Opvoeding/training: lichamlijke straf wel of niet noodzaak?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JolandaJolanda

honden foto van Jolanda

Ik voel me in mijn opvoedwijze steeds meer alleen staan, vandaar deze vraag.
Ik ben in de veronderstelling dat lichamelijke straffen (zelfs lijn correcties) niet nodig zouden hoeven zijn in de training/opvoeding van een hond.
Ik ben geen echte honden specialist, heb nu net 1 weekje mijn pup in huis en ben op zoek naar een hondenschool. Helaas bij een infoavond van een hondenschool een meningsverschil gekregen. De stelling van de instructeur is dat je niet onderuit kan dat vroeg of laat lichamelijke straffen nodig zullen zijn wil je hond doen wat je vraagt (lees eist!).
Ik heb inmiddels 5 boeken gelezen over de gedragingen van de hond en opvoedwijzes. Als ik die boeken mag geloven is het niet nodig lichamelijke correcties te geven zolang de hond maar weet wie de alpha is, zal hij je met respect behandelen.
Ik geloof daar in, jullie ook? Of zijn jullie ervaringen anders en ben ik toch wat te naief zoals velen beweren?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opvoeding/training: lichamlijke straf wel of niet noodzaak?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Anita.Langen.Anita.Langen. 3 doggies

honden foto van Anita.Langen.

Ik kan me niet voorstellen dat je met slaan iets berijkt bij een hondje..Ja alleen ANGST en daardoor gaat die dan luiteren maar niet omdat die graag voor jou wil werken.Ik hoop niet dat er meer mensen zijn die er zo over denken ik hou er niet van om de harde hand te gebruiken.Net als jij niet dus met belonen kom je toch verder en krijg je de liefde van je dier echt terug groetjes Anita.

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!! 3 doggies

honden foto van Dobber!!!

Ik ben alpha voor Dobber door een paar regels:

Ik bepaal wanneer er lichamelijk contact is (afgezien van bijvoorbeeld begroetingen of als ze echt even bij me komt zitten). Dobber hoeft niet dwingend om aandacht te gaan vragen want die krijgt ze dan niet.

Ik bepaal wanneer ze gaat slapen. Dan moet ze in de kennel en gaat ze in haar hok.

En ik geef haar eten en drinken. Voor ze mag eten moet ze er wat voor doen en drinken is onbeperkt. In het wild zorgt de alpha ook voor eten (in samenwerking met de anderen, maar hij bepaalt wanneer er gejaagd word).

Je hoeft geen lichamelijke straffen te gebruiken. Leer je hondje goed te lezen en train positief. Ik hoef Dobber niet te slaan om gewenst gedrag te krijgen (zowel als ik bij haar ben, als dat ik niet bij haar ben).

honden page profiel Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en KwintAnnelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwintgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwint

Een hond hoef je niet te pijnigen om hem te laten luisteren!! Werk met positieve beloningen bijv de clicker, prijzen, spel,lekkere hapjes, enz !! Ik ben er zelfs van overtuigd dat als een hond opgevoed wordt met lichamelijke straffen, een hond zelf ook lichamelijk zal gaan straffen als de situatie zich voordoet!!Vooral honden die toch al behoorlijk scherp zijn van karakter, vind ik een positieve training aan bevelenswaardig. Het tuchtigen van vroeger is voorbij. Heb zelf die tijd nog meegemaakt maar voelde me er zelf nooit goed bij! Ben blij dat ik het anders heb gedaan!!

honden page profiel Sanny en PurcySanny en Purcy 3 doggies

honden foto van Sanny en Purcy

Hallo Jolanda,

Lichamelijk straffen en corriceren hoeft niet! Daar is de hondenschool waar wij les hebben juist erg op tegen. Geen lichamelijke straffen en zelfs niet corriceren met de lijn. Je stem, lichaamshouding, beweging en de roedelleider zijn, zijn de juiste middelen om je hond te corriceren/straffen. Positief trainen en belonen van gewenst gedrag.

