loopsheid

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou


Onze Jack russel is nu ruim 6 maanden, en zou theoretisch gezien dus iedere dag aan haar 1e loopsheid kunnen beginnen. Nu vroeg ik mij af, of er "voortekenen" zijn waaraan we kunnen zien dat ze loops gaat worden. Ik denk zelf dat het nog even duurt, omdat ze sowieso ietsje achterloopt qua groei en ontwikkeling heb ik t idee, maar toch.
Ik heb begrepen dat de afvloeiïng niet vanaf het 1e moment is, dus als ik daarop "wacht" dat ze dan al enkele dagen loops is, en dus misschien vruchtbaar zonder dat wij het weten (en haar dus loslaten).

We kunnen niet aan de fokker vragen hoe of wat, omdat ze door de DB/asiel bij een broodfokker is weggehaald, waarna wij haar via het asiel hebben geadopteerd (en het is me een tophond!) dus we weten heel erg weinig van haar achtergrond en hebben dus geen flauw benul wanneer ze dan loops gaat worden.

Verder vroeg ik me af hoe het precies zit met loopsheidsbroekjes. Kun je die bij iedere dierenwinkel krijgen? En was je die steeds uit, of doe je er een inlegkruisje (voor mensen of honden?? waar verkrijgbaar??) in? Ik wil haar dit niet hele dagen aantrekken, maar wellicht tijdens het wandelen of op de dagen dat ze heel veel bloedverliest. En hoe houd ik haar mandje schoon, die past niet echt in de wasmachine, volgens mij kan die er ook helemaal niet tegen.

Graag advies hierin.

Groetjes

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "loopsheid" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

loops KAN je gaan herkennen, door dat ze overal buiten hoor, plasjes gaat maken, snuffelen en veel plasjes neerzet, hoef niet. als jij goed je hond controleerd, kan je zien dat haar vulva, plassert dik geworden is, opgezet, dat zijn de eerste tekenen van loopsheid.

een loopsbroekje aan trekken ? ja zelf zou ik dan niet doen, ze leren niet zich zelf schoon te houden, als een hond niet loops is moet ze zich ook schoon houden, doe je een broekje aan , kunnen ze dat niet, met dien gevolge dat je hond nimmer zich schoon gaat houden, dat jij dat dan moet doen, een hond wordt gauw tien jaar of ouder, dus zelf zou ik het niet doen.

de eerste keer van loopsheid beseft je hond niet wat het is, dat komt, echt waar. de tweede loopsheid houd de hond zich veel en veel schoner, zorg dat je de hond al bij dag een aan de lijn houdt, en dat geld voor drie weken, ga dan een beetje als het kan op andere tijdstippen de hond uitlaten. dan heb je minder kans dat je wat reuen tegen komt.

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

@ Willemijn, thanx voor je info.
Het is namelijk zo dat ze gister en eergister voor t eerst tijdens een lange wandeling 3 plasjes neerlegde. De andere kortere wandelingen (+/- 10 tot 15 minuten) deed ze er gewoon 1. Voorheen plaste ze ook gewoon alleen aan het begin van een lange wandeling. Vandaar dat ik het nu wel extra in de gaten houd, omdat het zomaar zou kunnen. De vulva lijkt me niet dikker maar hoeveel dikker wordt deze? En is ze vanaf dat moment al loops (als de vulva dikker is), of pas als ze gaat vloeien? Ik hou ook niet echt van die broekjes, maar tijdens een wandeling is het misschien ook wel fijn dat er dan ook niet zo makkelijk een reu op kan. En misschien soms in dr mandje, dat die niet helemaal onder komt. Ik weet namelijk niet hoe ik die anders schoon moet houden. Ze houdt zichzelf nu al wel redelijk schoon.
Aangelijnd blijft ze sowieso natuurlijk als ze loops is. Ben alleen soms "bang" dat ik het de 1e dagen misschien niet door zal hebben.


We weten ook nog niet of we haar ooit gaan steriliseren of niet. In ieder geval nu nog niet. Ik heb namelijk een enorm dubbel/twijfel gevoel bij sterileseren, maar goed dat hoort hier niet echt thuis en is ook nog niet aan de orde.


