Rangorde!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Danny (Gast)

Hallo, wij hebben een 13 jarige herder teef geadopteerd vanmiddag. Onze andere hond, een 3 jarige jack russel reu hadden we al. (beide honden zijn gesteriliseerd/gecastreerd)

De rangorde moet nog vastgesteld worden en ik weet dat ik in principe niet mag ingrijpen maar als ze bij elkaar in de buurt komen beginnen ze tegen elkaar te grommen. Hoe kan ik er voor zorgen dat ze goed met elkaar omgaan?

Het zijn allebei hele lieve beesten en ze liggen nu ook 20 cm van elkaar af te slapen maar ik maak me een beetje zorgen. Ik wil graag voor beide beesten zorgen!

Al het advies is welkom!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Rangorde!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Kelly-ElroyKelly-Elroy

honden foto van Kelly-Elroy

Hoi Danny,

Geef de twee honden een beetje tijd om elkaar te leren kennen.
Als je ze pas deze middag hebt geadopteerd dan zou ik u nu nog geen zorgen maken hoor.
Binnen een paar dagen als ze elkaar wat beter kennen dan gaat het wel beteren.
Je moet gewoon zien de ze niet de kans krijgen om met elkaar in gevecht komen en zolang dit niet gebeurt komt alles wel goed.

Groetjes
Kelly

Danny (Gast)

Nee ik maak me ook niet heel veel zorgen maar ik wil zo graag dat dit werkt!

Als ik bijvoorbeeld zoals net samen met ze naar de keuken loop en ze een plakje worst geef dan zijn ze helemaal niet in elkaar geinteresseerd... maar zodra ze in een hoekje komen met elkaar is het bal en vind er een hoop gegrom plaats.

Ze vechten niet echt maar geven elkaar soms wel een hap... In het asiel werd mij overigens verteld dat ik dat soort 'onrust' met rust moet laten en vooral niet moet ingrijpen... klopt dit?

honden page profiel Kelly-ElroyKelly-Elroy

honden foto van Kelly-Elroy

Hoi Danny,

Ja dit klopt, gewoon laten doen.
Als ze eens met elkaar in aanraking komen ben je best dat je ze gewoon laat doen, maar als je ziet dat het te gevaarlijk wordt ben je best dat je gewoon over hen roept en geen namen gaat noemen.
Je weet immers niet wie de ruzie begonnen is en dan kan je ook geen van bijde straffen.
Je roept op hen zodat ze stoppen en zo heb jij laten zien dat jij baas bent en dat jij beslist wat er gebeurt.
Als je ziet dat ze niet reageren op uw reactie dan ben je best dat je ze alle bij binnen zet en van elkaar gescheiden houd voor een paar minuten, als de gemoederen dan wat bekoeld zijn dan laat je ze terug bij elkaar en doe je alsof er niets gebeurd is.

Groetjes
Kelly

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi Danny,

Zorg in elk geval even dat er geen speeltjes, kluiven e.d. op de grond liggen waarvan de één of de ander denkt die te moeten verdedigen...
Dat komt later als ze elkaar hebben afgetast nog wel...
Geef ze de ruimte en de rust...

De nieuwe hond moet eerst wennen aan een anders patroon, aan jullie, aan de Jack, aan de geuren, de omgeving...

Kortom, er gebeurd heel veel in zo'n koppie bij zo'n nieuwe hond, zeker als hij/zij al een dagje ouder is...

Geef het de tijd en bind de 'kat niet op het spek'..

Leuk trouwens dat je zo'n oudere hond een weer warm mandje geeft, toppie hoor!!

Succes, lieve groet, Ilja

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Danny,

Ik ben wel van mening dat je je honden wel moet helpen. Ik doe dat hier als volgt. Je zegt iets tegen je honden op een normale, kalme manier.

Ik doe dat hier met: het is goed, het is oké.

Advies van zoek het maar uit dan geef jij, als ouder, de touwtjes uit handen.

Groetjes van esther

Anoniem (Gast)

Ok hartstikke bedankt Kelly!

Als ik heel hard EH! roep als ze matten dan is het ook onmiddellijk klaar. Dus dat is wel positief. Het zijn echt schatten van beesten hoor!

Toen me vriendin eventjes de deur uit was kwamen ze haar ook samen begroeten zonder gesodemieter.

