Roedel

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Marleen , Blacky & JustyMarleen , Blacky & Justy

honden foto van Marleen , Blacky & Justy

Wie weet er nog een goed boek of zo over de rangorde in de roedel en zo.
Ik heb ervaren door sommige dingen in de roedelrangorde toe te passen het gedrag van mijn hond aanzienlijk verbeterd.
Maar haar grootste probleem blijft dat ze hapt naar andere honden .

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Roedel" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Geen boek maar wel een harmonieuze roedel van 15 honden....

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman

honden foto van corrie koopman

Hier ook geen boek.Ik ben op cursus en daar leer ik genoeg. O-)

honden page profiel Marleen , Blacky & JustyMarleen , Blacky & Justy

honden foto van Marleen , Blacky & Justy

Wouw 15
De grootste roedel die ik tot noch toe had waren er drie. Alle drie waren het mannetjes niet gecastreerd en dat ging super. Het waren een duitse herder en een asielhond en een aanloper en dat ging super.
Nu heb ik een teefje en ze kan niet goed met andere honden ze heeft zelfs al naar een pup gehapt, ik durf dan ook niet goed er eentje bij aan te schaffen.
Het zou toch jammer zijn dat ze meteen mijn pup zou bederven.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Marleen, als je Jan Fennel gaat lezen leer je veel over roedelregels.

ik ben zelf niet zo fan van deze manier maar als het voor jou werkt dan is dat mooi.

Wel zou ik oppassen met happen naar andere honden, dit kan je beter nu al aanpakken samen met een prof dan zelf aanpappen.

Jan fennel is wel een goede ook voor agressie.

groetjes

honden page profiel Marleen , Blacky & JustyMarleen , Blacky & Justy

honden foto van Marleen , Blacky & Justy

Ik heb 3 jaar cursus gedaan vanaf 12 weken maar misschien in de verkeerde school of zo. Al in de puppyklas vertoonde ze erg dominant gedrag. Ze heeft vooral prolemen met andere teefjes en aangelijnd ook met reutjes en zelfs pups!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Dogs a new understanding of Canine Origin Behavior and Evolutin van Ray en Lorna Coppinger vond ik een intressant boek. Het betreft een studie van wilde honden.

De hond is trouwens niet een roedeldier zoals een wolf is. Hier wat artikeltjes van David Mech, over zijn elfjaar lange studie van een groep wilde wolven, de conclusies die hier eerst uit getrokken zijn en waaruit de dominantietheorie en de term alphawolf gekomen zijn. Deze theorie heeft hij al in 1999 verbeterd en in 2010 heeft hij een verklaring afgelegd waarom de term alphawolf fout is.Intressant om te lezen

http://www.wolf.org/wolves/learn/basic/resources/mech_pdfs/267alphastatus_english.pdf

De dominantietheorie (roedeltheorie zoals tot nu toe aangenomen) is inmiddels dus wetenschappelijk achterhaald zie ook dit stukje uit de Daily Science

Dominantie-theorie om het gedrag van honden te verklaren is gepasseerd station
Science Daily (25 mei 2009): Nieuw onderzoek laat zien hoe het gedrag van honden al generaties lang verkeerd geïnterpreteerd wordt. Het blijkt zelfs dat het toepassen van onjuiste ideeën over het gedrag en de training van honden eerder ongewenst gedrag oplevert dan het bestrijdt. In het onderzoek wordt sterk getwijfeld aan dominantie-gerelateerde interpretaties van gedrags- en trainingsmethoden waarvan veel hondentrainers uitgaan.

In tegenstelling tot de algemeen verbreide opvatting proberen honden die agressief gedrag vertonen NIET hun roedel (honden of mensen) te domineren. Dit is vastgesteld in een onderzoek van wetenschappers verbonden aan het departement voor Dierengeneeskunde van de Universiteit van Bristol en gepubliceerd in the Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research1.

Gedurende zes maanden hebben de onderzoekers honden geobserveerd die vrij met elkaar konden optrekken in een Dogs Trust herplaatsingscentrum. Ook hebben zij de onderzoeksgegevens over wilde honden opnieuw geanalyseerd, voordat ze tot de conclusie kwamen dat honden vooral door ervaring leren hoe ze met elkaar moeten omgaan en NIET door de wens om ‘dominant’ te zijn.

Het onderzoek laat zien dat honden er niet op uit zijn hun plaats in de hiërarchie van het roedel vast te houden, zoals veel hondentrainers beweren.

De wetenschappers stellen dat trainingen die gericht zijn op ‘dominantie-vermindering’ weinig nut hebben. Sterker nog: de resultaten van dit type trainingen variëren van waardeloos tot in wezen gevaarlijke behandelingen die het gedrag alleen maar zullen verergeren.