Wij hebben bij deze school de beginnerscursus gevolgd en gaan nu verder met de basiscursus. Wellicht dat er nog een andere hondenschool bij jou in de buurt is die wel achter jou mening staat!

honden page profiel kathleen kathleen 3 doggies

honden foto van kathleen

De hondenschool waar ik zit doet het ook zonder straffen, alles gaat erom dat je hond jou leuk vind.
En zo leer je de hond alles.

honden page profiel JapjesJapjes 3 doggies

honden foto van Japjes

o nee niet slaan.
je kan een hond goed opvoeden zonder te slaan.
hier is alleen lichamelijk contact met knuffelen,aaien etc :-D

honden page profiel bettiebettie 3 doggies

honden foto van bettie

Met slaan los je niets op en bereik je meestal het tegenovergestelde.
Heb ooit een bouvier opgevangen en hij luisterde als de beste,maar owee als je een stok pakte om mee te spelen,het arme beessie kromp van angst ineen.

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Ik doe ook niks met straffen.

Ik wil samenwerken met mijn hond. Ik ben de leider en zorg voor duidelijkheid en rust in mijn roedel.

Ik wil dat een hond zichzelf is bij mij. Zijn eigen karakter heeft. Hij mag best iets eng vinden en niet in 1 keer doen. Hij mag best iets niet leuk vinden om te doen en het dan niet doen.

Hij krijgt van mij de tijd en ruimte om dingen te leren en dingetjes te doen.

Ik heb liever een hond die zich vrij voelt en dingen op zijn manier samen met mij kan doen uit plezier, dan een hond die gedwongen wordt voor jou te werken.

Met straffen en een harde stem krijg je sommige honden best wel zo ver dat ze bijvoorbeeld een apportje pakken. Maar ik zie veel liever dat ze met plezier het apportje pakken en bij mij komen brengen. Uit vrije wil, ongedwongen, plezier om samen met mij te werken.

Mensen zijn nogal egoistisch. Die doen veel voor hun eigen plezier en prestatie's en vergeten daarbij dan de hond..

Bij een cursus vind ik de allerbeste baasjes niet de mensen die hun diploma met allemaal 10en halen, maar de mensen die naar hun hond kijken en respect voor hun hond hebben. Zich aanpassen aan de hond, in plaats van de hond in een rap tempo meesleuren :-)

honden page profiel JolandaJolanda

honden foto van Jolanda

Nou fijn, dan ben ik toch niet de enige!

De trainer van die school en anderen om mij heen die al vele honden hebben (gehad) doelen op knijpen en schudden van het nekvel, bij enkels bijten: tijdens lopen "per ongeluk" kop tussen de enkels klemmen etc. Of laten schrikken met emmer knikkers die omvalt, of grind tegen de hond laten gooien wanneer ie ongeoorloofd voor de baas uit de poort uit loopt. Ik wist niet wat ik hoorde! Maar andere cursisten schreven zijn methodes naarstig op, zonder vragen te stellen!
Enkels bijten doet ie al niet meer, hij is al zo goed als zindelijk, kan al zitten en apporteren op commando, en dan is ie morgen pas 8 weken! En dat alles met een clicker!
Maar ik kom verontwaardigt thuis en vertel dit alles aan een vriendin die ook jarenlang een hond had, en mij al die diverse hondvriendelijke boeken heeft aangeraden, maar zelfs zij zegt dat je er zeker in de pubertijd niet onderuit komt die hond af en toe eens goed vast te pakken! Hoe gaat het met jullie puberhonden dan???

honden page profiel SproetSproet 3 doggies

honden foto van Sproet

Ik ben erg geduldig en ben ook absoluut voor de positieve trainingsmethode, maar heeel af en toe haalt Sproet werkelijk het bloed onder mijn nagels vandaan (is nu een echt pubertje) en verhef ik mijn stem. Ik heb Sproet laatst nog wel een keer tegen de grond gedrukt: Hij vloog mijn poes aan omdat hij net voer gekregen had. De kat deed niets, liep alleen maar langs, dus heb ik Sproet in een impuls wel fysiek gecorrigeerd.

Over het algemeen alleen positief met beloningen en ik probeer negatief gedrag zoveel mogelijk te negeren of om te buigen naar gewenst gedrag. En zeker met een pup is het absoluut niet nodig om bij het nekvel te pakken (vooral niet schudden) en dergelijke. Je kan ook veel bereiken met positieve training en je krijgt er een stuk betere band mee met je hond. Een hond die naar je luistert omdat hij bang is voor straf is toch ook niets. Zo'n dier die in een sluiphouding strak naast het been loopt en af en toe voorzichtig omhoog kijkt... ;-)

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Puberhond?

