Aanschaf pup klein ras / hobbyfokker

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sergeant VicSergeant Vic

Wij zijn op zoek naar een kleine gezelschap hondje en zouden die liefst aanschaffen bij een hobby fokker. Echter weten we niet hoe dërgelijke fokkers te vinden. Kan er soms iemand wat tips geven hoe we best te werk gaan, of bestaat er ergens een overzicht van deze fokkers en welke rassen zij aanbieden. 

Mvg, Vic

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

Dit is een lijst met alle rassen en als je het ras aan klikt kom je bij de beschrijving van het ras, rasvereniging en fokkers uit.

Erg handig als je nog niet weet welk ras je wil. 

 

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Pekingees en dwerspaniel club, staan alle kleine gezelschapshonden op, op een paar na die een eigen vereniging hebbn. Je hent ook de eerste gezelschapshondenclub, daar is ook veel informatie te vinden.

Als je gaat zoeken naar een fokker zo maar in het wilde weg, kom je uit op marktplaats en de boomers, tegenwoordig doodles genoemd, vaak is dat een br**dfokker.. zelf heb ik mijn hondje wel zo gevonden, een hondje met stamboom en getestte ouders op de erfelijke gebreken die er in het ras kunnen zitten. Maar dat is een speld in de hooiberg, ik ben er 1,5 jaar mee bezig geweest.

 

Kom  je uit bij een verkoper, handelaar, die je direct een hondje aankan bieden, in je handen stopt, met prachtige verhalen,  dan is dat meestal foute boel. Ga je kijken en is ,,net,, de moederhond een blokje om of uit logeren, wegwezen. Zie je veel rassen op de site of heel veel nestjes? Wegwezen.

 

Zoek rustig je ras van je keuze uit, koop een goed boek waar allee rassen in beschreven staan. Bekijk vooral niet alleen de uiterlijkheden maar ook de karakterbeschrijvingen, ga dan op zoek naar een fokker, hier kan je altijd vragen of een site er betrouwbaar uitziet.  Dan bel je op, gaat een gesprek aan en vraagt of je mag komen kijken, liefst als er geen pups zijn, want dan zie je de honden zoals ze zijn, met een nestje kan een moederhond zomaar anders zijn dan normaal, plus het feit dat als je een pup ziet, je verkocht bent. Ga met verstand te werk, je gevoel komt pas in een later stadium. Ben je besloten voor een ras, dan laat je je op de wachtlijst bij de fokker van je keuze plaatsen. Vraag dan ook vooral of de fokker de homden laat testen en waarop. Ga je uiteindelijk je pup uitzoeken, dan vraag je ook inzage in stambomen en testen,

 

Een fokker die aanbiedt of je de hond met of zonder stamboom wilt, omdat dat scheelt in de prijs en je eerder de pup kan halen,  wegwezen, grote kans dat het een tussendoor nest is, of te wel de teef wordt iedere loopsheid gedekt, waardoor de teef niet de in de regels gestelde rusttijd krijgt tussen de nesten door.

 

Enne laat je niet verleiden als je toch ergens terecht komt om de kleinste, magerste en waarschijnlijk ziekate uit het nest te nemen, met de gedachte ik jeb een hond gered. Want daardoor houd je de broodfok in stand.

Super dat je hier eerst komt vragen.

 

 

 

honden page profiel Sergeant VicSergeant Vic

Hartelijk dank voor de inbreng en tips. 

In onze zoektocht zijn we zaterdag naar een nestje Pomsky's gaan kijken en dit bij Sys Pomsky Dream (Mevr. Cécile Vanhuffel) in de buurt van Brugge.

Misschien hier toch even informeren is een Pomsky inderdaad wel een goede keuze als huiselijke gezelschap hond(je). En verder hebben er hier mensen soms ervaring met deze Mevr. en/of haar zaak. Zelf lijkt ze ons wel een vriendelijk iemand die erg begaan is met haar hondjes, maar omdat wij geen kenners zijn en schijn soms kan bedriegen wil ik toch graag hier even informeren. 

Mvg, Vic

 

 

 

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

De moeder is dan de huskey mag ik hopen?

