zomaar fokken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BellaBella

honden foto van Bella

IK ben een complete leek in het fokken en de wereld van rashonden die bij een goede fokker vandaan komen. (heb zelf altijd asielhondjes gehad of van de boerderij vroeger)

nu vraag ik me af of je met iedere hond mag fokken, die dus wel bij een goede fokker vandaan komt en die een stamboom heeft enz.
Zijn er bijvoorbeeld fokkers die absoluut niet willen dat er met hun kroost verder gefokt wordt, ook al zijn alle testen goed? Staat zoiets dan in het koopcontract?

Als het wel mag, worden er dan nog voorwaarden gesteld? en hoe zit dat dan met de stamboom naam? Moet je een eigen naam aanvragen?

kortom: hoe gaat zoiets in zijn werk?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "zomaar fokken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Als je gaat fokken is het inderdaad belangrijk dat je een stamboom hondje hebt, in verband met eventuele ziektes.
Als je wilt gaan fokken moet je dit al melden voor je een pup koopt bij de fokker. De fokker zal dan een hondje uit zoeken die niet alleen goed bij je past maar waar eventueel ook mee gefokt kan worden.
Nu ligt het aan de fokker of hij dit wil of niet. Sommige fokkers vinden het niet prettig maar de meeste willen je er graag in begeleiden.

Als je wilt gaan fokken moet je natuurlijk zeker weten of jou hondje geschikt is. Dus ga je naar shows en als je hond hoog scored dan kan je ook testen doen om te kijken of je hond ook geen ziektedrager is.
Dan word het tijd om een reu te vinden en de dekking te plannen.
Het is ook belangrijk dat je al pup kopers zoekt voor je hond gedekt is.

Ook ben je al ingeschreven bij het raad van beheer en bij de eventuele rasvereniging. Je hebt je natuurlijk totaal verdiept in het fokken zelf en weet wat je te wachten staat.
Een goede fokker zal je hier zeker bij helpen.

De rasvereniging en het raad van beheer stellen eisen aan het fokken zelf. Welke dat zijn kan je zo opzoeken.

Ik hoop dat je je goed informeerd

groetjes

honden page profiel BellaBella

honden foto van Bella

@ gerdine : ben zelf absoluut niet van plan om te fokken hoor. Heb er niet de hond voor en voel überhaupt die behoefte niet. Zelfs al zou ik de goede hond ervoor hebben.
Zit me gewoon af te vragen welke voorwaarden er gesteld worden en of dit een rechtsgeldigheid heeft als je een pup koopt.

honden page profiel BellaBella

honden foto van Bella

wat zijn bijvoorbeeld de bezwaren van een fokker als je aangeeft dat je wil fokken?

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Als je wil weten welke voorwaarde er aan fokkers gesteld wordt zou ik een kijken op de site van de raad van beheer.

Verder zijn er erg veel fokkers met allemaal hun eigen regels, die zijn moeielijk zo even op te schrijven, want meestal vertellen ze je het vooraf niet!!! Staat meestal in de koopovereenkomst.

Meestal doet een fokker er niet moeilijk over als jij met een pup van hun verder fokt, het is toch hun bloed waarmee gefokt wordt.
Dus ik snap niet helemaal waarom je zo'n vraag steld, heb je zo'n slechte ervaring met fokkers, dat je gelijk van het negatieve uitgaat!

En als een hond volledig gezond is, zal een fokker daar geen moeite mee hebben.

honden page profiel BellaBella

honden foto van Bella

Ik heb helemaal geen ervaring met fokkers (met een asielhondje weet je meestal niet eens de afkomst) en ga dus ook niet van het negatieve uit, ik stel juist een heel neutrale vraag. Omdat ik nooit hondjes heb gehad met een koopovereenkomst (wel van asiel trouwens en daar staat bijvoorbeeld in dat je niet met de hond mag fokken)weet ik dus gewoonweg niet wat er zoal instaat.

