Prostatitus bij reu van 15 jaar

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Silvia Silvia

Hallo allemaal,

Mijn Jack Russell reu van bijna 15 heeft een zeer grote prostaat, hij heeft hier al een paar jaren last van, maar de laatste maanden is dit erger geworden. Bij het voorlaatste bezoek aan de dierenarts heeft deze Ypozane voorgeschreven ( korte chemische castratie) ook heeft hij antibiotica voorgeschreven. Hier verdwenen de klachten echter niet van. Daarna dus weer naar de DA, hier is een echo gemaakt, hieruit bleek dat er 2 grote abcessen in de prostaat zitten. Nu heeft de DA een antibiotica kuur van 6 weken voorgeschreven. Deze is nu bijna afgelopen, maar ik zie geen verbetering, de hond heeft toch enkele dagen echt pijn, begint ook veel te drinken en voelt zich echt niet goed. Nu heb ik weer een afspraak gemaakt bij de DA, maar wordt hier wel wanhopig van. Het is een hond met een hoge pijngrens, dus moeilijk inschatten hoe erg de pijn is. Heeft iemand hier ervaring mee ?

 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Och :( ... Geen ervaring mee, maar wat sneu, zo'n oudje :(. Soms is het niet kanker of een krakkemikkig skelet oid, maar juist dit soort 'kleinere' dingen waardoor je wordt gedwongen na te denken over kwaliteit vs. kwantiteit. Ik hoop dat je hondje weer opknapt! Hij is al zo oud, zo'n beestje gun je een goed laatste stukje.

 

Krijgt hij ook pijnstillers? 

honden page profiel Silvia Silvia

Ja, we hebben metacam, maar dat geven we alleen als hij veel pijn heeft. Daar knapt hij wel van op, maar is natuurlijk geen oplossing...

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ach wat naar, ik heb er geen ervaring mee, laat de reuen altijd castreren.

 

Waarom is er over gegaan tot een korte chemische castratie? Hoe langer hoe beter zou ik denken.

 

Sterkte hoor.

honden page profiel Silvia Silvia

Geen idee eigenlijk, dit is gedaan om de prostaat kleiner te laten worden. Wat je nu ziet is dat onze hond heel voorzichtig gaat liggen en zitten en stijfjes loopt van achteren. Dit omdat de grote prostaat op de organen drukt waarschijnlijk. Waardoor de pijn ontstaat. En 6 weken lang antibiotica veroorzaakt waarschijnlijk ook wel weer wat bijverschijnselen. 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Ja, we hebben metacam, maar dat geven we alleen als hij veel pijn heeft. Daar knapt hij wel van op, maar is natuurlijk geen oplossing... "

Nee, inderdaad ... Is een langer werkende, chemische castratie een optie? Een narcose zal op deze leeftijd niet slim zijn, denk ik. 

 

Waarom krijg hij alleen een pijnstiller als hij veel pijn heeft? 

honden page profiel Silvia Silvia

Omdat ik ook in de gaten wil houden of er verbetering in zit, als ik preventief pijnstillers geef, geeft dat een vertekend beeld. Medicatie toedienen is ook al een hele uitdaging :-(

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Silvia, kan je hond alsnog niet gecastreerd worden ?   Verdrietig dat je hondje zoveel pijn er van ondervind. 

honden page profiel Silvia Silvia

Gezien het effect van de Ypozane heeft dit waarschijnlijk weinig effect. Het probleem is chronisch geworden vrees ik. Ik denk dat ik eerst een een algeheel bloedonderzoek laat doen en een uitgebreide echo om andere problemen uit te sluiten. Ik blijf anders 'pleisters plakken'. Jack Russells zijn vrij harde honden voor zichzelf dus moeilijk in te schatten. 

honden page profiel DagmarDagmar

" Ach wat naar, ik heb er geen ervaring mee, laat de reuen altijd castreren.
 
Waarom is er over gegaan tot een korte chemische castratie? Hoe langer hoe beter zou ik denken.
 
Sterkte hoor. "

Bij mijn reu heb ik ook de korte (relatief want 6 maanden vind ik niet echt kort ;) ) genomen, je weet immers niet wat het zal doen.

en uitstekende keuze in mijn geval, ruim 1 jaar verder en nieuwe behandeling is nog steeds niet nodig geweest.

