Orienteren ras

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Hallo allemaal,

Ik heb twee weken geleden afscheid moeten nemen van mijn maatje. Inmiddels ben ik mij aan het oriënteren voor een eventuele volgende hond. Ik hoop dat jullie met mij zouden willen meedenken welke hond het beste bij onze situatie zou passen. Ik heb zelf mijn voorkeuren, maar sta graag open voor andere ideeën. Vooral ook omdat, mijn vriend en ik uiteenlopende voorkeuren hebben.

Ik woon samen met mijn vriend en twee katten. Wij werken beide full time en daarnaast is mijn vriend nog bezig met een studie in de avonduren en weekenden. Wel kunnen wij beide een gedeelte van de week thuiswerken. Mijn moeder zou kunnen oppassen voor de dagen dat de hond erg lang alleen zou moeten zijn.

Qua beweging zou een uur per dag bewegen, aangevuld met 2 of 3 kleinere rondjes haalbaar moeten zijn. Bewegen in de vorm van wandelen of canicrossen / hardlopen.

Ik zou graag een sportieve, zelverzekerde hond willen met drive om mee te canicrossen.
De voorkeur heeft een hond die wel los kan lopen en de trainbare rassen hebben mijn voorkeur. Persoonlijk houd ik van grote honden.

Helaas, mijn vriend wil graag een niet al te grote hond (vooral in kilo's). Hoog op de poten, zou niet per se een probleem zijn. Mijn vorige hond (21 kilo) was eigenlijk al te groot/zwaar. Hij heeft het vaak over windhonden.

Beide willen wij geen hond die druk in huis is. Ook in verband met neefjes en nichtjes zou de hond met kinderen moeten kunnen omgaan.

Ik ben mij er uiteraard van bewust dat een groot deel opvoeding is of individueel karakter. Maar ik ben benieuwd of er iemand aan een ras denkt die in dit plaatje zou kunnen passen en daarin gelukkig zou zijn?

Bedankt voor het meedenken.

Gr. Naomi

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Naomi, wat verdrietig, heel veel sterkte met dit verlies…..wat betreft een nieuwe hond, jazeker heb ik ideen, maar die zou je helemaal niet willen hahaha, groot en een berenuiterlijk, het is altijd moeilijk om voor een ander een geschikte hond uit te kiezen.   Maak een lijstje met welk ras je graag zou willen, en kijk dan wat hun karakter is, zo is een keuze maken misschien wat makkelijker voor je…

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Barbet?

Zijn middelgrote honden. In huis vloerkleedjes. Maar zodra je met ze aan het werk gaat heel actief, sportief en werkwillig.

Ze vinden alles leuk, zolang ze maar met je samen kunnen weken.

Heel sociaal naar mens en dier.

 

honden page profiel DagmarDagmar

Er gebeuren regelmatig kruisingen met border collie/whippets/mechelse herder etc, dat lijkt mij een interessante optie voor jullie.

honden page profiel Sofie Sofie

Begrijpelijk dat je vriend het vaak over windhonden heeft, ze zijn fantastisch :D

Zelf heb ik een Spaanse galgo (beetje zoals een greyhound) en heb ik veel ervaring met het ras. Qua grootte en gewicht lijken ze mij goed bij jullie te passen. Ook zijn het binnen zowat de meest luie en rustigste honden die je kan hebben. Mijn galgo is 2 jaar en slaapt ongeveer 20u van de 24u op een dag. De uren dat hij wakker is is hij erg actief en ga ik vaak canicrossen met hem, mààr dit is wel eerder uitzonderlijk voor een galgo. De meeste houden ervan even kort te sprinten maar geen duurloop te doen. 

Weliswaar zijn het meestal niet de meest zelfzekere honden, verlegen zijn zit vaak in hun aard maar ook niet altijd. Mijn galgo is ondanks zijn verleden nergens bang van en gaat overal mee naartoe dus het kan ook anders. Ookal zijn ze erg slim, ze hebben geen grote 'will to please'. Ze kunnen commando's leren maar dit is eigenlijk niet zo aan hen besteed. Mijn galgo kan zit, lig, pootje, draai, blijf en mand. Het heeft heel erg lang geduurd om hem dit te leren, een heel groot verschil met mijn sheltie die alles meteen gehoorzaam volgt. 

Loslopen is in de meeste gevallen ook niet mogelijk wegens hun jachtinstinct. 