 

Ik zou nooit meewerken aan de fok van een designer hond, in de natuur zou dit nooit een kruising worden.

 

Maar goed, zijn beide ouders getest op alle erfelijke ziekten van beide rassen?

 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Een Pomsky is een hippe kruising tussen een dwergkeeshond en een Siberische Husky. Omdat ze er klein, schattig en fluffy uitzien, zien mensen dit al snel als een mooi gezelschapshondje.

Waar diezelfde mensen echter licht overgaan is het feit dat in dat kleine lijfje wel degelijk Husky-eigenschappen zitten. Bij de ene al meer dan bij de andere, en hoeveel is op voorhand niet te voorspellen gezien het een kruising is.

De karaktereigenschappen en de noden van een Siberische Husky zijn zo specifiek dat er dus veel kans is dat deze helemaal niet gewenst zijn, met alle gevolgen vandien, zowel voor de eigenaar als voor de hond.

 

Ikzelf, als poolhondliefhebber, vind dit een zéér onverantwoorde kruising. Dus bezin voor je hieraan begint.

Zorg op z'n minst dat je heel goed weet wat beide rassen inhouden, en ga voor jezelf na of dit de karakters en eigenschappen zijn die jij in je leven wenst en waar je aan kan voldoen. Check de officiele websites van de rasverenigingen van de keeshond en die van de Siberische Husky (dus niet de happy-all good-news-websites van Pomsky zelf, of van andere brood- of designfokkers). 

honden page profiel Sergeant VicSergeant Vic

Misschien nog snel even een bijkomend vraagje opdat we het beter zouden begrijpen ik zie zoiets als F1, F2, F3 soms vermeld staan. Kan er me iemand soms de betekenis hiervan melden.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

F1 is in dit geval een rasdwergkees x rashuskey. Daar komt dan een kruising uit, de F2.

Fok je met 2 F2 kruisingen dan krijg je weer F3 nakomelingen.

 

 

 

 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Misschien nog snel even een bijkomend vraagje opdat we het beter zouden begrijpen ik zie zoiets als F1, F2, F3 soms vermeld staan. Kan er me iemand soms de betekenis hiervan melden. "

Een kruising tussen een Siberische Husky teef en een dwergkeeshond reu noemt men een F1 Pomsky.

Een F1 Pomsky x een F1 Pomsky = een F2 Pomsky.

Een F2 Pomsky x F2 Pomsky = F3 Pomsky.

 

Bij Pomsky x Pomsky: check zeker de stambomen op inteelt. Alleen de F1 is een directe kruising van twee verschillende rassen.  

honden page profiel Sergeant VicSergeant Vic

Ok dat snap ik volledig. Enkel nog wat betekent F1b dan, want de moeder hond zou een F1b zijn

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Blijft een kruising husky dan echt een klein hondje? Beiden rashonden hebben hele pittige karakters.....

Bedenk dat de dwergkees een enorme kans heeft op problemen in de kop. Dat fok je niet direct weg. Dus zeker vragen of de ouders een mri van de kop hebben gehad.en de testen inzien en letten of ze ook werkelijk vd ouderhonden zijn.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Enkel nog wat betekent F1b dan, want de moeder hond zou een F1b zijn 

 

Een F1b is het resultaat van een F1 Pomsky reu x een Siberische Husky teef.

Men grijpt in de lijn van kruisingen dus terug naar een raszuivere moederhond.

 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Ok dat snap ik volledig. Enkel nog wat betekent F1b dan, want de moeder hond zou een F1b zijn "

Google is gewillig en zegt dit hp-smilehttps://mahoganymelody.nl/generaties/

 

Een F1b is dus het resultaat als een keeshond x husky gedekt is door een volle Husky of keeshond, als ik het zo lees. 

 

Iets om mee te nemen: bij een kruising is het maar net wat de pup erft van de vader en wat van de moeder. Dus kan het qua gedrag en karakter alle kanten op, daardoor weet je in feite niet wat je koopt.