 

bij troep inspuiten ga ik altijd eerst kiezen voor de kortst mogelijke werking.

honden page profiel Silvia Silvia

Het is ook echt een dilemma, je merkt dat hij niet lekker in zijn vel zit, ontloopt andere honden, terwijl hij vaak een soort van confrontatie opzoekt met bepaalde honden. slaapt heel diep, verder gewoon erg sloom en grumpy. Wat ik het meest erg vind is dat hij toch 1 á 2 dagen in de week zit te trillen van de pijn en rusteloos door het huis loopt embarassed. Eerst maandag maar eens weer een controle doen van de prostaat en wellicht bloedprikken en een echo. Er is dan een andere DA, dat is misschien goed om het eens door een ander te laten beoordelen. Afgelopen november hebben we onze ander Jack Russell van 13 laten inslapen, ze werd vrij abrupt ziek en is toen een paar dagen opgenomen om bloed door te spoelen omdat de bloedwaarden niet goed bleken. Vergrote lever zei de DA wellicht een ontsteking, daarvoor behandeld, ook een echo gemaakt. Geen bijzonderheden verder. Dag later wordt ik gebeld door een praktijkgenoot dat er opnieuw een echo is gemaakt omdat het ineens veel slechter ging. Bleek dat er een ingekapselde galsteen de galblaas afsloot, erg veel pijn. opereren kans van 80% op overlijden omdat de galblaas kan scheuren. Ook cysten in de nieren en wat andere afwijkingen. Ik ga er dus niet echt meer van uit dat de diagnose altijd klopt helaas. 

 

honden page profiel DagmarDagmar

Het lijken mij trouwens ook allemaal pijnsignalen dus ik zou continue pijnstilling geven. 
niet echt fair naar je hond toe om er pas te geven als er echt veel pijn is, zeker als je zegt dat hij het pas laat zien als er veel pijn is ;) 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Wat naar moet dat zijn.  Plast en poept hij nog zonder problemen?

honden page profiel Silvia Silvia

Hij heeft af en toe last van obstipatie, dat wordt ook veroorzaakt door de prostaat die op de darm drukt. Plassen op zich goed maar afgelopen week bleef hij na het plassen erg doorstralen. Het is een beetje op en neer eigenlijk. Wat betreft pijnmedicatie, ik ben absoluut voor pijnbestrijding, mijn hond heeft ook rymadil voor atrose aan een voorpootje. Ook een pijnbestrijder. Wat ik al aangaf als ik de symptomen onderdruk heb ik geen beeld meer hoe het echt met de hond gaat, zodra ik zie dat hij zich niet lekker voelt geef ik hem natuurlijk gelijk metacam. Het is gewoon een heel diffuus beeld. Daarom wil ik graag meer duidelijkheid van de DA. De abcessen in de prostaat heb ik zelf gezien op de echo, deze zijn behoorlijk groot, mocht er 1 van deze abcessen knappen dan is dat erg gevaarlijk én pijnlijk voor de hond. 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Het lijken mij trouwens ook allemaal pijnsignalen dus ik zou continue pijnstilling geven. niet echt fair naar je hond toe om er pas te geven als er echt veel pijn is, zeker als je zegt dat hij het pas laat zien als er veel pijn is ;-)  "

Dit dus. 

 

Silvia, de situatie die je beschrijft vind ik ontzettend sneu. Je hebt een hond van 15 jaar die in z'n laatste eindje leven zit, die een hele hoge pijngrens heeft en alleen een pijnstiller krijgt op de 2 dagen in de week dat de dagelijkse portie Rimadyl niet genoeg is om al z'n pijn te dempen.

 

Je schrijft: zodra ik zie dat hij zich niet lekker voelt geef ik hem natuurlijk gelijk metacam. Het is gewoon een heel diffuus beeld. Meid, er IS geen diffuus beeld. Jouw hondje heeft geen goede en slechte dagen meer. Je schrijft immers zelf al dat hij niet lekker in z'n vel zit, terwijl het een hond is met een hoge pijngrens die pas ongemak laat zien als z'n pijn enorm is.