Opdrachten aan eigenaren zoals het eten vlakbij hun hond of als eerste door een deur gaan, beïnvloeden het algemene beeld van de hond over de relatie met zijn baas niet. Het zal ze hooguit leren wat ze kunnen verwachten in dit soort situaties. Maar wat erger is: technieken zoals de hond tegen de vloer drukken, zijn kop beetpakken of hard op toeters blazen zullen de hond angstig maken, in veel gevallen ook voor hun eigenaren en kunnen leiden tot escalatie van agressie. Maar met of zonder straf: trainingsmethodes die uitgaan van de dominantie-theorie zijn psychisch zeer belastend.

Dr. Rachel Casey, professor Huisdierengedrag en Welzijn, aan de universiteit van Bristol, stelt:

“De algemene opvatting dat elke hond gedreven wordt door een of andere aangeboren wens om mensen en andere honden te controleren en domineren, is ronduit belachelijk. Deze aanname onderschat op grove wijze de complexe communicatie- en leermogelijkheden van honden. Bovendien leidt dit tot het gebruik van gehoorzaamheidsmethodes die welzijn beloven, maar in feite probleemgedrag veroorzaken.

In haar kliniek ziet dr. Casey heel vaak honden die geleerd hebben agressie te tonen om de verwachte straf te ontlopen. Hondeneigenaren zijn vaak ontdaan wanneer uitgelegd wordt dat de hond juist doodsbang voor hén is en agressie toont vanwege de aanpak waarvoor zíj hebben gekozen. Deze aanpak wordt ook nog steeds geadviseerd door gedragstherapeuten en hondentrainers die de zogenaamde dominantie-methode aanhangen.

In Dogs Trust, de grootste hondenwelzijnsorganisatie in Groot-Brittannië, wordt de staf van het herplaatsingscentrum voortdurend geconfronteerd met de resultaten van hondentrainingen die vooral gebaseerd zijn op misvattingen over dominantie. Het veterinaire hoofd, Chris Laurence, zegt hierover: “We kunnen meteen zien als een hond bij ons binnenkomt of hij een ‘dominantie-verminderingstraining’ heeft ondergaan. Deze honden kunnen heel angstig zijn en dit kan weer leiden tot agressie naar mensen.
Het is triest dat veel methodes die gebruikt worden om een hond te leren dat zijn eigenaar de leider van het roedel is contraproductief werken. Je zult op deze manier geen hond krijgen die zich beter gedraagt, maar wel een hond die zo bang is dat hij – of zijn natuurlijk gedrag heeft onderdrukt en helemaal niets meer doet – of zo agressief is dat het te gevaarlijk is om bij hem in de buurt te komen.”

1 Dominance in domestic dogs – useful construct or bad habit?
Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, May/June 2009


Misschien heb je hier ook iets aan
http://www.doghouserock.nl/training/dominant.php

Het bestaat uit drie delen, ook deel 2 en 3 zijn de moeite waard. Voor mij was dit ook een eye opener en reden om veel relaxter op te voeden.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Link doet het niet misschien nu wel

http://www.doghouserock.nl/training/dominant.php

honden page profiel Marleen , Blacky & JustyMarleen , Blacky & Justy

honden foto van Marleen , Blacky & Justy

Van Jan Fennel heb ik er een gelezen en sommige dingen uit geleerd, vooral negeren werkt bij haar prima maar ik kan niet negeren dat ze hapt naar andere honden. En ze doet dat ook nog een beetje achterbaks...maar ik herken haar gedrag :ze gaat staan kwispelen wel met haar staart hoog boven haar rug en wacht tot ze dicht genoeg genaderd zijn en dan hap...

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

DAt komt bij mij over als onzekerheid en misschien zelfs angst.

Wat je bij haar moet doen is het voorkomen. Dus zorg dat ze niet kan happen en leid haar af met iets lekkers. Dus als ze bv gesnuffelt heeft naar je toe roepen en belonen. Zo gaat ze honden ook als iets leuks zien.

groetjes

honden page profiel Marleen , Blacky & JustyMarleen , Blacky & Justy

honden foto van Marleen , Blacky & Justy

Nou ik ga mij eensverdiepen in de bovenstaande lectuur.
Alleen zie je soms door het bos de bomen niet meer.
Ik ben zowieso altijd voorstander geweest van een positieve aanpak dus geen hardhandig gedoe. Maar te veel lof en beloning heeft bij mij ook al het omgekeerde effect gehad.Op de cursus leek het soms meer op voeren i.p.v belonen. Gevolg ik doe alleen iets als ik ook iets krijg.

honden page profiel Marleen , Blacky & JustyMarleen , Blacky & Justy

honden foto van Marleen , Blacky & Justy

Tja moeilijk zeggen of het angst is want als ze angstig is vertoond ze een heel ander gedrag. Maar los heeft ze dat minder dan zijn het vooral teven.
Ze is op de leeftijd van twee jaar gestereliseerd omdat ze steeds schijndrachtig werd en ze is wat karakter betrefd wel stabieler geworden. Maar als ik nadenk over die angst ja omdat er in het verleden al een paar incidenten zijn geweest met haar is mijn vertrouwen ook een beetje weg en zij voelt natuurlijk mijn angst ook aan.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Roedel" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^