Het gaat me dus niet om welke voorwaarden er aan een fokker gesteld worden, maar meer om welke voorwaarden de fokker aan jou stelt op het gebied van eventueel verder fokken. En wat de gedachtegang is achter die voorwaarden.

Ik snap namelijk niet helemaal waarom bepaalde fokkers er niet achter staan dat er verder gefokt wordt met honden uit hun lijn.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Hoe kom je er dan bij dat fokkers er niet achter staan om met die lijn verder te fokken (dan heb je toch enige ervaring!!!)

Als honden gezond zijn (door de juiste DA de testen laten doen), heb ik nog nooit gehoord dat een fokker er iets op tegen heeft!!

Maar hebbende pups wel een afwijking is het normaal dat er niet mee gefokt wordt.

Als je fokkers tegen komt die dit niet willen zou ik het hun gewoon vragen, maar een neutrale vraag vind ik het niet. Toch vrij negatief ingesteld.

Anders zou je allerlei fokkers van allerlei rassen eens moeten bellen of mailen, hoe ze er tegen aan kijken. En vooral als je fokkers kent die dit zo doen, zou ik om hun mening vragen!
Anders zou ik niet weten hoe je aan je antwoord komt.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Ik zal mijn pupkopers nooit verbieden om te fokken met hun hond, dit recht heb ik immers niet. Maar het is wel iets wat ik de meeste mensen afraad... Waarom?
Omdat er zo vreselijk veel bij fokken komt kijken, en men onderschat dit gewoon vaak! Een van mijn pups uit ons 1e nest is naar een fokker gegaan en zal volgend jaar haar eerste nest krijgen, zij heeft het geweldig daar en haar eigenaresse fokt ook volgens de regels. Maar dit is wel een fokker met al jaren ervaring die op dezelfde manier fokt als ik.
Op zich heb ik er niks op tegen beginnende fokkers te begeleiden in hun wens een nest te krijgen. Maar niet iedere hond is geschikt om een nest te krijgen, en niet iedere persoon is geschikt om te fokken. Als ik weet dat iemand er voor de volle 100% voor wilt gaan en ook alle benodigde test en shows wilt lopen dan help ik hier graag bij (mits ik het hondje geschikt acht voor de fok). Maar nogmaals dit is niet altijd het geval dus vandaar dat ik het persoonlijk in eerste instantie de meeste mensen afraad.
Als iemand ook bij mij komt voor een pupje vraag ik altijd of er fokplannen zijn of niet. En zo ja probeer ik ook vaak een beetje verder te polsen om te zien of de mensen wel echt weten waar ze aan beginnen. Zijn dit dan mensen die begrijpen wat het inhoud nou dan zal ik kijken of er een geschikt pupje voor hen bij het nest zit. En dan help ik ze graag verder.

honden page profiel BellaBella

honden foto van Bella

@ Wichita: klinkt als een goede aanpak!

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel 3 doggies

honden foto van Angela en Michel

Je moet er ook wel rekening mee houden, dat niet ieder hondje geschikt is om mee te fokken. Van bijvoorbeeld een nest van 8 pupjes, zijn er vaak maar 1 of 2 geschikt om verder mee te fokken. Dan is het aan de fokker om dan deze pupjes bij de meest geschikte mensen te zetten (zelf houden, bij iemand die graag wil showen of mensen die fokaspiraties hebben). Uit een nest is dus lang niet altijd alles geschikt om verder mee te fokken, ook al zijn de lijnen leuk ;-) .

honden page profiel BellaBella

honden foto van Bella

waarop beoordeel je zo'n pup dan. Ik bedoel dan hoe zie je of hij of zij geschikt is om te dekken of te dragen?

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel 3 doggies

honden foto van Angela en Michel

Een pupje beoordeel je dan op uiterlijk en gedrag (zo mag hij/zij bijvoorbeeld niet terughoudend zijn of agressieve neigingen hebben ;-) ). Dat wil natuurlijk uiteindelijk niet zeggen dat het pupje straks geschikt is om mee te dekken/dragen (denk aan bijvoorbeeld HD, fertiliteit enz).

