opvoeden/trainen uit boeken ipv cursus?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Juut & Brownie Juut & Brownie

honden foto van Juut & Brownie

Hallo,

Helaas heb ik te horen gekregen dat die andere hondenschool de puppycursus om 10.00 uur start op de zaterdagochtend, net als die andere hondenschool waar we helaas maar twee van hebben hier. En omdat de kids op zaterdagochtend moeten voetballen is dat dus niet haalbaar. En aangezien ik geen auto heb en gebonden ben aan mijn woonplaats, kan ik dus niet de cursus gaan volgen. Ik vind dit erg jammer, maar ik zie geen andere oplossing. Het enige wat ik kan bedenken is dat ik het zelf ga doen dmv de biebboeken die ik al een poosje aan het bestuderen ben over het opvoeden en trainen van puppy's. Wat vinden jullie hier van? Heeft iemand van jullie dit toevallig ook gedaan? Ik weet dat de cursus ook belangrijk is voor socialisatie, maar ik woon in de hondenuitlaatroute dus we komen hier veel andere honden tegen.

Ik benieuwd naar jullie verhaal, tips en meningen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "opvoeden/trainen uit boeken ipv cursus?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel suzannesuzanne 3 doggies

Vervelend dat de cursus gelijkt valt met het voetballen kan iemand anders niet met je kinderen naar de voetbal dat je de eerste dingen leert op de puppy cursus.
Wel fijn dat je aan een wandel route woont met je hond zo kan je toch nog wel met andere honden in contact komen

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi,
Eerlijk gezegd..
Nee, vind ik geen goed idee..

Je wordt op een hondenschool toch beter begeleidt en de hond komt geregeld in contact mat leetijdsgenoten..
Wat heel belangrijk is voor een pup..

Mogelijk probleem gedrag; eerder gesignaleerd..

Je wordt doordat je in een groep traint zie je ook gedrag van andere honden en hoe hiermee om te gaan, verteld door de trainer ...
Je leert mogelijk nog meer door naar een anderen te kijken dan zelf te trainen..

Succes met de nieuwe pup..

Lieve groet, Ilja

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Cabasja

Nee ik vind het geen goed idee.
Autorijden leer je oook niet uit een boekje ;-)

honden page profiel Juut & Brownie Juut & Brownie

honden foto van Juut & Brownie

Nee vanwege privéomstandigheden kan ik niemand anders met de kids meesturen.

En Ilja, ik vind het zelf idd ook erg jammer, want net wat je zegt, dat het fijn is om van anderen te leren. Maar ik weet totaal geen andere oplossing. Misschien dat ik zelf begin en in de zomervakantie de cursus ga volgen, want dan is er geen voetballen.

Bedankt voor de reactie.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Er is toch openbaar vervoer? Heb ik ook gedaan toen ik nog geen auto had. Ik zou je absoluut willen adviseren een puppycursus te doen. Als dit niet in je woonplaats kan, dan er buiten en met de bus of trein.

honden page profiel RVSRVS 3 doggies

honden foto van RVS


Een puppycursus is leuk maar je moet het toch zelf doen. Internet en de bieb bieden een schat aan informatie. Je kan er info vergaren van toptrainers en dus uit zoeken wat voor jou en je pup op dat moment de beste manier is. Misschien is jou pup met 9 weken beter te trainen met een tennisbal en als hij/zij straks 9 maanden is, is er een periode dat een stukkie kaas misschien weer beter werkt. Een belangrijk commando als "hier" leer je je hond door oefenen in zo veel mogelijk verschillende situatie´s.
Dat krijg je niet voor mekaar met een uurtje cursus per week. Elke baas en elke hond is anders, iets waar op de meeste hondenscholen aan voorbij wordt gegaan, simpelweg omdat daar geen gelegenheid en tijd voor is.
V.w.b. het socialiseren kan je ook in je omgeving op zoek gaan naar (een stabiele) volwassen hond(en) en je pup daar lekker veel mee laten spelen. Zo´n volwassen hond corrigeert jou hond indien nodig, dat schiet meer op als een bende puppies bij elkaar. Een pup opvoeden is zwaar genoeg (zindelijk maken, benchtraining, alleenblijven) de energie en frustratie die de cursus voor jou zou betekenen kan je misschien beter ontlopen en lekker zelf gaan oefenen met je hond. Doe je als de hond straks een paar maanden oud is en je het wat rustiger hebt doordat hij/zij zindelijk is, een basiscursus zodat mocht er wat gebeuren je een papiertje hebt waaraan men kan zien dat je er alles aan gedaan hebt. Je hebt dan zelf ook meer lol aan zo´n cursus omdat je hond de commando´s dan al redelijk onder de knie heeft en je zelf wat meer tijd hebt.
vr.gr.
Rudi

