Giardia - voeding - vezels/granen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Marianne v. B.Marianne v. B.

honden foto van Marianne v. B.

Giardia. Het is opvallend dat honden er de laatste jaren steeds last van hebben.
Dat kan heel goed iets te maken hebben met het veranderde voedingspatroon voor volwassen honden.

De laatste jaren gaan (weer) steeds meer mensen over op het voeren van vers vlees, maar dan zónder er brood (vezels) bij te geven. Dat wordt gedaan omdat honden geen voedingswaarde halen uit granen.
Máár, daarbij verliest men vaak uit het oog... dat granen een heel positief effect hebben op de darmen op zich!

Belangrijk feit: De aanwezigheid van granen in de darmen schept een ongunstig klimaat voor de giardiaparasiet (die zich dan niet goed aan de darmen kunnen hechten). Een gezonde volwassen hondlichaam kan giardia wel aan, maar er gebeurt dan iets waar je helemaal niet blij mee hoeft te zijn.

Omdat er bij een volledige vleesvoeding -zonder brood/granen- méér giardia-parasieten in de darmen aanwezig zijn, zitten er ook meer van die parasieten in de uitwerpselen. Die komen dan weer in het milieu terecht en verspreiden zich op die manier ook makkelijker/sneller.
Krijgt een hond granen door z'n voedsel, dan zitten en minder én zwakkere giardiaparasieten in de hondendrollen. De hond poept ze immers uit vóórdat de parasieten de kans krijgen om zich goed vast te hechten, sterker te worden en/of snel te vermenigvuldigen.

Dat verlaagt de kans op besmetting en verspreiding aanzienlijk. Immers, de giardia-parasieten die alsnog worden uitgepoept, hebben in de darmen mét vezels nauwelijks kans gekregen om écht sterk te worden!

Het staat tegenwoordig ook op websites van sommige dierenartsen, dat vezels/granen een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van giardia.
Dit is een link...
http://www.whgdierenartsen.nl/Bibliotheek/tabid/69/ItemID/121/Default.aspx

Het staat onder het kopje 'BEHANDELING'.
Een paar bruine boterhammen alleen, zijn natuurlijk niet hét middel zijn om er snel vanaf te komen. Maar het kan een zeer goede ondersteuning van de behandeling zijn. Het voorkomt ook giardia bij niet-aangestoken honden, omdat giardia-parasieten zich dan nauwelijks aan de darmen kunnen hechten.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Giardia - voeding - vezels/granen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman 3 doggies

honden foto van corrie koopman

Ik heb op dit moment een pup van 7 mnd en hij heeft allang last van diaree en is nu in Amstersdam geweest en vandaag weer begonnen met ontlasting bewaren.Ze hebben spoel worm gevonden en ze gaan de giardia ook uitsluiten.Maar hij heeft nu al vanaf vijdagnacht diaree.ik vind het zo zielig het gat de heledag door. :'(

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Hmm intressant, ik dacht altijd dat giardia veel voorkomt bij broodfokhonden die zwak en verwaarloosd ergens in een kist bij elkaar zitten en dat deze honden dan weer andere honden aansteken omdat giardia besmettelijk is.Ik zou dan eerder denken dat broodfok de oorzaak is van het meer voorkomen van giardia, om nou zomaar aan te nemen dat de schuld bij het vers eten ligt? Misschien als je alleen maar spiervlees geeft en verder helemaal niks, dan kan ik het me wel voorstellen.

Betekend deze conclusie dat honden die brokken met veel granen eten geen of minder giardia krijgen?

Ik zou dat onderzoek weleens willen zien, wat voor soort honden er getest zijn en hoe dat dan gegaan is.

Lola barft en zij krijgt diaree als ze beloningen met granen erin eet. Ze krijgt wel vezels in de vorm van groenten en fruit, en af en toe krijgt ze knoflook en kefir.

Ik ben geen dierenarts maar mijn gevoel zegt dat brood niet echt hondeneten is ook al zal het voor een hond die niet allergisch voor tarwe is geen kwaad kunnen waarschijnlijk om af en toe eens een boterham te eten.
Ik zou de hond liever af en toe wat groente en fruit geven, dat lijkt mij natuurlijker. In vuile pens zit trouwens ook vezels, wat toch veel mensen geven die hun hond vers geven. En hoe zou het dan met botten staan, zou dat ook niet vezelachtig werken?

Kortom ik heb twijfels. :-D

honden page profiel Marianne v. B.Marianne v. B.

honden foto van Marianne v. B.

Uiteráárd... is het ábsoluut niet de bedoeling om brood als 'n soort hoofdmaaltijd te geven!

Vlees is zonder meer het belangrijkste, je geeft de hond dan ook alleen wat brood bij (of naast) het andere voedsel.

honden page profiel fabiennefabienne 3 doggies

honden foto van fabienne

Hier krijgen de honden bijna iedere morgen een sneetje gedroogd brood bij de voeding... Of het iets kan helpen om giardia te voorkomen,....??? geen idee O-) O-) maar ze vinden het wel lekker ;-)

honden page profiel Simone & MaxSimone & Max 3 doggies

honden foto van Simone & Max

Max krijgt ook elke dag een bruine boterham. @s ochtends eet hij gewoon geen brokken en vindt een boterhammetje heerlijk. Vandaag ook vers gegeven met een boterhammetje erdoor omdat het enkelvoudig was.

Zijn ontlasting is elke dag prima en wil dat ook zo houden, dus... BLIJ :-D met dit artikel

honden page profiel The tibbies on tourThe tibbies on tourgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van The tibbies on tour

Ik heb hier nog een artikel gevonden over giardia dat is van dierenkliniek Wilhelminapark.
Daar kun je ze onder de microscoop zien bewegen

Zal proberen een link te zetten

http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/hond/giardia.html

Groetjes Sandra

honden page profiel JapjesJapjes 3 doggies

honden foto van Japjes

Hoi San bedankt voor de link zeer interessant heb het even gelezen :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Giardia - voeding - vezels/granen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^