Sharpei fever(FSF)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel liesbethliesbeth

honden foto van liesbeth

Boy zijn fsf en behandeling uit Amerika.
Omdat deze behandeling in NL nog niet bij veel Da s bekend is ,wil ik hem hier toch onder de aandacht brengen.
Er zijn een aantal Dierenartsen die bij mij bekend zijn ,die deze behandeling voorschrijven.
Mochten mensen na het lezen van dit verhaal vragen of info willen ,mag je me ten alle tijden mailen.


Ik zal me eerst even voorstellen voor degene die mij nog niet kennen.
Ik ben Liesbeth ,35 jaar en heb 2 peitjes ,de ene is Boy 8 jaar geweest En Luna 4.5 jaar.
In dit verhaal zal ik het verhaal doen van onze Boy.
Ik zal in het kort het verleden vertellen ,tot nu .
Boy is een herplaats hond en bij ons gekomen toen hij 7 maanden was.
We kwamen er al snel achter dat Boy koortsaanvallen had met zwellingen.
Dat duurde een tijd voordat we erachter kwamen wat het was ,want waren totaal niet op de hoogte van deze ziekte.
Maar na contacten uit de peienwereld werd ik erop gewezen dat het misschien wel eens Fsf zou kunnen zijn.
Afijn Boy zijn aanvallen waren toendertijd om de zoveel maanden en de ene keer met koorts/zwelling andere keer alleen maar koorts.
We hebben Boy toen laten prikken en aan de hand van bepaalde waardes in het bloed en de koortsaanvallen en zwellingen erbij konden we er niet om heen ,Boy had fsf..Ook al is er nog geen test beschikbaar om echt 100% te zeggen dit is Fsf.
Afijn we begonnen zoals vele met de medicatie Tolfedine(koortsverlager en ontstekingsremmer) dat ging een tijdje goed,totdat Boy niet meer reageerde op de tolfedine.
Met onze Da overlegt en over gegaan op Rimadyl(koortsverlager en ontstekingremmer)...dat ging ook een tijdje goed totdat bij Boy de aanvallen meer werden en de zwellingen heftiger,ook merkte we dat de Rimadyl niet volledig alles onder controle kon krijgen .
Zijn aanvallen kwamen toendertijd om de 5 a 6 weken en de aanvallen gingen ook steeds langer duren en ook de temperatuur werd steeds hoger.
Toendertijd had hij aanvallen met over de 42 gr koorts en aanvallen die soms 2 a 3 dagen duurde.
Veel te lang en veel te heftig.
In die tijd kreeg Boy een aanval die zo heftig was dat Boy op een avond niet meer kon zitten of lopen ...zijn poten waren zo verschrikkelijk dik en opgezwollen dat we met hem naar de weekend dienst zijn gegaan en die hebben hem antibiotica en koortsverlager onderhuids gegeven.
Heel de nacht opgelopen en in de ochtend ging hij eindelijk liggen en viel in slaap.
We kwamen in de ochtend op en Boy lag letterlijk open gescheurd van zijn tenen tot zijn onderbuik in zijn mand..
Overal liep het vocht uit en ik was helemaal van de kaart...wij een Da opgebeld van de Scn(sharpei club nederland) en die vertelde dat hij wist waar het over ging maar dat er nix aan te doen was dan alleen maar Rimadyl geven en pappen en nathouden.
Meer info kreeg ik niet en daar zat ik dan met een hond die open lag en vreselijke pijnen had.
Naar onze Eigen Da gegaan en begonnen aan het herstel van Boy...weken lang 3 x per dag zijn wonden schoonmaken,antibiotica s gegeven,,weken lang de wekker in de nacht gezet ,om maar te kijken hoe het ging met hem.
3 x in de week naar de Da om zijn wonden te laten bekijken en Boy knapte zienderogen langzaam op.
Zijn poten waren weer dicht ...Boy speelde weer en was weer het mannetje...tot een maand of 2 erna precies iedem dito,weer open poten weer het zelfde als hier boven ,8 weken lang verzorgen enz enz.
Tot hij dit 3 x achter elkaar kreeg en Boy zienderogen achter uit ging.
Hij speelde niet meer,hij lag in zijn mandje ,had pijn en at heel slecht.
Toen heb ik met mijn vriend gezegt dit kan zo niet langer ...als dit zo doorgaat dan moeten we een afweging maken of dit wel leefbaar is voor Boy en hebben toen besloten dat Boy misschien meer lijden werd bespaard door hem in te laten slapen.
Voor je dat heb besloten ....gaat er een heel traject in je hoofd om en ben je constant aan het wikken en wegen ,dagen en nachten lang.
In die tijd ben ik godzijdank in contact gekomen met Dana hoogland.
Zij is door omstandigheden gaan zoeken naar het fenomeen fsf en is in Amerika uitgekomen bij Dr Linda Tintle.
Vooral omdat zij in nl niet genoeg kon vinden erover,dan wel wat info maar verder ook niets.
Dana stond in contact met Linda tintle en ik kwam met Dana in contact via een forum die mijn verhaal had gelezen en mij nadrukkkelijk op het hart wees om Nog niet aan inslapen te denken want er was in Amerika nog een behandeling die Linda Tintle voorschrijft bij hondjes met Fsf.
Ik was volledig in shock want ik was al volledig bezig met het evt kwijt raken van Boy ,
Heb Dana toendertijd info gestuurd van Boy ,met zijn verleden wat er gebeurt was en hoe hij er nu aan toe was,Dana heeft toen de info opgestuurd naar Linda tintle en ik kreeg vrij snel daarna een behandeling voorgeschoteld die Linda Tintle zou geven als ik met Boy bij haar in de praktijk zou zijn gekomen .
Ik was zo blij....tuurlijk houd je in de achterhoofd ,we zijn er nog niet maar er was weer hoop!!!!!!
In die tijd heb ik veel contact met Dana gehad ,zij heeft mij veel verteld over colchicine ,hoe ik het moest gaan geven ,wat ik er nog bij moest gaan geven en wat het bij Boy in zijn lichaam ging doen.
Wel allemaal op advies van Linda tintle uiteraard.
Dit is een stukje van Linda dr site:
So, right now, I think a very good case could be made for giving a Shar-Pei with the autoinflammatory syndrome FSF the following:
Treatment/supplements to consider:

Colchicine



Vitamin B12

High dose omega 3 fatty acids

Magnesium

Multi-vitamin and mineral supplement

Alpha-lipoic acid

Resveratrol

Curcumin

Boswellia

Vitamin K2 (menaquinone, MK7)




In het kort staat er dat ze adviseert om mensen die een sharpei met fsf hebben de volgende medicatie te geven.

We gingen dus aan de slag ,,Colchicine is niet zomaar even een medicijn ,nee moet goed gegeven worden de hond moet goed in de gaten gehouden worden dat hij er niet ziek van word,of zieker er van word of diaree er van krijgt.
Wij zijn dus heel voorzichtig begonnen met de colchicine ,,eerst met een half tabletje per dag...Boy reageerde er niet op dus we gingen een week later verder met een hele per dag,ook dat ging super tot dat we 3 weken later op 2 x 0.5 mg zaten.
Had geen Diaree er van ,was er niet ziek van..
Bij de colchicine moesten we vitaminen b12 gaan geven in de vorm van een voedingssuplement omdat Colchicine dat afbreekt in het lichaam,wat dus weer evt ernstige diaree kan veroorzaken.
We geven de ene dag vitaminen b comlex andere dag vitaminen b12.
Ook zijn we Curcumine gaan geven ,Is geel poeder en is goed voor het afweer systeem.
Ook krijgt hij elke dag 1000 mg vitaminen c.
Met de ene dag een lepel lijnzaadolie en de andere dag een eetlepel zalmolie over het eten .
Al met al een hele lijst wat Boy elke dag binnen krijgt.

