Opfokken voor aanvang van cursus..

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Renée en OllieRenée en Ollie

honden foto van Renée en Ollie

Ollie is thuis een ongelofelijk relaxed, makkelijk hondje. Echt een geweldige huishond. Wandelen aan de lijn vindt ie nog steeds heel vervelend maar dat gaat steeds beter, en als we los in het bos gaan gedraagt ie zich helemaal voorbeeldig, komen als we roepen... We komen zeer regelmatig in het park vriendjes tegen waar ie dan ook lekker mee kan spelen, en dat gaat er altijd hartstikke leuk aan toe, hij is dan ook makkelijk terug te roepen als we weer verder willen, echt super

Maar zodra we op maandag- of donderdagavond naar de cursus gaan (GHH en Ringtraining) is ie bínnen 5 minuten volkomen over de rooie.

Situatieschets: We zitten gezamenlijk relaxed in de woonkamer. Tas voor de KC is altijd al ingepakt. Ik ga Ollie zijn tuig om doen, betekent dat we met de auto gaan. Merk nog helemaal niets aan 'm he, qua opwinding ofzo. In de auto zit ie lekker uit het raam te kijken, nog steeds volkomen relaxed.. Als we op zo'n moment naar m'n ouders zouden gaan is er niets aan de hand en is ie nog steeds zijn ontspannen zelf. We draaien de parkeerplaats van de KC op, en vissen Ollie uit de auto. En daar begint het. ECHT continue hangen in de lijn en binnen 10 minuten is ie al zo opgefokt (inclusief rode ogen) dat er geen land met 'm te bezeilen valt. Ik heb geprobeerd om half uur van tevoren komen zodat ie even kan acclimatiseren, om 'm vóór de parkeerplaats al uit de auto te halen en het laatste stukje te lopen, om in de kantine te gaan zitten of juist op het terras, om even bij de andere groepen (op afstand) te gaan kijken, om 'm vooraf al met de andere honden van de groep te laten 'spelen' of juist om het contact voor de les volkomen te vermijden, aandachtsspelletjes voor aanvang van de les, niets helpt en na 10 minuten zit ik met een opgefokte hond die totaal geen aandacht voor mij heeft.

Is dit herkenbaar en weet iemand misschien ook DE gouden tip waardoor ik kan zorgen dat ie zichzelf niet zo verschrikkelijk opfokt als we op de KC zijn? Het is voor mij erg frustrerend, maar het lijkt me voor Ollie ook ontzettend vervelend om telkens zo verschrikkelijk opgefokt te worden..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opfokken voor aanvang van cursus.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Moo & MilaMoo & Mila 3 doggies

honden foto van Moo & Mila

Geen tips, maar wel herkenbaar.

Op het moment dat ik richting het veld ga, trekt de hond mijn arm zowat uit de kom. Doet net alsof ze niet kan luisteren. Is zo dwars als het maar kan.

Thuis is het een rustige lieve hond, die goed luistert. Ik vraag me wel eens af of ik niet meer kwaad dan goed doe met de hondencursus.

honden page profiel SanneSanne 1 doggies

honden foto van Sanne

Geen tips helaas, ik zou niet weten hoe je dit op kunt lossen! Als het mijn hond was, dan zou ik stoppen met de cursussen en zelf gaan oefenen thuis en in het bos. Zo te lezen doe je jezelf en je hond hier namelijk geen plezier mee!

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden



Ga je van te voren eerst een stevige wandeling maken?
Dan kan hij al heel wat energie kwijt.

Meestal zijn ze dan ook rustiger als je aan de training begint.

Om nu maar te zeggen stoppen met de training vind ik geen goed advies. Je bent immers goed bezig wat cursussen betreft.

Groetjes Cia

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Heel herkenbaar, bij mijn dh was het precies hetzelfde, ze vond er ook niets aan volgens mij. Het was mijn eerste hond ook, dus eerst zat ik al op een heel foute strenge cursus, waar ze helemaal over de rooie ging, daarna naar een andere hondenschool waar het beter ging, maar ze bleef altijd extreem opgewonden.

Wij zijn toen wel gestopt na de eerste 2 diploms's, we hebben daarna speuren met haar gedaan wat ze wel heel leuk vond.

