk om al heel vroeg te beginnen. Lees ook de site van Silvia Trkman maar eens, zij is ook meervoudig lands- en wereld kampioen behendigheid.

daisy (Gast)

wat is nou echt een goeie small behendigheids hond?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Agility" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Liefde is ......
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^