Vraagje over fokkers, uit interesse

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Hoi,

Ik ben even nieuwsgierig, en heb een ondernemersgeest :-D .
Vroeger, toen ik nog een hondenleek was, dacht ik dat fokken een "beroep" was als het ware. Niet op de broodfok manier hoor, maar wel dat een fokker zeg maar zn brood met honden verdiende.
Inmiddels weet ik helemaal van de verantwoorde fok, dat er getest moet worden, pups in huis op moeten groeien, stamboom erbij, etc. Ben ik ook helemaal voor.
Hier op het forum zijn sommige mensen fokkers, ze hebben af en toe een nestje met een hond, maar werken er nog naast bijvoorbeeld. De "fokhond" is ook tegelijk de "huishond" zeg maar. Soms hebben ze wel meer honden, maar niet altijd vaker nestjes.

Nu vroeg ik mij af, zijn er wel fokkers, die onder de noemer "goede fokker" vallen volgens de maatstaven van hondenpage die hier al dan niet aangevuld met inkomen van een partner, hun brood verdienen met fokken? Ik bedoel, stel je hebt een stuk of 5 honden, je hebt dan ongeveer 3 tot 4 nestjes per jaar en een nest ongeveer van 8-10 pups. Een pup kost 1000 euro bijvoorbeeld. Dan is dat toch wel bijna een jaarsalaris wat je dan omzet. Nou heb ik dus geen idee wat de kosten zijn, dus wat het rendement is, en ik heb ook (voorlopig nog) niet bepaald de intentie om te fokken.
Maar ik vroeg mij af, stel je treft zo een fokker (dus vandaar de vraag of die uberhaubt bestaan) of dit dan nog onder de goede fokkers valt. Als de testen in orde zijn, de stamboom klopt, honden in huis leven etc. Kun je dit dan als levensonderhoud doen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vraagje over fokkers, uit interesse" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MorganeMorgane 3 doggies

honden foto van Morgane

Goeie vraag :-)
Ikzelf heb geen idee, maar het antwoord zou ik wel graag willen weten! O-)

honden page profiel MessinaMessina 3 doggies

honden foto van Messina

De meeste fokkers doen toch echt maar 1 nestje per jaar, zelfs al hebben ze 4 of 5 honden. Niet elke teef krijgt elk jaar pups.

De inkomsten zijn onzeker; Je weet nooit hoeveel pups je krijgt, welke problemen op het pad komen, etc. Ik durf dus met enig zekerheid te zeggen dat geen enkele goede fokker leeft van enkel pups. Er zal altijd een uitkering (welke dan ook) of baan naast zijn.

honden page profiel Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

Ik persoonlijk vind 't sowieso niks als er meer dan 2-3 nestjes met één teef worden gedaan.
Daarbuiten komen er heel wat kosten kijken bij de bevalling en de verzorging van de pups, dus van die 1000 euro vervalt al een groot gedeelte. Als je hobbyfokker bent, zul je er geen enorme winst mee maken.
Maar ik ken ook fokkers, die zich volledig op de honden storten, daar altijd mee bezig zijn en van wie de partner werkt. Immers zijn er ook huisvrouwen die niet werken, dus het lijkt me niet dat je een fokker al direct moet wantrouwen, wanneer je deze tegenkomt. :-)

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

de meeste fokkers werken hoor, en vijf honden in huis ? tuurlijk kan dat, maar wil niet zeggen dat alle vijf geschikt zijn voor de fok. en drie vier nestjes in een jaar ? nee hoor, als er een in het jaar gebeurd is dat al veel.

honden page profiel Sam,Saltarin,Muis,Zara,Terra+en Paco Sam,Saltarin,Muis,Zara,Terra+en Paco 3 doggies

honden foto van Sam,Saltarin,Muis,Zara,Terra+en Paco

Daar kun je nooit van leven, of je moet het op zo'n grote schaal gaan doen, en dan kom je in de broodfok terecht, je fokt voor je brood :'(

honden page profiel peggypeggygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van peggy

vorig jaar hebben wij ons eerste nest gekregen, en het is allemaal prachtig.
maar je hebt ook heeeeel veel extra kosten...je moet vrij vragen om bij de pups te blijven enz enz.
wij werken beide er dan ook bij (ik dan parttime) maar het lijkt me sterk dat er fokkers zijn die ervan kunnen leven!!

goede vraag eigenlijk......ik blijf dit volgen!!!!

