Puber met behoorlijke 'stranger danger' angsten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BilboDeBernerBilboDeBerner

honden foto van BilboDeBerner

Hallo allemaal!

Na lang twijfelen wil ik toch proberen om hier, hopelijk, wat ervaring van andere te lezen en eventueel tips and tricks op te doen betreft onze lieve puber op 4 poten.

Het gaat als volgt.

Mijn vriend en ik hebben een BernerSennen van ongv 1 1/2 jaar (hij is in april 2023, 1 jaar geworden). Het is onze eerste Berner. Wij hebben ook een labrador (4 jaar) en een Golden retriever (dec 4 jaar). Onze berner, genaamd Bilbo, hebben wij heel bewust gekozen omdat wij graag een derde hond wilde die in ons gezin past. Met de informatie die wij hebben opgedaan was de Berner een uitstekende keus! Nu , wij hebben absoluut geen spijt van onze keuze en hielden rekening met de opvoed uitdaging die met het ras zou kunnen komen.

Bilbo is een ontzettend lieve hond, thuis... hij heeft zijn trekken (proberen, uitdagen e.d) maar niks probleematisch of uit de hand lopend. Het lastige met Bilbo is, dat hij op straat zo angstig is naar vreemde dat hij heel erg kan uitvallen, blaffen, grommen en zelfs poging tot bijten. Ik ben zelf met honden opgegroeid en heb ook in een asiel/pension gewerkt maar nog nooit dit gedrag bij mijn eigen honden meegemaakt. Ik ben hier behoorlijk van geschrokken. Met name, dat ik het vreselijk vindt dat ik mijn hond niet goed  heb kunnen helpen om dit te kunnen voorkomen of dat ik niet optijd de signalen heb opgepikt. Op dit moment hebben wij een gedragstherapeut van een Martin Gaus hondenschool benadert en begint ons traject met Bilbo spoedig.

Mijn vraag aan jullie is dan ook voornamelijk, zijn er mensen die dit herkennen en/of hebben meegemaakt en wat zijn jullie ervaringen hierin? Eventueel tips of trukjes die geholpen hebben naast trainen?

Bilbo heeft overigens HD, hij krijgt hiervoor speciaal voer, supplementen en pijnstilling. Ook willen wij met de gedragstherapeut overleggen of wij Hydrotherapie met hem kunnen doen.

Het hoeft niet perse een BernerSennen ding te zijn natuurlijk, alles is welkom :)

Op dit moment hebben wij voor Bilbo de volgende tools:

- "niet aaien" harnass in combinatie met een halsband

-muilkorf

-snoepjes mee naar buiten om focus training te stimuleren

-speeltje (al werkt dit vaak niet)

 

Lang verhaal! Maar ik hoop dat er misschien toch mensen zijn die willen delen.

Alvast bedankt!! 

honden page profiel Karin, Lucky*, Duke* en BuddyKarin, Lucky*, Duke* en Buddy 3 doggies

honden foto van Karin, Lucky*, Duke* en Buddy

Mijn Kooikerhondje Buddy is een schat voor zijn eigen familie en voor bekenden / vrienden, maar is geen fan van onbekenden die 'in zijn space komen". Ik probeer hem hierbij te helpen door:

Bekenden die ik vertrouw snoepjes te laten geven

Als ik mensen / honden tegenkom waarbij ik twijfel creëer ik afstand door een andere kant op te lopen, over te steken of bv een rij struiken of een auto tussen ons en de ander te houden.

Als we niet kunnen uitwijken houd ik Buddy kort aan de riem en leid hem af met een stukje gedroogde hart of vis. Hij is hier zo gek op, dat hij dan niet meer op de voorbijganger let!

Het gaat nu steeds beter. Als Buddy zich niet prettig voelt, zoekt hij steun bij mij, of geeft duidelijk aan dat hij een andere kant op wil. Alleen bij hele drukke schreeuwende kinderen moet ik nog erg uitkijken. Maar ik heb goede hoop dat hij die ook nog leert negeren. Het is een kwestie van blijven trainen, de aanhouder wint!

honden page profiel ChantalChantal 3 doggies

honden foto van Chantal

Hoi hoi

Oefff, 1,5 jaar en ook al medisch zo slecht. Waar komt Bilbo vandaan? Buitenland, binnenland, broodfok? Sowieso zou ik hem uit de situaties houden waar hij zo onzeker is over is en als dat niet kan, hem muilkorven (als het risico tot bijten reëel is). Niet alleen om de medemens te beschermen, maar ook zeker Bilbo zelf. En gaan werken aan zijn zelfvertrouwen. Hoe lang is hij bij jullie? 