Gaat bij mij hetzelfde, consequent in je grenzen blijven, veel duidelijkheid bieden. Vaak in training even 5 stapjes terug.

Je hond niet de mogelijkheid geven om de fout in te gaan.

Een hond wordt 12-15 jaar, van mij hoeft hij dan echt niet direct 'braaf' te zijn. Beetje bij beetje worden ze stabieler en leren ze wat wel goed is en wat niet wenselijk is.

Een hond zal niet iets express iets 'fout' doen.

Elk gedrag wat een hond laat zien heeft een reden. Aan ons om die reden te achterhalen en dat te begeleiden.

In de puberteit lijken ze alles ineens te zijn vergeten. Dan ga ik even helemaal terug met de training en mijn verwachtingen. Even weer als 'puppy' behandelen. Even er vanuit gaan dat ze inderdaad niks weten. Na een tijdje zijn ze weer door die periode heen en weten ze alles weer. Omdat ik de instelling heb "terug in training, consequent blijven" kom ik ook de puberteit wel door zonder al te veel frustratie's.

Hoe stabieler je zelf bent in zo'n 'dal-periode', hoe sneller je hond er doorheen komt en hoe sneller hij weer op zijn oude niveau zit.

Als Yila iets 'fout' doet, help ik haar 1 of 2 keer , gaat ze daarna door? Dan heeft ze pech, dan gaat ze óf de bench in, óf ze gaat aan de riem in de kamer.

Niet als 'straf'; ik strooi gewoon een handvol voertjes in de bench, of ik geef haar een pensstaaf.

Lisette (Gast)

Iedereen heeft zijn eigen manier van trainen, en daar zal altijd een enorme discussie over zijn, de een wil vriendelijk trainen de ander met een lichamelijke straf, de ander weer met schrik reaktie, de emmer knikkers dus.

Mijn visie is dat zoals in de wolvenroedel, ik ben hier de dominanste, ik doe dit met mijn houding, hoger staan, over een hond heen buigen, snel op een hond aflopen, dit zien ze als een directe aanval, vaal blazen ze hun katte kwaad dan wel af, en ga ik weer verder met wat anders, het sprong gedrag, dit doen twee dominante honden ook wel eens, als twee honden op het punt staan mekaar helemaal te verscheuren is ineens een staan of een grasspietje interessant en blazen ze af waar ze mee bezig waren, bepalen wanneer er iets gebeurd, met stem, harde stem zachte stem, meestal is dit voldoende, een wolf snauwd immers ook wel eens op zijn roedelleden als er iets gebeurd wat hij/zij niet duld.

Ook ben ik lichamelijk, door aanrakingen kun je al laten zien wie de baas, is over de kop aaien is erg dominant, de hond moet dulden dat ik hem overal aanraak, ik moet immers mijn roedel kunnen inspecteren, tegen de grond drukken, dit kan ook in een spelletje, gewoon tijdens het stoeien even tegen de grond tot hij zich overgeeft en dan vrolijk verder spelen, jou lichamelijk contact is dan niet kwaad maar je laat even blijken wie de baas is.

Straffen is uiterste, dat is hier in de hals, met een paar snauwen van foei, dit doen wolven ook, die pakken elkaar even beet en snauwen even, dan loslaten, vaak likt de hond dan aan je hand, dan til jij je hand weg en gaat over op de gewoonlijke zaken van de dag.

Belonen met koekjes snoepjes kaas worst enz enz zie ik het nut niet van in ik zie het als omkopen, er is namelijk een doen in belang van iets krijgen.

De hond moet wat doen omdat hij jou als alpha zien niet als wandelende snoepautomaat, in een wolven roedel rent de alpha ook niet met een zak kaas rond, een roedel kan ook de hele dag aan het zoeken zijn naar prooi, de alpha stuurt aan, door gejank en dergelijke, jij stuurt aan om veilig over straat te lopen, aan het eind van de dag heeft als het meezit de wolven een prooi, hun beloning voor jagen en jou hond, een bak voor zijn beloning voor de dag functioneren.