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Misschien dat een fokker die toevallig een groot nest heeft gehad en geen tegenslagen er een vakantie van kan overhouden, maar er van leven, nee.
De prijzen zijn zo hoog, omdat de testen gedaan worden bij ouders en vaak bij pups. De voeding is duur, de matten in de werpkist, ze kunnen tijdelijk niet werken etc.
Dus veel overhouden doe je niet. Zeker niet als er pups sterven, er een keizersnede komt, er een virus door het nest gaat etc.
Kijk als je er wel op wilt verdienen en er van wilt rondkomen dan moet je dus al bezuinigen. Dat betekend mams in de kennel of schuur leggen op bv stro (lekker goedkoop), geen testen, of minimale testen, goedkoop voer, geen leuke puppypakketten en socialisatie (kost tijd en geld) etc.
Dan houd je meer geld over. Maar dan fok je niet meer verantwoord.

Dus de combi van ervan rondkomen en en goed doen is niet te doen..

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Leuk om te lezen dit. Interessant, ook gezien de toekomst, we willen wel een 2e hond, en ik denk wel van een erkende fokker (asiel is andere optie) en vroeg me dus af wat voor fokkers er dus zijn, naast broodfok, wat uiteraard foute boel is.

Ik kom namelijk uit de paarden wereld en daar gaat het allemaal weer even anders en had (heel naief) het idee dat sommige dingen door te trekken waren...?

Zoals ik al zei, tot een jaar of 2-3 terug was ik echt nog een hondenleek op gebied van afkomst, en hoe erg het was met de broodfok weet ik pas sinds we Bilou hebben, die is door de DB weggehaald en via t asiel bij ons geplaatst en ben me er daardoor in gaan verdiepen. Was nogal in shock ervan.

Vandaar dus dat ik me afvroeg of er dus wel verantwoorde fokkers bestaan die er dus niet bij hoeven werken. En dan bedoel ik met fokker, 1 persoon. Dus stel je bent getrouwd en je partner werkt fulltime en de fokker verdient een soort van partime inkomen met fokken en hoeft dus niet te werken daardoor dan reken ik dat al onder dat diegene (deels) zn rekeningen betaald van t fokken.

honden page profiel  Yara Yara goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van  Yara

Ik bedoel, stel je hebt een stuk of 5 honden, je hebt dan ongeveer 3 tot 4 nestjes per jaar

Ik denk niet dat het zo gaat, zoveel nesten per jaar van 5 honden dat wil je toch niet.

Er zijn fokkers met wel 15 honden, en die fokken maar 2-3 nesten in het jaar.
Nee, die houden er geen cent aan over.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Volgens mij kan je er niet echt veel mee verdienen.

Tuurlijk lijkt een pup van een erkende fokker vaak duur, maar als je na gaat kijken hoeveel tijd iemand erin heeft gestoken, hoeveel de testen kosten, het materiaal, de bevalling, de inentingen enzovoorts, dan houd een fokker niet veel meer over van zo'n bedrag.

En daardoor wist ik ook achteraf dat Bijou's afkomst onmogelijk is geweest, ze kostte 350 euro, voor een broodfokker een vetpot aangezien die niets heeft betaald in de puptijd, die mensen kopen de pups in van andere adressen, dus die maken nog altijd veel winst.

honden page profiel ukkieukkie 3 doggies

honden foto van ukkie

Nee fokken is geen parttime werk/inkomen.
Misschien, met geluk, krijg je het geld terug dat je in je honden hebt gestoken.

Veel rassen kosten geen 1000 euro. Veel rassen hebben kleinere nesten, dus niet 8 á 10. Je hebt de kosten van testen, de kosten van bijeenkomsten (show), de reiskosten, vaccinaties, ontwormen, kamerkennel, werpkist,evt. medische kosten, extra voer, chip/stamboom.

Daarnaast is het 2 maanden lang heel veel werk. Het is niet voor niets dat goede fokkers maar 1 á 2x per jaar een nestje hebben (soms nog minder).

Nee voor het geld hoef je niet te fokken.

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv 3 doggies

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Het lijkt me slopend voor een mens om telkens weer pups te hebben, als je al hoort hoeveel werk 1 nestje is ;-) Bovendien bedoel je een goede fokker, een die om zijn dieren geeft en ze dus goed socialiseerd. Ik denk niet dat je het dan redt om 4/5 nestjes op te voeden.