Bovendien zijn het énorm aanhankelijke honden, die het liefst de hele dag op je schoot liggen knuffelen en geaaid worden. Geen ras om dus veel alleen te laten. Het zijn ook honden die heel veel halen uit het hebben een soortgenootje in huis.

In mijn ogen dus niet meteen de eerste keuze voor jullie maar goed, toen ik op zoek was naar een hond had ik eerst mijn oog op een oudduitse herder maar al snel is dit dus een totaal ander ras geworden na veel verdieping en kennismakingen.

Elk jaar worden er 50 000 galgos gedumpt en vermoord in Spanje, dus indien jullie toch voor een windhond zouden kiezen dan kan ik adoptie sterk aanraden. De onvoorwaardelijke liefde die je terugkrijgt is zo mooi en sterk.

Ps. over andere windhonden zoals whippets, barzois etc ken ik veel minder maar ik hoorde al vaker dat dit wat in dezelfde lijn ligt als galgos. Let wel op, italiaanse greyhounds zijn dan weer helemaal anders en hebben heel veel energie. 

Succes met de zoektocht! 

 

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Is de Silken Windsprite niet iets? Ik weet dat er iemand hier zat met 3 van deze honden en ze waren erg leuk. Is een windhond maar er zit neende ik van orgine ook iets van sheltie in? Was meende ik een kruising tussen beide. Correct me if I am wrong. 

 

Ik ken ze verder niet zo goed maar lijk me wel erg geschikt. 

honden page profiel Koert En poppy Koert En poppy

honden foto van Koert En poppy

Is een Finse lappenhond niet wat voor jouw Zijn mooi. Honden en ze luisteren goed

honden page profiel Koert En poppy Koert En poppy

honden foto van Koert En poppy

Of een Zweedse lappenhond 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Redelijk veel van wat je vraagt kan inderdaad voor een groot deel afhankelijk zijn van individueel karakter. Ik denk dat er best whippets te vinden zijn die canicross en hardlopen heel leuk zullen vinden. Mijn greyhound zou je daar helemaal geen plezier mee doen, maar ik heb gehoord dat whippets daar anders in zijn. Ik denk dat het dan wel belangrijk is om de juiste lijnen te vinden. Mijn greyhound is wel heel zelfverzekerd, rustig en blijft in het bos heel goed bij me, terwijl grote open velden een groter risico zijn voor loslopen ivm het zichtjagen.  

 

Ik denk dat mijn andere ras, een Laplandse herder/lapinporokoira, afhankelijk van de hoeveelheid beweging/mentale uitdaging die je kan bieden ook wel goed kan passen. Mijn meisje is 16 kg met 49 cm schofthoogte, maar voelt door haar bouw en karakter als een grotere hond. Zij vindt het heerlijk om allerlei verschillende sporten te doen, is zelfverzekerd, sociaal, ik kan haar zonder probleem overal los laten lopen... Ze is voor mij in vrijwel alle opzichten de perfecte hond. Daar heeft natuurlijk wel veel tijd, liefde en training in gezeten. Binnen is ze over het algemeen rustig (naast de dolle 5 minuten af en toe), maar als ik een weekje te weinig doe dan merk ik dat goed. Ze is wel een stuk minder intens dan bijvoorbeeld een Mechelse herder of border collie. Hier wat foto's:

561899.jpg 561903.jpg 

561904.jpg

 

Verder is naast de al genoemde rassen de Australian kelpie misschien nog een optie? Of een leuke herplaatser waar al veel over bekend is.

honden page profiel DagmarDagmar

Och, ik weet trouwens ook een erg leuk nestje met een hollandse herder op komst (allee, in de planning voor 2024)

moeder stamboom hollandse herder, vader mix tussen kelpie/peruaan.

worden zeker ook leuke sporthonden!

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

Naomi, sterkte met het verlies.

 

Een tip voor een hondenras , vind ik moeilijk om te geven want dat is zo persoonlijk.

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Ik dacht meteen aan een pup uit een opkomend nestje (Tamaskan x Groenendaeler), maar toen las ik dat je vriend niet graag een te grote hond wil.... hp-sleephappy
Die zouden wel aan al je eisen voldoen.

 

Ik denk dan eerder aan een Sheltie bij kleiner? Die luisteren graag, zijn klein, en zeer lief. Weinig jachtinstinct en genoeg drive om mee te werken.

Volgende forumvraag: Help wat voor ras
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^