Ben benieuwd naar wat de Gaus gter adviseert. Ik zou sowieso 1 richting aanhouden. Als je die gter aangenomen hebt, volgt dat advies dan. En lees eens over BATtraining. Succes

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Is je hond vanaf pup af aan angstig geweest voor deze dingen?

Heb je je hond vanaf pup af aan, in wat voor nest is je hond opgegroeid?

Je hond is inderdaad jong met deze medische klachten, kan het zijn dat je hond pijn heeft ondanks de medicatie?

 

honden page profiel BilboDeBernerBilboDeBerner

honden foto van BilboDeBerner

@chantal

Bilbo komt uit NL, bij een 'hobby' fokker vandaan. Ik ben erg waakzaam op de gevaren van dit soort fokkers, het is een genomen risico. Maar alles was zeker in goeie orde. Hij vertoond nu wel trekjes van zijn moeder en oma, die waren waaks maar erg lief. Achteraf wat mij aan het denken heeft gezet, is dat de familie een jonge meid (ik schatte haar jaartje of 4 a 5) had die maar wat graag moedertje speelden met de pups. Oppakken, hardhandig neerzetten e.d, dat vondt ik niet oke maar zover ik weet geen opzettelijk kwaad. Alles was schoon, mooi, pups waren gezond, sociaal en na gekeken. Zijn oma had ook HD weet ik, de moeder niet, dit heb ik dan maar aangenomen. Zijn broertje (nestje van 4) heeft het ook (nog) niet. Zijn zusjes heb ik helaas geen contact mee

Wij hebben hem met 13 weken opgehaald, hij is dus bij ons vanaf kleins!

Maar inderdaad, ik vermijd de situaties zo veel mogelijk. alleen als we alleen zijn met veel ruimte doe ik buiten zijn muilkorf af. Gelukkig is muilkorf training super goed gegaan!

De BAT vindt ik een hele goeie, ik herken veel in Bilbo hierin, dankjewel! :)

honden page profiel CatnDogCatnDog 3 doggies

honden foto van CatnDog

Zelf gelukkig geen ervaring mee. Al heb ik wel honden meegemaakt die mens-agressief waren waarmee het helaas niet zo goed is afgelopen.

 

Ik ben ook benieuwd hoe het gaat met de training.

 

Wat ik zelf zou doen (dat wil niet zeggen dat je dit moet doen, ga lekker aan de slag met de training), is proberen mijn hond te leren dat hij helemaal niets met die andere mensen moet en daarbij gekoppeld zoveel mogelijk ervaringen waarbij die andere mensen ook helemaal niets met hem moeten. Dus vreemde mensen op afstand houden. Ook niet snoepjes laten uitdelen. Gewoon helemaal niets. Daarbij zouden tools 1 en 2 het beste helpen, want die houden andere mensen het meest op afstand.

Dan zoveel mogelijk neutrale ervaringen laten opdoen. Hij ervaart dat al die andere mensen helemaal niets van hem willen, dus dan zal zijn angst moeten afnemen.

Daar zou ik dan genoegen mee gaan nemen. Niet eisen van zo'n hond dat hij de hele wereld leuk moet vinden.

honden page profiel BilboDeBernerBilboDeBerner

honden foto van BilboDeBerner

@Sylvia

Hij is inderdaad van begin wat terughoudend naar vreemden geweest. Mensen die thuis kwamen, waren dan wel weer heul erg leuk.

Wij hebben hem van 13 weken af. Een nestje van 4 pups en zoals ik in mijn andere reactie schreef was de omgeving goed en de pups mooi en gezond! Alleen het dingetje, misschien ik durf het niet hier op te gooien, zou misschien de kleine meid zijn geweest. Ik kreeg de indruk dat ze best een prinsesje was :)

Hij heeft natuurlijke pijnstilling, metacam en een zwaardere pijnstilling indien nodig. Wij zijn zelf wat voorzichtig in toedienen van de zware medicatie. Maar de metacam ben ik wel een voorstander van. Wij volgen het advies van de dierenarts en als het goed is zou hij geen tot weinig last moeten hebben. Ik moet wel bekennen dat hij echt een raket is, soms word hij zo dol en dan vliegt ie nog net niet door het huis. Ik doe hard mijn best om dit zoveel mogelijk te onthouden, maar das best lastig...

honden page profiel PlutoPluto

honden foto van Pluto

Oorzaak:
Tussen 8 en 12 weken te weinig doorgesocialiseerd (drukke plaatsen vermeden)

Oplossing:
Martin Gaus medewerker zal adviseren om zoveel mogelijk drukke plaatsen te bezoeken (al dan niet met muilkorf)

Probleem erger maken:
Het ontwijken, negeren, afleiden van, omlopen en dus weglopen van het aan te pakken probleem

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Heb je de zwaardere pijnstilling ook al eens wat langere tijd ingezet? Heeft hij ook artrose?