Ik vind het heel erg fijn dat ik op dit forum wat hulp en tips krijg om ze in het gareel te houden. Ze liggen nu ook eindelijk te slapen allebei, even rust :-) hehe
Ik zal de komende dagen nog wel wat posts maken op dit forum over de vorderingen. Dankjewel Kelly



Danny (Gast)

Bedankt voor al jullie reacties, mijn ouders wilde altijd een hond een fijne oude dag geven maar dat is er helaas nooit van gekomen. Al sinds ik een klein jochie ben heb ik altijd gezegd dat ik een oude hond een paar fijne laatste jaren wil geven, bij dezen...

Danny (Gast)

Dag 2...

De nacht ging best goed, de jack hebben we voor onze nachrust maar even in de bench gedaan. De herder moest echter niet te dicht in de buurt van zijn bench komen want dan laat die kleine duidelijk merken dat dat zijn plekje is. De herder pendelde een beetje onrustig van haar maand naar de slaapkamer heen en weer op zoek naar rust...

Het gaat steeds beter maar waar het soms misgaat is als ze in een hoek terecht komen. De herder wil duidelijk met rust gelaten worden en die kleine jack zwiept met zijn staart heen en weer en wil bij haar komen snuffelen en spelen. Ze blijft grommen naar hem als hij te dicht bij haar in de buurt komt en soms is het even stoeien. We hopen dat ze daar uiteindelijk wel mee ophoud want ze moeten natuurlijk wel met elkaar overweg kunnen. Balletjes is nog even niet aan de orde, ze spelen er allebei erg graag mee en ik wil ze niet in een situatie plaatsen waar ze het gevoel hebben dat ze hun spelletje moeten verdedigen..

Bedankt allemaal, groetjes Danny

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Misschien dat het ook al een idee is om even te kijken wie jij denkt dat de ranghogere zal worden en ze een handje te helpen door de hogere steeds voor te trekken.
Dus die krijgt eerst het eten, eerst de begroeting, eerst het speeltje etcetc.
Maar dan moet je wel weten wie dominanter is.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Geweldig dat je die hond een fijne oude dag wil geven.!!!

Ze geeft zelf al aan dat ze zeker de eerste tijd veel rust nodig heeft om zich goed aan te passen. En sowieso heeft een oudere hond wat meer rust nodig. Ik zou haar misschien helpen door de kleine weg te sturen als ze duidelijk met rust gelaten wil worden en het niet op een echte confrontatie aan laten komen.

Nee zoals al eerder gezegd, maar liever geen dingen die "jaloezie" kunnen uitlokken. (ook al heet dat geloof ik geen jaloezie bij honden)

:-)

Danny (Gast)

Hey Mexx,

Ja dat vind ik moeilijk om te zeggen. De kleine jack is redelijk territoriaal, zeker als hem om zijn bench gaat maar daar komt de herder gelukkig ook niet bij in de buurt.

Je merkt dat de jack erg nieuwsgierig is en veel op haar afkomt voorzichtig, hij wil graag met haar spelen. De herder begint dan al gelijk heel zachtjes te grommen en dan vertrekt de jack weer... Ik vind het nog moeilijk om te zeggen wie de dominantere hond is, ik denk toch de herder aangezien de kleine jack haar gegrom wel respecteerd. Soms echter, wordt ie bijdehand en gaat ie druk heen en weer rennen vlak langs haar heen en blaffen. Daagt hij haar zo uit?

Groetjes,

Danny

Danny (Gast)

Hallo Dobry,

Ja dat doe ik liever ook niet maar we moeten wel gewoon onze dagelijkse dingetjes doen waardoor ze soms in de situatie terecht komen dat ze jaloers kunnen worden.

Ik en mijn vriendin letten er zoveel mogelijk op om ze allebei net zoveel aandacht te geven. Toch neigen we er allebei naar om de herder als eerste eten te geven. Ik laat ze nog even uit de buurt van elkaars bak want dat gaat ongetwijfeld mis, dat komt in een later stadium wel.

Groetjes,

Danny

Danny (Gast)

Hallo,

Ik heb ze net wel even uit elkaar moeten halen. Ze bijten elkaar niet echt hard maar dit keer ging het wel te ver... Een gevecht moet niet te lang duren en dit keer wilde ze niet ophouden.

Het ging de hele dag wel ok toen mijn vriendin alleen was, beetje grommen hier en daar maar verder niets alarmerends. Toen ik thuiskwam was het redelijk snel weer raak direct na het eten.

Ik heb die kleine gecorrigeerd en heb het voor het oudje opgenomen, ik hoop echt dat dat de juiste beslissing was, de herder is wel dominanter. Hopelijk gaat het snel beter want ik wil de herder niet teveel stress geven, ze heeft namelijk al een keer een epileptische aanval gehad.