 

Mijn ervaring met (kruising)jachthonden is dat deze niet of nauwelijks los kunnen lopen, omdat ze overal willen jagen. De husky-kruisingen die ik heb gekend, waren stuk voor stuk jagers die zelfs schapen hebben gedood als ze de kans kregen. Hun eigenaar moest dus ook de hele tuin omheinen en de honden hebben eigenlijk nooit kunnen loslopen. Mijn eigen hond was ook een kruising jachthond, zelfde verhaal. Zij beet als puberhondje eens 15 kippen dood en tijdens een wandeling kreeg ze eens een konijn te pakken in de tuin bij een bedrijf. Beestje is doodgebeten.

 

Stel dat je pup dat jachtinstinct heeft en dat is gecombineerd met het felle van de keeshond. Dan heb je potentiëel een onhoudbaar jachtprojectiel in huis. Ik wil je niet bang maken, maar dit zijn wel dingen om mee te nemen en te overwegen. Een hond moet eerst bij je passen qua gedrag en karakter, het uiterlijk is daarna mooi meegenomen, zeg ik altijd ;). 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Maar om op je vraag terug te komen, is het een gezelschapshond. Dat is niet te voorspellen, t hangt er van af hoe t karakter uit gaat vallen.

 

Beter ga je dan voor een goed gefokte kleine of middenslag Keeshond. Of iets heel anders.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Waar diezelfde mensen echter licht overgaan is het feit dat in dat kleine lijfje wel degelijk Husky-eigenschappen zitten.  "

Breek me de waffel niet over de dwergkeessies yell Je krijgt het dubbele op Vic! Zet je maar schrap want handzaam wordt het pas als je er veel werk insteekt.

 

Wat je kunt doen? Is checklist puppy volgen, hebben ze de juiste papieren, zijn er gezondheidschecks gedaan op beide rassen die er in zitten aan risico's, is de plek schoon en moeder + vader aanwezig ect. Geen overhaaste beslissing maken en trap zeker niet in dat zoeen wurm in je armen wordt geduwd.

 

Denk na over dat het vachtverzorging nodig heeft, dat welke hond ook? Echt niet kan met twee stoeptegels uitlaten. Kan wel maar wordt het de hond van de uitlaat dienst en krijg je binnen huis gekkigheid wink

 

Succes, ben zeker niet tegen kruizingen maar ze geven wel wat werk met zich mee. Heb toevallig nu een leuke geadopteerd, koste wel wat werk hem normaal te krijgen maar hebben er heel veel lol van nu.

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Als je op zoek bent naar een kleine gezelschapshond dan snap ik niet hoe je bij een husky kruising uitkomt. Heb je je ingelezen in de karaktereigenschappen van een husky? 

verder worden er hierboven wel wat suggesties gedaan hoe je op zoek kan gaan naar een gezelschapshondje.

 

tip van mij is in ieder geval; kijk wat je aanspreekt in een hond, maak een lijstje. 

ga vervolgens kijken via rasverenigingen welk ras hierbij het dichts in de buurt komt. 

en verkijk je niet op mooie blauwe ogen of het leuke uiterlijk van sommige (designer) rassen smile

 

succes 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Als je op zoek bent naar een kleine gezelschapshond dan snap ik niet hoe je bij een husky kruising uitkomt. Heb je je ingelezen in de karaktereigenschappen van een husky? 
verder worden er hierboven wel wat suggesties gedaan hoe je op zoek kan gaan naar een gezelschapshondje.
 
tip van mij is in ieder geval; kijk wat je aanspreekt in een hond, maak een lijstje. 
ga vervolgens kijken via rasverenigingen welk ras hierbij het dichts in de buurt komt. 
en verkijk je niet op mooie blauwe ogen of het leuke uiterlijk van sommige (designer) rassen 
 
succes  "

Helemaal mee eens.