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Bella, dit zijn rasstandaarden waaraan de hond moet voldoen. Voeldoen ze daar niet genoeg aan is het geen verrijking van het ras.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Waarop je een pup beoordeeld verschilt per ras. Bij het een is dit belangrijk en bij het ander dat.

Ik kan alleen voor mezelf spreken (en dus ook het ras waarmee ik fok de sheltie) en waar ik allereerst op beoordeel is uiterlijk. De vorm van het hoofdje, maat en bouw, schouderhoogte en vachtkleur. Met ongeveer 8wkn kun je dan wel al een beetje inschatten welk pupje het een beetje goed zal doen op shows en welke niet...
Daarnaast is gezondheid zeer belangrijk! Voor vertrek uit het nest worden er al enkele onderzoeken gedaan dus dan weet je iets maar de meeste onderzoeken kunnen pas op latere leeftijd gedaan worden dus dan pas heb je zekerheid op dat gebied (of een pupje dus daadwerkelijk geschikt is bedoel ik).
En karakter inderdaad. Nu heeft de sheltie gelukkig weinig gedragsproblemen (heb je een pup in je nest zitten met gedragsproblemen dan is er sowieso wel iets goed mis gegaan) maar je moet er natuurlijk wel op letten dat de hond uiteindelijk wel een nest kan grootbrengen of een goed karakter heeft wat leuk is om door te geven aan de pups.

Nogmaals dit alles is niet allemaal te zien bij vertrek. Pas rond de 2jr kan dus ook pas daadwerkelijk bepaald worden of je hond geschikt is om mee te fokken of niet. Maar vooral het uiterlijk en de uitslagen van de eerste onderzoeken is dus iets waar ik op heb gelet bij het pupje wat naar die fokker is gegaan (uit ons 1e nest).

honden page profiel BellaBella

honden foto van Bella

@Veronique; natuurlijk de rasstandaard maar niet iedere hond die voldoet aan de rasstandaard is geschikt om mee te fokken dus waar kijk jij nog meer naar?

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Rasverenigingen hebben duidelijke regels (de een iets strenger en beter als de ander ;-)) wat betreft waaraan honden die ingezet worden voor de fok aan moeten voldoen. Dit zijn eisen wat betreft gezondheid, gedrag en uiterlijk. Voldoet je hond aan deze eisen dan zit het dus meestal wel goed.
Natuurlijk zullen de meeste fokkers ook nog wel aanvullende eisen hebben maar voldoe je aan de eisen van de rasvereniging dan kom je al een heel eind.
Overigens is het dan niet zo dat je deze hond met iedere willekeurige hond kunt laten gaan want ook al voldoet die aan de eisen ieder hond heeft z'n minpuntjes natuurlijk en deze moeten weer goedgemaakt worden door de ander dus daar komt een hoop meer bij kijken.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

De rasvereniging heeft de rasstandaarden bepaald en daar moet de hond dus aan voldoen.
Om goed te weten of dit zo is, moet de hond naar shows, maar pas als hij helemaal uitgegroeid is kan je met zekerheid zeggen of de qua uiterlijk aan de rasstandaarden voldoen.

Verder kan je de kleur gelijk zien, gebit is ook goed zelf te zien maar gaat wel om volwassen gebit. Ook het karakter is al vrij vroeg te zien.
Dus bekijk eens rasstandaarden van rassen, zo maken de fokkers hun conclusie. Dus als honden er niet aan voldoen zijn ze verder wel gezond, maar niet geschikt voor de fok.

Dus is dat eigenlijk nog geen antwoord op jou vraag. Want dan zijn het nog steeds honden die niet geschikt zijn voor de fok.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "zomaar fokken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: vlooien!!!!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^