Groetjes

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik moet wel om je lachen hoor. een broekje aan tijdens de wandeling ? en plassen en poepen dan ? of heb je de reclame gezien van de nieuwe pampers ?

niet doen, jij moet zorgen dat er geen reu bij haar in de buurt komt, en echt meis, zo moeilijk is dat niet, je weet ongeveer wanneer honden uit gaan, of je gaat wat eerder , of wat later.
en miskijken ? nee hoor, leg je hond op zijn rug, nu al, en bekijk het gewoon , en als er dan een verandering in optreed ben je er gelijk bij. je moet wel je hond kennen, dan kan je ieder lichamelijke verandering herkennen.

en tuurlijk komt steriliseren aan de orde. laat ze eerst maar een keer loops worden, en dan kan je daarna een keuze gaan maken.

lees je in, hier op het forum is een encyclopedie, dat staat hier aan de linkerkant, klik dar op en kijk dan bij medisch, of bij steriliseren, lees dat eens goed , de voordelen en de nadelen ervan, en dan kan je een keuze maken, zo niet, dan vraag je hier op het forum advies.

honden page profiel jessicajessica

honden foto van jessica

Je hoeft niet zo bang te zijn dat je het de eerste dag misschien nog niet door hebt dat ze loops is geworden. Ze zijn namelijk pas tussen de 8e en de 15e dag van de loopsheid vruchtbaar.

Waar je loopsheid aan kunt herkennen? Ik denk dat dat bij iedere hond een beetje verschillend is. Mijn hond ging altijd een paar dagen van te voren knarsentanden als we buiten aan het wandelen waren en wat meer kwijlen. Ook lag er de dag voor de loopsheid altijd een plasje in huis. Dat was voor ons het teken dat het er aan kwam. Op dat moment was haar vulva ook zeer duidelijk gezwollen.

Haar eerste loopsheid bloede ze heel veel, maar bij de alle latere keren dat ze loops was, kon je nauwlijks bloed vinden, omdat ze haarzelf goed schoon hield. Als er dan toch een druppel op de grond viel, ruimde ze deze zelf al op. Ik zou dus ook niet zo snel kiezen voor een broekje.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

heb je geen mandje waar een hoes om heen kan ? zo niet, dat leg je een dikke handdoek erin, die kan je iedere dag verschonen, en het hoeft niet dat je hond de eerste de beste dag dat ze loops is , bloed verliest, de eerste dagen is er bijna niets, maar dan na een paar dagen wel, en het is wel zo dat het bij iedere hond een beetje anders verloopt.

ga niet tuttelen met je hond, het is geen ziekte, laat ze lekker uit, en geef haar geborgenheid, maar pas op dat je dr niet in de watten gaat leggen, nergens voor nodig. je hond wordt volwassen en bij een teefje hoort loops erbij. jammer dat je niet veel eerder je hebt ingelezen, hoewel dat kan je nog altijd doen toch ?

en stel gerust vragen hierover, des te meer je vraagt des te meer zie je in dat het heel gewoon is, een loopsheid bij een teefje. :-D

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

nee nee, een hond is drie weken vruchtbaar, zelfs op de 22 dag kan er een pup ontstaan, dus niet het advies geven dat de hond maar tussen de 8ste en 15 tiende dag vruchtbaar is, de hond is de hele loopsheid vruchtbaar, zelfs een paar dagen na de drie weken, dus echt oppassen.

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

@ willemijn; haha, heb ik nou helemaal niet aan gedacht... :-D Stom zeg. Laat ik maar verklappen dan dat ik blond ben ;-)
Wandelen/uitlaten met een broekje aan...

Maar ze is dus loops vanaf het moment dat haar vulva dik is? Gelukkig ligt ze vaak op haar rug (ongegeneerd wijdbeens te slapen) dus weet ik wel hoe die "normaal" is.

Vandaag nog niet loops dus. :-)

Vind het zelf ook een klein beetje spannend. Ik zal me wel aanstellen, maar ze is toch echt mn kleine meid. 1e loopsheid is toch weer een beetje meer volwasen, en ben benieuwd hoe ze er "doorheen" komt. En daarnaast, doet er echt niet aan denken om een reu eens even "lekker over mijn meissie te zien gaan" om het dan maar plat uit te drukken. Om maar te zwijgen over dat ze nog te jong en te klein is voor een nestje. (in mijn ogen dan hè)

Ik weet natuurlijk dat ik haar dan uit de buurt moet houden van reuen, hoewel in onze buurt op alle tijden honden rond lopen, maar dat komt wel goed. Heb alleen gelezen dat de 1e loopsheid soms ongemerkt gaat, en daar ben ik een beetje bang door geraakt. Daarom vroeg ik me af of er tekenen zijn dat de 1e loopsheid eraan zit te komen.