Hoop dat het allemaal goedkomt want ik maak me wel een beetje zorgen voor het welzijn van de herder en de hond die ik al had!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Hallo Danny, was benieuwd hoe het verder gegaan is met de honden :-)

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Je hebt er goed aangedaan om je ermee te bemoeien.

Jij bent de baas in huis en onderling gaan vechten vind ik not done.

Wat je kunt doen is, ze in een aparte ruimte rust gaan geven. De jack in de bench en de herder bv in de woonkamer.

Ook na het eten krijgen ze hier altijd rust zodat de spanning van het eten ook weer wegebt.

Groetjes van esther

Danny (Gast)

Het gaat moeizaam maar we maken stappen...
De jack is gewoon erg territoriaal en daar kan de herder niet 1-2-3 aan wennen.

Ik hou ze nu wel meer in de gaten om te kijken wie de ruzie elke keer begint, het is toch die kleine dondersteen.
De herder zit dan rustig om haar plekje een beetje voor zich uit te staren maar de kleine jack trekt dan zijn lip naar boven en valt ook heel lelijk naar haar uit, dat corrigeer ik door hem even flink in zijn nekvel te pakken want zomaar happen (de herder heeft er ook een klein wondje van op haar poot) zonder enige reden is not done in mijn huis. Vertel ik hem zo om de herder te accepteren als dominantere hond?

Ze onbeheerd bij elkaar laten gaat gewoon nog even niet, ik probeer ze wel zoveel mogelijk in elkaars zicht te houden zodat ze aan elkaars aanwezigheid kunnen wennen. Ohja! de nacht was trouwens een groot succes! we hebben 8 uur geslapen en de honden hebben elkaar de hele nacht met rust gelaten. Dat vond ik erg positief.

Het is meer werk dan ik in eerste instantie dacht maar dit kost tijd denk ik, uiteindelijk moeten ze elkaar wel gaan leren accepteren, toch?
Naast en door elkaar heen lopen gaat super maar zodra ze recht tegenover elkaar staan gaat het mis, ze willen allebei niet uitwijken. De 14e ga ik verhuizen naar een nieuw huis met verbonden voor en achtertuin. Misschien dat dat nieuw neutraal grond is waar de jonge jack misschien wat minder territoriaal word?

Bedankt voor jullie reacties weer, dat vind ik erg fijn.

Groetjes, Danny

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Danny,

Nee, je verteld je jack nu niet om de herder te accepteren. Je verteld je jack nu dat de baas (jij dus) ook ongerust bent hier over en je handelt helaas niet kalm en rustig naar je hond toe.

Wat je beter kunt doen is je hond kalm en rustig toespreken zodat hij jou goede, kalme gedrag gaat overnemen.

Verder ben je goed bezig hoor.

Groetjes van Esther

Danny (Gast)

Ja, absoluut en dat doe ik ook als ze elkaar niet in de weg zitten, dan prijs ik ze gewoon en concentreren ze zich allebei op mij. Als ze letterlijk 5 centimer naar elkaar zij aan zij liggen gaat het prima... Het is de frontale confrontatie die niet goed gaat.

Ze liggen nu ook heel lief allebei te slapen in dezelfde kamer in hun mandje.

Wanneer moet ik ophouden met rustig en lief doen en wanneer moet ik ingrijpen? Wie moet ik straffen en hoe?

Groetjes, Danny

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Hallo Danny, was benieuwd hoe het weekend gegaan is? :-)

Danny (Gast)

Hallo Allemaal,

Even een update over Dusty en Truusje bij ons thuis.
Het gaat iets beter, Truus zoekt af en toe wat toenadering tot Dusty en wil hem dan domineren.
Daar moet die kleine even aan wennen en is een beetje zenuwachtig als ze dat doet.
Wel is de kleine Jack wat toleranter naar haar toe en begint niet uit het niets te grommen tegen haar.
Er zijn nog wat hoeken in huis waar ze niet samen (letterlijk) door 1 deur kunnen.
Dat is nog even wat opletten maar we krijgen er steeds meer vertrouwen in dat het lukt met die twee.

