Heidewachtel info

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Meike (Gast)

Hallo,

Wij zouden graag wat meer willen weten over de Heidewachtel, en dan met name mensen die er ervaring mee hebben.
Zijn er hier mensen met een Heidewachtel?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Heidewachtel info" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Kell Von LKell Von L

honden foto van Kell Von L

ik heb een kruising heidewachtel rottweiler gehad
was lief beesiej heel trouw en kan rennen :-D niet normaal

honden page profiel

Rasgroep van de Heidewachtel
De Heidewachtel behoort tot de Rasgroep "Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers"

Geschiedenis van de Heidewachtel
Korte geschiedenis van de Heidewachtel


De Heidewachtel is één van de verschijningsvormen van de Spioen, het bruinbonte langharige jachthondje, dat al in de Middeleeuwen in West Europa voorkwam. Deze honden stonden ook wel bekend als 'vogelhonden' . Ze werden gebruikt om het wild op te drijven, zodat er met jachtvogels op gejaagd kon worden. Ook stonden deze honden voor, dat wil zeggen dat ze door doodstil te blijven staan, de jager het wild aanwezen.
In het begin van deze eeuw trof boswachter Edmund Löns op boerderijen in Münsterland en het aangrenzende gebied in Nederland nog afstammelingen van die vroegere vogelhonden aan. Hij voegde de verschillende foklijnen samen tot het ras dat we nu in Nederland als de Heidewachtel en in Duitsland als de Kleine Münsterländer kennen.
In Engelstalige gebieden kent men de Heidewachtel onder de naam Small Münsterländer.



Karakter van de Heidewachtel
de heidewachtel is actief,trouw,gehoorzaam en speels

Rasstandaard van de Heidewachtel
KORTE GESCHIEDENIS

De Heidewachtel is één van de verschijningsvormen van de Spioen, het bruinbonte langharige jachthondje, dat al in de Middeleeuwen in West Europa voorkwam. Deze honden stonden ook wel bekend als 'vogelhonden' . Ze werden gebruikt om het wild op te drijven, zodat er met jachtvogels op gejaagd kon worden. Ook stonden deze honden voor, dat wil zeggen dat ze door doodstil te blijven staan, de jager het wild aanwezen.
In het begin van de vorige eeuw trof boswachter Edmund Löns op boerderijen in Münsterland en het aangrenzende gebied in Nederland nog afstammelingen van die vroegere vogelhonden aan. Hij voegde de verschillende foklijnen samen tot het ras dat we nu in Nederland als de Heidewachtel en in Duitsland als de Kleine Münsterländer kennen.
In Engelstalige gebieden kent men de Heidewachtel onder de naam Small Münsterländer.

VERSCHIJNING

De Heidewachtel is een middelgrote hond met een schofthoogte tussen de 50 en 56 cm. Het is een krachtige, elegante verschijning. De kleur is bruin-wit of bruin- schimmel en de vacht is halflang, met franje aan de oren en de poten en een fraaie vlag aan de staart. Het hoofd straalt adel uit. De oren zijn hoog aangezet en de neus is egaal bruin. Lichaam en rug zijn sterk. In actie wordt de staart in een lichte boog omhoog gedragen; een krulstaart is ongewenst.

HUISHOND
Als hond heeft de Heidewachtel nog meer taken behalve het jagen, namelijk erf en goed bewaken. Veel verder dan hard blaffen gaat dat bewaken echter niet; eenmaal binnen wordt een inbreker even hartelijk begroet als een goede bekende! De volwassen Heidewachtel is een vriendelijke hond, die lief is voor kinderen.
Als hij voldoende beweging en afleiding krijgt, neemt de hond in huis weinig plaats in.natuurlijk heeft ook de Heidewachtel behoefte aan een eigen plek, waar hij kan liggen en waar kinderen hem met rust moeten laten.



OPVOEDING
De hond is een roedeldier, dat wil zeggen dat hij bij voorkeur in een groep leeft. Daarom is de hond het huisdier om in een gezin mee te draaien. Een roedel functioneert alleen goed, als de onderlinge rangorde duidelijk is. Dat betekent dat de hond in het huishouden onder aan de ladder moet staan.
In hondentaal mag een ranghogere namelijk een ranglagere met de tanden op de plaats zetten; een gedrag dat wij niet accepteren van onze hond. De hond zal het meest toetrekken naar de persoon die zich opstelt als roedelleider.
Een leider die zich krachtig opstelt kan een onzekere hond meer zelfvertrouwen geven. Een leider die zich weifelend gedraagt, kan problemen krijgen met een dominante hond, omdat die hond dan zal proberen de leider van de groep te worden.
SOCIALISATIE

Om een goed gesocialiseerde hond te krijgen, is het verstandig de hond op zeer jonge leeftijd in zoveel mogelijk verschillende situaties te brengen. Om sociaal gedrag tov soortgenoten te ontwikkelen, is omgang met andere honden belangrijk. Ook moet de hond met andere huisdieren leren omgaan om te leren waar wel en niet achteraan gejaagd mag worden.
Om moeilijkheden in de toekomst te vermijden, moet de hond wel vroeg kennismaken met wild. Daarnaast moet de jonge hond wennen aan de drukke, lawaaierige maatschappij, waarin wij leven. Het is een goed idee om de pup mee te nemen in de bus, de trein, naar het winkelcentrum of de markt.

