Recht overeind..

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MariskaMariska

honden foto van Mariska

Ik weet niet precies waar dit onder hoort..

Wat houd het in dat Diesel zijn haren precies over de rugengraat rechtovereind gaan staan echt in een streep.. Het gebeurde toen een ander hondje met hem wou spelen in het park hij was niet bang ik dacht eerst dat dat het was.. maar hij speelde vrolijk mee vond het maar een apart iets..

Groetjes Mariska

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Recht overeind.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel

Het is een teken dat er op zo'n moment nogal wat adrenaline door z'n lijf stroomt. Mijn BC had het...mijn Teckeltje ook. Beiden hebben niks kwaads in de zin, ze zijn gewoon opgewonden.

honden page profiel

honden foto van

pure opwinding

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Het bovenstaande klopt niet helemaal.

Heb je wel eens gehoord van "mijn haren gaan er van overeind staan"? Dat komt hier vanaf. Door de haren overeind te zetten maakt de hond zich groter, en dus dominanter. Hij/zij geeft een signaal af, in de trant van "ik ben stoer" en verwacht dat andere honden dus geen dominant gedrag naar hem/haar gaan vertonen.

Als dit gewoon gebeurt is er inderdaad niets aan de hand.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Nee hoor Frank, jij hebt het helaas fout. Mijn kelpie teef kan dit ook heel erg doen. Het is dan net een hyena en dit gebeurt tijdens het spelen. Zij heeft dan een speeltje in haar bek en dit willen de rest van de honden van haar afpakken. En ze daagt de rest dan uit d.m.v. snel heen en weer rennen. En de rest rent er vrolijk achter aan en blaft er dan ook nog eens bij.

honden page profiel

Frank, mijn Teckeltje heeft z'n haren overeind...lage houding, oortjes laag, hij likt de andere hond aan de mondhoeken of hij houdt z'n kopje laag. Dat is geen dominante hond...

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Tja...

Ik zou zeggen, koop eens een boekje, en lees het maar na. Misschien dat je het dan geloofd.

http://www.hondentips.com/Gedrag_en_opvoeding/Begrijp_ik_mijn_hond%3F/i4/ bijvoorbeeld

Nogmaals, de hond maakt zich groter, maakt zich stoerder, en wel om verschillende redenen, denk bijvoorbeeld aan onzekerheid, angst, en zelfs agressiviteit. Het kan eigenlijk alles zijn, waar de hond het gevoel bij heeft dat hij/zij zich groter moet maken.

Ik geef overigens toe dat de term dominant misschien niet op z'n plek was, maar dat neemt niet weg dat ik allebei de gevallen hierboven (Martie en Esther) de hond een prima reden heeft om de haren overeind te zetten. Martie omschrijft een onzekere Teckel om maar eens wat te noemen.

Lees het rustig na zou ik zeggen.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Overigens snap ik de link met Hyena's niet helemaal, aangezien Hyena's civetkatachtigen zijn, en geen hondachtigen (of katachtigen trouwens).

honden page profiel aadjeaadje

honden foto van aadje

Syco doet het als hij dominant wil doen en alstie een beetje bang is dus allebei denk ik wel!!! O-)

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Ik heb er even naar gezocht, het is niet het complete antwoord, maar wel iets wat richting geeft:

van http://www.dogweb.nl/gedrag/angst.html
angst of onzekerheid bij honden kan zich ook uiten door het tegenovergestelde gedrag (actieve verdedigende reflexen). In dat geval toont de hond zich, wanneer hij zich bedreigd voelt, juist heel stoer. Hij gromt en/of blaft, de haren op zijn rug komen overeind, zijn staart staat hoog en de hond maakt zich zo groot mogelijk. U kunt dit vergelijken met sommige mensen, die zich heel stoer voordoen om hun eigen verlegenheid te "overschreeuwen". Bij honden is er bij dit gedrag vaak sprake van "geconditioneerde (=aangeleerde) dominantie". De hond toont zich dus heel dominant, terwijl hij eigenlijk heel onzeker of zelfs angstig is.

De haren overeind zetten is gewoon een actieve verdedigende reflex. Het is overigens niet per definitie verkeerd, zeker niet. Wat precies de oorzaak is zal van hond tot hond verschillen, en kan ook alleen beoordeelt worden als je de hond daadwerkelijk ziet.

honden page profiel ashaasha

honden foto van asha

ok en wat kan je er aan doen om het te verandere en je hond wat zekerder te maken die van mij doet het ook sinds dat hij gepakt is door een andere hond

honden page profiel ashaasha

honden foto van asha

ps ik ben het namelijk daar heel erg mee eens ik merk dat heel erg nu bij tyson hij speelt heel even en dan om de haver klap gaat hij over in dominatie waaar je meteen door heen kan kijken alleen andere honden jammer genoeg niet die snappen het niet is echt moeilijk voor tyson ik zoek nu echt zachte honden waar ik zeker weet dat er niks gebeurd maar lukt niet altijd echt jammer vind ik dat en ik probeer tyson weer zekerder te krijgen maar weet neit precies heo weet iemand dat

honden page profiel JannekeJanneke

honden foto van Janneke

Hoi Mariska,

Ik herken het opzetten van de haren in de nek ook bij min hond. Mijn hond doet dat als hij een andere (vaak reu)ziet. Mijn hond is naar andere honden vaak dominant (hij is ook een reu) en wil zich dan groot en stoer maken.
Misschien verschilt dit ook wel per hond.

Groetjes Janneke

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Janneke en Mariska,

Zodra je ziet dat je hond zich groot en stoer wil maken kun je zelf je opstellen als een kalme en neutrale ouder van je hond.

Hoe kun je dit doen? D.m.v. een kalme en neutrale stem iets tegen ze te zeggen en ze evt. afleiden met een beloning. Niet trekken aan de lijn of je schouders of spieren aantrekken want je hond voelt dit en reageert hierop.

Veel succes en de groetjes van esther

martine (Gast)

Frank heeft gelijk.....lees maar eens een boek over het gedrag bij honden

grtzzz

honden page profiel ..

honden foto van .

Wordt het borstelen, technisch gezien, niet veroorzaakt door adrenaline? Volgens mij wel.

Adrenaline kan je krijgen in veel situaties: zeker dominantie, maar ook pure opwinding/lol en zo.

Anoniem (Gast)

als het bij "borstelen" alleen blijft zal het wel opwinding zijn, richt ie zich hoog op, staart recht omhoog, lopen in een stoer ietwat onrustig drafje met kop zo hoog mogelijk, borstelen, dan kan het een houding zijn van "don't f*ck with me" , wat weer voort KAN komen uit onzekerheid.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Recht overeind.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^