Echt overal was ze rustig ze ging mee op bezoek, naar de dierentuin, de bergen in, in kabelbaantreintjes etc ze was altijd relaxed. Maar die cursussen was echt 1 grote stresspartij.

honden page profiel jessicajessica 3 doggies

honden foto van jessica

Hier het zelfde. Udjan loopt thuis perfect aan de lijn. Zelfs zo perfect dat onze broeken smerig worden omdat hij ons zo strak volgt. Bij de cursus is het 1 doffe ellende, hij trekt aan de lijn en wil niets liever dan met de andere hondjes spelen. De trainer zei afgelopen week tegen mij: Je moet goed met hem oefenen thuis, zodat ie beter gaat volgen. Als ik dan zeg dat hij het thuis prima doet, wordt ik volgens mij niet echt geloofd! Ik raak hier ook behoorlijk van gefrustreerd. Waarom laat hij nou op de cursus niet zien wat hij thuis allemaal al kan? Al die dingen die je noemt heb ik ook al geprobeerd en het moe maken van te voren ook, het helpt allemaal niets. Dus voor wie de gouden tip heeft....ik hoor um graag! ;-)

honden page profiel Suus en BinkSuus en Bink 3 doggies

honden foto van Suus en Bink

Hoever is de cursus bij jullie vandaan?
kan je er ook op de fiets naartoe? dan zijn ze al een hoop energie kwijt. misschien dat het helpt

honden page profiel Renée en OllieRenée en Ollie

honden foto van Renée en Ollie

Cia: Grote wandeling, kleine wandeling, maakt geen merkbaar verschil. Na een grote wandeling is ie zelfs nog sneller volkomen over de rooie, omdat ie dan al minder energie heeft..

Misschien ook handig om erbij te vertellen dat ie geen rem heeft. Als we bij z'n zusje op bezoek zijn (en dat is best wel vaak) dan blíjft ie ook doorgaan, als het moet gewoon 2 weken nonstop...

Perfect aan de lijn loopt ie zeker niet, ook niet thuis, puntje waar we flink mee aan het oefenen zijn. Voor de rest is het idd thuis zo'n makkelijk beest, en op de cursus een drama..

Stoppen met de cursus vind ik ook weer zowat, ik ben geen opgever :P De cursus zelf is ook voldoende interessant, de KC is ontzettend leuk en vriendelijk dus daar zou 't m ook niet in moeten zitten..

Het probleem is gewoon dat zodra we het terrein opkomen, meneer zichzelf ZO druk maakt, dat het gewoon niet grappig meer is..

Cursus is in een naburig dorp. buiten dat is ie pas 6,5 maand oud, fietsen is geen optie ;-) Buiten dat heb ik eigenlijk zelf het idee, dat hoe moeier hij daar aankomt, hoe sneller ie over zijn eigen grens heen is en hoe vervelender ie wordt... Maar dat kan aan mij liggen..

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Buiten dat heb ik eigenlijk zelf het idee, dat hoe moeier hij daar aankomt, hoe sneller ie over zijn eigen grens heen is en hoe vervelender ie wordt... Maar dat kan aan mij liggen..

Misschien zou meer gedwongen rust een beetje helpen?

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 2 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Je zou naar het kc terrein kunnen rijden en dan zodra je ziet dat hij zich opwind, terug de auto in en naar huis..

Hij/zij moet ervaren dat op dit terrein niets bijzonders is..
Het horen van collega honden kan hem mogelijk opwinden
De wetenschap dat er eventueel gespeeld gaat worden...

Ik zou hem niet laten spelen met andere honden op dit te terrein..

Je zou zelfs eens wat leuke eenvoudige appél oefeningetjes kunnen doen op het gebied ...

Eenvoudig dingen die hij goed kan, blij van word maar niet opgewonden als dat hij naar de lessen zou gaan..

Mijn eerste Hollander mix was erg opgewonden de eerste keren dat hij mee ging naar het bos..
Ik heb dagen achter elkaar gewoon de weg naar het bos gereden, alleen het pad overgereden of soms gestopt op de plek waar we zouden uitstappen en weer terug naar huis..
Wandelen deed ik dan van huis uit of reed ik ergens anders heen..