Er is een regel, Je hond nooit maar dan nooit slaan, dit snapt een hond niet, een moeder hond straft met haar bek, die geeft hun pups geen draai om de oor met haar poot, het is altijd met de bek of even een snauw, waarna de dag weer volgd en de correcte vergeten word




honden page profiel ukkieukkie 3 doggies

honden foto van ukkie

Fysiek straffen doe ik niet.

Als Sire heel erg en bewust stout is dan kan hij een foei krijgen of dan is het afgelopen met de leuke activiteit die we doen maar verder dan dat weiger ik te gaan. Dat is alleen een teken van onkunde of machteloosheid.

Tijdens de pubertijd heb trainde ik elke dag met Sire en heb ik vaak tot tien geteld! Ging hij echt te ver dan gingen we naar huis. Maar ik heb vooral leuke dingen met hem gedaan en veel getraind. Wij krijgen veel complimenten omdat hij best goed luistert!

Ik ben voor veel belonen met lekkers. Je vraagt namelijk vaak nogal onnatuurlijk gedrag van een hond, gedrag dat de roedelleider nooit van een andere hond zou vragen. Dus moet je zorgen dat er motivatie is om dat gedrag te vertonen.

De hond dwingen daar heb ik een hekel aan.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Nee hoor je bent niet naief en ik zou lekker een andere hondenschool opzoeken die tegen fysieke correcties is.

Als hondeneigenaar heb je volgens mij vooral de plicht om je hond een goed en veilig gevoel te geven. Dit bereik je door duidelijk naar de hond te zijn, een bepaald ritme te hebben, de huisregels navolgen, altijd kalm en waardig blijven.

Bij het opvoeden van honden gaat het erom dat je ongewenst gedrag voorkomt,een pup doet in zijn ogen niets fout. Mocht je toch te laat zijn dan is dat niet de fout van de hond dus straf hem dan niet maar leidt hem af met iets leuks of lekkers.

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Nou dan zit je op de goede site,want hier zijn we toch volledig tegen slaan of ander fysiek geweld.

Is helemaal niet nodig als je je hond positief weet op te voeden,er voor zorgt en laat zien dat jij compleet te vertrouwen bent(door dus juist nooit te slaan!!)en heel consequent en geduldig opvoed.

Groetjes Soraya&Mila.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Bah akelig zo'n hondenschool. Ik denk dat het inderdaad niet de juiste school is voor jou.
Ik denk dat fysieke correcties niet nodig zijn. Misschien geldt dit voor mensen die hun hond tot in perfectie willen drillen, die strak aan de broekspijp moeten lopen en niet begrijpen dat een hond die voor je uitsprint misschien zich gewoon wel een beetje laat gaan in z'n enthousiasme.

Met veel geduld en begrip kun je heel veel bereiken in de samenwerking, maar misschien dat het sommige mensen niet snel genoeg gaat.


honden page profiel KevinKevin 1 doggies

honden foto van Kevin

Fysieke correctie is een heel ruim begrip. Ik corrigeer mijn hond fysiek, maar ik sla hem nooit.

honden page profiel MelleMelle 3 doggies

honden foto van Melle

een lichamelijk correctie hoeft niet te betekenen dat je je hond pijn doet. Het kan ook betekenen dat je bijvoorbeeld even een korte ruk aan de riem geeft wanneer je hond blijft trekken. Niet dat je hond pijn heeft! Maar wel dat ie weet, O ik moet niet trekken want een rukje vind ik niet leuk. Tenminste als je een hond hebt die blijft trekken aan de riem.
Ik ben er niet voor mijn hond lichamelijk te corrigeren. En al helemaal niet als ze daar pijn aan ervaart. Op de hondenschool waren ze ook een stuk 'harder". Ik zei meteen, "niet aan mijn hondje komen als je haar stevig wilt corrigeren!!!!! Afblijven!! ;-)" Ik denk dat je met belonen en een sterke band opbouwen veel meer bereikt. Ik denk echter wel dat er honden zijn die iets meer correctie nodig hebben om te echt te voelen wie de baas is. Maar het blijft dat pijn doen echt niet nodig is!!