VEELZIJDGE JACHTHOND

De Heidewachtel is een veelzijdige jachthond.
Hij werkt - in jagerstermen - zowel voor als na het schot. De hond zoekt het wild op door met opgeheven kop een veld af te zoeken tot hij verwaaiïng krijgt, waarna hij tot voorstaan komt. Als de jager geschoten heeft, zoekt de hond het wild op en apporteert het keurig.
De Heidewachtel gaat goed te water en zoekt prima in de dichte dekking.
De Heidewachtel is gefokt als allround jachthond, door kenners geliefd om zijn doorzettingsvermogen en intelligentie.
Hij kan het in de praktijk met succes opnemen tegen andere jachthondenrassen zoals de Retriever en de Engelse staande jachthonden.
Zoals gezegd is de Heidewachtel jachthond.
Dat betekent dat hij ook bij de dagelijkse wandelingen zijn neus veel gebruikt en sporen uitwerkt. Zijn jachtpassie en enthousiasme kunnen daarom weleens voor problemen zorgen.
Ook een Heidewachtel zal regelmatig uitproberen waar de grenzen liggen. Hij zal af en toe eigenzinnig zijn opdrachten op een andere dan de gewenste manier uitvoeren, omdat hij het beter denkt te weten. Voor de ware liefhebber vormen deze karaktertrekjes juist één van de charmes van het ras.

Verzorging van de Heidewachtel
De verzorging is eenvoudig, twee maal per week borstelen, de oren regelmatig op vuil controleren en het teveel aan haar in de oorschelpen wegknippen. Ook moet het haar tussen de tenen en voetzolen weggeknipt worden, dit voorkomt spreidvoeten en likeczeem bij de hond. Hoe gek het ook klinkt maar de vacht is zelfreinigend en hoe smerig de hond ook thuiskomt, laten opdrogen en het vuil valt er vanzelf af.



Opvoeding van de Heidewachtel
De opvoeding van de heidewachtel is ongeveer net zo als met andere honden: consequent zijn.
Echter, hij heeft unieke raskenmerken.
Hij is dol op zwemmen, rennen en met stokken spelen.
Dat wil nog wel eens uit de hand lopen, dus ook de opvoeding van de heidewachtel begint en eindigt met: consequent zijn, en vooral ook veel liefde en aandacht geven. Vergeet nooit dat het ontzettende slimme honden zijn, die vaak toch nog wel een gaatje vinden om ergens onderuit te komen.

Rasvereniging van de Heidewachtel

http://www.heidewachtelvereniging.nl/nieuw/index.html

Heidewachtel pup aanschaffen
De Heidewachtel is een gevoelige hond. Hij kan veel hebben, maar ontwikkeld ook snel een angst voor iets. Vooral in de eerste weken van de pup is het belangrijk dat de pup goed gesocialiseerd en gezond is.
Koop daarom uw pup bij een fokker die fokt volgens de regels van de rasvereniging. Dan weet u zeker dat uw hond vrij is van erfelijke ziektes ( bijv oogaandoeningen en HD en nog veel meer ). Bovendien is de pup dan goed gesocialiseerd. U tekent een koopcontract zodat u altijd op de fokker terug kan komen.

Koopt u een hondje bij een particulier of een andere fokker die niet bij de vereniging is aangesloten, dan is de kans groot dat u geen raszuivere Heidewachtel heeft en dat de pup niet goed gesocialiseerd en gezond is.
In geval van gebrek aan socialisatie kan op latere leeftijd gedragsproblemen voorkomen


Ik heb zelf een tijdje een kruising gehad maar het was echt een schat van een hond, zwemmen vond hij leuk en spelen maar wat een knuffel hij ook was. ontzettende leuke hond.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Maartje is niet meer op het forum helaas, maar zij heeft een Heidewachtel. Van de verhalen die zij hier altijd schreef, kwam haar heidewachtel over als een leergierige, energieke hond die veel uitdaging nodig had (veel lange wandelingen). Ook een hond met een eigenzinnig karaktertje en natuurlijk jachtinstinct wat je in goede banen moet leiden.

Meike (Gast)

Oké bedankt! Ja heb er al veel over gelezen enzo maar ben toch altijd wel benieuwd naar persoonlijke ervaringen.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

http://www.heidewachtelvereniging.nl/index.html

Bij de rasvereniging is ook veel informatie te lezen. En je kunt natuurlijk een keertje langsgaan bij een fokker, om ze 'live' te zien en veel informatie van de fokker te krijgen.

honden page profiel AnitaAnita

honden foto van Anita

Je kan contact opnemen met Maartje via haar profiel en dan stuur je haar een PB= persoonlijk berichtje.
Maar dan moet jij je wel eerst aanmelden op dit forum anders kan je geen PB sturen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Heidewachtel info" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^