Misschien heeft op deze forum hetzelfde meegemaakt. Ik ben vooral op zoek naar wat advies.
Mijn oude hond kreeg vorig jaar september uit 1 neusgat soms wat groene neusuitvloeing. Dit in combinatie met slecht eten. Dit is met een lange antibioticakuur een tijd weggebleven. De dierenarts dacht aan een tandprobleem. Maar was gezien zijn leeftijd er geen voorstander hem nog onder narcose te doen. Begin januari dit jaar begon hij weer steeds slechter te eten. Groene neusuitvloeing kwam weer terug. Omdat hij niet meer zo graag at heb ik aanvullende onderzoeken laten doen, bloedprikken en röntgen en een echo laten maken. Alleen geen afwijkingen. Paar weken geleden een swab van zijn neusuitvloeing laten maken, geen bacterie vastgesteld. Neustumor is besproken maar de dierenarts dacht toch echt aan een tandprobleem. Wil ik zeker weten of het een tandprobleem is moet hij onder narcose. De dierenarts zegt dat dit een risico is. Wie heeft ervaring om nog een oude hond onder narcose te doen? Mocht iemand nog tips of advies hebben, ik hoor het graag!
ps. 3 jaar geleden is hij vanwege zijn slechte gebit onder narcose geweest en zijn er al tanden verwijderd. Hoeveel weet ik niet precies. De rest is schoongemaakt.
Alisa, tegenwoordig zijn de narcoses om te kijken voor een tandprobleem niet al te diep, weet niet hoe oud je hond is, maar er is dit goed te bespreken met je arts….
Nee sorry, niet herkenbaar met hond. Ken wel de hondengriep, wat langzamer en veel geproest, snot dan weer niet.
Tandproblemen merk je vaak aan verdikkingen. Krijg je een abcess ergens in het kaakgedeeldte, deze zijn zeer makkelijk te verwijderen en geen narcose nodig voor de dierenarts. Wel pure dierenmishandeling aan sneetje, handschoenen aan en alle schaamte voorbij zeg gerust. Meestal als ze narcose doen? Schieten ze ook wat foto's en voor de rest.
Zou inderdaad aan de tanden kunnen liggen denk ik. Mijn moeder had zelf last van haar bovenkaak/tand in bovenkaak af en toe, en ook last van groene uitvloeiing. Duurde een tijd voor een tandarts er een foto van wilde maken, en volgens mij had mijn moeder eerst ook nog niet de connectie tussen kaak en neus gemaakt. Er bleek een grote ontsteking te zitten onder de tand tot in de neusholte. Na trekken van de tand heeft mijn moeder geen last meer.
Een hond en een mens zijn natuurlijk niet helemaal hetzelfde. Narcose is misschien niet heel gezond, maar een mogelijk chronische ontsteking ook niet. Kunnen ze iets regelen dat als het tandproblemen blijken te zijn je hond meteen behandeld kan worden ipv nogmaals onder narcose een andere dag? En hoe oud is je hond en hoe is zijn gezondheid voor de rest?
Mijn hond had een slecht gebit en vloeibare doorzichtige uitvloeiing, en ze hebben de kaakfoto's voor de tandreiniging/tandtrekken zo gemaakt dat ze ook wat in de neusholte konden gluren. Ze zagen geen (grote) ontsteking of tumor, maar sinds haar tandreiniging en dat er een paar tanden getrokken zijn, snurkt ze wel minder en ook minder uitvloeiing.
Hoe oud is de hond en hoe is de verdere conditie? Dat speelt mee en kan alleen de dierenarts beoordelen. Maar een chronische ontsteking en wellicht tand of kiespijn, wat een hond zelden aangeeft is ook niet fijn. Een second opinion vragen.? Tegenwoordig zijn er tanden en kiezen specialisten.
Jaren geleden is mijn toller op senior leeftijd geopereerd en bultjes verwijderd en een rotte kies, ze knapte er enorm van op.
Mijn spets, op 10 jarige leeftijd, dat is zeker niet stokoud voor een spets, geopereerd aan gescheurde kruisbanden en hij was chronisch ziek. Is ook goed gegaan.
Inmiddels is de kennis vwb narcose ed weer veel verder.
Bedankt voor jullie reacties. De hond is 15 (kleine hond) zijn bloeduitslagen waren goed en hij ziet er voor zijn leeftijd goed uit. Alleen was de vorige keer narcose niet zomaar iets. Hij heeft echt wel 2 weken nodig gehad om weer op gang te komen. Ik overweeg inderdaad een doorverwijzing naar een specialist. Want om hem zo te laten lopen is ook moeilijk.
Vraag of een lichte narcose met directe behandeling mogelijk is, om dubbele belasting te voorkomen.
Wacht niet te lang: chronische ontstekingen doen ongemerkt veel schade en pijn
kan zeker wel tand zijn denk ik. En als de narcose nog veilig kan, dat kan je tegenwoordig redelijk goed bepalen zal dat wel enorm opluchten. Als het wel de tand is heeft ie hier echt nog baat bij dit op te lossen ..
Ik ga morgen de dierenarts weer bellen voor overleg. Eens kijken of ze een misschien een foto kunnen maken van zijn bovenkaak en kunnen doorsturen naar een specialist voor beoordeling met zijn dossier. Lastig, ergens vind ik narcose nog op deze leeftijd doodeng. Maar ik wil hem ook niet zo door laten lopen.
En gelijk een afspraak maken met een specialist?
Dan heb je gelijk uitslag ,temeer omdat je dierenarts het een risico vindt op deze leeftijd.
Ik heb twee x meegemaakt dat mijn honden van 14 jaar erg warrig bleven na narcose en daarna dement werden ,dan vraag je je altijd af ,zouden ze dat ook geworden zijn zonder die narcose ,
Maar ook meegemaakt dat een dertienjarige een zware operatie kreeg en er goed van herstelde .
Ben benieuwd wat er geadviseerd wordt ,
Succes!
Welke Dierenarts?
Troep van rattetoe en altijd dezelfde foto
.??? Geen idee wat je hiermee bedoelt, misschien enige uitleg offfff is dit bericht dan respectloos? Dat is zonder respect.
Weer spannend wat hier de uitleg van gaat worden.
Denk dat we het nooit zullen weten.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?