Chronisch nierfalen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Linda en BodhiLinda en Bodhi

honden foto van Linda en Bodhi

Hallo,

Graag advies over de hond van mijn moeder.
Mijn moeder heeft een Jack russel van 14 jaar oud waarbij vorig jaar vast is gesteld door middel van bloed onderzoek dat zij het aan de nieren heeft.
De dierenarts adviseerde haar met Royal canin renal diet te beginnen, dit is speciaal voer voor honden met nierfalen. Hier voor at ze altijd Dog chow. Nou gingen we weer een nieuwe zak voer halen en zag ik op de zak staan dat dit voer niet langer als een half jaar gebruikt mag worden maar de dierenarts zegt toch hier mee door te gaan, wat ik dan niet snap.

Is iemand hiermee bekend of weet iemand een beter voer dat geschikt is voor een hond met nierfalen. Ik ben er ondertussen ook achter dat RC niet zo,n goed voer is.

Groetjes Linda.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Chronisch nierfalen " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 2 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

bij de dierenwinkel te koop. of kijk even op internet, van naturis, daar is ook vers vlees bij voor honden die het aan hun nieren hebben, daar kan je ook eens even kijken.

honden page profiel Linda en BodhiLinda en Bodhi

honden foto van Linda en Bodhi

oke bedankt. Ik denk alleen dat mijn moeder vers vlees te veel gedoe gaat vinden. Maar ga het wel voorstellen. zelf ben ik er wel heel erg voor maar goed.
weet iemand ook een brok die geschikt is voor nierfalen?

honden page profiel  martine martine 2 doggies

honden foto van  martine

er bestaat speciaal voer en koekjes voor honden die het aan de nieren hebben, ik dacht van hills maar dan de speciale soort enkel verkrijgbaar bij de DA.

honden page profiel  martine martine

honden foto van  martine

valt me te binnen : Prescripsion Diet Canin k/d

honden page profiel Linda en BodhiLinda en Bodhi

honden foto van Linda en Bodhi

Bedankt Martine.
heb even op internet gekeken deze is van Hills. misschien is dit nog een optie. Royal canin eet ze soms zo slecht van. misschien vind ze deze wel lekkerder. en ik denk dat ik mijn moeder niet om krijg om vers te geven. Ik ga even informeren bij de DA of ze deze verkopen.

honden page profiel Apple PieApple Pie 3 doggies

honden foto van Apple Pie

honden page profiel Linda en BodhiLinda en Bodhi

honden foto van Linda en Bodhi

Apple pie bedankt,

Dus jij geeft je hondjes Bosch Renal and Reduction en ze doen het er goed op, Wel zielig hoor dat ze het ook aan de nieren hebben en nog zo jong. Denk je dat Bosch Renal and Reduction kwalitatief beter is als RC. zelf vind ik het wel positief eruitzien als ik het zo lees(heb even gekeken op zooplus).
En welk blikje geef je zo nu en dan?


Ik denk dat ik mijn moeder dit voer ga voorstellen voor haar hondje, en ik hoop dat ze dit voer wel lekker vind.

Groetjes Linda.

honden page profiel gwendagwenda

honden foto van gwenda

Hier heb ik sinds begin juni ook de diagnose bij Billie gekregen dat ze chronisch nierfalen heeft (ze is er nog net geen 8 :'( ). Ze kreeg in het begin RC renal met een fosforbinder die ze een maandje heeft moeten nemen, maar de RC renal heeft ze nog steeds en gaat ze waarschijnlijk ook blijven krijgen.
Ken nog enkele hondjes met chronisch nierfalen en allemaal deden ze het het beste op de RC. Andere merken aten ze slechter of zelfs helemaal niet.
Als de hond van je moeder het eten goed eet en het goed erop doet, zou ik NIET veranderen, maar gewoon doordoen. Met een hond met chronisch nierfalen zou ik niet experimenteren en mag je gewoon blij zijn dat ie eet en dat ie goed blijft. Ik weet een hondje van 6 jaar dat onlangs gestorven is en ik weet nog hoe ik voor haar baasje aan het hopen was dat ze toch iéts zou eten. Helaas ging het te slecht en mocht zelfs een nierspoeling niet meer baten en heeft ze haar hondje af moeten geven.

honden page profiel Apple PieApple Pie

honden foto van Apple Pie

@ Gwenda,
Ik heb Linda even een PB gestuurd.
Hierin dring ik ook aan: als de hond RC goed eet en het er goed op doet gewoon door blijven geven.

