Nekvel

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BeverBever

honden foto van Bever

O hai,

Kunnen jullie mij vertellen/linken wat er zo slecht is aan het bij het nekvel grijpen van je hond? Ik zie veel reacties dat dit uit den boze is maar ik wil graag wat meer informatie waarom dat zo is.

Persoonlijk grijp ik takkie nooit bij zijn nekvel als reactie op iets stouts of als straf, maar til ik hem meerdere malen per dag via zijn nekvel op om hem in en uit de fietstas te krijgen of als hij zich klem heeft gelopen achter de bank.

Als het puur gaat dat "straffen minder effectief is dan belonen" dan snap ik de opmerkingen over het nekvel wel, maar als er ook medische of andere gevolgen zijn voor het gebruik van zijn nekvel dan hoor ik die graag!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nekvel" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

In de nekvel grijpen is voor een hond zeer bedreigend.
Dit is immers waar een vijand hem zal grijpen om hem te vermoorden.

Het is dus pshygisch heel heftig voor een hond.

Een medisch, ja ik kan me niet voorstellen dat het goed is voor je hond om zijn volledige gewicht te dragen op alleen wat nekvel.

Ik zou een andere manier verzinnen om je hond te tillen, misschien eventueel een tuigje?

honden page profiel BeverBever

honden foto van Bever

dat ik niet weet hoe het in het algemeen zit wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet op de reactie van Takkie zelf let hoor.

Laat het duidelijk zijn dat hij op geen enkele wijze last lijkt te hebben van het optillen en dat hij altijd keurig naast de fiets gaat zitten waar hij weet dat hij opgetilt gaat worden, ook is er geen paniek of pijn te ontdekken als ik hem in de lucht hou, en ja dat heb ik net even extra geprobeerd om het te controleren, het lijkt hem helemaal niets uit te maken.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Dat kan, als je het sinds het begin doet kan je hond er aan wennen, dit is zeker waar. maar dat zegt niet dat in het begin je hond er niet anders op gereageerd heeft.

En sommige honden reageren heftiger dan andere.

Maar als jij dit een effectieve manier vind om je hond op te tillen.. ja dat moet je natuurlijk zelf weten.
En als hij er verder geen last van hebt dan maakt het niet veel uit, kijk alleen uit voor de medische kant.

groetjes

honden page profiel ~ Kelly ~~ Kelly ~ 3 doggies

honden foto van ~ Kelly ~

Mijn fokker vertelde me als de hond iets mis doet, dat je hem gerust bij het nekvel moogt nemen samen met een stopwoord "foei" ofzo. En nadien hoef je enkel het stopwoord te gebruiken. Volgens de fokker zou een moederdier dat ook doen bij haar pups en is er niets ergs aan. En bij mijn Lina werkte dit eigenlijk goed, hoewel ik het nekvel wel snel heb gelaten voor wat het was, want echt tuk was ik er ook niet op. :-D

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Het is heel fout om te zeggen dat moeder honden dit doen, want dit is geen natuurlijk gedrag.
Een hond zal nooit een soort genoot op die manier straffen.

Ook een moederhond niet bij haar pups, wel kunnen pups opgetilt worden aan hun nekvel door de moeder om ze te verplaatsen.
Maar als je moederhond haar pups zo straft dan zou ik er niet meer mee fokken, in mijn ogen is dat echt onnatuurlijk gedrag.

Irene (Gast)

Ik heb mijn hond nog nooit haar pups bij de nekvel zien grijpen maar richting grond duwen....

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Het is trouwens wel zo dat moederhonden hun pups leren zich te onderwerpen, maar deze taak ligt alleen bij de moeder hond! Zodra de pups het nest verlaten is dit dus niet meer nodig.