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Hoi,

Ik ben het met de rest eens. Kan je niet afspreken dat je eens in de 2 weken kan? Of je prive les krijgt thuis of op de hondenschool?

Een ander merkt idd de problemen eerder op en daardoor kun je problemen voor zijn.
Een pup opvoeden kost veel tijd en energie en daardoor kunnen wij eerder gefrustreerd raken en dan is overleg met een ander die je echt ziet erg fijn. Ik heb ook een cursist die op mijn vrije vrijdagavond speciaal bij mij komt lessen niet omdat ze het niet weten maar puur voor de overleg en de feedback.

Bij iedere andere pup heb je weer een ander ritme en nu zit je in het ritme van Gozer maar je nieuwe pup heeft weer een ander ritme. Daar kun je snel de fout in gaan en het herstellen kost veel tijd en energie.

Groetjesvan Esther

honden page profiel •• Ellun en Evi  •••• Ellun en Evi •• 3 doggies

honden foto van •• Ellun en Evi  ••

Dat is denk ik per persoon verschillend...
Wanneer je het zelf doet, moet je goed weten waar je aan begint en waar je mee bezig bent!
Maar bij een cursus, zo zeg ik altijd, kunnen ze er ook geen chip in doen waardoor hij/zij luistert.

Je zult sowieso zelf veel tijd en energie moeten steken in de opvoeding van je hond.
Een cursus kan hierbij een goede hulp zijn, maar hoeft niet noodzakelijk te zijn (mijn mening).

Een cursus kan een plek zijn van hulp en ontmoeting.
Maar aan de andere kant zeg ik: bij een kind volg je ook geen cursus. (Hoewel voor sommigen misschien wel aan te bevelen...)
Het ligt eraan hoe jij met je hond (of kind) omgaat of hij/zij wel of geen respect voor jou heeft,
jou als baas/leider/ouder ziet en wel zó dat jij het voorbeeld bent om te volgen.
Als je dit zelf kan bereiken is het goed, soms is een cursus als handleiding hierbij aan te bevelen.

honden page profiel ........goedgekeurde fokker 3 doggies

Voor het socialiseren zou ik het een gemiste kans vinden en... op de hondenschool wordt ook jou iets geleerd, met name over dingen waar je je zelf niet echt bewust van bent in het begin zoals je lichaamshouding.

Ook kleine probleempjes tijdens de puppy en pubertijd kan je in de les voorleggen en je hoort verhalen die ook voor jou van toepassing zijn.

Naar mij zelf kijkend: zelf wil ik vooral als ik druk ben nog wel eens denken... dat oefen ik volgende week wel. Op de hondenschool wil je niet voor schut staan, dus je oefent dan toch ;-) Ik denk dat ik bij het ontbreken van deze lessen de teugel veel sneller zou laten vieren bij mijn twee kleine pubers ;-)

Alleen op zaterdag? Niet door de week 's avonds? Misschien dat iemand van de hondenschool op een ander tijdstip een klasje wil inplannen?

honden page profiel Simone & MaxSimone & Max 3 doggies

honden foto van Simone & Max

Ik heb met mijn vorige honden cursus gedaan, maar dat beviel me niet zo heel erg goed moet ik heel eerlijk zeggen. De groepen zijn veel te groot en als je een hond hebt die niet helemaal in de smaak valt dan laten ze je gewoon links liggen. :'(
Dat is mijn ervaring.