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Alles ontwijken zoveel mogelijk, als je hond bang is, dan zal hij, als hij dan wel in drukkere regio,s komt nog banger zijn omdat hij er zelden meer komt, Ik denk dat de gt de goede oplossing kan zijn. Volg diens adviezen op. En dan heel gematigd de drukkere dingen weer opzoeken, tot een nivo wat hij aankan. 

 

Maar weet je zeker dat je hond geen pijn heeft. Pijn kan ook dit soort gedrag verergeren of veroorzaken. Angst dat mensen hem aanraken , negatieve ervaringen dat dat pijn doet enzv. Wat Kees zegt, misschien werkt de pijnmedicatie niet voldoende? Een hond is hard qua pijn en laat dit niet vaak zien, maar heeft het dan wel

 

Een hobby fokker is niets mis mee, maar heb je de testuitslagen van de moeder en vader hond in mogen zien? Hoe erg is de hd? Die is er ingradaties. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Hier ervaring met zo'n hond. Mijn hond was als pup en puber gewoon heel kat uit de boom kijkerig en vond vreemde mensen stom. Rond 1,5 sloeg dat om naar o ik kan ze ook enorm wegblaffen. En pijn is zeker een factor in deze. Honden die fysieke ongemakken hebben (en stiekem zijn dat er best veel) zijn vaak wat onzeker. En zetten dan een extra grote mond op.  Ik heb als volgt opgelost. Eerst ben ik aan de slag gegaan met netjes naast me lopen als er een spannende situatie is. Dat oefenen werkt alleen als je zijn emmer niet laat overlopen. Dus oefen dat op rustige plekken met maar een paar prikkels. Ik heb hem geleerd om aan de andere kant van mij te gaan lopen dan de voorbijganger en ik pak hem dan heel kort aan de riem. En ik heb goed gekeken wat hij aan kan. Een hele groep gillende kinderen vraagt om een grotere boog dan een rustig wandelende vrouw alleen. Pas toen dat er een beetje in zat (en dat duurde echt wel een paar maanden) ben ik weer meer prikkels op gaan zoeken. En daarbij bleef ik voor succes gaan. Dus als een situatie te moeilijk was draai ik om en maak de afstand groter.  Inmiddels zijn we een tijd verder en zijn de meeste mensen ok. Op straat wil hij niet geaaid worden door vreemden (snap ik ook heel goed ;)) maar in huis (ook bij anderen) gaat dat inmiddels prima. Het gaat nooit een hond worden die alles en iedereen leuk gaat vinden en dat accepteer ik ook. Maar hij heeft wel geleerd dat hij het niet zelf hoeft te regelen. Dus als hij mensen niet leuk vindt gaat hij ze nu uit de weg. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Hier ook ervaring, zowel Lola die inmiddels overleden is,  als Jenna (herplaatsers die ik als volwassen hond kreeg) hebben in het begin uitgevallen. Lola zou ook echt bijten, had ik zelf de ervaring. 

 

Ik heb de wandelingen eerst saai gehouden zonder afleiding, wij hebben hier achter een heel rustig parkje, dat was een goede oefenplek om rust in de wandelingen te brengen. Na een tijdje toen dat goed ging steeds wat uitgebreid. Bogen maken als we mensen en in ons geval ook verkeer, tegen kwamen. Ik liep dan tussen hond en "het gevaar" in, hond kort naast me. Soms liep ik ook als we iets of iemand niet konden ontwijken gewoon terug, de andere kant op.

En langzaam aan ging het steeds beter. Lola viel nooit meer uit naar niets. Maar Jenna ziet heel slecht en ik moest altijd op afstand blijven van kleine kinderen, rolkoffertjes en andere honden.

 

Ik heb veel gehad ook aan Trisha Stewart haar boek BAT2 en Turid Rugaas haar boekje Help mijn hond trekt. Wat een methode beschrijft om rust in de wandelingen te brengen.