Maar als ze het niet eet, of slecht eet. Dan wat anders proberen.Eten is zeer moeilijk bij een ernstig nierfalen. Gelukkig is het bij ons nog nooit zover gekomen. Ze zijn altijd blijven eten.

Zelf ben ik persoonlijk tegen het varkensvlees in het diereneten. Ik vind varkens hele intelligente wezens en hebben over het algemeen een kort slecht leven geleid. Paarden en kalfsvlees krijgen mijn honden ook niet.

Daarom ben ik gaan zoeken naar een goede nierbrok zonder varkensvlees eiwitten en het liefst ook geen granen.

Voorheen had Leo Specific Renal van de d.a. alleen eieren en vis als eiwitbron in de brok, nu zit er wel varkensvlees in. Heel jammer.

Bosch Renal and Reduction is nu de enige die geen mais-tarwe en dat soort dingen er in doet. Misschien wat rijst dat zou ik moeten nakijken. Maar daar heb ik in principe niet zo veel bezwaar tegen. Omdat ze van mij ook gare rijst in hun nierdieet krijgen.

Maar hier ging het om: zolang je hondje het goed op een bepaald voorgeschreven nierdieet, wel blijven geven. RC heeft ook een prima blikje voor nierpat.

honden page profiel Linda en BodhiLinda en Bodhi

honden foto van Linda en Bodhi

Hoi gwenda

Best wel moeilijk om te weten wat het beste is. Voor de rest doet ze het wel redelijk op RC, alleen eet ze sommige dagen best slecht terwijl als er koekkruimels op de grond vallen is ze er als eerste bij, dus ik denk dat ze wel eetlust heeft. Dus zocht ik een voer die ze misschien lekkerder vindt, maar nu je het zegt is overstappen op ander voer ook niet zo goed meer op haar leeftijd, en het is maar de vraag of ze die ander graag eet.
Ik zal het er met mijn moeder erover hebben, en laat het nog wel even weten.

Ik hoop voor jou en Billie dat hij nog heel wat jaartjes krijgt en het goed blijft doen op dit voer.

honden page profiel liesbethliesbeth

honden foto van liesbeth

Bij onze overleden sharpei is ook vorig jaar ontdekt dat zijn nieren achter uit gingen.
Had teveel eiwit in zijn urine en na een uitgebreid bloedonderzoek kwam eruit dat hij nierfalen had.

Het allerbelangrijkste is ,is dat de hond een voer krijgt waar zo min mogelijk eiwitten in inzitten.
Wij zijn toen over gestap op Duck Therapie.
Het zijn ingevroren schijven die je van te voren laat ontdooien voordat de hond gaat eten.

Kip, rijst, wortelen, maïskiemen: eenvoud is het moeilijkst.

DUCK Therapie is een volledige maaltijd, die is samengesteld uit kip, rijst, wortelen en maïskiemen. Toegevoegd zijn vitamines, mineralen en spoorelementen.
De kippen zijn vers en goedgekeurd voor menselijke consumptie.

* Geen karkassen, poten, koppen, meel of ander slachtafval

Zoals al onze complete maaltijden is DUCK Therapie geschikt voor elke hond.

* Voor de fijnproevers is het een extra smaak

Het is nog lichter verteerbaar.

* Hoofdingrediënten zijn verse kip en rijst

Ook voor de vacht is het nog beter.

* Daar zorgen onder andere wortelen en maïskiemen voor. Kip heeft de ideale verhouding tussen omega 3 en 6 vetzuren met dezelfde biologische waarde. Want ook dat is belangrijk.

Het is zéér geschikt voor honden met nier - of leverproblemen.

* Het eiwit uit verse kip heeft een hoge biologische waarde waardoor de eiwitfractie laag is.

DUCK Therapie kan ook helpen bij nerveuze, angstige, agressieve en slecht lerende honden.

* Verse of diepgevroren kippen, en ook rijst bevatten veel natuurlijke B2 en B6 vitamines (co-enzymen voor serotonine). Vitamines B2 en B6 zijn wateroplosbare vitamines die slecht tegen drogen en verwarmen kunnen. Ze zijn wel zéér belangrijk bij het aanmaken van serotonine, een tekort daarvan is mede verantwoordelijk voor impulsief gedrag, asociaal gedrag, agressiviteit en hyperactiviteit.

