Show vs. Werklijn

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

Ik blijf mij zo enorm verbazen dat 'men' denkt dat showlijn Border Collie's zo veel rustiger zouden zijn dan werklijn Borders. !?!?

Ik hoor dit 'fabeltje' (in mijn ogen)steeds vaker.

Mijn ervaring is juist andersom! Mijn werkers zijn véél relaxter dan honden waar veel show in zit.

Werkers zijn gefocust op hun werk en thuis liggen ze voor pampus. Ik ervaar het karakter van een werker juist minder 'stuiterig' en wat 'stabieler'.

Hoe denken jullie daarover?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Show vs. Werklijn" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Gea

Klopt helemaal. De meeste mensen weten ook vaak niet eens of ze een werklijn of een showlijn hebben....

Groetjes Gea

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Nou ik vind het geen fabeltje, alleen het gaat niet voor iedere hond op. Showhonden zijn vaak wel honden met een milder temperament (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk), minder werklustig als een werklijnborder. Natuurlijk als je werkt met een werklijnborder is hij rustig thuis, maar als je er niet mee werkt, heb je een draakje thuis. Dat is bij een rustige showhond minder. Bij showhonden zitten wel stuiterballen tussen natuurlijk, omdat de bc sowieso nog erg gefokt is op werkeigenschappen. Vaak zijn de ouders of grootouders van showhonden (half)werklijn.
Maar of een hond een stuiterbal wordt, heeft denk ik ook met opvoeding te maken.

honden page profiel DeniseDenise 3 doggies

honden foto van Denise

Ben ik met Angela eens. Ik heb zelf een Border uit de Showlijn. Allebei de ouders zijn ook show. Wel is Igor soms een echte stuiterbal maar ik probeer hem de nodige uitdaging en beweging te geven en met dat nodige evenwicht valt het behoorlijk mee. Igor kan zonder bench nog niet rustig liggen in de woonkamer want Meneer ziet , hoort en ruikt nog te veel ondanks dat hij de woonkamer misschien al wel 10 keer heeft gezien! Hij zal niet snel toegeven aan zijn moeheid daarom doe ik hem met regelmaat in de bench. Dit is voor hem geen straf want vaak na 2 minuten is hij al vertrokken naar dromenland. Al weet ik wel dat als hij straks ouder word dat ik er vanuit ga dat er een dag komt dat hij wel los in de woonkamer kan liggen. Maar dat is nog even afwachten, het is natuurlijk nog maar een pupje van 6,5 maand :-)
En ik denk ook gewoon echt dat het inderdaad grotendeels met de opvoeding te maken heeft en of de ouders allebei werk of show zijn. Tuurlijk heeft de showlijn ook nog wel werkdrift maar ik denk wel minder als de werklijn. Maar ben jij druk, word je pup ook druk, ben jij rustig dan is je hondje straks ook rustig. Zoals iemand eens tegen mij zei " Een hondje is een spiegeltje van jezelf :-)"

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

uit nieuwsgierigheid, zijn er ook nog Border Collie's die dual purpose zijn, dus show- en werkhond??

bij riesen schnauzen zie je het soms, honden die en de africhtingdoen, hun werkbrevetten hebben, en waanzinnig mooie (vaak reuen) honden zijn, en dan zijn ze echt mooi.

Vaak zijn deze reuen heel moeilijk te houden als "gewone" hond, omdat ze hard en scherp zijn, maar het kan wel.

Ik vroeg me af of dat bij de Borders ook voorkomt, of dat er fokkers zijn die dat nastreven??

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Je hebt veel combinatielijnen, half show/half werk. Bodhi heeft wel een showuiterlijk (hoewel hij te licht is voor een border), maar wel weer een werklijnkarakter. Sommige fokkers zeggen wel dat je door een combi te maken een wat milder hondje krijgt, maar dat hoeft dus niet, omdat je ook het werklustige karakter kan erven.
Ik denk dat veel lijnen gericht zijn op een werklustig karakter (vaak voor hondensport) met daarnaast een leuk uiterlijk. Maar je hebt ook specifieke showlijnen waar puur op uiterlijk wordt gefokt, waardoor je steeds mildere karakters ziet. Mijns inziens is dit straks niet echt een border collie meer, als alle raseigenschappen er uit worden gefokt.
En je hebt ook nog de pure werklijnen waar meer op werkeigenschappen wordt gefokt en minder naar uiterlijk wordt gekeken. Als je echt een werkhond zoekt voor op de boerderij, dan is werklust belangrijker dan een mooi koppie. Maar dit soort fokkers zie je volgens mij steeds minder...