Mijn hond komt nooit bij een dierenarts maar 6 weken geleden was zij daar voor het eerst van haar leven; een sterilisatie stond op het programma..

Ze wandelde heel relaxed rond, knuffelde met de ass. en de dierenarts..
Ze had geen assosiatie met pijn of angst daar..
Ik was relaxed dus wat was er om je druk over te maken..

Ook jouw eigen uitstraling, opwinding, boosheid dat hij weer begint met klieren pikt hij op..

Het is een jonge hond, het hoort er ook bij..
Ik zou dus niet te veel eisen..
Niet bij andere groepen gaan kijken, zeker niet laten spelen..

De hond is een spiegel voor jou..
Kiijk ook eens kritisch naar je zelf en hoe jij jezelf voelt..

De aandacht kan je ook manipuleren door de hongerprikkel op te voeren en op les met beloningen te werken.. ;-)

Misschien heb je er iets aan..

Groet, Ilja

honden page profiel Renée en OllieRenée en Ollie

honden foto van Renée en Ollie

Wat geef jij toch altijd fijne, constructurele reacties Ilja :-) Thanks, ik kan er wat mee :-D

Gewoon naar het terrein en weer teruggaan is wel een heel goed idee waar ik zelf echt nog niet aan gedacht had! Ga ik zeker proberen :-D

Spelen deden we in het begin, toen zat het ook in de cursus (puppygroep).. Had al door dat dat niet werkt, dan is ie de rest van de les alleen maar nóg blijer met de rest ipv met mij :P

Op van die *ik fok mezelf verschrikkelijk op door in de lijn te gaan hangen* is het bij mij meer moedeloosheid eigenlijk, wat ik voel :P Lichte irritatie misschien.. Dus daar zal ik idd ook op gaan letten (had gisteren wel even erg hard door dat hoe gefrustreerder ik ben dat het niet goed gaat, hoe slechter ie gaat luisteren, ben wel even met m'n neus op de feiten gedrukt maar das een ander verhaal :P )

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Claire & Tess & Bonny

Ik kan niet beloven dat het werkt, maar wat je zou kunnen proberen is hem eens een paar keer naar het trainingsveld mee te nemen als er geen cursussen of andere honden aanwezig zijn.... gewoon meenemen... het veld op... en er gebeurt... niets.... jij loopt een beetje relaxed rond... je hond mag lekker snuffelen.... er wordt niet getrained... en dan ga je weer naar huis...

ik vermoed namelijk dat je hond nu overprikkeld wordt tijdens de cursus... alles is spannend en onbekend met als gevolg dat hij overal op moet letten... en ja... jij bent niet "spannend en onbekend" dus op jou let hij niet.... als je hem rustig laat wennen aan de locatie, dan haal je die spanning weg en voelt hij zich misschien wat veiliger.....

En inderdaad, gebruik de hongerprikkel en super lekkere beloningen tijdens de cursus....

ik hoop dat je hier wat aan hebt... :-)

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Mij lijkt het ook gewoon overprikkeling en stress.
Dus de tip van Ilja en die van Claire zijn er goed.

Zorg dat het veldje heel normaal word. en probeer het niet te over doen. 2 cursussen op die leeftijd is toch wel veel.
Ook kennen honden prestatie druk, niet zoals wij het kennen maar dit is de beste uitleg.
Wij vinden dat ze het moeten doen, maar de hond is zo afgeleid en geprikkeld dat hij er niets meer van snapt.. Dus hij luisterd niet. Dan word de baas boos(of geirriteerd enz) en gaat door tot de hond eindelijk luisterd.
Dit is voor de hond zeer stressvol.

Ga aan het werk met de bovenstaande tips en ik hoop dat het minder word!

groetjes

honden page profiel Lizy en de doggiesLizy en de doggies 3 doggies

honden foto van Lizy en de doggies

als je de mogelijkheid hebt (ik weet niet of je buiten lesuren het veld op kan) zou ik gewoon heel vaak naar de KC toegaan. 10 minuutjes trainen (simpele oefeningen en altijd afsluiten met iets wat hij kan en geslaagd uitvoert) en dan naar huis of een lekkere wandeling maken. Op die manier wordt het gewoon om daar te zijn.