Daarbij komt dat we net als bij onze overige complete natuurmaaltijden de eiwitbron niet moeten verwarmen, zodat ook het aminozurenpatroon optimaal blijft, waardoor zéér veel problemen bij zowel vacht, metabolisme en gedrag vermeden worden.

* Zuurtegraad

Succes komt niet vanzelf

* Veel testen en meer dan 6 jaar proefdraaien heeft aangetoond dat zelfs in extreme gevallen succes kan geboekt worden, zowel op het gebied van gezondheid, uiterlijk als gedrag.

De hoge voedingswaarde maakt dat honden er weinig van moeten eten, en bijgevolg ook weinig ontlasting produceren, wat niet alleen voor hen prettig is.

Dierenarts

DUCK THERAPIE – breed inzetbare natuurvoeding

Voeding kan op veel manieren de fysiologische en mentale activiteiten van honden beïnvloeden. Primair remt voedselopname de hongerprikkel, en daarmee zoek- of bedelgedrag voor voedsel. Door de voedselopname dient niet alleen voldaan te worden aan de hongerprikkel, maar ook aan de behoefte aan bepaalde koolhydraten, eiwitten, vetzuren, vitamines, en mineralen. Een tekort aan een van deze nutriënten kan onder andere leiden tot vermagering (te weinig eiwit, te weinig energie), verminderde weerstand (te weinig of verkeerde vetzuur-ratio, tekort aan vitamines en andere precursors voor enzymsystemen), ontstekingen (radicaalvorming), een slechte vacht (zink- of biotine-deficiëntie, vetzuurverstoring), of gedrags- en evenwichtsstoornissen (tryptophaan-, vitamine B6-deficiëntie). Een overdosis aan bepaalde bestanddelen kan o.a. leiden tot overgewicht (te veel energie-opname), grotere kans op de ontwikkeling van ontstekingen en kanker (obesitas is hiermee positief gecorreleerd), darmproblemen (te hoog eiwit-aanbod leidend tot SIBO), nier- en blaasproblemen (te veel eiwit of ureum, overschrijding van de saturatie voor bepaalde mineralen en daardoor gruis- en steenvorming), of ook weer gedrags- en balansstoornissen (hypo- of hyper-activiteit, dwangneurosen, ataxie).

Vroeger kenden we maar 1 type voeding (‘met de pot mee-eten’), en later zijn de op verschillende levensfasen gebaseerde diëten geïntroduceerd. Honden worden steeds meer als aparte individuen beschouwd, en ook de voeding wordt daar op aangepast. Een individuele hond kan een verhoogde of verlaagde behoefte hebben aan bepaalde nutriënten, ingegeven door zijn genotype (hoe de hond gefokt – of doorgefokt – is) en zijn levensomstandigheid.

Voorbeelden van aangeboren, genotypische problemen zijn: Von Willebrand's Disease bij de Doberman Pinscher, Poedels, Pembroke Welsh Corgi; Phosphofructokinase-deficiëntie bij de Cocker Spaniel en de Engelse Springer Spaniel; Pyruvaatkinase-deficiëntie bij de Basenji; Cystinurie bij de Newfoundlander; Koper-toxicosis bij de Beddlington Terrier; Renal Dysplasia bij de Shih Tzu, Lhasa Apso en Soft-Coated Wheaten Terrier; overdominantie bij American Bull Terrier.

Problemen die zich kunnen ontwikkelen gedurende het leven, ten dele gebaseerd op het fenotype, zijn o.a. slijtage aan de gewrichten (arthrose, kraakbeenbeschadiging), vermindering van de visus (staar), verlaagde weerstand tegen infectie-ziektes, verminderde nier-, lever- of hartfunctie, en gedragsveranderingen (dementie, verlatingsangst).

Sommige van deze ziektes en problemen zijn vanuit een nutritioneel oogpunt af te remmen, te verbeteren of soms zelfs te voorkomen. De voeding moet dan wel aangepast zijn aan de individuele wensen van de hond, d.w.z. dat sommige ingrediënten verhoogd of verlaagd aanwezig zijn, dan wel in een andere vorm worden aangeboden. Dierenartsen zijn al lang bekend met de therapeutische effecten van bepaalde geëxtrudeerde en/of ingeblikte voeders, waarbij bijvoorbeeld de vorming van blaasgruis verminderd wordt of de bloeddruk verlaagd wordt. Ook de zogenaamde hypo-allergene diëten vormen een belangrijk preventie-middel bij allergiën.