En onderwerping moet altijd vrijwillig gebeuren

honden page profiel ~ Kelly ~~ Kelly ~ 3 doggies

honden foto van ~ Kelly ~

Ja maar goed dat ik deze techniek slechts 2x heb toegepast ofzo in het begin ;-) Leuk dat ik dit ook weer in mijne rugzak kan stoppen! Bedankt!

honden page profiel JanineJanine

honden foto van Janine

Een moederhond pakt een pup alleen liefdevol bij het nekvel om hem te verplaatsen. Als de moeder boos is op de pup doet ze haar bekkie om de nek van de pup en duwt hem wat omlaag.
Als een hond onderdanig is, gaat hij op zijn rug liggen om de ander zijn zwakste punt te tonen, zijn nek. Dus een pup bij het nekvel pakken om te straffen is een moordaanslag op zo'n pup.

honden page profiel BeverBever

honden foto van Bever

euhm het vel aan de bovenkant heet toch ook nekvel? Ik til hem zeg maar aan het losse vel op tussen zijn schouderbladen en nek, nekvel toch :G

Medisch gezien denk ik dat het echt niet veel invloed kan hebben, doordat het vel los zit en niet rekt oid word zijn hele gewicht gedragen door het vel op zijn borstkas en rug, misschien wel beter verdeeld dan bij een tuigje. Natuurlijk is het wel afhankelijk wat voor een hond je hebt, een Bamse lijkt me nu weer niet zo'n fijn plan om aan zijn nekvel op te tillen. Als het tegendeel waar is hoor ik dat graag hoor!

Opmerkingen als dat het als bedreiging of zelfs moordaanslag word ervaren kan ik niet helemaal volgen, het lijkt of jullie denken dat de hond aan het vel onder zijn kop word opgetilt, zeg maar waar wij een adamsappel hebben (honden misschien ook maar dat weet ik dan weer niet).

Trouwens als takkie ooit paniekerig reageert zou hebben om het optillen denk je dan echt dat we daar mee door zouden zijn gegaan? Hier is het gewoon nog nooit een probleem geweest...

honden page profiel ~ Kelly ~~ Kelly ~ 3 doggies

honden foto van ~ Kelly ~

Moordaanslag?! Pff, amai! Ze reageerde er nochtans niet slecht op.. Maar goed dat het met mijn Lina helemaal goed gekomen is dan ;-) Waar dit forum allemaal niet goed voor kan zijn!

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Dit is heus geen persoonlijk aanval op jou manier, zoals ik al zei, als je hond het gewent is en er verder geen last van heeft is er niks aan de hand.

Het gaat nu voornamlijk over mensen die hun hond zo straffen, dit word door veel mensen gerechtvaardigd met het excuss dat andere honden dit ook doen, terwijl dit helemaal niet waar is. Dat proberen wij hier nu te vertellen.

En nee de nekvel is bij mij toch echt het vel in de nek, dus tussen de kop en rug van de hond.

en de keel bedoelt janine, dat is geen nekvel.

honden page profiel BeverBever

honden foto van Bever

hmm over gewichtsverdeling dat ik net tik klopt vast niet helemaal, net even zitten kijken/prutsen en het is anders dan ik dacht :-)

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Moederhonden verplaatsen de pup ook aan het nekvel.
Van daaruit bekeken is dat een hele andere handeling dan corrigerende in het nekvel grijpen. De hond weet mijns inziens feiloos het verschil tussen de ene en andere handeling.

Wel is het zo dat pupies nog vrij licht zij en dit dus een voor de pup niet belastende handeling is.

Maar bij een volwassen hond kies ik liever voor een andere manier van 'liften', al die kilo's hangen ineens onderaan het nekvel. Ik heb ook nog nooit de ene volwassen hond de andere volwassen hond op dergelijke manier zien verplaatsen.

Corrigerend in nekvel ben ik fel tegenstander van.

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman

honden foto van corrie koopman

Ik pak de honden nooit in hun nek vel.Ik vind dit ook helemaaal niet nodig.

honden page profiel Kirsten & CacaoKirsten & Cacao

honden foto van Kirsten & Cacao

Als ik zie hoe Cacao Cashew corrigeert..

Echt bij het nekvel hoor.



Cashew bijt in haar wang of wat dan ook, en Cacao is het op een gegeven moment zat, en dan gaat haar bek over de nek van Cashew heen.