De hele behandeling gaf mij nog geen garantie dat Boy nooit meer koorts met zwelling kon krijgen,daar waren we zeer van bewust,ook heb ik met mijn vriend om de tafel gezeten ,wat nou als Boy er zieker van word?.
Daar waren we samen over uit als Boy er zieker van werd en wij geen verschil zagen in Boy zijn ziektebeeld dan waren we er direct mee gestopt omdat we voor Boy een leefbaar leven wilde .

Colchicine wat doet het eigenlijk in het kort....: De behandeling van Colchicine heeft dus 2 facetten. 1) verlagen van de frequentie van het ziektebeeld veroorzaakt door FSF 2) het verminderen van de ontstekingsreactie en daarmee het verlagen van de bijproducten die vrijkomen bij deze reactie. 3) als gevolg van 2 verlaging van het risico op de ontwikkeling van amyloidosis maar eventueel ook andere secondaire risico’s zoals vasculitis.

We zijn ook bij deze behandeling Boy anders gaan behandelen als Boy toch weer koorts of zwellingen kreeg.
Metacam voor de koortsaanvallen en prednison voor de zwelling.
Als Boy koorts krijgt ,krijgt hij Metacam zien we dat er een zwelling zit te werken dan krijgt hij er wat prednison bij.
Ook op advies van linda Tintle.

Even voor de duidelijkheid NIET IEDEREEN hoeft zijn peitje nu ineens op deze behandeling te zetten.
Laat ik daar duidelijk over wezen er zijn peitjes die 5 keer per jaar koorts hebben ,en met een gewoon asperientje of wat Metacam heel goed te behandelen zijn ,als dat zo is zou ik zeker niet over stappen naar deze behandeling.
Boy was zo n extreem geval met enorme aanvallen en zwellingen dat er wat moest gebeuren anders was het voor Boy gewoon voorbij.
Dan ga je kijken en afwegen en toch besloten om Boy op deze behandeling te zetten hadden we dat niet gedaan ,had het er voor Boy niet goed uit gezien.
Tuurlijk kleven er aan Colchicine ook nadelen en zijn er peitjes die het niet accepteeren in hun lichaam ,maar Boy accepteerd het wel ,en is er goed onder dus voor ons een reden om met deze behandeling door te gaan.
Ook is het verstandig mocht je kampen met koorts en zwelling bij je peitje wat eigenlijk niet beheersbaar meer is ,ga dan niet klakkeloos de dingen gebruiken die ik geef aan Boy.
Laat je Da contact opnemen met Linda tintle (zal straks alles vermelden van de site +telefoonnummer) en laat haar bekijken in samenwerking met je eigen Da of het misschien een overweging kan zijn om jou peitje ook op colchicine te zetten,dus ga niet zelf experimenteren.


Wat is er veranderd aan Boy sinds dat hij op deze behandeling zit?.
We hebben 16 oktober 2009 groot feest gevierd,BOY WAS 2 JAAR KOORTSVRIJ!!!!!
Heeft geen open poten meer gekregen en wij zijn blij voor Boy dat de behandeling positief aanslaat ,waar we het allemaal voor doen!!

Colchicine kan zorgen dat de aanval minder voorkomt ,minder heftig en sneller onder controle te krijgen is.



Al met al.ben ik blij dat ik deze behandeling ben gestart,ben ik blij dat Boy het er goed op doet,ben ik blij dat ik Boy nog bij me heb .
Helaas zijn er mensen die alleen maar de negatieve kanten van de Colchicine er uit pikken ,wat ik aan de ene kant ook begrijp want aan Colchicine kleven ook minder goede dingen maar is dat niet aan elke medicijn zo.?
Prednison krijgt hij ook ,Metacam krijgt hij ook ,maar hoor ik daar iemand over ,nee,alleen die Colchicine daar vallen heel veel mensen over en dat vind ik jammer.
Ook begrijp ik dat er nog weinig matriaal is en uitslagen en bevestigingen dat Colchicine ook daadwerkelijk dat doet wat gezegt word er over.
Maar als Linda Tintle deze behandeling nou al jaren voorschrijft en zegt dat er ook peitjes nog jaren goed op de colchicine doorleven ,en ze het nog steeds voorschrijft zou het dan echt zo slecht zijn als dat de meeste mensen vinden of beweren?
Anders was ze allang gestopt met deze behandeling
Vandaar dat ik ook Mijn verhaal wil vertellen om deze behandeling onder de aandacht te brengen en dat hetook wel eens positief kan uitpakken.

