Border Collie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Mieke (Gast)

Hey,

De kogel is door de kerk, we gaan ons een hond aanschaffen.
Dit om een aantal redenen, ten eerste voor onszelf, maar zeer zeker ook voor onze zoon (7j).
HIj heeft namelijk in het algemeen schrik van honden. Echter van een aantal honden niet, waaronder de border collie.
Het karakter en de intelligent blik hiervan spelen zeker mee. Hij vindt het geweldig om balletje te gooien etc. Hij durft de hond zelfs een kusje te geven.
We kennen inderdaad mensen met een border, waar hij hééééél graag komt.
Bij andere rassen heeft hij dit niet en zou hij eerder wachten om binnen te stappen tot de hond uit het zicht is.

Nu, alvorens een border aan te schaffen, zou ik er toch wel graag wat meer info over hebben. Bestaat er een goed boek over de opvoeding van specifiek borders dan?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Border Collie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Er zijn hier genoeg Border baasjes die je vast alles kunnen vertellen.

Ik weet wel dat het (vaak gevoelige) werkhonden zijn die graag een taak te verrichten hebben. Dit kan vanalles zijn, maar geestelijke bezigheid is wel zeer gewenst, zo niet onmisbaar.

Ook wil ik jullie meegeven dat je toch altijd op zal moeten passen met hond en kind. Een kind van 7 kun je natuurlijk wel al dingen duidelijk maken over de omgang met de hond, maar ik zou er wel altijd bij blijven.

Ik hoop dat jullie hier de verdere gevraagde info krijgen en wens jullie veel plezier met de zoektocht naar een Border collie.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

De ene border is de andere niet. De border collie als ras staat er niet bekend om een 'kindervriend' te zijn. Sommige borders houden helemaal niet van kinderen, drijven ze in de hoek of happen ze in de mouw. Andere borders zijn wel weer heel lief voor kinderen, maar je moet altijd uitkijken met drijven en happen.
Bodhi is wel heel erg gek op kinderen. Ik zou wel een fokker zoeken waarvan de honden knuffelig en relaxed zijn en die de honden goed socialiseert met kinderen.
Daarnaast moet je de regels aanhouden die sowieso gelden bij kind en hond; veel uit elkaar houden zodat ze elkaar niet druk maken, nooit alleen laten met elkaar, kind geen verantwoordelijkheid geven voor uitlaten en eten geven, etc...
Kinderen kunnen bang worden van drukke pups die happen. En een border collie-pup kan zeker happerig zijn. Voordat die pup uitgroeit tot een stabiele hond, gaat er heel wat training en opvoeding aan vooraf ;-).

Een border is wel echt een werkhond; een paar wandelingen per dag is niet voldoende. Hele dagen alleen thuis laten is ook niet ideaal voor dit ras. Ze willen graag werken met de baas en hebben dit ook nodig. Dus cursussen en hondensport of schapen drijven is wel aan te raden. En veel zoek- en denkspelletjes. Veel rust in de puptijd is ook erg belangrijk, zodat je een rustige hond in huis krijgt en geen ADHD-er die steeds met een balletje aan komt.

Esther Verhoeff heeft een boek geschreven over de border collie. Misschien heb je daar iets aan.

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/border-collie/666878479/index.html

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Ik heb sinds 2 maanden een border collie pup en ik kan je zeggen: veel werk ;-) . Ze geeft enorm veel liefde en wil heeeel graag spelen, ze zou doorgaan tot ze erbij neervalt als wij zelf niet in zouden grijpen. Ze leert heel snel, maar is dus ook vrij druk, ook al ligt dat ook aan de andere hond. Is het een eerste hond? Voor een eerste hond is het best zwaar, maar dat verschilt ook per hond.
Veel mensen hier op het forum kunnen je vast nog veel meer en betere info geven! Succes!

honden page profiel berner ilonaberner ilona

honden foto van berner ilona

kijk eens bj fokkers en rasverenigingen
suc 6 met je zoektocht.

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

Ik wil je alleen meegeven dat een border collie véél beweging en geestelijke uitdaging nodig heeft in de vorm van schapendrijven, agiliy, gehoorzaamheid, flybal, dogdance etc. Ze willen graag "werken" en zijn hier zeer fanatiek en serieus in.
Als je niet naar een hondenschool wilt moet je veel tijd thuis aan je hond besteden ( kunstjes aanleren, speuren, clickertraining etc )
Als je dit niet dagelijks doet zijn border collies niet altijd tevreden of voldaan wat zich uit in probleemgedrag: ze worden nerveus of ze gaan achter kindern/dieren/fietsers aan jagen.