Ik vind het een beetje vergaand om te zeggen dat dat als een 'moordaanslag' wordt gezien.

honden page profiel Sky & HaileySky & Hailey

honden foto van Sky & Hailey

Sky maakt het ook niets uit als je m in zn nek pakt, soms als ie heel sneaky heel hard langs je heen rent de poort uit *(aan het einde van de steeg zit een weg, waar auto`s erg hard rijden)* dan grijp ik m ook wel s snel in zn nekvel, maar als je bij Hailey ook maar iets der nek aanraakt gilt ze *(maar dit is weer naar de entingen gekomen, ze vind het enten vreselijk en gilt al als de dierenarts haar nekplooi pakt)* dus of ze denken dat ze vermoord gaan worden????

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!!

honden foto van Dobber!!!

@ Kirsten: Mensen hebben wel eens de neiging een hond goed bij het nekvel te pakken en de knijpen, te schudden etc. DAT is dus wat een andere hond ook doet als hij een hond naar het leven staat. Als mens immiteer je dat gedrag. Als je hond gewoon de bek om de nek legt is er niks mis. Dat doet Rico ook wel bij DObber en DObber deed het bij de pups. Maar de pups gingen dan direct in haar bek likken en bij Rico is DObber direct weer heel onderdanig. Dat is heel iets anders als het heen en weer schudden van wat mensen wel doen om de hond te straffen. Je richt toch ook geen pistool op iemand om te laten zien dat diegene stout is geweest? Wat denk je, dat je die persoon nog vertrouwd? Ik denk het niet...

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Er zit een verschil tussen in de nek pakken en in de nek pakken.

Je hebt straffen en straffen. Je kan de hond vaak best in zijn nek pakken, dit kan ik ook bij mijn hond, zij stelt zich dan wel onderdanig op maar verder is er niks aan de hand.

maar er zit nog meer in je lichaamstaal dan alleen het nekvel pakken als je straft.
Vaak schreeuwen mensen er bij, ze duwen, ze schudden, ze buigen over de hond en soms valt er zelfs een klap.
Dit zijn allemaal dingen die mee werken, en de spanning die je uitstraalt is ook bepalend op hoe de hond reageerd.

Maar ik vind dat elke hond gewoon goed moet leren lichaamstaal te lezen, dus vooral van andere honden.
Als een hond zich bv wegdraait tijdens het spelen, moet de andere hond begrijpen dat het spel over is.
Veel honden gaan echter door en stoppen pas als ze een snauw krijgen. Dit is wel anti-sociaal gedrag, het doordrammen dan.

Als mijn hond zo door zou blijven gaan dan zou ik hem zelf een halt toe roepen, want snauwen is voor beide honden niet leuk. Het is voor beide een negatieve ervaring.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik begrijp je wel, als je je hond wilt pakken, dan ben je geneigd om de hond bij zijn vel te pakken, zeker als er geen halsband om zit.

geef een voorbeeld, bamse was in het water gevallen, en kon de kant niet meer op. ja 70 kilo, zonder halsband, wat moet je dan ? dan pak je de hond met beiden handen vast aan het nekvel om haar eruit te trekken, je moet wat he.

en als je hond achter de bank loopt en je wil je hond pakken, dan doe je dat gauw aan zijn nekvel, maar dat is toch iets anders dan dat je hond echt een misstap doet, wat je niet wilt, en je hond dan in zijn nekvel grijpt en hem in weze dan bestraft. dat moet je in het geheel niet doen, kan ook op een andere manier, dat in zijn nekvel dan pakken is voor een hond bedreigend en geeft de hond geen vertrouwen in je.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

jij hebt ook een wat kleinere hond dan bamse, wil je hem in de mand tillen van je fiets ? dan niet in zijn nekvel vastpakken, nee

je houdt je hand onder zijn kont en onder zijn voorborst, en zo til je hem op om hem in de mand te zetten van je fiets.