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

Ikzelf heb 1 volle werklijn hond, 1 75% werklijn 25% show en 1 50/50%

Verschil in mijn honden? Zeker! Maar dat is altijd..

Je ziet in de border wereld veel half/half hondjes. BLijkbaar vindt 'men' dit het prettigste? Geen idee. Ik heb 3 knallers in de sport en rustige honden in huis. Ik vind het prima zo ;-)

Ik denk ook dat er een groot! gebrek is aan werklijnhonden in NL. Enfin; nieuwe lijnen. De grote lijnen die er nu zijn, zijn m.i vreselijk uitgekauwd.
Erg jammer.



honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

Oh ja.. En die echte showbeesten? dat is gewoon zielig.
Die kunnen lichamelijk niets meer (te korte pootjes, veel vacht, weinig tot geen conditie..) maar in hun koppie zijn ze altijd werkers..dat is gewoon het ras.

Wat krijg je dan? Piepende/gestoorde/zenuwachtige neuroten. ZO zielig.

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Ik heb eens gesproken met een fokker en zij heeft mij een eye-opener gegeven; wát is nou show en wat is nou werk?

Werklijn als er een ISDS-stamboom bij zit? Of als de ouders met schapen werken? Of omdat ze het lijf en karakter hebben om te kunnen werken? Of als het simpelweg 'pittigere' honden zijn?

Showlijn als ze op uiterlijk gefokt worden? Of als ze een dikke vacht hebben met die tiporen? Of als het wat rustigere honden zijn?

Yila haar vader is kampioen van 1 of ander land, heeft de 'juiste' vacht en aftekening, de juiste stand van de oren. Haar moeder heeft nergens kampioenen op haar stamboom. Ook geen ISDShonden. Wel honden die met schapen werken . Wat maakt dat Yila..?

Mijn volgende BC is alles behalve show maar ook geen werklijn . Wel kan ik zeggen dat dat geen beginnershondje zal zijn.. Pittig ding zal worden - gezien de ouders..

Ik denk dat het veel belangrijker is dat je gaat kijken bij en spreken met verschillende fokkrs. Kijk naar hun honden, hun nakomelingen. Is dat wat je zoekt in een hond? Wat bij jou past?

Veel fokkers hebben een ideaalbeeld wat voor hén de ideale BC is. Daar proberen ze naartoe te fokken. Ga kijken of hun beeld bij dat van jou past.

Nog even; de honden die ik ken - met het 'show'uiterlijk, zijn stukken nerveuzer dan de honden die minder op dat uiterlijk gefokt zijn.

Dat kan door opvoeding komen, door de eigenaren zelf . Het kan ook komen omdat bij selecteren op uiterlijk eigenschappen verloren gaan.. Of bij het combineren van 'werk'&'show' je een hondje krijgt dat graag wíl drijven, maar daar net weer skills van mist door de show-genen..

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

wat ontzettend zonde van het ras.

een showhond, moet toch ook gewoon kunnen functioneren, als ik het zo lees is het verschil wel erg groot, das toch raar. hoe kan een slecht gebouwde hond nu goed scoren op de show, ik blijf me daar over verbazen, zie dat wel bij meer rassen.

zo steil dat ze gewoon mismaakt zijn, maar owww, wat vinden we het mooi, moet je die hond 5 minuten meenemen aan de fiets, valt tie vanzelf om, want met dat "steppen" kom je niet ver. Dood en doozonde wat momenteel met veel rassen "door" de shows gebeurd.

Incl. de schnauzen trouwens.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Daar maak ik me toch wel zorgen om hoor dat een rasbeschrijving zo gericht op het uiterlijk is. Idd, de juiste oortjes, het juiste vachtje, de juiste lengte, de juiste kleuren. Daar wordt steeds meer naar toe gefokt om de ideale showhond te krijgen. Ik vond/vind het juist zo leuk dat er zoveel diversiteit is onder de border collies en hun werkeigenschappen vind ik prachtig. Ik vind het zo zonde dat bepaalde borders net uit de kluiten gewassen keeshondjes lijken, waarbij geen raseigenschap meer te zien is (behalve de 'will to please'). "Barbie collies" worden deze honden ook wel genoemd.

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Gorby; daarom ben ik ook zo blij met de functionele exterieur test - kijken of de hond de bouw heeft om te kunnen werken.

Met een sable of korthaar BC word je gewoon uitgelachen als je op een show komt O-)

Gelukkig zijn er ook heel wat fokkers waarbij gezondheid voorop staat en die niet op kleurtjes en het esthetisch uiterlijk fokken. Maar als pupkoper moet je die wel kunnen vinden/onderscheiden..