Je moet er dus zelf veel tijd en aandacht aan besteden want dat kan je zoontje niet alleen ;-)

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker

honden foto van Claire & Tess & Bonny

Hoi,

je kunt beginnen met het boek "Border Collie" van Esther Verhoef... dat is een goede basis.. (te koop bij veel "goede" dierenwinkels)....

Daarnaast zou ik gaan praten met een aantal goede erkende BC-fokkers.... ga er eens langs, of schrijf ze een email.... over het algemeen is mijn ervaring dat goede fokkers er geen enkel probleem mee hebben om geïnteresseerden te informeren over de BC... zelfs als zij op dat moment zelf geen nestjes verwachten.....

Let wel op dat BC's heel snel leren.... dat is heel leuk, maar slechte gewoontes leren ze dus ook snel aan... en die zijn vervolgens heel moeilijk om weer af te leren.... het is dus wel een hond waar je tijdens de opvoedingsfase behoorlijk wat werk aan hebt... BC's kunnen heel goed luisteren... maar dat moet je ze wel eerst zelf aanleren.... en dat betekent het vinden van een goede hondenschool die ervaring heeft met BC's (aan een erkende fokker in de buurt vragen welke school het meest geschikt is), en vervolgens trainen trainen trainen totdat ze volwassen zijn....

succes ermee... en heel goed dat je je eerst wilt laten informeren over het ras voordat je er echt eentje in huis neemt.....! BC's zijn geweldige honden... maar niet de makkelijkste om als eerst hond te nemen....

honden page profiel Mayumi & meisjesMayumi & meisjes

honden foto van Mayumi & meisjes

Leuk dat jullie een border collie gaan aanschaffen! Een border collie kan zeker als een goede huishond functioneren mits jullie een goed opvoeding kunnen geven.

Maar ik vraag jullie toch om een hond (zeker honden als border collies) niet alleen als een therapiemiddel of een oppas voor je zoontje te beschouwen. Hoe vriendelijk en rustig hij ook is blijft een border een hond die moet kunnen werken. Kortom zullen jullie bereid zijn om je hond te laten werken door de middelen als cursussen, sporten of (samen)spelen. Anders wordt hij ongelukkig en begint hij zelf een werk zoeken (en dat is vaak wat ongewenst is voor mensen). Ik bedoel er niet mee dat jullie dan elke dag uren lang bezig moeten zijn met je hond maar wel genoeg om je hond tevreden te stellen. Hoe hard/lang moet een hond werken zal afvangen van je hond. Mijn honden doen agility. Het is ook niet elke dag maar wel regelmatig, twee keer training per week en wedstrijden. De rest van de tijd zijn ze gelukkige huishonden.

Goede opvoeding geldt voor alle honden, de basis blijft hetzelfde. En je kan de info's van overal vinden, boeken, de cursussen, of verschillende websites als HP! Je hebt blijkbaar kenissen die border collies hebben dus ze kunnen jullie zeker ook helpen ;-)

Ik wens jullie succes met de zoektoch van een hond. Als jullie nog specifieke vragen hebben kunnen wij jullie hopelijk helpen :-D

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Weten jullie zeker dat jullie een border collie kunnen bieden wat het ras nodig heeft? Ze hebben al het instinct om kinderen te kunnen gaan drijven en zeker als ze niet genoeg gestimuleerd worden.
Ben je wel eens met je zoon op een hondenshow geweest? Natuurlijk zijn daar veel honden, maar bv vanaf de nek van pappa naar alle honden kijken. Daar kan hij allerlei honden zien en misschien ziet hij wel rassen die hij ook niet eng vind en die minder veeleisend en meer kindvriendelijk aangelegd zijn.

Daarnaast vinden kids pups vaak leuk, als ze opgroeien met een bepaalde pup van welk ras dan ook, dan zullen ze hun eigen hond niet eng vinden terwijl ze misschien de hond van de overkant van hetzelfde ras wel eng vinden.

Gewoon even als tip, dat jullie je niet blind staren op een ras als de BC met specifieke behoeftes.