Vanuit de natuur-filosofie heeft Duck een nieuwe diepvriesvoeding ontwikkeld, genaamd DUCK Therapie, opgebouwd uit kip, rijst, wortelen en maiskiemen. Door te kiezen voor een gelimiteerd aantal ingrediënten is een hypo-allergeen dieet ontstaan, met enkele zeer specifieke kenmerken. Doordat het product vers wordt ingevroren en geen hitte-behandeling ondergaat blijven bepaalde kenmerken beter behouden dan bij andere types voer. Droogvoer wordt geëxtrudeerd, een proces met druk en hitte om de ingrediënten te ontsluiten. Blikvoer wordt dmv een hittebehandeling (verplicht volgens de Europese regelgeving) gesteriliseerd. DUCK Therapie ondergaat geen additionele hitte-behandeling en wordt ‘koud’ verwerkt.

De ingrediënten van DUCK Therapie: kip is gekend om zijn uitstekende aminozuur-patroon en biologische beschikbaarheid. De verhouding van de essentiële aminozuren binnen kip komt overeen met die van de hond, waardoor een correct eiwitprofiel en adequate opname gewaarborgd is. Rijst is naast een uitstekende koolhydraatbron ook van belang voor de bijdrage aan vitamines en spoor-elementen. Wortelen zijn van belang voor een goede vezel- en vitamine-bijdrage. Maiskiemen hebben een ander nutritioneel profiel dan gewone mais. Door het ontkiemingsproces wordt het percentage vitamines relatief sterk verhoogd. Dit is al jaren gekend in de vogelvoeding, waar vaak zaden ontkiemd worden voordat ze worden aangeboden. In de natuur worden veel zaden pas ontkiemd opgenomen, omdat zó de kwaliteit en de biologische beschikbaarheid van de nutriënten vergroot wordt.

Door de ingrediënten en de aparte manier van behandelen (vers – diepvries) kent DUCK Therapie enkele specifieke kernwaarden en toepassingsgebieden. Door de zeer hoge verteerbaarheid kan er volstaan worden met een relatief laag eiwitpercentage in het voer (10,5%) en is het geschikt bij darm- en nierproblemen. Door de verhoogde eiwit-opname is er weinig rest-eiwit in de darm, en is de ureumdruk op de nier gelimiteerd. Ook de uitscheiding van oxalaat en ammonium via de urine is beperkt, hetgeen bij een blaasgruis en –steen-preventie past. Voldoende vochtopname, van belang bij oudere of zieke dieren, en bij blaasproblemen, is gewaarborgd door het vochtgehalte (54%) in het aangeboden product.

Daarnaast is er de mogelijkheid om gedragsmodulerend te werken, mede door de goede beschikbaarheid van vitamine B1 (thiamine, 23,9 mg/kg ds, thermolabiel), B2 (riboflavine, 13,8 mg/kg ds), B6 (pyridoxine, 19,61 mg/kg ds) en het essentiële aminozuur tryptophaan (2,6 g/kg ds) . Tryptophaan met als co-enzymen riboflavine en pyridoxine vormt serotonine. De neurotransmitter serotonine werkt op verschillende niveaus mee aan normaal gedrag, o.a. als precursor van melatonine. Melatonine is van belang om een goed dag-nacht-ritme te behouden; als dit ritme verstoord is kunnen onbegrepen dier-reacties optreden.
Doordat DUCK Therapie een natuurlijk product is waarin de thermolabiele ingrediënten niet afgebroken zijn door hitte-stress, kan dit product een toegevoegde waarde hebben binnen de door dierenartsen geadviseerde diëten, met een breed toepassingsgebied.

Dr Joep Lupgens, veterinair en nutritioneel consultant. Maart 2004.