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

@ Bilou: ik denk dus dat dat niet kan, niet rondkomen van.
Je hebt 5 honden (teven) in de leeftijd van 6 maand to 7 jaar.
Je fokt met elke teef 2 a 3 nesten, om het jaar.
Je hebt dan 2 a 3 teven waarmee je kan fokken.
Dat is dus 1 a 2 nesten per jaar.
Stel je houdt per pup 100 euro over (of ruim genomen 200 euro). Een gemiddeld ras krijgt 5 pups. Dat is 500 euro (ruim genomen 1000 euro) over.
Maar dan is alles goed gegaan.
Van die 500 (1000) euro betaal je vaak de testen voor de volgende hond waarmee je gaat fokken.
Of een nieuwe werpkist, of een nieuw bankstel of kleed want de pups hebben je vorige gesloopt.

Kijk als je 20 honden hebt en de oudjes steeds wegdoet en de boel niet in huis hebt, ja dan kan je misschien wel partime inkomen eraan overhouden.
Zelfs als je de honden test en het volgens de regels van ene vereniging doet.
Maar in mijn ogen ben je dan geen goede fokker. Honden horen in huis, het zijn op de 1e plaats huishonden. Daarnaast kan je bv 20 honden niet de tijd en aandacht geven die ze nodig hebben, geen cursussen, 1 op 1 aandacht etc.

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Dus als alles klopt qua testen en stamboom, en de fokker heeft 3 of 4 keer per jaar een nest, is die fokker toch niet heel goed?

(in de paardenwereld is het bijv. heel normaal om 5 merries ongeveer tegelijk te laten dekken. Vandaar dat ik te simplistisch gedacht heb denk ik. Tuurlijk weet ik dat een hond geen paard is, maar ik weet dus nog niet zo goed wat onder "normaal" verstaan wordt in de hondenfokwereld)

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Mexx, heb je ook helemaal gelijk in, zover had ik het nog niet bedacht, dat je zeg maar per teef maar 2 of 3 nesten kunt doen...
Of zou moeten doen. Zijn er vast wel bij die er meer doen.

honden page profiel Elly Van HeeringenElly Van Heeringengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Elly Van Heeringen

Nou geen dubbeltje houden we over aan onze honden.
Was het maar waar.
Nee hier krijgen de teven 2 hooguit 3 nesten.
Wij hebben 6 honden hier thuis.
Een reu die niet buiten de deur dekt,3 teven gecastreerd, waarvan eentje nooit één pupje heeft gekregen.
We hebben dus 2 teven waar misschien mee gefokt gaat worden, de jongste is nu 6 maanden, maar weet absoluut nog niet of ze pupjes gaat krijgen.
Dus hier alleen vet verlies.
Want de topic starter gaat uit van nesten die gewoon geboren gaan worden.
Maar wat denk je als het fout gaat, of een keizersnee en natuurlijk snachts of in het weekend, nou dan kun je de beurs wel tevoorschijn halen hoor.
Of een teefje heeft maar één pupje, dekking 750 euro, keizersnee 700 euro in het weekend en dan de rest wat er nog bij komt, enting, ontwormen, stamboomaanvraag.
Tot nu toe kosten de nestjes meer dan ze opbrengen.
Vind ik niet erg, het is hobby en hobby kost geld.
Maar er iets aan verdienen, nou nee

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker 3 doggies

Wij fokken kleinschalig, maar hebben er nooit een cent aan over gehouden. Wat je bij het ene nestje van 7 stuks verdient, ben je bij het volgende nestje (keizersnee, of erger, doodgeboren pupjes) weer kwijt.
Ik denk dat het onmogelijk is om verantwoord te fokken en alle pups die je fokt goed te socialiseren (want daar gaat enorm veel tijd inzitten, dus twee nestjes tegelijk wordt al een crime) en er dan echt genoeg mee te verdienen om van te leven.