Wat ik graag nog wel even wil weten is, hoe voorkom ik jaloezie (of hoe dat ook heet) bij Truus.
Als die kleine jack soms in de buurt komt of langs Truus rent dan word ze heel dominant en wil hem direct op zijn plaats wijzen.
Wat ze tot voorkort niet deed is hem dan ook echt achtervolgen, bijna wegjagen.
Uiteindelijk is de drempel bij de kleine jack dan ook bereikt want die loopt al 10 meter verder weg en snauwt dan van zich af.
Dit jaloerse gedrag wil ik natuurlijk niet hebben van Truus want er is plaats voor allebei de honden!
Vanochtend was het weer even bal toen Truus te dicht bij de mand van Dusty kwam waar hij in lag te slapen.
We proberen ze wel allebei te leren dat elke hond zijn eigen plek heeft en dat ze in principe niets te zoeken hebben in elkaars mand.
Is dat goed?

Verder elke dag af en toe wat gegrom en gesnauw naar elkaar maar de nachten gaan allemaal prima!
Elke nacht blijven ze allebei lekker slapen en krijgen wij onze rust gelukkig ook :-)
Gisteravond zijn we lekker met de bal in het park wezen spelen met ze.
Individueel natuurlijk want samen met 1 bal spelen is er nog even niet bij, binnen spelen kan ook nog niet.

Groetjes,

Danny

honden page profiel de belsde bels

honden foto van de bels

mijn ouders hebben ook een dominante jack, en als mijn honden op bezoek zijn corrigeer ik toch met een luide stem hoor ipv lieve zachte woordjes.... meestal helpt dit ook en laten ze elkaar mer rust dan.

als mijn teef te dpminant reageert naar een andere hond zal ik ze ook corrigeren met een luide stem, en daarna een commando geven, op de mat of aan de voet, en doet ze dat correct wordt ze beloond met een lieve stem en ondertussen is het vorige ook vergeten.

veel geduld zal je zeker kunnen gebruiken, rangorde bepaal je niet zo in 123, alle begin is moeilijk, maar je komt er wel !
veel succes

Danny (Gast)

Hallo allemaal, we zijn nu een maand verder.
Om nou te zeggen dat het allemaak koek en ei is, nee maar we kunnen ze inmiddels wel een aantal uur onbeheerd alleen laten. Vechten doen ze eigenlijk bijna niet meer BEHALVE als het om eten gaan. Ze willen dan echt niet uit elkaar maar dat is natuurlijk makkelijk op te lossen door ze uit elkaar te laten eten.

Verder heel erg bedankt voor jullie adviezen, de oude herder en de jack tolereren elkaar nu! We hopen dat ze nog lang bij ons mag zijn en dat haar laatste jaren een mooi paar jaar wordt!

Groet, Danny

honden page profiel Kelly-ElroyKelly-Elroy

honden foto van Kelly-Elroy

Hallo Danny,

Is heel leuk te horen dat alles goed gaat.
Ik denk dat die hond het geluk bij jullie wel gevonden heeft.

Groetjes
Kelly

honden page profiel Betty LangenbergBetty Langenberg

honden foto van Betty Langenberg

Hoi Danny (gast),
Ten eerste, waarom meld je je niet aan hier joh? Het is echt bere-gezellig, en je leert veel.
Dan waar het jou om gaat.
Wie het eerst thuis is, is de baas volgens mij. Dus dat is de Jack. Dat is helemaal geen ramp, dat schept alleen duidelijkheid.
De Jack krijgt dus eerst zijn eten, daarna de herder.. enz enz.
Maar er is 1 baas in huis, en dat ben jij. Als ze dat eenmaal goed doorhebben is er volgens mij niks aan de hand.
Ik heb 2 oude katten, en ze kregen ineens een heidewachtelpup in huis. Nou geen probleem. De katten zijn de baas, want die waren er het eerst en zijn nog steeds de baas, hoewel de lummel hoog boven hen uit torend.
Het zijn inmiddels, een jaar verder, dikke vrienden geworden. Maar 1 waarschuwende blik van de dames, en Arak is weg.
Dus maak je vooral geen zorgen, zorg voor de goede rangorde, en alles komt heus op zijn pootjes terecht.
groetjes Betty en Arak

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Is dat zo, dat degene die er het eerste is de baas is?

Volgens mij hangt dat toch van de hond af, maar zeker weten doe ik het niet.
Ik zou juist meer het idee hebben dat de Jack de Herder meer zou moeten respecteren aangezien zij ouder is.
Of eigenlijk dus als leider ervoor zorgen dat beiden aan hun trekken komen en voor een zo ontspannen mogelijke sfeer zorgen.

Over rangorde ben ik trouwens wat relaxter naar aanleiding van dit artikeltje wat ik ook al ergens anders geplaatst heb:

http://www.doghouserock.nl/training/dominant.php

Trouwens fijn om te lezen dat het goed gaat met de honden :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Rangorde!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^