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Hihi Angela O-)
"Uit de kluiten gewassen keeshondjes" die huppelend over de behendigheidsbaan gaan.. O-) ;-)

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Ja Gorby, zo maak je een ras echt kapot. Als hij niet meer kan doen waarvoor hij is gefokt, als al het werkvermogen of uberhaupt bewegingsvermogen er uit wordt gefokt. Dat is bij heel veel rassen al gebeurd en vrees dat het hetzelfde gaat zijn voor de border. Want er zijn ook veel mensen die het leuke schattige uiterlijk graag zien, maar die wel gewoon een huishond willen met 4x per dag een rondje in de wijk. Broodfokkers spelen daar ook op in. Volgens mij zitten daar echt de meest neurotische en zenuwachtige borders... :'(

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Haha idd Marit. Het scheelt natuurlijk dat borders geliefd zijn in de hondensport en dat daarom enige pit wel wenselijk is... Maar het ras moet wel een beetje exclusief zijn, voor het werken en hondensport en niet als enkel een huishondje straks...

Er zit volgens mij ook een kloof tussen de rasvereniging en de fokkers/pupkopers. Ik merk wel in het contact met de rasverenging dat er continu wordt gehamerd op werken met de hond (en dan vooral schapen drijven), terwijl pupkopers dat niet altijd willen en een wat milder hondje zoeken. Dan zit je als fokker wel in een spagaat; wat moet nu je fokvisie zijn? Want als je je pups niet kwijt raakt... Maar ja, zo krijg je natuurlijk dat fokkers een andere visie gaan krijgen en die visie is niet altijd goed voor het ras. Het wordt dan meer een vraag-aanbod-kwestie. Mensen willen een showhondje, dus kweken we een rustig showhondje.

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Mijn Goof was uiterlijk een Show, lange dikke vacht, breed etc. Maar karakter was 100% werk.
Vader had ook een show uiterlijk en hij en zijn ouders werkten al jaren bij de schapen. Moeders was een huishond met een mix uiterlijk en rustig temperament die wel graag werkte.

Goof heeft na herplaatsing bij een herder gewerkt voor 3 jaar. Ging super. De herder werd uitgelachen door zijn çollega's met zijn barbie-collie :-p Maar Goof kon net zo goed werken als de anderen, alleen had een iets andere methode.
Zo kan het ook.

Maar als ik soms de borders op de show zie lijken me die niet allemaal nog schaaphonden..

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

Oh ja, dat heb je goed gezien Angela. Als er érgens een kloof zit is het wel tussen de rasvereniging en de gemiddelde pupkoper. Inderdaad, er wordt vanuit de rasvereniging veel gestuurd op drijven, ik kan mij daar wel in vinen, maar degene die dat niet kunnen..

Nou ja, ik lees ook wel behendigheid in het BCCN nieuws, maar overwegend meer drijven inderdaad.

Oh ja, de show..
Ik heb 1x een show meegelopen, ik wilde het een keer meegemaakt hebben, zodat ik zelf zou kunnen oordelen ;-)
De hond waar het meeste showlijn in zit, heeft het ook het beste gedaan (een ZG)
Mijn werker (ISDS lijn) en mijn semiwerker (75%) hebben het 'leuk' gedaan. Maar niet enorm geweldig.

Op de aanlegtest en de functioneel exterieur heeft mijn semiwerker het heel goed gedaan, mijn teef (waar meer show in zit) heeft het alsnog goed gedaan op de functioneelexterieurkeuring (eerlijke keurmeester! Houdt niet van veel haar, maar ze is wel goed gebouwd!)maar wat minder op de aanlegtest.

Mijn jongste mocht nog niet voor de BCCN lopen gezien zijn leeftijd.

Ja, de Show-geschikte border is een héle andere dan een werken. In iedergeval in het uiterlijk.

Zo vreselijk jammer dat de show er een heel andere hond van aan het maken is....

Ik lees wel eens dat een hond een ZG of U moet lopen om een show om te mogen fokken. (bij bepaalde rassen)

Laat dat in vrédes naam niet het geval worden bij de Border. Dan hebben we in no-time geen oorspronkelijke Border meer over.

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

* hmm, mijn bovenstaande stukje staat bol van de tikfouten. Excuses*

De functioneelexterieurkeuring en de aanlegtest zijn van de BCCN. Even ter verduidelijking.

