puppycursus

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KaatjeKaatje

honden foto van Kaatje

We komen net terug van een informatie bijeenkomst van de kynologen club.
Het viel me op dat ze sosm wat achterhaalde methodes aanraadde, zoals in het nekvel pakken en op de rug gooien of met een blikje grint tegen het hondje gooien bij ongewenst gedag.

Nou zijn we ook al eens in contact gekomen met de Jan Fennell methode en in haar aanpak kan ik me ook wel vinden.

Hoe ervaren jullie de puppycursus en wel of niet eens met deze hardere aanpak zoals boven beschreven? Ik ben benieuwd naar andere meningen...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "puppycursus" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel OpgehevenOpgeheven

honden foto van Opgeheven

De honden zijn hier onderdeel van mijn gezin.
Gooi ik 'blikjes grint' tegen mijn kinderen als zij eens niet luisteren? Nee. Dus doe ik het bij de honden ook niet.

Ik ben geen fan van een harde aanpak. ;-)

honden page profiel KaatjeKaatje

honden foto van Kaatje

Nee ik dus ook niet..maar waar vindt je een cursus die het anders aanpakt?

honden page profiel OpgehevenOpgeheven

honden foto van Opgeheven

Ik heb mijn hondenschool gegoogled :-)
Ik ben zelf erg fan van de Martin Gaus hondenscholen, de methode (goed doen = prijzen, fout doen = negeren) werkt hier top bij een neurotische chihuahua en een 'stoute' (eigenwijze ;-)) dalmatierpup :-)

honden page profiel jansjans

honden foto van jans

Wij gaan met Frodo naar een hondenschool met een positieve trainingsmethode en dat bevalt prima. Google maar eens naar Hondenschool Alfa Ede, als dat bij jullie in de buurt is kan je daar misschien naar toe en anders kan je kijken of zoiets bij jullie ook is. Succes

honden page profiel hatjehatje

honden foto van hatje

hoi,

Ik persoonlijk sta totaal niet achter een 'harde aanpak' tenminste niet als je gewoon een gezellige huishond wil. Mijn hond is daar het ras ook niet naar trouwens.
Ik zit op een puppycursus met een positieve aanpak. Belonen is het keyword en dit werkt echt perfect. Daardoor krijgt de hdon er ook zin in, weet hij waarvoor hij het doet. Tenminste dat is mijn mening. Negatief gedrag leer je af door te negeren, dit heeft soms geduld nodig (heb ik ook niet altijd :-) )maar de band die je met je hond krijgt is over het algemeen wel positiever denk ik.
Groetjes

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Hey,

Kynologenvernegingen werken wel vaker met achterhaalde aanpakken. Ook zijn ze vaak niet voorbereid op hondjes die wat afwijkend gedrag vertonen dan de rustige makkelijke hond.

Martin Gaus maakt gebruik van positieve trainingsmethoden, maar negeert naar mijn mening weer teveel. En ik vind ze te commercieel, echt alles is zo ingericht om er vooral veel geld aan te verdienen.

Ga altijd even een lesje kijken hoe het er op een hondenschool aan toe gaat.
Voor mij zijn de criteria:
- er wordt geen gebruik gemaakt van (fysieke) straf, geschreeuw of geruk aan lijnen.
- er wordt uitgegaan van de leerprincipes van een hond en de hond wordt gestimuleerd tot nadenken.
- De pups mogen niet zomaar los bij elkaar. Daar wordt aandacht aan besteed en uitgezocht wat bij wat kan.
- Er worden het liefst ook theorielessen gegeven. Ik vind het belangrijk dat mensen leren hoe een hond denkt, en wat erachter de training zit. Je leert mensen dus niet alleen een truckje, maar leert ze waarom iets is en waarom je iets zegt.
- Positieve training, belonen van wat goed is. Persoonlijk vind ik de clickertraining erg goed. Wat niet eens met clicker hoeft, maar ook met een bekrachtigingswoordje kan.
- De groepen zijn liefst vijf, maximaal 7 hondjes.
- Er moeten honden van verschillende rassen komen. (dus bijvoorbeeld geen herdervereniging of boxervereniging) Dit ivm de socialisatie.