Je krijgt wel te horen hoe je de hond de commando's moet leren en verder is het misschien wel goed voor de socialisatie. Bij ons mochten ze niet eens spelen met elkaar...schandalig! Hoe moeten ze dan leren met elkaar om te gaan.

Met Max heb ik besloten het zelf te doen aangezien er pups bij ons in de straat wonen en meerdere volwassen honden waar Max regelmatig mee speelt.
Hij is nu 12 weken en weet al meerdere commando's zoals zit, af, plaats en poot.

Vanaf 8 weken hebben we hem en heeft al speeluurtjes met andere pups. We spreken dan gewoon af in het park waar onze achtertuin aan grenst.

Ik denk dat we het zo prima doen en ok... puppycursus is absoluut niet verkeerd mits je een goede school in de buurt hebt.

honden page profiel {N}iki & {Y}uca...{N}iki & {Y}uca... 3 doggies

honden foto van {N}iki & {Y}uca...

Tuurlijk is het goed voor de socialisatie, maar dat hoeft het niet te zijn.
Ik lees wel vaker verhalen van pups die zijn aangevallen op de hondenschool, lijkt me niet bepaald goed.

Bij Storm hebben we bewust geen cursus gedaan, ik wilde dit heel graag, maar dan zou Storm 2 verschillende opvoed methode's krijgen en dat vond mijn vader geen goed idee.
Maar erbij vermelden dat mijn vader wel jarenlange ervaring heeft in het opvoeden van honden zoals Storm.

Ik wil wel met mijn pup straks puppycursus en liefst ook nog gedrag en gehoorzaamheid gaan doen..maar puur omdat ik het gewoon leuk vind om te doen.
Omdat ik toch fulltime werk en de hond dus veel tijd bij de oppas zal doorbrengen vind ik het belangrijk om op die manier toch een band aan te gaan.
Ik zou ind. kijken dat je met openbaar vervoer gaat.
Vooral omdat het een groot ras word en die dingen in je andere topic,
zou ik zeker weten de juiste begeleiding willen krijgen

honden page profiel ukkieukkie 3 doggies

honden foto van ukkie

Wat lastig Juut. Is er echt niets te regelen met de kinderen, kunnen de ouders van een teamgenoot ze niet ophalen. Het is maar voor 2 á 3 maanden, en het houdt wel in dat je hondje een nog betere start heeft. Daar pluk je later de vruchten van.Ik ben heel blij dat ik met Sire opvoedingscursussen heb gedaan. Je kon altijd vragen stellen en je hebt ook een stok achter de deur.

@ Simone. Ik ben juist op zoek naar een puppycursus waar er niet gespeeld wordt. Veel vooral kleine honden die door dat "spelen" een trauma oplopen. Of de les vervolgens alleen maar met de andere hondjes bezig zijn.

honden page profiel Martine & TerraMartine & Terra 3 doggies

honden foto van Martine & Terra

Ik heb net de cursus (met succes) afgerond, maar ik vond het toch wel heel erg hetzelfde als wat ik in de boekjes heb gelezen. Ook ik kon niet meteen beginnen, maar "pas" na 2 maanden. Dus heb ik zelf zoveel mogelijk gelezen en gekeken wat ik haar kon leren. Dat waren dan wel de basisdingen zoals "hier" en "zit" en niet trekken aan de lijn, maar op de cursus bleek dat ik haar dat wel precies goed had aangeleerd (en ik had er ondertussen al profijt van).