groetjes
Melle

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

ik ken iemand die doet het wel en ik moet zeggen ik begrijp het ook wel een beetje in zijn situatie maar ik heb het 1 keer gezien en mijn hart brak. ik heb altijd opgezien tegen hem omdat hij zo wijs was en zoveel wist over honden en ze ontzettend dol op hem waren en luisterde maar toen is dat een heel stuk afgezwakt. het is best een oude man en een jonge leonberger die heel veel trekt. dus ja maar toch ben ik er tegen. zwaar op tegen zelfs.
en als er dan een hondenschool is die het eist. ik zou daar gauw klaar zijn.
en het is ook helemaal niet nodig als je weet wat je doet en je bewust bent van de singalen die je afgeeft
liefs naomi pootjes u-doggies

honden page profiel pippa en ikpippa en ik 3 doggies

honden foto van pippa en ik

ik ben werkelijk heel nieuwsgierig naar de aard van het conflict en de hondenschool en de trainer. Want ik kan me niet voorstellen dat zoiets gezegd is. Echt niet. Duidelijkheid schep je met je stem. Negeren en belonen of beloning onthouden.

honden page profiel Mandy & Bram.Mandy & Bram. 3 doggies

honden foto van Mandy & Bram.

Het is niet voor niets de regel van hondenpagina dat er geen tips gegeven mogen worden over de manier waarop je een hond fysiek moet straffen. ;-)

Door duidelijke regels, consequentie en structuur leert je hond jouw grenzen en zich te gedragen.
Ik heb nog nooit uitgehaalt naar Bram...

honden page profiel KevinKevin 3 doggies

honden foto van Kevin

Hondenpage en hun beleid is niet fullproof en zeker niet consequent, maar dat terzijde.

Fysiek straffen en Fysiek corrigeren zijn totaal verschillende dingen. Ik corrigeer hem met uitlaten door licht aan de riem te trekken.
Straffen doe ik door middel van negeren werkt net zo goed. Eventueel stemgebruik kan ook effectief zijn met straffen en belonen.

honden page profiel Jesse en HachikoJesse en Hachiko 3 doggies

honden foto van Jesse en Hachiko

inderdaad ik corrigeer soms ook om geen een klein trekje aan de lijn te geven , was gisteren op de hondenschool en verschoot toch wel hoe hard sommige mensen trekken aan de lijn van hun hond .... en met slipketting aan .....werd er ff stil van .

nuja ieder zijn manier zeker?

voor de rest straffen doe ik ook alleen door te negeren of hem ff in een andere kamer alleen te laten

honden page profiel kees van den broekkees van den broek 3 doggies

Ligt er natuurlijk ook aan hoe of wat jouw hond is.
Met mijn poedels ga ik toch iets anders om dan mijn bouviers.
En waarom denken mensen gelijk in termen van slaan.??
Ik tik ze ook wel eens aan met de voet of een vinger por.
Of ik duw er 1 weg met mijn knie.
Of ik bijt er 1 met met hand.
Honden corrigeren elkaar ook en niet met een verbale beloning of koekje .
Ik drijf mijn bouvier reu ook wel eens in een hoek en blokkeer hem.
Weg bij de rest als hij vervelend is.

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman

honden foto van corrie koopman

Ik zal onze honden ook nooit slaan en maar wel corrigeren en als ze niet willen luisteren dan negeer ik ze.Met slip kettingen wordt bij ons niet gebruikt dat mag daar niet.

honden page profiel SaraSara 3 doggies

honden foto van Sara

Ik denk ook dat lichamelijke correctie niet als lichamelijke straf moet gelezen worden. Een gentle leader oefent ook een lichamelijke correctie uit, terwijl die hier door de meeste mensen toch niet als absoluut negatief ervaren wordt (niet dat ik er één gebruik, voor alle duidelijkheid). Een korte ruk aan de lijn om je hond in de goede richting mee te krijgen is ook een lichamelijke correctie, maar kan je nu toch niet als een lijfstraf omschrijven, of wel. Je hond helpen om te zitten als hij even spruitjes in zijn oren heeft is ook een lichamelijke correctie, ik wil maar zeggen, je moet oppassen om niet te kort door de bocht te gaan.
Mij is altijd verteld dat het erger is dat de hond je negeert, dan dat je hem helpt om je bevel uit te voeren, zoals bijvoorbeeld zitten. Dat kan met een koekje voor zijn neus te houden, maar dat kan ook door gewoon je hand op zijn achterwerk te leggen (dat wil niet zeggen forceren, gewoon herinneren aan de beweging). Voor een puppy doe je het met koekjes, maar een hond die het bevel al kent wil je op een bepaald moment wel van de koekjes af. Ik zie geen kwaad in die hand, al is dat een lichamelijke correctie.
Het zit hem allemaal in de nuances, en ik denk dat als iedereen heel eerlijk is, iedereen op een of andere manier lichamelijke correcties geeft (geen lichamelijke straffen, dat is iets heel anders). Strikt genomen is elke manier waarop je een hond lichamelijk helpt om een iets te begrijpen, een lichamelijke correctie.
Dus sprak die school nu van correcties of van straffen, dat is een wereld van verschil.