Nou dat is wat ik me zo nu even kan bedenken..
Wat ik belangrijk vind :-)

Succes, Margje

honden page profiel

Zoals Margje hierboven beschrijft aan de hand van haar criteria, zo wordt hier ook getraind maar...het is dus wel een Martin Gaus Hondenschool. Ik heb daar jarenlang getraind met heel goede ervaring.
Maar dat positief trainen hè...dat werkt niet voor elke hond. Ik lees het zo vaak - positief trainen! - maar het kan heel goed zijn dat jouw hond een totaal andere aanpak nodig heeft, dat wordt hier wel eens vergeten...vind ik. Ik heb zo'n hond gehad. 't Was meteen de slimste die ik ooit heb gehad en dan wordt het al snel in de baas gezocht, die mogelijk achter de feiten aanloopt. De instructeur heeft het destijds allemaal eens bekeken en de training in eerste instantie van mij overgenomen. Al snel was hij het met mij eens: het alleen maar positief trainen werkte voor mijn Border Collie helemaal niet! Vanaf dat moment trainde ik mijn hond weer ouderwets met beloning maar ook met fysieke correctie. Ik kreeg een fantastische hond.
Ik zou zeggen: ga die methode eens proberen, ik ken 'm niet, en kijk of het bij JOUW hond past. Dat is het belangrijkste, maakt niet uit wat een ander ervan vindt.

honden page profiel EmmaEmma

honden foto van Emma

hee!
ik zou zelf ook niet gaan voor 'de harde aanpak'. Blikjes grint gooien?! Vind ik wel een beetje ver gaan! Bij onze hondenschool in de buurt (ik zit er niet op maar een vriendin van mij wel) werken ze met sleutels. Als een hond iets fouts doet moet je met je sleutel voor ze neus gaan rinkelen daar zou hij van schrikken en herkennen als 'hé dat moet ik niet doen'. Ikzelf weet niet of dit wel goed is want schrikt de hond nu niet van elk (rinkelend) geluid? Mijn vriendin haar hond schrikt nu ook van heel veel ook al heb je een waterflesje voor ze neus! Maar ik wil toch graag even kijken bij de curcus om andere mensen te ontmoeten met honden (miss nog een husky?) aangezien ik in het bos niet veel tegenkom qua husky's dan. Wat vinden jullie van die 'sleutel' aanpak?
Groetjes Emma en een poot van Kevin!

honden page profiel KaatjeKaatje

honden foto van Kaatje

Ha Emma,

Ik ben opgegroeid met husky's...5 stuks (we deden ook de sport ed) maar je hebt dan niet de makkelijkste hond uitgezocht om op te voeden hoor! 9 van de 10 zijn gewoon niet goed gehoorzaam te maken en moeten altijd aan de lijn uitgelaten worden. Bovendien zijn het echte extreme roedeldieren en wij zeggen altijd "1 husky is geen husky" Vandaar dat ik er zelf niet aan begonnen ben want dan zouden er hier meerdere zitten en dat lijkt mijn man geen goed plan ;-) Al blijven zij mijn absolute voorkeur hebben. Ze zijn gewoon vreselijk lief! Hopelijk heb jij een uitzondering en een hond die goed luistert, alleen kan zijn en los kan lopen.