Dit is de site van Linda Tintle:

http://www.wvc.vetsuite.com/

163 SULLIVAN STREET
WURTSBORO, NY 12790
Phone: 1 (845) 888-4884
E-mail: [email protected]



Boy is helaas 23 december 2009 aan nierfalen overleden.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sharpei fever(FSF)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel JasperJasper

Beste Liesbeth,

Storm, onze gecastreerde Sharpei van 3 1/2 jaar, heeft ook om de 4 tot 6 weken koorts. Na 1 tot 2 dagen is het dan weer over. Hij eet dan niet. En hooguit zijn rechterhiel raakt wat opgezet.

Maar nu eet Storm al een dag of 4 niet. Hij is al 1,5 kg afgevallen. Hij slaapt heel veel en is lusteloos. Vandaag bij de DA geweest. Storm heeft een prik gehad tegen de misselijkheid en een prik tegen de pijn. Als hij nu nog blijft braken of niet wil eten moeten we weer terugkomen. De DA denkt aan nierfalen. Er wordt dan ook morgen bloed afgenomen.

Vanavond had Storm weer geen trek (gekookte kipfilet en witte rijst). Dus nu maar hopen op morgenochtend.

Heb jij misschien nog tips of op- en aanmerkingen?

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Jasper Fagel

honden page profiel liesbethliesbeth

honden foto van liesbeth

Hoi Jasper,

Allereerst klote dat je hondje elke keer koortsaanvallen heeft.
Ik weet wat het is en wat het met je hondje doet :'(
Ik kan zo op afstand niet beoordelen hoe of wat.

Lijkt me inderdaad heeel verstandig om bloed en urine af te laten nemen.
Het kan zijn dat je hondje zich gewoon even niet lekker voelt ,griepje...
Maar uiteraard na zoveel aanvallen kan er ook veel meer aan de hand zijn.

Ik adviseer zoiezo mensen met peitjes die koortaanvallen hebben om 2 x perjaar bloed af te late nemen.
Deed ik bij mijn Boy ook en zo weet je hoe het er aan de binnekant aan toe gaat,mocht het foute boel zijn maar in vroeg stadium kan je er vaak nog wat aan doen.

Ik duim mee en laat me weten hoe het afgelopen is.
Mocht je meer info willen of want anders.
Dit is mijn mail:[email protected]



Sterkte

honden page profiel petrapetra

beste liesbeth

ik heb een sharpei genaamd jay-li van 6 jaar teefje.
ik heb jouw verhaal gelezen en vraag me af of mij sharpei niet ook fsf heeft, de klachten zijn bij jay-li niet zo ernstig als bij jouw hond was,maar misschien dat jay-li nog in de begin fase zit. Jay-li heeft namelijk de laatste paar maanden veel last van haar achterpoten het begon met der linker achterpoot die ook geregeld dik wordt en dan wil ze der ook niet echt oplopen, haar rechter achterpoot begint nu ook, ze slaapt heel veel en heeft periodes dat ze ook slecht eet.als ze loopt dan loopt ze ook met haar hoofd na beneden en kijkt ze ook heel zielig, je ziet gewoon aan der dat ze niet lekker in der vel zit,ook bijt ze heel veel in haar voor poten maar ik zie daar niks. Ik ben meerdere malen bij de dierenarts geweest, heb ook gevraagd of er een mogelijkheid is dat jay-li fsf zou kunnen hebben maar volgens de dierenarts niet. Ook stinkt ze heel erg heb shampoo ervoor gekregen van de dierenarts maar binnen 2 dagen stinkt ze weer.
ik hoop dat jij wat tips voor me hebt of weet waar ik na toe kan gaan met jay-li want de dierenartsen hier in flevoland weten het niet en geven maar medicijnen terwijl ze niet weten wat het is.

honden page profiel liesbethliesbeth

honden foto van liesbeth

Aller eerst wat rot dat je hondje zich zo voelt .
Ik kan je uiteraard niet zeggen of dit FSF is of niet.
Kan je wel een paar dingen meegeven voor de volgende keer,waar je op kan letten en wat je kan doen.