Mieke (Gast)

Bedankt voor jullie reacties!! :-)

Voor alle duidelijkheid, ikzelf zal de baas zijn en niet onze zoon.
Uiteraard mag hij er mee spelen en ermee voor zorgen, maar een 7-jarige kan inderdaad niet de verantwoordelijke zijn van een huisdier. Volledig mee eens.

Qua ruimte en tijd zit het wel goed, denk ik. (ik sta in het onderwijs ;-) en een tuin van 50a bos)
De mensen die wij kennen, hebben een border van 11j. Dat is ook de hond waar onze zoon zo zot van is.
Verder kennen we nog iemand met een jongere hond (ongeveer 2j). En hoewel die wel een stuk actiever en "enthousiaster" is, is hij daar ook niet echt bang van. Ik moet inderdaad wel toegeven dat deze laatste mensen een paar weken intensief bezig zijn geweest met training van de pup, en erna ook natuurlijk.

Ik ga het boek eens opzoeken en verder op zoek naar een goede kennel.


Verdere reacties zijn uiteraard altijd welkom. Hoe meer info, hoe beter.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

In het onderwijs ben je toch ook de hele dag weg? Een hond achter in de tuin laten, is niet genoeg hoor. Dan verveelt de hond zich dood. Dit is echt een baasgericht ras wat gezelschap nodig heeft.

honden page profiel geronimogeronimo

honden foto van geronimo

Wat dat aangaande ben ik het met Angela eens ik heb twee borders waarvan 1 ( Sam ) een echte kindervriend is en de andere ( Lisa ) echt niks van kinderen moet hebben en eerder zal proberen te happen

Mieke (Gast)

Mexx,

Je hebt inderdaad een punt, en daarom ook dat ik zoveel mogelijk info wil inwinnen om zeker te zijn dat we echt wel goed kiezen.

Ik sluit nog geen ander ras uit, maar wil eerst zoveel mogelijk info inwinnen van de border en daarna eventueel verder kijken.

En om eerlijk te zijn, ik zie een border zelf ook wel zitten, maar wil zeker zijn dat het inderdaad wel dat hondje is dat bij ons past.

Mieke (Gast)

Ben inderdaad wel elke dag weg, maar werk in de school van mijn eigen dorp.
Ben weg van 8u15 tot ongeveer 16u (school is uit om 15u30, nog wat ouders met vragen...). Onder de middag kan ik naar huis, als ik geen toezicht op de speelplaats heb (= 1keer/week ongeveer).
Natuurlijk heb ik alle vakanties ;-)

Dat is toch niet zo overdreven lang weg.
Denk ik...

honden page profiel Bugs      **Taz**Bugs **Taz**

honden foto van Bugs      **Taz**

ik denk dat het toch te lang weg is, maar daar denkt iedereen weer anders over.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Ik denk ook dat het te lang is, wij hebben zelf een border gehad, moeders werkte 2,5 dagen in het onderwijs, zusje en ik hadden halve dagen les toen (16 en 18) en vaders 4 dagen in de week.
En Goof had echt die tijd wel nodig, als we hem langer alleen hadden gelaten dan 4 uur (en dan alleen even snel tussendoor wandelen) had hij het huis gesloopt uit verveling. Een tuin helpt niet voor een jonge border, daar halen ze geen uitdaging uit. Geestelijke training en cursussen wel.

Niet om jullie eraf te praten, maar om problemen later te voorkomen. :-)

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Voor een pup is dat zeker te lang weg. Misschien dat je dan (als het lukt) een pup in de zomervakantie kunt aanschaffen. Maar dan moet je wel geluk hebben dat er op dat moment een geschikt nestje is. Tussen de middag naar huis, dat zal ook niet lang zijn neem ik aan. Dus dan heb je amper tijd om de hond uit te laten. Ik vind dat voor een volwassen hond ook best lang weg. Je moet de hond dan voor je werk intensief uitlaten en om 15.30 gelijk weer. En tussen de middag dan ook. 's Avonds ook nog weg gaan, is dan weer echt te veel vind ik.

honden page profiel Heleen, Brit & CodyHeleen, Brit & Cody

honden foto van Heleen, Brit & Cody

Tja, ik heb zelf een Border Collie als eerste hond en dan mag je eigenlijk het niet iemand anders afraden.

Maar je kan echt geen pup opvoeden als je zo lang van huis bent, het is niet echt eerlijk tegenover de hond dat hij in de bench moet plassen omdat je zelf moet werken en dus geen tijd hebt om hem uit te laten.