Groetjes

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

nee je stelt je niet aan, waarom ? je bent bezorgd voor je hond, alleen maar goed toch.

maar heus je kan het niet mis kijken , zeker niet als je je hond ..kent.. ook haar gedrag zal wat veranderen, misschien wat aanhankelijker en wat meer gedram, nogmaals de een wat meer dan de ander.

Bamse heeft een goeie loopsheid, kan niet mooier, daar bemerk ik niets aan haar gedrag, geen gezeur over eten of wandelingen .maar er is ongeveer een dag of twee dat ze wulpse blikken werpt op iedere reu die ze in de verte ziet, dan ben ik op mijn hoede, en bamse is gelukkig maar een keer in het jaar loops. :-D

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

ow ja, nog ff toevoegen, had me op zich wel redelijk ingelezen, maar toen was t allemaal nog verder weg, en leefde het niet zo voor mij. In mijn familie/kennissenkring zijn geen ongesteriliseerde teefjes (zijn ook maar 2 teefjes) en zodoende heb ik dus niet echt iets van praktijkervaringen gehoord. Nu het dichterbij komt, merk ik dat ik er zelf een beetje onzeker van wordt.
Kijk tuurlijk heb ik gelezen dat het 3 weken duurt, en wanneer het ongeveer de 1e keer komt en dat de vulva dikker kan worden enz enz, maar is allemaal theorie. Ben ook benieuwd naar de praktijkervaring van anderen.

Ook omdat een vriendin van ons dierenarts is en eigenlijk een beetje tegen is dat we haar niet voor de 1e loopsheid steriliseren. Maar goed, ik ben het wel vaker niet met dierenartsen eens, maar daardoor krijg ik ook van haar niet echt duidelijke info hoe en wat precies, want dan komt er een beetj doorheen schemeren dat ik r moet steriliseren.

En omdat het dus nu dichterbij komt wordt ik er een beetje onzeker van of ik wel goed oplet enzo en wat ik nou dus precies kan verwachten, hoewel ik natuurlijk ook wel weet dat niemand me dat echt kan vertellen omdat het bij iedere hond anders is. Maar ik hoop toch dat ik door ervaringen van anderen een beetje zekerder wordt.

Groetjes

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Thanx Willemijn, dat je vind dat ik me niet aanstel.
Mijn partner vind met een knipoog, dat dan wel, dat ik me wel een beetje aanstel. Die is meer van wat komt dat komt en we zien dan wel hoe het gaat.

honden page profiel Margarita, Lisa en LotteMargarita, Lisa en Lotte

honden foto van Margarita, Lisa en Lotte

Hallo,
Toen mijn jack russell Lisa voor het eerst loops werd, wilde ze niet meer zoveel spelen en alleen nog maar bij me liggen op de bank. Daarom droeg ze dan ook een broekje met inlegkruisje (voor mensen van het merk Libresse. dat zit in zo'n paars kokertje) Als ze in de bench ging, deed ik haar broekje wel af. Daar heb ik altijd kleedjes in liggen die ik makkelijk uit kan wassen. Haar vulva was erg opgezwollen en ze was gewoon erg rustig.
Ze is inmiddels gesteriliseerd en hoef me daar niet meer druk over te maken.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Bilou, jammer dat je dierenarts je adviseert om je hond te steriliseren, ja het is een keuze. maar kijk gericht eens naar de voor en nadelen. niet alleen naar de voordelen van steriliseren.

een kans op baarmoeder ontsteking is er niet meer, ook geen baarmoeder kanker, baarmoeder kanker komt procentgewijs niet veel voor.
de voordelen van een sterilisatie, meestal een castratie is geen loopsheid meer en geen ene kans op baarmoeder ontsteking of wat dan ook.

toch zijn er nadelen aan steriliseren/castreren, meer kans op bottumoren, overgangs verschijnselen , al wordt dat nimmer genoemd, toch een kans ook bij kleine honden incontinentie. en dan nog de narcose waar niemand bij stilstaat.

er is ook als je dat toch wilt laten doen een LPRASCOPIE, dat is een kijk operatie, waar alleen de eierstokken worden weg gehaald of door gesneden worden, geen loopsheid meer, geen vruchtbaarheid meer, de baarmoeder blijft zitten, de kans op een ontsteking is nihil, de baarmoeder verschrompelt uiteindelijk. en heeft geen enkele functie meer.
dit is een kleinere ingreep dan de normale , tussen aanhalingstekens ingreep. voor de rest zijn dezelfde voor en nadelen van steriliseren/castratie.

