Sheltie en de Schotse Collie!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Criz & de Shelties	Criz & de Shelties

honden foto van Criz & de Shelties

Hallo allemaal,

Ik ben altijd opgegroeid met shelties en heb sinds een half jaar mijn eigen sheltie! Hier komt over een paar maandjes nog een sheltie bij.

Nu vinden mijn vriend en ik de schotse collie ook erg mooi, een kennis van me had vroeger ook een collie en dat was zo'n heerlijke, lieve hond!

Ik ben wel heel erg benieuwd of er hier mensen zijn die zowel shelties als collies hebben, wat jullie ervaringen zijn wat betreft karakter, opvoeding enz.

Ik hoor wel eens dat de collie over het algemeen wat rustiger is dan de sheltie, wat minder beweging nodig heeft...

Mijn moeders sheltie (inmiddels overleden) was 51 cm. en ze deden fanatiek behendigheid, toen er een mevrouw naar haar toekwam op een wedstrijd en aan m'n moeder vroeg bij welke fokker toch in hemelsnaam zo'n actieve collie vandaan kwam! Zo'n goede werklijn had ze lang niet meer gezien...
Ze was ook niet verbaast toen ze hoorde dat het een uit de kluiten gewassen sheltie was!

Wat zijn jullie ervaringen en wat vinden jullie de belangrijkste verschillen tussen de sheltie en de collie?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sheltie en de Schotse Collie! " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Merlin,Safira,Nikita en CeylanMerlin,Safira,Nikita en Ceylan 3 doggies

honden foto van Merlin,Safira,Nikita en Ceylan

honden page profiel Romina, Cooper* en WillowRomina, Cooper* en Willow 3 doggies

honden foto van Romina, Cooper* en Willow

Ik heb alleen een schotse collie, maar ik meen ook ergens eens gelezen te hebben dat de schotse collie wat rustiger zou zijn dan de sheltie.

Ik wou eerst ook een sheltie kopen, maar uiteindelijk ben ik toch voor de collie gegaan, omdat ik een grotere hond wou hebben :-)

Anoniem (Gast)

Heb geen persoonlijke ervaring met de sheltie, alleen met de schotse herder (korthaar).Weet van horen zeggen dat de sheltie inderdaad wat drukker zou kunnen zijn. Maar iedere hond heeft z'n eigen karakter.
We hebben nu korthaar (lekker makkelijk in het onderhoud)nr.3 en die heeft ook weer haar eigen karakter in vergelijking met haar andere rasgenoten. Al wordt er van de korthaar weer gezegd dat ze wat minder gevoelig/nerveus zijn dan de langhaar Collie.

Wel een tip, als je binnenkort er al een sheltie bijkrijgt, zal je het voorlopig met 2 druk zat hebben. Wacht rustig een jaar of wat voor je dan aan de volgende hond begint. Dan kan je je er ook goed in verdiepen en kan je een goede keus maken (ook qua fokker). Mogelijk vindt je 2 shelties zelfs voldoende en blijft het daar (voorlopig) bij.

honden page profiel perros del fiestaperros del fiesta 3 doggies

honden foto van perros del fiesta

He, ik dacht dat ik ingelogd was. Bovenstaand bericht is van mij.

honden page profiel Criz & de Shelties	Criz & de Shelties

honden foto van Criz & de Shelties

Bedankt voor de reacties!

Ik denk nog niet na over een 3e hond, aan 2 zal ik zeker de eerste paar jaar m'n handen vol hebben! :-D

Ik ben gewoon heel erg benieuwd, omdat ik de collies die ik ken, erg fijne honden vind, maar ik er zelf nog nooit 1 gehad heb!

En zoals waarschijnlijk wel meer sheltie-eigenaren herkennen, er wordt mij vaak gevraagd of mijn hond een mini-collie of collie pup is. Nu weet ik dat er mensen zijn die dit niet leuk vinden om te horen, omdat de sheltie en de collie 2 heel verschillende rassen zijn.

Daarom was ik zo benieuwd wat nou de echte verschillen zijn tussen deze twee rassen...