Shifu (Gast)

Wat hier allemaal word gezegd, klopt allemaal niet helemaal, ik heb al jaren een roedel honden, en die pakken met stoeien mekaar ook bij de nek vel, en trekken eraan en doen ermee, en spelen gewoon weer verder, als ik met ze knooi, pak ik ze ook wel een bij de zijkanten van de kop bij dat losse vel, effe rare bekken trekken, en er is er hier nog nooit een minder van geworden.
Zelfs de doodbange pup die ik nu in huis heb, loopt nu redelijk vrij rond, en vind het stoeien ook leuk, wel beetje griezelig, maar omdat ze rest van de honden er niet raar om doen, leert hij dat het een spelletje is.

Daarbij als je hond erdoor getraumatiseert door raakt is er wel wat meer loos met je hond, dan zou ik maar rap een gedragstherapeut inschakelen, want dan is hij geestelijk behoorlijk in de war.
Een gezonde hond, zet zich snel over iets negatiefs in, maar wij mensen praten de trauma´s aan.
Ik durf te wedden dat volgende week, mijn angstige pup helemaal normaal doet omdat hij weet waar hij dan aan toe is, en hier mogen sommige dingen niet, ja dan word er een korte correctie toegedaan, en daarna zijn we de gedane zaken weer vergeten, en gaan we verder.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Shifu,

wie heeft het hier over trauma's?

honden page profiel Kirsten & CacaoKirsten & Cacao

honden foto van Kirsten & Cacao

@ Dobber,

Jij hebt helemaal gelijk.

Ik pas Cashew en Cacao heus wel eens bij de nek vast, maar schudden of platdrukken, dat doen we niet.

honden page profiel Annelies met  SemAnnelies met Sem

honden foto van Annelies met  Sem

Ik heb Tammy altijd bij haar nekvel opgepakt om in de fietsmand te zetten. Ze ging dan altijd naast de fiets zitten zodat ik haar gemakkelijk kon pakken.

Heb haar in het begin ook onder haar kontje gepakt , maar dat vond ze naderhand niet fijn meer, dan draaide ze zich af zodat ik haar niet kon oppakken.
Alleen in haar nekvel ging prima, heeft ze nooit geen moeite me gehad.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Ik moet zeggen dat ik het jammer vind dat mensen hun hond optillen in de nekvel, als je hond 100 kilo weegt kan ik er nog een beetje inkomen maar een kleine hond?

Ik heb mijn hondje nog nooit opgepakt aan haar nekvel, altijd ondersteunen bij de borst en kont.

Helaas heb ik toen ik haar als pup kreeg wel gestraft dmv nekvel te pakken en haar streng toe te spreken.
Vreselijk als ik eraan terugdenk, toen zei iedereen (ook mensen met honden) dat dit de juiste manier was om de hond te straffen.

Nu weet ik godzijdank beter, met name door alle boeken die ik hier heb over lichaamstaal bij honden etc.

Fysiek corrigeren hoeft helemaal niet, ik hoop dat deze boodschap duidelijker word bij mensen.

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Je mag een teckel nooit aan zijn nekvel optillen, is absoluut slecht voor zijn lange rug!

honden page profiel ~ Kelly ~~ Kelly ~

honden foto van ~ Kelly ~

Ik ben blij dat er toch nog mensen zijn die hun hond ooit hebben gecorrigeerd door het nekvel vast te nemen. Ik begon me al schuldig te voelen omdat ik dit enkele malen in het begin bij mijn Lina had gedaan. Maar mij hadden ze dit idd ook als tip gegeven. En zo heb ik haar eigenlijk haar stopwoord "foei" aangeleerd. Gelukkig heb ik dit maar enkele malen moeten doen en reageerde ze heel snel op enkel het stopwoord :-D Schudden en schreeuwen is helemaal overbodig en zelfs niet correct! De meningen zijn blijkbaar verdeeld hier.. Enfin, je moet zelf zien hoe je pup erop reageert denk ik dan. Oppakken heb ik nooit gedaan bij het nekvel, maar ja mijn kaliber hond is daar ook niet voor gemaakt ;-) Netjes met 2 handen, één tussen de voorpoten en één tussen de achterpoten, zeker nu met de hernia.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nekvel" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Back Bloesem voor mijn hondje Mimi
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^