Anoniem (Gast)

Ik ben absoluut tegen het slaan of pijn doen van honden op welke manier dan ook. Ik ging vroeger naar een hondenschool waar ze op een gegeven moment toelieten dat iemand zijn hond zowat doodsloeg, daar ben ik dus weggebleven.

Mijn vorige hond was doodsbang toen hij bij ons kwam, deed zowat alles voor je, maar wel uit pure angst. Dat is niet de juiste manier. Maar ben het eens met Sara en de anderen, er zijn best wel wat nuances. Ik help mijn hond soms ook als hij moet gaan zitten en weer eens Oostindisch doof is. Maar slaan...nooit !!

En een Gentle leader komt er bij mij niet in. Mijn DA noemde dat een marteltuigje. Dit omdat hij corrigeert op de supergevoelige neus van de hond. Het minste dat hij opzij wil kijken of snuffelen wordt zijn kop weggedraaid. Zowel Tibo als mijn vorige hadden precies een depressie wanneer ze hem ommoesten. Superongelukkig keken ze dan, dus weg ermee ! De wandeling moet ook voor hen leuk blijven. En ik ben lang niet de enige uit mijn kennisenkring die de Gentle leader om die reden dumpte. Ik moet de eerste gelukkig uitziende hond met z'on ding om nog tegenkomen. Maar is misschien toeval hoor.

Ieder zijn mening !

Liefs,
Marie-Rose

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

ik weet het zelf eigenlijk niet.
net zoals je verschillende manieren van kinderen opvoeden heb, heb je ook verschillende manieren om een hond op te voeden.
ik vind dat je de straf moet afwegen naar het karakter van de hond.
heb je een heel verlegen hondje..dan kan een boze blik al voldoende zijn.
maar zo zijn er ook honden die meer hebben aan een streng woord.

wat ik zelf gemerkt heb is dat alle honden vaak beter reageren op stem verheffen dan daadwerkelijk slaan en/of schoppen.
(ik ben zelf wel tegen slaan en schoppen.)

in het ergste geval geef ik mijn hond een iets ruwe duw zodat ze weet dat ze weer te ver gaat.
of ik loop er drijgend op af om dr weer even op de plek te zetten.
zo duw ik mijn hond ook op de grond.
maar dit heeft er meer mee te maken dat ze nooit een opvoeding heeft gehad en nu pas leert hoe ze zich in een roedel moet gedragen.
ook is haar gedrag soms een gevaar voor de omgeving waardoor ik haar echt even onder handen moet nemen.
maar zoals ik het al eerder zij..je moet echt naar het karakter en leeftijd van het beestje kijken.

een pup en puber zou ik toch al nooit hardhandig aanpakken.
ze zijn zoooo gevoelig voor stemverheffing.

maare als jou haren al recht over eind gaan staan bij het advies van die instrukteur, kan je het beste naar een andere gaan.
het is jou pupy en zo te lezen heb je al zoveel goeds berijkt met alleen maar veel geduld en een klikker.



honden page profiel SaraSara 3 doggies

honden foto van Sara

@marie-rose

Ik zou ook geen gentle leader willen, net om die reden, t' was maar een meer maatschappelijk aanvaard voorbeeld.;-)
Maar het toont wel aan hoe onderhevig zulke visies zijn aan de tendensen van dat moment.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opvoeding/training: lichamlijke straf wel of niet noodzaak?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: slecht voor de hond?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^