En 'oh ja' 2:
Mijn teef liep de aanlegtest minder goed omdat ze met mijn man liep..die had weinig ervaring, maar het was wel zijn hondje. Ze is wat te snel voor hem.

ik heb haar nu overgenomen, en ik loop komend jaar de test opnieuw met haar. Ik verwacht dan een betere score van de aanlegtest, want ze kan enorm goed werken. (anders zou ik er dus niet mee fokken.. ;-) )

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Ik snap niet dat daar niet een soort standaard voor komt dan bij de border... Niet de rasstandaard, maar een uiteenloping van wat mag (verschillende oren, verschillende kleuren en vachten etc...). Ik snap dat een hond goede tanden moet hebben etc, maar wat maakt het nou uit hoe die oren staan? Of dat die witte kraag net niet helemaal doorloopt? Ik snap dat niet. Heb ook het idee dat iedere keurmeester weer zijn eigen voorkeuren heeft en dan krijg je echt willekeur. Als je geen ZG op een show haalt, lijkt het dan alsof je hond 'minder goed' is, terwijl zo'n barbie collie idd alle punten haalt, maar verder weinig toevoegt aan het ras.

Zo is het ook met de herder gegaan. Nee, die rug moest nog krommer... Want dat is 'mooi'. Wie bepaalt dat nou wat mooi is?? Ik vind gekke oren die alle kanten op staan mooi. Of diversiteit in het ras qua kleur, bouw en vacht.
Je zou beter eerst naar het gedrag of raseigenschappen moeten kijken en dan kijken of de bouw goed is van een hond (waar verschillen mogen bestaan wat mij betreft). Nu lijkt het wel andersom: eerst moet het snoetje goed gekeurd worden en dan nog eens kijken wat het gedrag is. En met een goed snoetje mag je fokken.

Kijk, niet alle borders hoeven wat mij betreft bij de schapen te werken. Maar het specifieke aan de border; eye, sluipgedrag, intense concentratie op iets, werklust... Dat vind ik toch wel belangrijk dat dat bewaard blijft.

honden page profiel DeniseDenise 3 doggies

honden foto van Denise

Wat ik me nou dus afvraag. Een paar dingen:

Een volle showlijn is dus infeite een Barbie Collie?

En een Border Collie kan je dus niet als huishond houden?
Ik houd Igor namelijk wel als huishond. Ik woon op een flat en ik houd hem gewoon als vriend ( niet als werker ) . Ik geef hem wel de nodige mentale uitdaging en hij komt niets te kort. Ik wil straks heel graag met hem (OF op schapendrijven OF op behendigheid). Maar misschien ook niet, dat weet ik niet. Zoiezo fiets ik al kleine stukjes met hem en wil dat straks gaat uitbreiden. Ik heb bewust gekozen voor een showlijn BC en om die als huishond te houden. Tegenover mij woont een man die heeft al 15 jaar BC's. Al zijn BC's zijn niet naar hondenscholen gegaan hij heeft alles zelf gedaan (zoals ik ook doen en zonder clicker) en hij geef zijn BC een hele grote ronde per dag en voor de rest een leuk blokje om. Hij kan alleen zit, af, en kom en voor de rest is hij heel lief en rustig. Hij lijkt niets te kort te komen en heerlijk in zijn vel te zitten.

Ik zeg niet dat dit bij elke BC zo is hoor! :-)
Wilde alleen even mijn mening geven.

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

Waar ergens staat dat je een BC niet als huishond kan houden? Daar ben ik wel even benieuwd naar.. ik kan het nergens terugvinden namelijk. ;-)

Een volle showlijn is niet per definitie een barbie collie, niet alle honden zijn op dezelfde manier gefokt. Er zullen vast uitzonderingen zijn die wel op uiterlijk zijn gefokt maar die nog wat eigenschappen hebben behouden omdat de fokker daarvoor gekozen heeft. (hulde!)

Mijn ervaring echter is, dat er steeds meer op 'mooi' gefokt wordt, en zo de échte raskenmerken eruit gehaald worden...

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Een border kan zeker als huishond gehouden worden, natuurlijk. Maar je moet wel met hem 'werken'. Dit kan schapen drijven zijn, hondensport, maar ook thuis aan de slag met oefeningen e.d.. Het koppie moet wel bezig gehouden worden. Showlijn is prima, maar het gaat er mij idd om dat niet alle raseigenschappen eruit worden gefokt. Dat je een border collie hebt qua uiterlijk, maar niet qua karakter. Dat is een barbie collie. Een border collie met raseigenschappen, maar een wat milder temperament, dat vind ik prima.

honden page profiel -Iris & Tommy--Iris & Tommy-

honden foto van -Iris & Tommy-

helemaal met jullie eens,
en over dat show uiterlijk.

Ik zou dus juist het hondje nemen waar de tekening 'niet van klopt' of het hondje dat 'te groot' is voor het ras of 'te klein' is voor het ras daar houd ik juist van.


liefs,,

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Show vs. Werklijn" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Onderdanig
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^