Maargoed ik ga off topic. Inmiddels heb ik de club gesproken. Had hen een mail gestuurd met de vraag hoe hun aanpak nou precies is ed. Heb daarna en goed telefoongesprek gehad met een van de andere trainers die dacht dat het hier waarschijnlijk om een misverstand gaat en zij het anders aanpakken. Ik weet wat er gezegt is maar ben er wel achter dat het ook alles te maken heeft met de trainer die je hebt en ik wordt ingedeeld bij een trainster met een voor mij goede aanpak :-)

honden page profiel aadjeaadje

honden foto van aadje

persoonlijk ben ik niet zo'n fan van Martin gaus!
maar het verschilt ( gelukkig ) bij iedereen!

wij hebben de puppycursus bij Petnanny gedaan!

was echt heeeeel veel socialiseren naar de markt naar het bos de kinderboerderij!
en elke keer goed gedrag belonen met lekkers!

honden page profiel EmmaEmma

honden foto van Emma

Hee kaatje!
wat gaaf zeg 5 husky's!!! Lijkt me echt geweldig om mee op te groeien,,wat een heerlijke roedel!! Kevin is wel eigenzinnig hoor jemig..los lopen gaat nu wel (op bepaalde stukken zonder al te veel honden als wordt ie echt een losbol ;-) )hij luistert ook wel goed ( niet gé-wél-dig maar wel voldoende) maar dat duurde ook wel even hoor..Hij kan nu 4 tot 5 uurtjes alleen blijven. Maar soms als hij geen zin heeft dat je weggaat dan geeft ie een mooi huilconcert (wat de buren weer niet zo 'mooi' vinden O-) ) Dus Kevin is een hele prettige husky! :-D

Maar wat fijn dat je nu een goede trainer hebt!!! Je wilt natuurlijk wel de goede aanpak hebben! Vertel je ons wel hoe het verder gaat nu met de curcus??
Groetjes Emma en een poot van kevin!
(PS: wat vind jij van die sleutel aanpak van mijn berichtje daarboven?)

Julia (Gast)

Er is veel onderzoek gedaan naar opvoedingstechnieken. Bij mensen maar ook bij honden. Een harde aanpak daar geloof ik niet meer in. Juist omdat ik geen gehoorzaamheid uit angst wil maar uit respect en omdat ik wil samenwerken met mijn hond. Van belang is dat men bij de opvoeding van de hond in eerste instantie de hond leert begrijpen. Door de Taal van de Hond te leren, stress signalen en kalmerende signalen leert herkennen kan men ook een hond beter opvoeden. Gewoon weg omdat men beter met hem kan communiceren. Opvoeden is overigens een langdurig proces, net zoals bij kinderen. Een hond opvoeden in 10 lessen is gewoon niet mogelijk. Geen ene hond, maar ook geen enkel mens is altijd gelijk. Daarnaast bepalen ook hormonen het gedrag van de hond. Uitvallen bijvoorbeeld wordt bij een jonge hond vaak gezien als dominantie maar is dit ook zo? Kan het niet gewoon onzekerheid bij de hond zijn?
Ik heb zelf een rottweiler van nu bijna 11 maanden. Zit volledig in de puberteit maar heb nu al een heel goed contact met hem. Natuurlijk heeft hij ook zijn puberstreken en tegen andere reuen aan de lijn is hij ook aan het uitvallen maar wat doet deze hond in het bos als hij een ander reu zit? Dan gebruikt hij volledig zijn Calming Signals en gebeurt er niets. Zelf gebruik ik nu deze signalen ook als ik samen met de hond loop. Als ik iets niet vertrouw neem ik afstand en met een boog loop ik er om heen en dan merk ik dat het goed gaat. Positief trainen is de manier en dat wil niet zeggen dat je met zakken brokken moet lopen. Er zij veel manier maar je moet je wel inlezen en een hele goede school nemen waar veel deskundigheid aanwezig is. Dat kost helaas geld en tijd en inzet maar daar krijg je ook iets voor terug! Een hele blije, vrolijke en vooral gelukkige hond. Met harde hand maak je veel kapot. De hond gehoorzaamd dan uit angst. Zou jij het leuk vinden als je weet dat als je niet luistert je straf (pijn) krijgt? Ik zelf ben bij www.hondenschoolalfa.nl in Ede. Eigenaar is Marian de Lange. Een professional!! Zij is ook één van de 9 SATS trainers in Nederland. Kijk maar eens op www.bridgeandtarget.nl en verbaas je. Ik heb onlangs haar CV gezien.Nou, toen wist ik genoeg. Ze werken daar alleen maar met professionals. Je bent wel wat meer geld kwijt maar dan weet je ook dat je in goeden handen bent.
Succes met de opvoeding van je pup en weet dat je in deze tijd de basis legt voor o.a. ook met jezelf en je hond.
Julia
P.s. misschien dat je haar school kan benaderen als je ver uit de buurt woont. Zij heeft haar trainingsvelden in Wageningen en Veenendaal-de Klomp.