Als jullie nog meer ervaringen hebben, hoor ik het graag :-D !

honden page profiel Kenjy & LuckyKenjy & Lucky 3 doggies

honden foto van Kenjy & Lucky

Hallo Criz & Butters,
Ik heb persoonlijk nooit een Sheltie gehad maar wel een Schotse Collie Belle. Ze is 14 jaar geworden. Ik heb het maar 3 dagen uitgehouden zonder mijn Collie. Het gemis alleen al kon ik niet aan. Ik heb er Lucky bijgenomen.
Eens een Collie altijd een Collie. Wat mij betreft is het een verslaving.
Een Schotse Collie heeft ook heel veel beweging nodig. Het is een herdershond hé !!! Ik ondervind zelf dat een reu meer beweging nodig heeft als een teefje.
Groetjes.

Ariane

honden page profiel LaylaLayla

honden foto van Layla

Mij is verteld (ik weet niet of dat zo is..) dat een Sheltie een pittiger en een druk karakter heeft dan een collie.

Mijn ouders hebben een collie, maar zij kan ook soms behoorlijk fel zijn haha. Maar ze zijn ook wel heeel lief en zachtaardig.
Collies hebben wel een eigen willetje (als ze iets niet willen, dan willen ze dat ook echt niet) en kunnen soms nog wel eens eigenwijs zijn. Vanaf het begin af aan consequent zijn (geld eigenlijk voor alle honden).
Tja, het zijn en blijven herdershonden..

Verder zijn ze best waaks en ze houden alles in de gaten, wat je ook doet.
Maar ja, iedere collie is weer anders.

honden page profiel JonneJonne 3 doggies

honden foto van Jonne

Toevallig kan ik je vertellen over allebei. Mijn schoonmoeder heeft namelijk altijd schotse collies gehad. Ongeveer 4 jaar geleden had ze er twee: moeder en zoon. Deze zijn inmiddels allebei overleden op een leeftijd van 14 en 16 jaar.
Ze hebben er destijds expres een tervuerense herder bijgenomen omdat ze wat meer pit zocht. Nou dat zegt het dus al, de schotse collie was in voor een wandeling maar daarbij hield het al snel op.
Vorig jaar heeft mijn schoonzus een sheltie aangeschaft.. pff wat een pittig en slim ding zeg!! deze is zeker niet mis en heel wat anders dan een schotse collie. Ze is overal voor in: spelen, zwemmen, met de fiets meelopen; kortom alles wat met beweging te maken heeft. Daarnaast is ze ook heel lief en baasgericht en een echte allemansvriend.
Sinds kort heeft mijn schoonmoeder ook weer een schotse collie, een herplaatsteefje van 9 maanden. Ze komt uit showlijnen wat er waarschijnlijk mee te maken heeft dat ze echt niet vooruit te branden is haha. Mijn vriend en ik gingen laatst met haar wandelen, nou pff wat vermoeiend zeg. Moest haar letterlijk voorttrekken en toen we bij een open vlakte waren aangekomen en wij haar probeerden te verleiden met een bal keek ze ons echt aan van nou zijn jullie gek geworden ;-)
daarnaast is ze in de tuin wel erg actief. Ze scharrelt graag een beetje alleen rond en kan zich dan ook prima vermaken. Ze is gek op aandacht en gedraagt zich als een typische collie als er mensen komen (zo omschrijft mijn schoonmoeder het). Ze laat ook duidelijk merken dat ze erg van mensen gecharmeerd is door zo gek mogelijke geluiden te maken. Het liefst kruipt ze ook lekker bij je op schoot en kijkt ze je aan met een verliefde blik :-) Kortom ook een heerlijk beest alleen totaal anders. Dit zal misschien ook komen doordat ze uit showlijn komt. De vorige collies kwamen uit werklijn en waren wel te porren voor bepaalde sporten. (heeft mijn schoonmoeder ook gedaan met ze).
Ze hebben dus beide hun kwaliteiten en ik zie ook wel erg veel overeenkomsten hoor. Alleen blijft een sheltie net wat fanatieker :-D

Sorry voor mijn lange verhaal. Vind het zulke geweldige beesten dat ik een hele pagina vol zou kunnen schrijven O-)

honden page profiel LaylaLayla 3 doggies

honden foto van Layla

Haha ja klopt, collies zijn niet de meest actieve hond die je kunt noemen. Af en toe even wandelen en even rennen in het park vinden ze wel leuk, maar meer ook niet.
Als ik wel eens bij m'n ouders ben, dan wandel ik ook wel eens met de hond, nou da's echt een slakkegang soms hihi.
Onze vorige hond was een pyrenese herder en die was een suk actiever.
Collies zijn soms niet vooruit te branden.