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Ja nu ja, die heeft geleerd dat dat het beste is om te doen, met het oog op verkleinen van de kans op melkkliertumoren. Het is niet zozeer onze dierenarts, als wel een vriendin. Zij heeft haar eigen hond met 5mnd gesteriliseerd. Dus misschien voelt ze het als kritiek als ik zeg dat ik niet echt geloof dat dat het beste is. In mijn optiek heeft ze die hormonen op zijn minst nodig om volledig volwassen te worden en daarna zien we wel weer. Baarmoeder weghalen is sowieso geen optie voor mij. àls het gebeurt, dan alleen de eierstokken. En eigenlijk alleen als ze bijvoorbeeld heel erg veel last heeft van loopsheden oid. Anders hoeft het van mij niet. Volgens haar moet ik dan rekening er mee houden dat ze niet zo oud word en waarschijnlijk afgemaakt moet worden vanwege melkklierkanker of baarmoederontsteking/kanker.
Nu ben ik van mening (klinkt keihard) dat ze uiteindelijk allemaal ergens aan dood moeten gaan. En dat ik niet zo graag in een gezonde hond ga snijden en risico neem dat ze ergens (nog heel lang) last van gaat houden door sterilisatie/ narcose oid. Zoals bijvoorbeeld overgangsverschijnselen ed.
Het is maar net waar je prioriteit ligt.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

en zij is dierenarts ? jou vertellen als je hond niet gesteriliseerd/gecastreerd is , niet lang te leven heeft ?

je niet bang laten maken, goed erover lezen, zodat je goed weet wat steriliseren/castratie inhoud, zodat je weet waar je over praat.

zelf laat ik mijn honden als het niet medisch nodig is, niet steriliseren of castreren, ik houd een hond die gezond is liever intact. er zijn ook nadelen juist van steriliseren/castreren, wil je meer weten ? hier op het forum is een fokker aanwezig die kan je goed uitleggen van de voor en nadelen hiervan, nogmaals goed inlezen en je niet bang laten maken.

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Zoiets kwam t wel op neer. Dat ze dan "slechts" 10 worden ipv 14 bijvoorbeeld. Maarja, als ze 14 worden met allerlei mankementen dr hele leven van de sterilisatie dan lijkt me dat ook niks. Volgens haar maakt t ook voor de hond niks uit. Ik denk dat ze nog een beetje volgens "de oude stempel" les heeft gehad over sterilisatie, omdat ik idd ook gezocht heb op internet en idd ook wetenschappelijke onderzoeken tegenkwam waar niet persé voor sterilisatie werd gepleit. Wat mijn gevoel ook al aangaf. Ben daarna maar niet begonnen over voeding, want ik voelde al aan welke richting dat dan op zou gaan...

Als het medisch niet nodig is hoeft het steriliseren van mij ook niet echt. Maar goed, dat is allemaal van later zorg! Bovendien moet ik hierin ook met mijn partner overleggen. Het is namelijk wel echt ónze hond.

Eerst die eerste loopsheid maar eens afwachten. Ben gewoon heel benieuwd hoe en wanneer dat gaat zijn. En hoor nog steeds graag de ervaringen van anderen.

Groetjes

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel

honden foto van Angela en Michel

Hier 1 die voor de loopsheid altijd veel gaat plassen. De ander is niks aan te merken. Loops zijn ze pas op het moment dat je bloed vind ;-) . Vulva's zwellen hier trouwens ook pas op tijdens de loopsheid! Dus gewoon opletten of je bloed vind. En idd teven kunnen op heel verschillende dagen vruchtbaar zijn, dus ZEKER een maand oppassen (van begin tot eind). Als je je hond goed kent, dan weet je precies wanneer je op moet gaan letten ;-) . Ik leer ze hier altijd als ze aangelijnt lopen dat ze gaan zitten als er een andere hond aankomt. Op die manier voorkom je ook dat er een reu snel is. En idd jij moet zorgen dat er geen andere honden in de buurt komen. Loopsheidbroekje zou ik helemaal niet doen. De eerste paar dagen gewoon goed opletten en terugroepen naar bloeddruppels, die aanwijzen, en meestal ruimen ze het dan zelf op :-) . Over een mandje ofzo... idd wat Willemijn zegt: een oude handdoek ofzo.