 

Verder is hersenwerk goed voor het zelfvertrouwen op te bouwen.

Voor de HD zou je de foto`s eens kunnen laten beoordelen door iemand die verstand heeft van goud acupunctuur, zoals bijv. dr. Schulze, daar plaatst men goudstaafjes op bepaalde plaatsen, een eenmalige behandeling die pijn bestrijdt. Dat scheelt een heleboel aan pijnstillers. Hij is nog zo jong en medicatie heeft toch ook een heleboel bijwerkingen.

 

honden page profiel BilboDeBernerBilboDeBerner

honden foto van BilboDeBerner

Bedankt voor alle tips en reacties!

De gedragstherapeut heeft naar hem gekeken en is tot de conclusie gekomen dat het inderdaad toch pijn gerelateerd is. Omdat hij nog jong is en groeit (ook op spierbasis) is waarschijnlijk de gegeven pijnstilling niet meer voldoende. Ik voel me ontzettend schuldig omdat ik aan de ene kant denk, dat had ik zelf ook moeten bedenken. Maar we zijn positief voor de toekomst nu! Ze heeft gelukkig ook gezien dat Bilbo geen gedrag vertoond door agressie/angst of iets dergelijks, wat niet gerelateerd zou kunnen zijn aan pijn. En mocht er toch een onderliggende andere oorzaak zijn, kunnen wij bij haar terecht :)
Zijn HD vorm is volgens de dierenarts goed leefbaar, maar dan moeten wij hem wel juist ondersteunen. dus nu, sterkere medicatie. Hij heeft, nog,  geen artrose en de HD zit alleen in zijn rechter heup.

ik zal inderdaad veel tips meenemen van hier dat ik hem ga trainen dat hij zich niet genoodzaakt voelt om zo te reageren en dat ik hem daarin zal helpen/beschermen. De gedragstherapeut zei inderdaad dat hij waarschijnlijk vreemden al niet zo leuk vond als pup zijnde (hij is ook onzeker) en dat zal hij waarschijnlijk ook nooit echt leuk vinden. maar dat vindt ik niet zo erg :) onze labrador is vriendelijk genoeg voor alle drie mijn honden! Zei heeft meegegeven: Niet laten aaien, en mensen vermijden op straat. 

Het is mijn eerste hond met HD en dus dit soort reacties. Nogmaals alle tips zijn welkom al heb ik al een heleboel kunnen oppikken! Nogmaals bedankt allemaal voor de reacties en interesse :)

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hannah & June

Fijn dat je nu weet dat het waarschijnlijk pijn gerelateerd is en daar verder op in kunt haken. Misschien zou je met de dierenarts kunnen overleggen of fysio- of hydrotherapie een optie is? Geen vervanging voor pijnstillers natuurlijk maar nu hij nog zo jong is kan je wellicht veel bereiken met het op de juiste manier vergroten van de spiermassa. 

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

" Oorzaak:
Tussen 8 en 12 weken te weinig doorgesocialiseerd (drukke plaatsen vermeden)

Oplossing:
Martin Gaus medewerker zal adviseren om zoveel mogelijk drukke plaatsen te bezoeken (al dan niet met muilkorf)

Probleem erger maken:
Het ontwijken, negeren, afleiden van, omlopen en dus weglopen van het aan te pakken probleem "

Bijzondere reactie....

honden page profiel DagmarDagmar

" Bijzondere reactie.... "

Heb je al andere gekregen van Dutcheye ;)

 

TS: ik vind het toch wel vrij heftige reacties op pijn van een aandoening die ‘leefbaar ‘ zou moeten zijn. Zelf zou ik bij HD erg goed werken aan lichaamsbewustzijn en spieropbouw en volledige natuurlijk aangepaste en verse voeding geven. Ikzelf werk graag met kruiden, die zou ik zeker ook gaan toepassen.

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje)

honden foto van Lineke & Saar(tje)

" Oorzaak:
Tussen 8 en 12 weken te weinig doorgesocialiseerd (drukke plaatsen vermeden)

Oplossing:
Martin Gaus medewerker zal adviseren om zoveel mogelijk drukke plaatsen te bezoeken (al dan niet met muilkorf)

Probleem erger maken:
Het ontwijken, negeren, afleiden van, omlopen en dus weglopen van het aan te pakken probleem "

Hier wordt wel erg veel ingevuld en aangenomen. 

honden page profiel CatnDogCatnDog

honden foto van CatnDog

Fijn dat je al wat meer informatie hebt gekregen. Succes! hp-thumbsup

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^