Vooral jonge honden zijn erg happerig, ik weet niet of je zoontje ze dan nog steeds leuk vind? ook al wilde de hond alleen maar spelen?

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker

honden foto van Claire & Tess & Bonny

oei, dat vind ik ook wel erg lang weg hoor.... daar zul je echt iets voor moeten regelen.... en dagelijks lang alleen voor een BC.... ik zou het een BC niet aan kunnen doen... dan gaan ze zich namelijk mentaal vreselijk vervelen.... en zullen ze allerlei leuke "werkjes" in huis gaan vinden... "werkjes" die de baas dan meestal niet erg waardeert..... en mijn ervaring is dat een BC in een bench ook geen goede oplossing is.... Tess is een hele lieve rustige BC... totdat je haar opsluit..... dan wordt ze doodongelukkig....

honden page profiel JonneJonne

honden foto van Jonne

Borders zijn hele leuke honden mits je er op de juiste wijze mee omgaat. Ben het eens met alle adviezen die hierboven gegeven zijn.
Jouw werktijden zijn sowieso te lang voor een pup en misschien ook wel voor volwassen honden. Je zou eventueel een uitlaatservice in kunnen schakelen?
Wil je nog met de hond naar de hondenschool? Mijn ervaring is dat borders dit echt leuk vinden en je op deze manier een nog betere band met elkaar opbouwt. Een echte aanrader dus.
Ik zou nog eens bij fokkers informeren. Dan krijg je pas echt een goed beeld :-)

honden page profiel geronimogeronimo

honden foto van geronimo

Weet waar je aan begint met een border maar ik vind het ook te lang alleen

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

als je echt een border wil en zo lang weg moet zijn, raad ik je aan toch een volwassen border collie te nemen, en die elke dag door een hondenuitlaatservice laten uitlaten, zo kan de hond 1-2 uur wandelen/spelen tussen de middag, en is hij daarna rustig.

sochtends moet je er toch zeker rekening mee houden dat je een half uur tot een uur eerder op moet om de hond uit te laten voor je weg gaat.

border collies zijn nou eenmaal niet de meest geschikte honden om veel alleen thuis te zijn......

honden page profiel Nicky en MaggieNicky en Maggie

honden foto van Nicky en Maggie

Ook ik heb een Border Collie als erste hond. Het was erg moelijk maar inmiddels gaat het prima. Maar ook alleen omdat ik de erste paar maanden thuis was(was toen werkloos). Maggie is gelukkig erg makkelijk met de bench en alleen zijn. Als erste hond met een kind van 7 jaar zou ik een puppy echter nicht aanraden, voraal als je hele dagen werkt. Ik werk nu(voor maggie) 3 hele dagen waar zij dan naar de uitlaatservice gaat. Sinds we dat doen is ze zooo lief en rustig thuis. Het gaat allemaal super, maar dat was zeker niet zonder problemen. Ik ben blij dat ik nog geen kinderen heb want maggie had ze zeker omvergerennt of getrokken omdat ze gewoon ontzettend veel energie heeft en wil spelen.
Ik zou jou een andere ras en het best ook een volwassen hond aanraden. eentje die zindelijk is, basiskomandos kan, die meteen met de uitlaatservice meekan en waar je zeker van weet dat die goed met kinderen kan opschieten.
In een asiel kun je met je zoon kennis maken er zit vast eentje bij waar hij niet bang voor is. ;-)

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara

Zelf heb ik 6 Border Collie's..
Mijn borders kunnen het heel goed met kinderen vinden.
Ook al zijn zij onstuimig als er een kind rondloopt zijn ze een stuk voorzichtiger..
Als hond en kind gewoon goed opgevoed worden zal dit geen probleem zijn.

Je kunt natuurlijk niet een pup aanschaffen en deze de hele dag alleen laten.. even thuis zijn tussen de middag is dan niet genoeg maar dit geldt volgens mij wel voor elk ras.

Wanneer je de hond er gewoon langzaam aan laat wennen zal het geen probleem zijn, voor een border geldt natuurlijk wel dat ze veel uitdaging nodig ook geestelijk.
Je zou kunnen stellen dat cursus en als ze oud genoeg zijn een "MUST" is.
Je moet dus van te voren goed bedenken of je hier zin in hebt en nog belangrijker tijd voor hebt!