 

Sorry voor mijn harde reactie, maar ik vind dit zo'n ontzettend sneue situatie  en wordt ook kwaad ... Wat als die abces knapt en hij ineens onverwacht moet worden ingeslapen of het leven laat? Dan zijn z'n laatste weken/maanden een tijd geweest van afzien en pijn, terwijl de uitkomst hetzelfde is. Daarbij: Rimadyl of Metacam is geen morfine die alle pijn weghaalt. M.a.w.: als een abces knapt o.i.d., dan zal dat nog steeds door de pijnstiller heen komen en zul je er dan op kunnen reageren. 

 

Overigens, ik begrijp je gevoel en redenatie wel hoor! Ik heb met mijn oudje indertijd hetzelfde gehad en wilde toen ook alleen een pijnstiller geven als ik dacht dat ze teveel pijn had. Maar mijn dierenarts was toen heel eerlijk: je hond is 15 jaar oud en heeft verschillende issues, ze heeft niet lang meer te gaan. Kwaliteit gaat boven kwantiteit en comfort moet op dit moment je belangrijkste doel zijn. Als het misgaat, dan zie je het echt ...

 

Ik voel me zelf nog altijd schuldig dat mijn hond die nu is ingeslapen, een tijdlang met veel pijn heeft rondgelopen wat niet had gehoeven. Dus ik weet dat je het doet vanuit goede bedoelingen, maar wees asjeblieft eerlijk t.o.v. jezelf en je hondje. Ga het gesprek aan met je dierenarts, vraag wat hij/zij zou doen. Je zit er zo dicht bovenop en ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om dan objectieve beslissingen te maken. 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Mijn ervaring is de volgende :  ik heb een jaar lang een buurhond uitgelaten, die last kreeg met plassen en poepen.

Ondanks het feit dat hij al lang geleden gecastreerd is, bleek het tóch te komen door een vergrote prostaat. Dat was zeer zeldzaam volgens de dierenarts.

Het is niet goed afgelopen, hij voelde zich  heel ongemakkelijk.  Zijn  bazin heeft hem helaas in moeten laten slapen.

honden page profiel Silvia Silvia

Morgen heb ik weer een afspraak met de DA, dan zie ik wel verder. Ik weet ook dat het moment een keer komt dat je een hond van 15 in moet laten slapen. Maar wil wel het gevoel hebben dat ik er alles aan gedaan heb. Volgens de DA is er geen andere behandeling dan de 6 weekse antibiotica kuur, of eventueel een operatie, maar dan is de prognose ook erg slecht. Dat wil ik hem sowieso niet aandoen op deze leeftijd. Vandaag is hij bijvoorbeeld weer heel vrolijk, dat maakt het lastig. Hij ligt er niet als een dood vogeltje bij o.i.d. dan had ik allang een beslissing genomen. En voor de duidelijkheid, hij krijgt echt vaker dan 2 keer per week een pijnstiller. En sta ik als eerste bij de DA als ik iets niet vertrouw. No worries dus. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Hoe was het bij de da?

 

 

honden page profiel Silvia Silvia

Hallo Kees,

Gisteren is er bloed afgenomen waarvan ik vandaag de uitslag krijg. Verder werd er nu ook een hartruis geconstateerd.

Dit maakt het maken van een uitgebreide echo moeilijker omdat de DA een narcose nogal riskant vind, door de hartruis. Het is geen hond die zich gemakkelijk laat behandelen. Afwachten dus..

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ach he wat rot dat dat er nog bij komt. Sterkte hoor.

honden page profiel Silvia Silvia

De uitslag van het bloedonderzoek is binnen, hieruit komt alleen dat de nierwaarden iets verhoogd zijn, maar niet alarmerend. Volgens de DA is metacam niet goed voor de nieren en zou het verstandig zijn om de dosis te verlagen.

Ik ga nu de antibiotica kuur verder afmaken en dan weer naar de DA voor een ' snelle ' echo alleen van de prostaat om te zien of de abcessen ook minder zijn geworden.