DUCK THERAPIE per 1000 gr

ANALYSE

Vocht 54 %
Eiwit 10,5 %
Vet waarvan min. 3/4 essentiële vetzuren 10 %
Koolhydraten 21,2 %
Ruwvezel 1,3 %
Mineralen 3 %

Mineralen & spoorelementen

Natrium 429 mg
Kalium 2,27 gr
Magnesium 307,64 mg
Calcium 0.68 %
Mangaan 13.5 mg
IJzer 27 mg
Kobalt 2,08 mcg
Koper 10.5 mg
Zink 63.5 mg
Fosfor 0.63 %
Fluor 0.08 mg
Chloride 1.60 gr
Jodium 0.51 mg

Vitamines

Vitamine A 9800 I.E.
Caroteen 3.83 mg
Vitamine D 1680 I.E.
Vitamine E 63.66 mg
Vitamine K 1.49 mg
Vitamine B1 12.91 mg
Vitamine B2 6.47 mg
Vitamine B3 13.36 mg
Vitamine B5 97.4 mg
Vitamine B6 10.59 mg
Biotine 102 mg
Vitamine B9 0.514 mg
Vitamine B12 0.027 mg
Vitamine C 43.08 mg

Aminozuren

Isoleucine 6.29 gr
Leucine 9.55 gr
Valine 6.31 gr
Methionine 3.01 gr
Cystine 1.66 gr
Phenelaline 5.01 gr
Thyrosine 4.70 gr
Threonine 5.14 gr
Tryptophaan 1.40 gr
Lysine 9.46 gr
Histidine 3.25 gr
Arginine 7.36 gr



Geschikt voor elke hond. Voor honden met verteringsproblemen, gedragsproblemen, honden met nier- of leverproblemen
Verder heeft mijn Da geadviseerd om onze hond op een harttablet te zetten.
Deze behandeling word al jaren aan katten gegeven en is sinds een lange tijd ook al bekend bij honden met nierproblemen.
Dit is een stukje over Fortekor bij katten.
Fortekor is oorspronkelijk een geneesmiddel dat ontwikkeld is tegen hartfalen bij honden. Als bijwerking zag men dat de andere organen, met name de nieren, beter doorbloed werden en daardoor beter gingen werken. Gezien het veel voorkomen van nierfalen bij katten en de werkzaamheid van het product was de fabrikant bereidt de hoge kosten te dragen die het registreren van een veterinair geneesmiddel met zich meebrengt. In een twee jaar durend, dubbelblind (zowel eigenaar als dierenarts weet niet of het dier het medicijn of een placebo krijgt) klinisch onderzoek werden 200 katten die leiden aan nierfalen behandeld met Fortekor of een placebo. Bij de katten die behandeld werden met Fortekor daalde gemiddeld de bloeddruk (=verbeterde doorbloeding) in de nieren, nam de eetlust en daardoor het gewicht toe en werd de totale "quality of life" als beter beoordeeld. De levensverwachting van de katten behandeld met Fortekor was 28 tot 300% hoger dan niet behandelde katten.

En eventueel kan je als koekje geven ,de koekjes van het merk Trovet.
Succes!
(sorry voor de lap tekst).

honden page profiel Linda en BodhiLinda en Bodhi

honden foto van Linda en Bodhi

Hoi Apple pie,

Ik heb je een PBtje terug gestuurd :-)

honden page profiel Elly Van HeeringenElly Van Heeringengoedgekeurde fokker

honden foto van Elly Van Heeringen

Lekker vers geven.
Een KVV waar geen granen in zitten.
Dierlijkeiwitten zijn veel beter voor de nieren dan plantaardige eiwitten(in brokken)
Nog beter is zelf samenstellen Barf, met minimaal 10% groentemix

honden page profiel Apple PieApple Pie

honden foto van Apple Pie

@Elly,

Ik vind een KVV- nierdieet zoals van bv. Bandit wel heel geschikt. Maar Barf vind ik ongeschikt voor een hondje met ernstig nierfalen.

Met nierfalen moet je roodvlees -organen- en andere delen van een dier vermijden. Eiwitten van de allerhoogste kwaliteit.. daar draait het om.
eiwitten van eieren en vis bv. en geen afval..

Met barf red je dat niet, dan is het ook geen echte barf meer..

honden page profiel Linda en BodhiLinda en Bodhi

honden foto van Linda en Bodhi

Hoi,

Mijn moeder wil het eerst toch zo laten en dus door gaan met Royal canin renal en zo nu en dan blik erbij geven. Ze vind haar te oud om over te gaan op iets anders en durft het niet aan, over een paar maandjes word ze 15, verder hoort ze ook slecht en ziet ze bijna niet meer.
KVV is denk ik wel beter dan brok. volgend jaar wil ik en mijn man zelf een hond en denk erover om dan KVV te geven.

Toch bedankt voor de tips en advies.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Chronisch nierfalen " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Chihuahua en cursus
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^