honden page profiel JuliaJulia

Er is veel onderzoek gedaan naar opvoedingstechnieken. Bij mensen maar ook bij honden. Een harde aanpak daar geloof ik niet meer in. Juist omdat ik geen gehoorzaamheid uit angst wil maar uit respect en omdat ik wil samenwerken met mijn hond. Van belang is dat men bij de opvoeding van de hond in eerste instantie de hond leert begrijpen. Door de Taal van de Hond te leren, stress signalen en kalmerende signalen leert herkennen kan men ook een hond beter opvoeden. Gewoon weg omdat men beter met hem kan communiceren. Opvoeden is overigens een langdurig proces, net zoals bij kinderen. Een hond opvoeden in 10 lessen is gewoon niet mogelijk. Geen ene hond, maar ook geen enkel mens is altijd gelijk. Daarnaast bepalen ook hormonen het gedrag van de hond. Uitvallen bijvoorbeeld wordt bij een jonge hond vaak gezien als dominantie maar is dit ook zo? Kan het niet gewoon onzekerheid bij de hond zijn?
Ik heb zelf een rottweiler van nu bijna 11 maanden. Zit volledig in de puberteit maar heb nu al een heel goed contact met hem. Natuurlijk heeft hij ook zijn puberstreken en tegen andere reuen aan de lijn is hij ook aan het uitvallen maar wat doet deze hond in het bos als hij een ander reu zit? Dan gebruikt hij volledig zijn Calming Signals en gebeurt er niets. Zelf gebruik ik nu deze signalen ook als ik samen met de hond loop. Als ik iets niet vertrouw neem ik afstand en met een boog loop ik er om heen en dan merk ik dat het goed gaat. Positief trainen is de manier en dat wil niet zeggen dat je met zakken brokken moet lopen. Er zij veel manier maar je moet je wel inlezen en een hele goede school nemen waar veel deskundigheid aanwezig is. Dat kost helaas geld en tijd en inzet maar daar krijg je ook iets voor terug! Een hele blije, vrolijke en vooral gelukkige hond. Met harde hand maak je veel kapot. De hond gehoorzaamd dan uit angst. Zou jij het leuk vinden als je weet dat als je niet luistert je straf (pijn) krijgt? Ik zelf ben bij www.hondenschoolalfa.nl in Ede. Eigenaar is Marian de Lange. Een professional!! Zij is ook één van de 9 SATS trainers in Nederland. Kijk maar eens op www.bridgeandtarget.nl en verbaas je. Ik heb onlangs haar CV gezien.Nou, toen wist ik genoeg. Ze werken daar alleen maar met professionals. Je bent wel wat meer geld kwijt maar dan weet je ook dat je in goeden handen bent.
Succes met de opvoeding van je pup en weet dat je in deze tijd de basis legt voor o.a. ook met jezelf en je hond.
Julia
P.s. misschien dat je haar school kan benaderen als je ver uit de buurt woont. Zij heeft haar trainingsvelden in Wageningen en Veenendaal-de Klomp.

titske (Gast)

ik heb een golden retriever van bijna drie maanden, heel lief en snoezig maar loopt achter de kindjes aan en bijt ze in de kuiten,... springt nu ook al op de zetel,...
ik woon op het verre platteland in thailand en hier is geen school en ik heb nog nooit een hond getraind... help, hij weet al hoe hij moet zitten en wachten voor zn eten, en kent het woordje zit ook al, en nu????
Hoe leer ik hem wat kan en niet kan. thaise mensen hebben nogal rap de neiging om een hond te slaan en dat wil ik dus echt niet....

honden page profiel Marijke WoltersMarijke Wolters

Ik ben zelf instructeur bij een kynologenclub.

