Prostaat problemen, chemische castratie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NeiahNeiah

honden foto van Neiah

Hallo allemaal, 

Ik heb een intacte border collie reu van bijna 4 jaar.
Deze maand kwamen we erachter dat hij een behoorlijk vergrote prostaat heeft, nu zit hij op medicatie maar komen er veel twijfels.


Hij is een vrij onzekere reu, en kan ook zeker niet met alle honden (macho uitval gedrag noem ik het, zich groot maken, hoge staart, kop hoog, over de ander heen staan etc). Wel met sommige gecastreerde reuen en intacte teven, maar ook daar niet iedereen van.


Wel is hij momenteel helemaal van de kaart van loopse teven en is er bij onze sport groep een reu pas gecastreerd waar hij helemaal verliefd op is, en niet op een gezellige speelse manier. Maar op een manier dat hij helemaal van de kaart is, piepen, erheen willen gaan, likken en snuffelen etc.


Nu twijfel ik of ik hem probeer om chemisch te castreren ivm zijn prostaat en hormonen maar icm zijn gedrag en alle andere nadelen die daarbij komen weet ik het gewoon niet.


Zelf ben ik bang dat hij nog angstiger/onzekerder wordt en zijn gedrag verergert (gezien ik niet weet of dit gedrag komt van zijn hormonen of onzekerheid) en gezien de verhoogde kans van verschillende soorten kanker hier ook bij komt.


Ook vind ik als de chemische castratie negatief valt 6 maanden wel erg lang voor hem om zich zo te voelen.


Ik vind de nadelen zo zwaar opwegen tegen de voordelen, heeft iemand hier meer ervaring mee?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Wanneer een reu problemen krijgt met de prostaat is er toch een moeilijke keuze die je moet maken om te castreren, ga goed in gesprek met je arts……je hond is reeds vier jaar oud en qwa karakter al gesetteld, grote problemen als je hond gecastreerd wordt zullen er niet komen….

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Mijn reu had een vergrootte prostaat, hij werd chemisch gecastreerd niet met een chip, maar met een injectie die zes weken zou werken. Het enige wat het opgelost heeft was zijn puspiemel, ideaal. Prostaat werd niet kleiner, dus daarom een echo gemaakt om te kijken of er een tumor zat, dan was het einde verhaal voor hem.

De arts die de echo deed zag alleen een fors grote prostaat en raadde castratie aan. Dat hebben we gedaan. Prostaat keurig geworden hierna en totaal geen karakterveranderingen gemerkt.  Hij was toen rond de 5 jaar en zeker geen macho hond.. 

 

Jouw hond is vier jaar, karakter is al volwassen geworden. Alleen testosteron gedrag verandert bij een castratie.  Dus het hieper gedrag bij teven en loopse teven zal verdwijnen.

 

Chemische castratie met chip heb ik ooit gedaan bij mijn andere reu. Drama, incontinent, heel veel drinken. Het is gelukkig overgegaan , maar het zijn, zeldzame? Bijwerkingen.  

 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Als een reu op zeer  jonge leeftijd gecastreerd wordt, kan het zijn dat hij aantrekkelijk wordt voor intacte reuen. Ik heb zo'n te vroeg gecastreerde reu (vóór mijn tijd). Intacte reuen komen graag achter hem aan en janken soms van verre als ze aangelijnd zijn. Ik zeg altijd tegen Pepijn : loop maar door! Soms jaag ik de betreffende 'aanrander' weg.

In jouw geval zul je met een hond van 4 jaar dit probleem niet krijgen, denk ik.

Wel recent een hond  van 9 jaar in mijn kennissenkring moeten laten inslapen, o.a. vanwege ernstige prostaatproblemen.

Volgende forumvraag: Loop of wat anders?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^