Als je hondje zich zo voelt en anders is dan anders,ga eerst je hondje temperaturen.
Is dat boven de 39 gr dan kan je van verhoging praten,gaat het hoger dan 39,5 en hoger dan praat je over koorts.
Ik kan uit bovenstaande bericht niet uithalen of er koorts om de hoek komt kijken?.

Als het inderdaad koorts is,is deze koorts dan ineens op komen zetten of was ze al een paar dagen niet lekker en kwam toen de verhoging en daarna de koorts.
Bij een Sharpei met FSF zie je toch vaak dat de koorts ineens op komt zetten.
Zo loopt het hondje nog vrolijk rond en zo is het er ineens.
Als het zo blijkt te zijn dat het ineens koorts is zonder verklaarbare redenen dan word het toch wel wat meer verdacht.
Het belangrijkste is dat de koorts zakt,dat kan doormiddel van een NSAIDS ,bv Tolfedine,Metacam,Caprodyl.
Thuis kan je al beginnen met koelen,doormiddel van het hondje even onder een lauwe douche te zetten of natte lappen tussen zijn liezen te leggen.

Blijf goed de temperatuur in de gaten houden en bezoek een Da die je hondje een Koortsverlager kan geven.
Wat betreft de pijnlijke pootjes,is haar hele achterpoot dik of alleen de klosjes,voelen ze warm aan ?.

Er is een zalf die ik vaak bij mij overleden sharpeitje gebruikte als hij weer pijnlijke klossen had...Arnica creme van Dr Vogel.
Dat verminderd zwelling en verzacht en verkoeld de zwelling.


http://www.wvc.vetsuite.com/Templates/ContentPages/More_Info/CustomContent.aspx?contentcategoryname=Autoinflammation%3a+Shar-Pei+Fever%2c+Amyloidosis

Ook zou ik je willen adviseren om 2x per jaar eens een uitgebreid bloedonderzoek te laten doen,gewoon om in de gaten te houden hoe het er aan de binnenkant aan toe gaat.

Veel peitjes met FSF krijgen te kampen met verminderde nierfunctie,en door er boven op te zitten kan je soms de schade nog enorm beperken.

Ik heb nog veeeeel meer info,als je wil...m
Zal me mail achter laten zodat je altijd als er wat is mij kan mailen.

[email protected]
Groetjes Lies

honden page profiel petrapetra

hoi liesbeth

bedankt voor je reactie.

jay-li heeft wel verhoging gehad (39,1) maar nog geen koorts ik ga nu wel heel goed opletten en elke dag temperaturen want het is vaak wel bij haar dat ze de ene moment niks heeft en het andere moment zie je aan der dat ze der niet goed voelt.

het is niet der gehele achterpoot maar inderdaad der klosjes die dik worden.

ook laat ik van de week ff een uitgebreid bloedonderzoek doen


groetjes petra

honden page profiel liesbethliesbeth

honden foto van liesbeth

Momenteel is er een groot onderzoek gaande..die in Zweden en Amerika plaats vind,ivm met FSF.
Sharpei eigenaren kunnen bloed opsturen naar Zweden of Amerika waar hopelijk een Dna marker gevonden gaat worden .
Dierenklinkiek maaspoort in Den bosch doet mee en daar kan je dus ook bloed laten afnemen wat opgestuurd gaat worden .
Mocht iemand meer info willen ..pb me.
Goede stap in de goede richting...hopelijk word er wat gevonden en is FSF in de toekomst verleden tijd.
Mijn Boy is er helaas aan overleden maar als andere Sharpeitjes ermee geholpen kunnen worden ..helemaal goed.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sharpei fever(FSF)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Het gaat goed!!!!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^