Als je vijf honden hebt, heb je misschien 3 jaar dat je twee nestjes per jaar zou kunnen hebben, (eerst heb je te jonge honden, dan te oude) dat betekent 16 weken per jaar druk bezig met de pupjes, maar wat doe je dan de overige weken? Je houdt er niet zoveel aan over dat je je baan op kan zeggen.
Wij hebben nu vier honden, allen teefjes, en we hebben er nog maar eentje waar we mee kunnen fokken. En die krijgt maximaal twee nestjes, daarna vinden we het wel genoeg. Dus vier honden in huis (met alle bijkomende kosten) en in vier jaar tijd 2 nestjes, daar komt het op neer.

honden page profiel maartjemaartjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van maartje

ik heb soms 2 nestjes per jaar..en nee ik kan er misschien net iedere dag mijn brood ( alleen brood dan zonder beleg ) van kopen voor de rest niet.. O-) ik heb 8 honden ..niet allemaal geschikt voor de fok overigens..als je alle kosten bij elkaar zal tellen helemaal weinig, of niets..waarschijnlijk in de min... mensen die denken dat je er rijk van zal worden die alleen maar de pupprijs in acht nemen en dan denken dat dat allemaal winst is moeten maar eens rekenen

kosten dekreu..meestal 1 pup kan oplopen tot 1200 euro
extra voeding teef tijdens de dracht,
extra ontwormingen teef
echo
werpkist, kleden, warmtematten, vervangende melk, arterieklemmen,nutridrops,schoonmaakmiddel enz.enz.
kosten van minimaal 2 x per dag extra wassen gedurende 2 maanden
electrakosten om kamer op 26graden te houden
voer teef tijdens zogen
rollen keukenpapier..
kosten hd/ed testen
jaarlijkse oogkeuring

voor pups
enting, 4 x ontwormen, chippen, paspoort enz voor pups, puppypakket samenstellen enz.
en dan heb je een gezond nest waar het met zowel de teef als de pups goed gaat..
teef kan van alles krijgen..melkklierontsteking..baarmoederontsteking, keizersnede enz.
pups kunnen ook van alles mankeren enz.enz.wat weer hoge extra dierenartskosten met zich meebrengt.
dus....rijk zal ik er nooit van worden..maar dat is ook niet mijn insteek....


:-D

honden page profiel Hannie met Beer en ChelseaHannie met Beer en Chelsea 3 doggies

honden foto van Hannie met Beer en Chelsea

Goed topic, want bijna iedereen denkt dat je goed rond kunt komen (of iniedergeval bakken met geld verdient) als je fokt ..

Maarja, dat is niet zo ;-)

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Ik ben fokker, heb nu 2 honden in huis 1 teefje (waar mee gefokt wordt) en een reu (hij is dekreu).

Wij fokken als het ons uit komt, dus kan zijn 1x per jaar of 1x per 2 jaar. Onze reu wordt NIET op eigen teef gebruikt omdat het familie is.
Volgend jaar houden wij een teefje uit een nestje van de reu, dan is ons andere teefje al 5 voordat we met het nieuwe teefje kunnen fokken.
Dan willen we van ons eerste teefje ook nog een teef houden, maar dan als het 2e teefje 2 jaar is.

Dan hebben we in totaal dus 4 honden, maar wel allemaal van een andere leeftijd.
En wordt dus niet tegelijkertijd gefokt.

Wij hebben dus gewoon huishonden, waar veel mee gedaan wordt en af en toe wordt er een nestje mee gefokt.
Ik werk partime en straks krijgen wij er een kind bij en zal ik nog minder gaan werken.

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Pff jeetje, komt idd heel veel bij. Een aantal dingen had ik wel een beetje bedacht maar anderen weer niet, zoals de rollen keukenpapier :-D .

Ook dat er zo vaak iets fout gaat, had ik niet gedacht.

Maar goed dus om te weten, als je een fokker treft die dus alleen fokt, dat t dan vaak niet pluis is?

En extra respect voor de mensen die het doen!

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden


Over houden nooit!

Tenminste bij ons is dit het geval.

De meeste fokkers hebben meerdere honden en hier is het mocht alles goed verlopen het toch weer in de andere honden gestoken wordt.

Hetzij aan voer of vetbedden en dergelijke. Testen die weer anders geworden zijn.

Nee op vakantie kunnen wij er echt niet van gaan.
Het is puur hobby en wij werken er ook nog bij. Wij willen graag onze honden hier in huis ook aanbieden waar ze geschikt voor zijn. Zij zijn er in eerste instantie voor het plezier.

Helaas ziet een buiten staander alleen het geld van 1 pup maar er komt veel meer bij kijken.

Met paarden is het ook niet te vergelijken. Allereerst moet ook een veulen opgroeien en moet je ook afwachten wat zo'n veulen in een sport gaat doen dus bij zo'n veulen kost het de eerste jaren ook alleen maar geld is onze ervaring.