De cursus zelf vond ik alleen maar toegevoegde waarde hebben omdat de trainer dan het "goed" voordoet, je nog eens wat kan vragen en ziet hoe anderen het doen. Maar voor de rest: spelen mocht niet, dus je zat de eerste lessen met allemaal hyper-honden die juist alleen maar wilden spelen en snuffelen en zo druk waren dat wij de trainer af en toe niet eens konden horen of omdat onze honden dan zo de aandacht opeisten dat we drukker waren om ze een beetje in het gareel te houden dan dat we opletten op de trainer.

Het was dus een leuke praktijkaanvulling op dat wat ik allemaal al gelezen had, maar daar bleef het wel bij. Socialiseren heeft ze gewoon buiten (hier) geleerd tijdens het uitlaten en dat ging prima.

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Ik zou ook zeker aanraden naar de hondenschool te gaan.
Ze voeden jou op en niet de hond.
Zelf doen is niet echt geschikt.
Ik zou na 2 honden nog steeds naar cursus gaan, want er sluipen foutjes in.
En de afleiding en de hulp op de les heb je gewoon nodig bij het trainen.

Sander (Gast)

als jij gewoon consequent blijf, dan is het goed te doen om niet naar cursus te gaan.
ik ga ook niet naar cursus en me hondje doet het perfect.
onze vorige hond die heb ik ook niet na cursus gedaan en die kon toch ook tig van commando's en luisterde gewoon goed.
dus ik vind dat het gewoon kan.

honden page profiel zonnetjezonnetje 3 doggies

honden foto van zonnetje

Ik vind een cusrus ook wel heel verstandig. Kijk eens in de buurt bij andere hondenscholen, en ga desnoods met de bus, of een keer in de twee weken. Al is het maar om af en toe wat feedback te kriojgen en het gevoel dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen!
Kinderen naar voetbal en door naar de cursus?

honden page profiel Juut & Brownie Juut & Brownie

honden foto van Juut & Brownie

Bedankt allemaal voor jullie reacties. Fijn dat jullie meedenken, maar ik kan de kids echt niet met andere mensen mee geven, dat is geen optie. En kids naar voetbal en door naar de cursus gaat ook niet. En met de bus is ook niet haalbaar. Kost te veel reistijd. Ik ben een alleenstaande moeder met problemen met mn ex, de vader van de kinderen en ik moet erg oppassen met wat ik allemaal doe. Ik kan het hier niet uitgebreid uitleggen. Maar ik ben zelf ook van mening dat ik het zelf kan mbv de boeken. En dan ga ik in de zomervakantie wel een cursus doen.

honden page profiel Sam,Saltarin,Muis,Zara,Terra+en Paco Sam,Saltarin,Muis,Zara,Terra+en Paco 3 doggies

honden foto van Sam,Saltarin,Muis,Zara,Terra+en Paco

Juut ik doe het ook zelf, geen tijd om op vaste tijden naar een cursus te gaan.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Hey,

Natuurlijk kun je een heleboel zelf.
Ik ben zelf trainer, maar ga met Biko naar hondencursus, en dat zou ik met een pup ook doen.
Puur omdat ik mijn eigen trainingsfouten niet zie en ja die maak ik ook!
Want ik ben ook maar een mens en ik kan een ander precies vertellen waar het mis gaat of wat er beter kan of waar op gelet moet worden, maar van mezelf zie ik dat stukken slechter of niet!
En natuurlijk weet ik dat de lijn slap moet, wanneer je moet belonen enzovoorts. Maar wat een trainer die er los van staat beter ziet is wanneer je teveel druk op je hond legt, of juist te weinig, wanneer je beter kan stoppen, wanneer je nog even door moet gaan. Wat je als tussenstapjes kan doen enzovoorts. Het zijn de dingen die een plaatje compleet maken en je zelf niet zit omdat je er middenin zit.

Natuurlijk wordt jouw hond geen probleemhond omdat je niet met hem op cursus gaat en ik geloof echt dat als je met de inzet die je nu al doet, je zit niet voor niets op dit forum, heel wat gaat bereiken.
Maar loop je tegen iets aan, schroom dan niet om eens 1 keertje naar een les te gaan, of om een priveles te vragen. Waar je al je vragen even kwijt kan.
Mijn ervaring is dat mensen met wat vragen uit 1 priveles al een schat van informatie halen en zo veel beter met hun hond verder kunnen.