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

Hmm, met betrekking tot het thuis zijn, ja daar ben ik ook van mening dat je echt te weinig thuis bent voor een BC. (En zeker voor een pup!)

Mbt kinderen, iedere hond heeft zo zijn nukken. Als ik denk aan mijn BC's, er is er GEEN 1 die problemen heeft met kinderen hoor.
Ze zijn er mee op gegroeit, ik heb toch 5! BC's in huis (/gehad)

Dus daar kan ik dus kort en bondig over zijn; dat een BC geen kindervriend is vind ik onzin.

Sommige goldens/labrador's zijn ook geen kinderliefhebbers, zoals mensen ook niet allen van kids houden.
Ik denk dat BC's, mits genoeg werk en en afleiding, juist hele lieve en gevoelige honden zijn.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Sharon, omdat jouw honden kindvriendelijk zijn, wil niet zeggen dat alle borders dat zijn. Bodhi is ook kindvriendelijk. Toch staat het ras er niet om bekend van nature een kindervriend te zijn. Veel borders moeten niets van kinderen hebben, ook al zijn ze er mee gesocialiseerd. ;-)

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

Angela, hoe wil je Tamara's honden verklaren dan?
Niet alle wijsheid komt uit een boekje he ;-)

Mieke (Gast)

Bedankt voor de reacties.
Het schept me inderdaad wel een beeld, en ik ga het nog eens overleggen met mijn man.
Sowieso gaan we van het weekend langs bij de mensen met de jonge BC.
Misschien dat zij ons nog wat wijzer kunnen maken.

Wel zijn we zeker dat we onze pup (van welk ras we ook gaan nemen) tegen de zomervakantie gaan nemen. Om dan inderdaad meer tijd te hebben.

Wel is zeker dat we sowieso een pup nemen en geen volwassen hond. Een BC staat misschien niet gekend als kindervriend, maar ik vind dat dat voor elke hond geldt. Een hond kan je nooit alleen laten met een kind. Maar als je een pup neemt, weet je van in het begin hoe die is opgevoed, kan hij van in het begin vertrouwd zijn met de kinderen. Een volwassen hond, weet je niet wat die heeft meegemaakt (of toch soms niet alles). Je hoort verhalen van hond uit asiel gehaald en uitgehaald naar kind (of baasje). Daarom dat wij sowieso voor een pup gaan. Ieder zijn mening daarover natuurlijk.

Wel stel ik me de vraag of een werkende mens een hond kan hebben. Als ik zo lees, is 8u van huis weg blijkbaar te lang alleen voor een hond. Hoe kunnen er dan zoveel mensen met honden zijn, en ook welopgevoede en gelukkige beestjes? Is maar een bemerking dat ik maak. Wat voor werk moet je dan doen om een hond te kunnen hebben, want hoe je het ook draait of keert: leven kost geld, met of zonder hond. Zonder werk, geen geld,zonder geld, geen hond.
Daarom dat ik me gewoon afvroeg wat jullie job is (zonder verwijt hoor)

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

De meeste mensen hebben een partner die thuis is of thuis werkt, of in deeltijd. Ze regelen oppas (zoals ik, fulltime student, op lange dagen gaat Mexx naar mijn moeder. Bij mijn ouders zijn ze met zijn 3-en, vaders werkt tot 4 uur, moeders 2,5 dagen op de basischool en kan in de pauze naar huis, zusje werkt halve dagen), uitlaatservice etc.
En ze passen het ras aan aan hun levenstijl. Dus veel werken, geen werkhond en geen honden die moeilijk alleen kunnen zijn.

honden page profiel JeffeJeffe

honden foto van Jeffe

Hallo

Wij hebben een BC en mijn moeder is ook leerkracht. Als je echt een BC wil, moet ik je aanraden deze dan te kopen in de grote vakantie. Dan heb je 2 maanden de tijd om je volledig tot de puppy te richten en kun je het alleen zijn al wat oefenen. Zo hebben wij dat gedaan en nu kan onze hond perfect alleen zijn.
Mijn moeder werkt dezelfde uren als jij, alleen heeft ze wel veel dagen dat ze in de voormiddag ook thuis is. De plaats waar hij dan verblijft als er niemand thuis is, is voorzien van heel wat afleiding voor de hond en zodra er iemand thuis is, wordt de hond bijna voor 90% continu door iemand bezig gehouden.
ik zou ZEKER een hondenschool aanraden.

daaag!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Border Collie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^