Groetjes Cia

honden page profiel kees van den broekkees van den broek 3 doggies

Wat gebeueren er bij jullie dan een boeldingen die mis gaan.
Heb in 25 jaar tijd 1 x een keizersnee bij een teef gehad.
En 1 x een nest wat dood ging en 1 van de 13 in leven bleef.

Ja als je de rest erop aan past kun je er een redelijke zakcent aan over houden.
Er word niet voor niets zoveel gefokt en ook op hobbymatig gebied..
Denk je nu echt dat iedereen dat voor niets liep te doen.??

Sommige proberen het tegendeel te bewijzen en zeggen dan dingen als .:
Als je de tijd gaat meerekenen dan houd je er niets aan over.
Dus.??
Zou je je tijd/werk eraf halen houd je dus wel wat over.
En de inverteringen hoef je niet iedere keer opnieuw te doen hoor.
Die schrijf je af op de lange termijn zolang als dat ze meegaan en niet per nest.
Testen en gezondehieds onderzoeken schrijf je af per hond en het aantal nesten wat ze krijgt.
Bij reuen over het aantal nesten wat hij verwekt.
Werpkisten en dergelijk schrijf je af over het aantal nesten wat je hem gebruikt en niet per nest een nieuwe.
Natuurlijk heb ik het nu niet over puppen die een 3 a 400 euro moeten kosten.
Maar over puppen vanaf zeg maar een rond de 1000 euro en die redelijk grote nesten krijgen vanaf 6 pups.



honden page profiel kees van den broekkees van den broek 3 doggies

Elly.
Jouw reu dekt niet buiten de deur .
Mag je markplaats wel even in de gaten houden want daar ben ik een advertentie tegen gekomen waarin ze een dekreu aanboden met de foto die bij jouw profiel staat.

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

@ Kees, hoeveel honden heb je dan? En hoeveel nestjes per jaar?
Dus het is niet zo dat de teef per nest opnieuw testen en gezondheidsonderzoeken moet ondergaan?

honden page profiel Elly Van HeeringenElly Van Heeringengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Elly Van Heeringen



Nee hoor deze reu staat niet meer ter dekking
Dat is die gehele rode(niet van mij) die ter dekking staat.
Staat mijn bonte er nog op, dan ga ik het effe uitzoeken want die heb ik al lang verwijderd.

Maar Kees dat heb jij geboft dat je in 25 jaar maar 1x een ks hebt gehad en maar 1x een nest waar de pupjes zijn overleden.

honden page profiel  Yara Yara goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van  Yara

Bilou, de ogentest is maar 12 maanden geldig.

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Dus als alles klopt qua testen en stamboom, en de fokker heeft 3 of 4 keer per jaar een nest, is die fokker toch niet heel goed?

(in de paardenwereld is het bijv. heel normaal om 5 merries ongeveer tegelijk te laten dekken. Vandaar dat ik te simplistisch gedacht heb denk ik. Tuurlijk weet ik dat een hond geen paard is, maar ik weet dus nog niet zo goed wat onder "normaal" verstaan wordt in de hondenfokwereld)



Ik ben van mening dat je honden als huishonden moet houden die 2 a 3x een nest mogen/moeten krijgen.
Als je teveel honden hebt kan dat al niet meer, zeker niet als je ook nog eens elke paar maand een nest hebt liggen.
De zorg die een merrie eigenaar heeft aan 1 veulen is niet echt te vergelijk met de zorg die een fokker heeft ana een nest pups. De merrie neemt de meeste zorg op zich en opvoeding. En pas later als het veulen ouder is gaat de eigenaar zich er echt meer mee bemoeien.
Bij pups zit je van dag 1 tot week 8 er bijna fulltime bovenop.
Vooral qua socialisatie. Je moet 5 tot 10 pups zindelijk krijgen, sociaal krijgen naar mens en dier, maar ook leren aan een riempje te lopen, leren mee in de auto, even over de markt etc.
Dan heb je nog pupbezoek, mensen die vanaf week 3 a 4 soms elke week langskomen om te kijken.

Kan je nagaan dat als je 2 of 3 nesten hebt, dat dat niet te doen is.

honden page profiel Elly Van HeeringenElly Van Heeringengoedgekeurde fokker

honden foto van Elly Van Heeringen

Nou Kees mijn bonte reu staat er echt niet op, ben net effe op MP ingelogt, alleen mijn gefokte rode reu

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vraagje over fokkers, uit interesse" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: Een mannen ding !
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^