Mijn advies is dus ga lekker met je hond aan de slag, dat je niet naar puppycursus kan is heel jammer, maar als het niet kan, kan het niet, simpel. Dus lekker zelf aan de slag, maar je nooit schromen om vragen te stellen, een trainer te bellen of te emailen of er eentje van de hondenschool thuis te vragen. Het kost misschien rond de 50 euro (geen idee wat ze daar vragen) maar je bent een hoop wijzer en daar heb je een hondenleven wat aan.

Groetjes, Margje

honden page profiel Martine & TerraMartine & Terra 3 doggies

honden foto van Martine & Terra

Ik lees nu het bericht van Margje waarin priveles genoemd wordt: ik kreeg idd ook het aanbod dat als het tussentijds (tot de cursus begon) niet goed ging, ik een priveles van een trainer zou kunnen krijgen. Zou 1 uurtje duren voor 12,50 en ik kon in overleg kijken wanneer dat mij schikte. En dat vond ik eigenlijk helemaal niet zo duur, dus ik was blij dat die mogelijkheid er was. Wilde ik je toch even op wijzen, zeker omdat ik dacht (al is het maar een uurtje) dat het veel meer zou kosten.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Hoi,

Ik deel hetzelfde als Margje. Ik ga zelf ook altijd nog trainin omdat ik mijn eigen `fouten` niet zie.

Ik zou dan ook voor priveless gaan en dit idd 1x per 2-3 weken.

De puppytijd kun je niet overdoen, het is een belangrijke inprentingsfase, basis.

Groetjes van Esther

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Ik deel de mening van Margje en Esther van harte..

Voor mij is het niet goed mogelijk van wege licamelijke omstandigheden cursussen te doen..


Heb vele uren getraind..
Kon het met Sterre net opbrengen de pupcursus te doen; de allerbelangrijkste periode van een hond..
De basis is dan gelegd voor de jonge hond..

Ik raad je dat zeker van harte aan om die periode zeker op een goede hondenschool door te brengen..

En er zijn ook kleine hondenscholen die s'morgens les hebben als kinderen op school zitten..
Of in de avonduurtjes..

Een vriendin van mij past min of meer haar lesuren van haar shondenschool aan, aan de wensen van de puppybaasjes...

Als je in de achterhoek woont is dit misschien een optie voor je..

Succes...

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Dan zou ik zeker gebruik maken van de optie om priveles te volgen. 12,50 is inderdaad zeker niet duur!
Het zal dan wel daar op locatie zijn, maar als dat te doen is voor jou, is dat natuurlijk prima!

Groetje, Margje

honden page profiel Martine & TerraMartine & Terra 3 doggies

honden foto van Martine & Terra

Eh Margje, dat van die priveles voor 12,50 kwam bij mij vandaan en is in de buurt van Haarlem. Denk niet dat dat voor Juut en Gozer makkelijk te bereiken is :-)

honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

Oei, das wel moeilijk ja.

Zelf zou ik altijd en met elke hond een puppycursus doen. Als was het mn 10.000 puppy :-D
Het gaat nl niet alleen om de oefeningen en de commando's maar vooral ook de socialisatie met honden en de aandacht voor het baasje.

Ik hoop dat je een oplossing vindt!

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik vind een puppycursus ook echt een aanrader.

honden page profiel DieselDiesel 3 doggies

honden foto van Diesel

tja, zit met Diesel ook op puppie curcus, helaas is deze hondenschool de verkeerde keuze geweest, we leren er niets, je krijgt een opdracht, en daar moet je het een uur mee doen.
Dus iedereen loopt maar rondjes op het veld, en is blij als het uur voorbij is.