Succes ermee.

Volgens mij ben ik de enige op de wereld van wie de hond beter luistert op het trainingsveld als thuis :'(

honden page profiel Renée en OllieRenée en Ollie

honden foto van Renée en Ollie

Lisette, dat kan, trainingsveld is gewoon toegankelijk om te oefenen :j Beter luisteren op training dan thuis is ook niet handig idd.. Voor mij is het twee keer per week een uurtje frustratie, maar voor jou ist dan precies andersom :(

WBT de twee cursussen in de week, heb het er met meerdere mensen over gehad, (oa fokster van Ollie, bevriende fokster van wss, trainster op de KC) en omdat de ringtraining verder niet erg intensief is, zou hij het wel aan kunnen zei men..

Bedankt allemaal! Echt heel fijn dat ik meteen zo'n hoop reacties en tips krijg :-D Ik ga bovenstaande tips zeker in uitvoering brengen, ik zag zelf oo in dat het voor Ollie erg stressvol is en mijn doel is toch om het zo stressloos-mogelijk te laten verlopen :-)

honden page profiel Wendy & Sleeper & SloepyWendy & Sleeper & Sloepy 3 doggies

honden foto van Wendy & Sleeper & Sloepy

nie te geloven, wat ben ik blij dat ik dit forum heb gevonden! mensen fantastisch! Claire bv en nog n aantal mensen, idd eens naar daar gaan als er geen honden en lessen zijn, ik probeer dat vanavond nog! Mijn hondje is onherkenbaar op de hondenschool! Hij is 1jaar en 3 maanden en we hebben er samen 4 lessen op zitten, 1ste les ging maar hij had veel aandacht voor andere honden en geurtjes, 2de les ook wel en had de instructeur het al een beetje door, 3de les sorry een hel! :'( hij ging echt liggen op de grond wou gewoon niet meer vooruit en hele tijd snuffelen, niet normaal gewoon! en ik heb echt geprobeerd kalm te blijven, weet dat een hond je gevoel of humeur oppikt.. jah en de 4de les! ik kon wenen! echt! hij heeft bijna niets gedaan, en hij heeft geen aandacht voor me met wandelen, goeie oefening is dan ze laten zitten voor ze gaan staan en snoepje laten ruiken en dan kijken ze daar naar en dan moet jij terug aandacht vragen, doet hij gelijk geen ander he! onvoorstelbaar! en thuis, luistert ie heeel goed, hij komt altijd terug, ik beloon enkel en niet straffen en dat gaat goed! Ik zit ook met het gevoel dat de hondenschool mss niet veel goeds met hem doet, hij kan zit, lig, pootje heb ik hem zelf geleerd.. maarja dan ben ik toch soms ten einde raad... :'(

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Ik vind het heel vervelend, kan me voorstellen dat je daar gek van word.

Maar, kan het niet zijn dat de hond het gewoon niet leuk vind?

honden page profiel Charlotte en de WitjesCharlotte en de Witjesgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Charlotte en de Witjes

Is het enthousiasme of juist helemaal niet????

honden page profiel Renée en OllieRenée en Ollie

honden foto van Renée en Ollie

@ Wendy, ha, zo heb ik hier ook al meermaals gezeten, heel fijn de informatie die je van zo'n forum af kan halen :-D

Ik durf het eigenlijk niet te zeggen, of ie zich verveelt of niet... het is vooral opfokken.. We zijn van het weekend twee keer even naar de KC gereden, vrijdagavond was het terrein gesloten (ja dat was ik even vergeten :P ) en zaterdag hebben we even heen en weer gelopen, ja wel veel trekken maar eerlijk is eerlijk, dat doet ie als we hier in het park lopen ook...