Sterelisatie/castratie.
Er bestaan hier veel misvattingen over. Stereliseren is er een knoop inmaken zeg maar. En castreren is alles weghalen. Dit geldt voor zowel reuen als teven! Als je geen kans wilt hebben op baarmoedergezwellen/ontstekingen ed., dan zou je dus moeten castreren. Maar het is echt onzin om dit voor de loopsheid te doen. De hond heeft nog wel hormonen nodig voor zijn/haar groei ;-) .

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

@ Angela en Michel; thanx. Dus pas als ik bloed vind moet ik extra oppassen? Ik probeer haar ook te laten zitten als ze aangelijnd is en er komt een andere hond aan, alleen dit proces is nog niet helemaal voltooid. ;-) Mevrouw is soms bij honden die ze leuk vind, zo blij, enthousiast en speels dat ze rechtop staat te trappelen om erheen te mogen dus dan gaat ze echt mooi niet zitten :-), Denk dat dat met ouder worden en meer oefenen ook wel weer goedkomt hoor.

Zal idd een oude grote/dikke handdoek in dr mandje leggen. Als t echt te vies word krijgt ze gewoon een nieuwe natuurlijk. Deze is nu al niet meer heel schoon dus is ook niet het grootste probleem, ze is alleen zo gek op dit mandje en het ruikt nu natuurlijk helemaal naar haar.

En betreffende het steriliseren, (weet t, is eigenlijk castreren) denk ik er net zo over als Angela. Dat ze haar hormonen nog nodig heeft om volwassen te worden.

Groetjes

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Zijn er nog meer mensen met tips, of die hun ervaringen willen delen?

Groetjes

I (Gast)

Heey
het kan zijn dat je hondje zijn bloed oplikt...

honden page profiel NathalieNathalie 3 doggies

honden foto van Nathalie

Ik heb ook een jong jackje, Isha was 8 maand toen ze voor het eerst loops werd. Vooraf heb ik eigenlijk niks opgemerkt, hoewel ik er ook al sedert haar 6 maand naar aan het uitkijken was. Ze was vanaf haar eerste dag minder speels en sliep veel vaker, haar vulva was opgezwollen, ook haar tepeltjes, en ze moest vaker plassen. Maar ik heb eigenlijk geen voortekenen gezien. Achteraf is ze even een klein beetje schijndrachtig geworden, maar dat is voorbij gegaan.

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Hier een paar dagen niet gekeken, maar thanx voor je antwoord Nathalie.
Denk zelf ook dat t 7.5 tot 8e maand is, als ze loops wordt, maar ik let er wel scherp op. Vooral dat van de tepeltjes, die beginnen nu een beetje een "volwassen" vorm te krijgen. Dus denk dat ik het bij haar daar ook aan kan gaan zien.

Ik hoop dat het allemaal mee gaat vallen.

honden page profiel Mariette BoersMariette Boers

honden foto van Mariette Boers

Het gebeurt niet vaak, maar mascha werd op de 1e dag dat ze 6 maanden loops, ze was heel hangerig, veel slapen en aanhankelijk. Ik ben toen met haar op andere tijden gaan lopen en haar niet los laten lopen. Drie maanden later heb ik haar laten steriliseren. O-)

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Nou, toch eerder dan gedacht, ze is vandaag loops geworden.
De afgelopen dagen was ze ENORM snuffelig. Ieder grassprietje, paaltje, lantaarnpaal, boom moest uitgebreid besnuffeld worden. (uitlaten was dus best irritant ;-) )
Ik had daarom wel het idee dat het er een beetje aan kwam, maar dacht dat t nog een week of 2-3 zou duren. Ze word over een paar dagen 7 maanden, dus dat is toch nog best vroeg?

Ze druppelt nu een beetje bloed, maar verder merk ik niet echt wat aan dr. Hopen maar dat het zo blijft.

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

owja, haar vulva is overigens (nog) niet opgezwollen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "loopsheid" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Pup blijft bijten...tot huilen toe
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^