 

Vertel eens wat je wensen zijn sergeant vic, misschien kunnen we je helpen in je zoektocht en vind je zodoende een echt gezelschapshondje.

honden page profiel DanielleDanielle

Ik probeer me altijd in te beelden hoe zo'n dekking gaat.. foot-in-mouth

Laten we ervanuit gaan dat husky de teef is en dwergkees de reu. Zo'n dwergkees moet wel geholpen worden door mensenhanden om 'erbij' te kunnen lijkt mij? Of wordt zo'n dekking met kunstmatige inseminatie gedaan? 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Ik probeer me altijd in te beelden hoe zo'n dekking gaat.. 
Laten we ervanuit gaan dat husky de teef is en dwergkees de reu. Zo'n dwergkees moet wel geholpen worden door mensenhanden om 'erbij' te kunnen lijkt mij? Of wordt zo'n dekking met kunstmatige inseminatie gedaan?  "

Ja dat gaat met ki. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Ja dat gaat met ki.  "

Oef. Nooit aan gedacht. Triest

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Als ik op de site kijk zijn het zeker geen kleine hondjes........ en twee nestjes tetelijkertijd. Een nestje, als je dat goed doet, is heel veel tijd en energie, hoe doen ze dat met twee nesten tegelijk? Zeker naar vragen.

 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik snap ook niet zo goed waarom je dan voor deze kruising wil gaan. Je betaald (meestal) een belachelijk hoge prijs, voor een hondje waarvan je géén idee hebt hoe het karakter gaat zijn, laat staan de grootte. Ik ken 2 Pomsky's, waarvan beide zéér druk en een hoge werkdrift hebben. O ja, leuk toevoeging, 1 van die pomskies is bijna nét zo groot als mijn Hollandse herder. Veel groter uitgevallen dan dat deze baasjes gedacht hadden. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ik zou ook bang zijn op een vreemd uitgegroeide hond. Bv een zwaar lijf op veel te dunne kleine pootjes. Of omgekeerd, lange poten aan een mini lijfje. Hier wel eens zooets zien lopen. Soort teckel pootjes,,maar dan met een heel grof breed lijf er op, nee, niet dik, maar gewoon totaal buiten alle proporties.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Ik probeer me altijd in te beelden hoe zo'n dekking gaat.. 
Laten we ervanuit gaan dat husky de teef is en dwergkees de reu. Zo'n dwergkees moet wel geholpen worden door mensenhanden om 'erbij' te kunnen lijkt mij? Of wordt zo'n dekking met kunstmatige inseminatie gedaan?  "

Welnee joh ,dat kunnen ze zelf wel als beide hitsig genoeg zijn ,

Als de teef groter is gaan sommige er gewoon bij liggen om de reu zijn kans niet te ontnemen ,en ook andersom sta je er van te kijken dat het gewoon lukt ,

 

Ik heb wel een dekking gezien van een middelgrote reu met een klein hondje ,Dat teefje bengelde gekoppeld en wel tussen de achterpoten van de reu , 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Als ik op de site kijk zijn het zeker geen kleine hondjes........ en twee nestjes tetelijkertijd. Een nestje, als je dat goed doet, is heel veel tijd en energie, hoe doen ze dat met twee nesten tegelijk? Zeker naar vragen.
  "

Hebben wij ook wel eens hoor ,twee nestjes tegelijk ,

Niks geen probleem ,je bent natuurlijk niet 24 uur per dag met pups bezig .

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Een Husky is niet enkel een gezelschapshond, maar bovenal een werkhond. Ze kunnen ook amper of niet alleen zijn...

Zou zeggen, ga in het asiel eens met een Husky wandelen en kijk of het iets voor jou is. Veel mensen bekijken zich gewoon op hun uiterlijk.

Er zijn heel wat leuke gezelschapshondjes waarbij het karakter wellicht meer aansluit.

Wat zoek je in een hond? Wat wil je er mee gaan doen? Ben je veel thuis? Welke vachtverzorging wil je doen? Wil je een hond zonder haarverlies enz....

honden page profiel BlondieBlondie

Zou eerst eens gaan opschrijven wat iedereen binnen jullie huishouden voor ogen heeft aan type hond, vacht, kleur, wat je ermee zou willen ondernemen en hoe en waar je gaat lopen met de hond.

Geen moeite met vocale typetjes of juist wel, wat pittigere karakters of juist wat gemoedelijk. 

Ook kleinere (gezelschaps)hondjes zijn er in diverse soorten maten en karakters.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Helaas horen we niets meer van ts.

Volgende forumvraag: Verantwoorde Goldendoodle fokkers?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^