Vanavond weer GHH, ik ga zelf niet want ben ziek, dus vriendlief gaat :-) Ben benieuwd wat ie doet met hem :P

honden page profiel Wendy & Sleeper & SloepyWendy & Sleeper & Sloepy

honden foto van Wendy & Sleeper & Sloepy

@ Renée, ik vind het echt heel fijn, ben gewoon een piekeraar! Denk alles binnenste buiten en omgekeerd! :-)
@ bijou, je had het mss ook op mijn "geval" :-D
ja mss wel, ik was super enthousiast toen ik op internet las van hondenschool en dan bv. flyball, ik dacht onmiddellijk, dat is iets voor Sleeper! Die heeft zoooo een energie, zijn ras staat er ook voor bekend, dus daarmee dat ik dacht dat word wat! En hij trekt aan de lijn als we gaan wandelen, dus ook zeker al niet slecht als ie dat afleert op de hondenschool eh! mja ik weet het dus niet echt meer. Zaterdag was onze 4de les en hij was echt overstresst denk k :'( hij hft zelfs geplast in de zetel en ik heb de hele nacht wakker gelegen! :'( maar nu weet ik het echt niet meer..
@ charlotte jij had het mss ook mij, tja enthousiasme, hij is echt bijna oversociaal (zo noem ik hem soms :-) ) hij speelt super graag met de hond van de buren of met die van vrienden van ons, en op straat wil ie altijd gaan ruiken en dan spelen, en op de hondenschool wil ie gewoon het hele gras afsnuffelen en geen aandacht voor mij, maar ik kan eig wel moeilijk zeggen of ie het daar dn fijn vind of nie want hij is wel anders dan..
En ook erg, je doet een oefening een tijdje en dan mag je ze gaan belonen met even spelen, hij speelt niet eh! Heb nieuwe speeltjes en al gekocht, niets! ok dat is mss een beetje zoeken, maar toch vind ik het raar..

honden page profiel Wendy & Sleeper & SloepyWendy & Sleeper & Sloepy

honden foto van Wendy & Sleeper & Sloepy

Renée succes dan vanavond! :-) ik zal duimen!
Heb er zaterdag ook aan gedacht om eens te ruilen, mijn man laten proberen met Sleeper, die is sowieso al wat handiger, ik ben nogal een kluns en durf rechts en links al eens te verwisselen enzo ;-) maarja dan zeggen ze dat dat niet zo goed is eh, dat beter diegene die altijd en het meeste kan het beste mee gaat naar de school dusja is dan eens afwisselen goed of slecht...

honden page profiel Lizy en de doggiesLizy en de doggies

honden foto van Lizy en de doggies

@ Wendy

dat je hondje niet wil spelen is niet uitzonderlijk hoor. Jazz wilde dat ook niet. Ik heb het opgelost door hem op die momenten bij me te roepen en lekker even te kroelen. Het moet immers een beloning zijn. Als je thuis maar wel "op commando" kan spelen is dat echt geen punt.

Gewoon vol houden het komt goed... Ik heb op het veld de meest baldadige pups uiteindelijk zien veranderen in leuke pups met aandacht voor de baas. En ach voor de puppycursus kan je niet zakken..... :-D

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Ja Wendy, ik had het ook over jou en je hondje.

Kan me voorstellen dat een hond ook voorkeuren heeft, en de ene cursus leuker vind dan de ander, dat bedoelde ik.

Dwergpinschers barsten van de energie inderdaad, met Bijou speel ik altijd van die intelligentie spellen, dat daagt haar mentaal uit.


En trainen heb ik zelf gedaan, met behulp van boeken.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Wendy, wat je schrijft is best herkenbaar. Dobby ging tijdens de vervolgcursus ook liggen en lag verveeld voor zich uit te staren. Soms zelfs met zijn kin op de grond. Aan de ene kant fijn dat hij zo relaxed was, maar aan de andere kant vond hij het duidelijk niet leuk meer.

Ik ben dus ook gestopt met de cursus.

honden page profiel Renée en OllieRenée en Ollie

honden foto van Renée en Ollie

Och jee, heb ik weer voor mijn beurt gepraat :P

@wendy, ik ken het echt hoor, vreselijk.. Regelmatig denk ik ook maar gewoon te stoppen, maarja, Ollie is zo'n verschrikkelijk energievol hondje, en ik wil straks heel graag behendigheid oid met 'm gaan doen.. Tja, daar moeten we dan toch eerst de GHH en de EG voor afronden, anders mogen we niet meedoen..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opfokken voor aanvang van cursus.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: dekking
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^