Die hond van m'n ouders kruipt ook altijd op schoot bij m'n vader (ze is echt een papa'skindje) ze erg knuffelig en als ik langskom dan jankt ze de hele straat bij elkaar van blijdschap.
Hierdoor laat ze echt merken dat ze gek op me is en dat ik er ook bij hoor, ondanks dat ik niet bij m'n ouders woon.

honden page profiel Criz & de Shelties	Criz & de Shelties

honden foto van Criz & de Shelties

Bedankt Jonne, voor je reactie!

Dit komt precies overeen met wat ik altijd van sheltie-eigenaren hoor over de schotse collie :-)

Het schijnt toch dat de werklijn echt een beetje verdwenen is bij de collies, tenminste als ik dat zo hoor van andere mensen.

Maar inderdaad, zowel de sheltie en collie vind ik geweldige rassen! Grappig dat er toch wel zoveel verschil inzit!

honden page profiel perros del fiestaperros del fiesta 3 doggies

honden foto van perros del fiesta

Hoi,
Ik herken wel veel in jullie verhalen, maar wil toch even reageren.
Er wordt hier nl. erg veel in het algemeen gesproken en daar wij inmiddels pup nr. 6 in huis hebben, zie ik toch echt wel veel individuele verschillen (ook binnen hetzelfde ras). Dus je moet echt uitkijken om niet te generaliseren over een ras. Bovendien maakt teef of reu ook nog het nodige verschil (en wel of niet geholpen !). :-)

Verder vindt ik het jammer dat jullie de korthaar Collie niet meenemen in de vergelijking. ;-)
Toch echt net een iets pittigere hond, maar wel met dezelfde positieve karakter eigenschappen (over het algemeen genomen dan !) als de langhaar Collie (en minder vacht onderhoud ! :-D )

honden page profiel Samantha & AthosSamantha & Athos 3 doggies

honden foto van Samantha & Athos

Ik heb ook altijd een Schotse Collie gehad.
Maar deze was gek op wandelen, spelen en uitdagingen!
Dus dat ze niet vooruit te branden zijn zal ook wel per hond verschillen.
Ze zijn ontzettend slim en je kan zo met ze lachen.
Ken wel shelties van tegenkomen, die waren dan toch een stuk drukker dan onze Collie.
Verder ben ik niet zo bekend met shelties, vind ze altijd wat meer showerig zeg maar...

honden page profiel Samantha & AthosSamantha & Athos 3 doggies

honden foto van Samantha & Athos

Ik had trouwens aan langhaar collie, niet gecastereerd...

honden page profiel LaylaLayla 3 doggies

honden foto van Layla

Idd, niet alle Colloes zijn hezelfde. De hond van m'n ouders heeft ook wel eens haar actieve momenten.
Ze vind het heerlijk om achter een bal aan te rennen of thuis met haar speeltjes in de weer te zijn.
En soms heeft ze ook haar luie momenten.
Maar het uitlaten doet ze op haar dooie gemakje. Alles besnuffelen een beetje rondkijken.

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

ik heb zelf geen collies, maar ken er wel een paar. 1 daarvan een reu is erg rustig, kwam hier een keer een dagje, en viel me echt op hoe rustig hij was in vergelijking met mijn hyper-dames ;-) hij hoefde buiten ook niet mee te rennen, ging gewoon lekker zijn eigen gang.

op flyball bij ons zit ook een langhaar collie, en die vind de flyball echt geweldig, en hij kan snel! is ook heel mooi om zijn vacht te zien bewegen als hij over de hekjes gaat.

als je goed zoekt kan je vast wel een rustige of juist actievere collie zoeken, afhankelijk van wat je graag wil.....

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sheltie en de Schotse Collie! " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^