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" De uitslag van het bloedonderzoek is binnen, hieruit komt alleen dat de nierwaarden iets verhoogd zijn, maar niet alarmerend. Volgens de DA is metacam niet goed voor de nieren en zou het verstandig zijn om de dosis te verlagen.
Ik ga nu de antibiotica kuur verder afmaken en dan weer naar de DA voor een ' snelle ' echo alleen van de prostaat om te zien of de abcessen ook minder zijn geworden.
  "

Dat klopt, meestal geven ze dan tramadol er voor in de plaats. 

 

Fijn dat het bloed verder goed is!

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" De uitslag van het bloedonderzoek is binnen, hieruit komt alleen dat de nierwaarden iets verhoogd zijn, maar niet alarmerend. Volgens de DA is metacam niet goed voor de nieren en zou het verstandig zijn om de dosis te verlagen.
Ik ga nu de antibiotica kuur verder afmaken en dan weer naar de DA voor een ' snelle ' echo alleen van de prostaat om te zien of de abcessen ook minder zijn geworden.
  "

Weet de dierenarts zeker dat het abcessen zijn en geen tumoren?

 

Sterkte hoor !

honden page profiel Silvia Silvia

" Weet de dierenarts zeker dat het abcessen zijn en geen tumoren?
 
Sterkte hoor ! "

Daarom laat ik weer een echo maken, hij is nu bijna klaar met de 6 weekse antibiotica kuur. Dit zou de abcessen kleiner moeten maken, omdat dat meestal een bacteriële infectie is. De ontstekingswaarden waren niet verhoogd in het bloed. 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Daarom laat ik weer een echo maken, hij is nu bijna klaar met de 6 weekse antibiotica kuur. Dit zou de abcessen kleiner moeten maken, omdat dat meestal een bacteriële infectie is. De ontstekingswaarden waren niet verhoogd in het bloed.  "

Hoe gaat het nu?

Ben je al geweest voor de echo?

honden page profiel Silvia Silvia

" Hoe gaat het nu?
Ben je al geweest voor de echo? "

Hallo Heleen,

Nog niet, ik ben nog bezig met de 6 weekse antibioticakuur.

Deze loopt deze week af.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Hallo Heleen,
Nog niet, ik ben nog bezig met de 6 weekse antibioticakuur.
Deze loopt deze week af. "

Hee Silvia 

Okay  succes hoor !

honden page profiel CerenCeren

Heel veel sterkte er mee Silvia. Ik ben benieuwd naar de nieuwe uitslagen. 
Ik heb zojuist pas 4 juni afspraak gekregen bij een internist voor mijn reu die al 4 weken last heeft van bloederige urine. Echo was niks afwijkends te zien en ook de bloeduitslagen waren oké. Urine is er ook geen bacterie gevonden. Maar wel laat hij veel symptomen zien alsof er wat mis is in z’n blaas en/of prostaat. Zo sneu voor ze. Laat me weten hoe het bij jou is nu momenteel. 

honden page profiel Silvia Silvia

Hoi Ceren,

 

De kuur is nu afgelopen, volgende week ga ik naar de DA voor een simpele echo ( alleen voor de prostaat ) kijken of de abcessen nu zijn geslonken of weg zijn, of geen verandering. Met de hond blijft het wisselvallig, hij heeft standaard 1 dag in de week waarin hij zich echt niet goed voelt, dan geven we hem een spuitje metacam, maar toedienen hiervan is al een hele uitdaging. Verder geeft hij de laatste tijd ook 1x per week gal over. Al met al een hoop kwaaltjes  nieren / hart ook nog ) waar we niet goed raad mee weten. We blijven niet met hem doordokteren, hij is immers 15 jaar. Dan zouden we hem onderzoeken moeten laten doorstaan die zijn hartje niet aankan volgens de DA. Maar dat zijn we sowieso niet meer van plan. 

honden page profiel CerenCeren

Wel een mooie leeftijd alweer 15 jaar. Nou spannend, hoop dat er vooruitgang is geboekt. Zo niet, zou ik toch maar denken om hem te laten inslapen als hij toch echt veel pijn en last heeft. Keuze is natuurlijk aan jou. Heel veel sterkte toegewenst. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Bloederige urine
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^