Alles wat Diesel kan heb ik hem zelf geleerd, het is zonde van de 85 euro.
Nog 2 lessen, en dan ga ik op zoek naar een andere honden school, best moeilijk hier, er zijn er meerdere, maar allemaal zijn ze van een flinke ruk aan de lijn als hij trekt.

honden page profiel Suus, Chaos en SennaSuus, Chaos en Senna 3 doggies

honden foto van Suus, Chaos en Senna

Hoi Juut,
Ik kreeg Chaos toen alle puppycursussen in de buurt al waren begonnen. Ik heb er bewust voor gekozen om niet naar een puppycursus te gaan en Chaos zelf zoveel mogelijk aan te leren. Ik heb daarvoor ook veel gelezen en op youtube gekeken. Op youtube staan een heleboel filmpjes waarin ze laten zien hoe je een hond dingen kan leren.

Veel hebben het over de socialisatie van je hondje. Ik heb dit opgelost door bijna elke dag met Chaos naar het bos te gaan waar hij heeeeeeeeeeel veeeeeeeeeelll honden tegen komt. Verder met je natuurlijk niet vergeten dat je ook een keer naar een kinderboerderij, winkelstraat, schoolplein etc moet gaan.

Wat een klein nadeel is is dat de meeste hondenscholen niet willen geloven dat je zonder cursus je hond ook kan opvoeden :'(

Vorige week ben ik naar een hondenschool gegaan omdat Chaos bijna 6 maanden is en de cursussen weer starten. Ik heb letterlijk moeten lullen als brugman om hem in te schrijven bij de vervolgcursus. Uiteindelijk is het mij wel gelukt om hem in te schrijven voor EG.

Mijn reden om hem in te schrijven voor de vervolgcursus is dat hij minimaal een gehoorzaamheidscursus moet hebben gevolgd om straks te mogen deelnemen aan de behendigheidscursus welke ik graag wil doen met hem.

Dus wat ik zou zeggen.

Denk goed aan wat je wil bereiken met je hond, wat wil je gaan doen. Wil je enkel een luisterende hond of wil je deel gaan nemen aan een hondensport etc. Kijk dan goed naar de voorwaarden die gesteld worden om deel te nemen.

Ga vooral trainen met je hond. Kijk goed naar je hond en hou het leuk. Zolang je hond het leuk vind willen ze graag leren. Samen bezig zijn is het leukste wat er is. Nooit druk leggen op je hond. De sleutel is geduld en herhalen, herhalen, herhalen.

Wat ik Chaos zelf heb aangeleerd;
- naast lopen
- zit
- af
- hier
- blijf
- los
- vast
- omrollen
- doodliggen
- poot
- zwaaien

Succes!!

honden page profiel LiesbethLiesbeth 3 doggies

honden foto van Liesbeth

Met mijn 2 honden, niet op cursus. Ik moet zeggen, dat ik geweldige honden heb. Beiden liefdevol gericht op de baasjes. Bo is een mannetje, totaal niet agressief en is met de tijd steeds beter gaan luisteren. Tara luisterde volgens mij al voordat ze geboren was.

Met mijn 1e collie 3 cursussen gedaan en behendigheid. Maar zij had daar niet echt plezier en kreeg geregeld blessures. We hebben er dagelijks minstens 30 minuten mee gebald, lange wandelingen gemaakt tot 20 km, zoek spelletjes meegedaan.

Nu gekozen om het zelf te doen....heerlijk....
Gisteravond is het Bootje gelukt om vanuit af, plat,...te rollen.

Allebei de collies hebben een enorm plezier in leren.
Als wij iets niet zelf op zouden kunnen lossen zou ik een gedragstherapeut inschakelen.

Maar ik ben me ook bewust, dat Collies weliswaar eigenwijze, iets gereserveerde honden zijn, maar ook erg gemakkelijke, liefdevolle honden, die graag de baasjes het naar hun zin maken :-D


Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "opvoeden/trainen uit boeken ipv cursus?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^