De achterhaalde methodes die jij omschrijft worden bij ons al 10 jaar niet meer toegepast.
Ik weet niet waar je woont, maar ik zou er niet gaan trainen.
Natuurlijk is het bij een kynologenclub ook trainer afhankelijk omdat iedereen min of meer zijn eigen invulling geeft aan het lesgeven, echter de methodiek is echt wel meegegaan met de tijd hoor!

Ik heb 2 jaar geleden nog iemand vriendelijk verzocht de les te verlaten omdat ze niet wilde staken met deze praktijken (slecht en onnodig corrigeren) in mijn les.

Dus mensen, scheer aub niet alle Kynologenclubs over een kam!

honden page profiel Marijke WoltersMarijke Wolters

@ titske, wat wil je je hond leren?

honden foto van christel & breezer , Shaya en Lucky..

ik heb één berner pup van 12 weken nu, en ga ook na de puppy school, maar ben nu aant zoeken na één andere school, omdat ik zoveel agressiviteit zie, tegenover "baasjes na hun honden", en ze zijn er nog trots op ook.snap wel dat een hond moet leren,maar op zo'n harde manier, nee dank je.dus nu opzoek na een baas vriendelijke hondenschool

titske (Gast)

Wij hebben een soort van B&B hier, dus ons hondje kan niet zomaar op iedereen springen en aan tafel lastig doen of kinderen hun koek afnemen ofzo...
En hij mag niet achter de hanen van mijn man aanzitten
(de poezen redden zich wel)

Ik zou een minimum "af, zit en lig willen leren" en hij mag NIET naar de straat, we hebben geen omheining en ik heb al drie honden gehad die overreden zijn door auto's die hier voorbij vlammen.
Cody, onze puppy, blijft in huis en ik laat hem elke dag een uurtje ravotten in de (grote!!!)tuin,
we hebben ook nog een grote hond, die is negen jaar en heeeel braaf, gaat mee op trekking,...
Wat zijn de belangrijkste dingen die een hond moet kennen??? Voor de rest is het hier lang leve de vrijheid en er is ruimte zat...
Titske

honden page profiel Lizy en de doggiesLizy en de doggies

honden foto van Lizy en de doggies

misschien ben ik gek maar ik heb altijd geleerd dat je dat blikje met grintjes (overigens gebruik ik hier training discs voor) niet tegen de hond moet gooien maar naast hem zodat je een schrikreactie veroorzaakt. Op dat moment troosten en de hond leert dat dat dus eng is en zal er minder snel opnieuw naar toe gaan. Ik heb dit gebruikt bij mijn kamerplanten die steeds minder aarde hadden in hun potjes en bij de kattenbak en het werkt prima zonder dat je je hond pijn doet.

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

@ Lisette, dat is een methode die absoluut niet aan te raden is met pups of gevoelige/angstige honden!

honden page profiel Renée Renée

honden foto van Renée

Wat leuk om een keer op een forum te lezen dat er meerdere mensen zijn die voor een positieve manier van trainen zijn!
Ik heb zelf bij de dierenbescherming getraind en vond deze manier van aanpak helemaal niet leuk.
Ben daar dan ook weggegaan en heb zelf een opleiding gedaan tot trainer en heb nu mijn eigen puppycursus omdat ik van mening ben dat er hier te weinig hondenscholen zijn die 100% hondvriendelijk trainen. Ik train dan ook zonder dwangmiddelen zoals de slipketting/halti/blikjes grid etc.
Erg leuk om te lezen dat meerdere hiervoor zijn!

(over de sleutels: niet erg handig als je dan je deur wilt openen en je pakt je sleutelbos die rinkeld en je hond kruipt in een hoekje omdat hij denkt dat hij iets fout heeft gedaan toch?)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "puppycursus" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^